גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותדרור פויר

מדוע באה "גאפ" לירושלים תחילה

מה לחולצת טריקו ולנצח? ראש העיר אומר ש"גאפ" היא אבן בבניין העיר, איזו עליבות

אני לא מת על מרכזי קניות, אבל הקניון הפתוח שדרות ממילא בירושלים דווקא נחמד יחסית. האוויר נעים, האנשים נעים מחנות לחנות, גודשים את בתי הקפה, עוד מעט יתחיל פה טקס הפתיחה לחנות החדשה - והראשונה - של גאפ בישראל, וכבר אפשר לחוש את ההתרגשות, שגובתה במסע מסיבי של פרסום ויחסי ציבור ממש כאילו הייתה הגעת הרשת, ועוד לירושלים, ועוד "אחרי ארבעים שנה", אירוע שיש לו חשיבות של ממש בחיי העם.

עזאזל, אומר לי ירושלמי ותיק אחד, מאז הסכמי אוסלו לא הגיעו הנה כל-כך הרבה עיתונאים. ואכן, המקום מפוצץ בכתבי אופנה ורכילות שעבור רובם זה אולי הביקור הראשון בעיר, בטח מאז שסגרו את "האומן".

כל העיתונאים האלה עומדים בתור ומקבלים תג שם ונכנסים למתחם ה-VIP בלי בעיה, ורק אני צריך לעמוד כמו טמבל כי השם שלי לא מופיע ברשימות. מה שכן, אוהבים אותי פה בירושלים. לא תהיה זו הגזמה לקבוע כי עבור ירושלמים רבים הפתיחה של גאפ הייתה רק תירוץ בשביל לפגוש אותי ולהכיר לי את האישה או את הבעל.

הרגשתי כמו אקירוב, בחיי, והנה - בדיוק הוא עובר לידי, נראה טרי בחולצה לבנה בלי ז'קט או עניבה, ונעצר לדבר עם בחורה אחת בשמלה שחורה קטנה, זמרת בשם ריטה. הדיבור על ריטה הוא שהיא נראית מצוין כי יש לה חבר צעיר, יש כאלה אומרים 23, יש הטוענים בתוקף שבר המזל כבר בן 25. בכל מקרה, לכאן היא באה עם אימא שלה.

מוטי זיסר, בעלי אלביט הדמיה וזכיין גאפ בישראל, סובב באולם הגדול כחתן. עם העניבה האדומה שלו, החיוך הרחב והשיזוף המוגזם משהו הוא נראה כמו פרי אהבתם של ישראל ובני מצמד רעים, או לפחות כמו שילוב פוטושופ של השניים. אני ניגש אל הבר. קאווה. שוב הקאווה הזו.

ממה שנראה, לא הרבה מפורסמים מלבד ריטה הטריחו את עצמם לבירתנו הנצחית. יש כמה פליטי ריאליטי. אלה ילכו גם לאילת ברגל - ובלי מימייה - בשביל קופון הנחה. אקי אבני אמור להגיע, לוחשת לי אורית היחצנית, ואני לופת את הבר שלא ליפול מהתרגשות ומבקש עוד קאווה. האמת שנמאס לי מהקאווה הזאת.

צפוף. בחוץ כבר מצטבר תור לא קטן של אנשים שחייבים, פשוט חייבים, לקנות משהו של גאפ, או לפחות להתראיין לתקשורת ולהתלונן על המחירים, אבל במתחם המוזמנים עדיין רגוע ונחמד. אריק בן-זינו, מנכ"ל חטיבת הקמעונות של אלביט, מסתובב פה גם הוא, כך גם רועי ורמוס, ראובן אדלר, אייל חומסקי ותמי ויהודה רווה, גליה אלבין, רמי לוי. גם ראש העירייה, ניר ברקת, פה.

הטקס עומד להתחיל. לא כל המוזמנים הגיעו, אומר מנחה הערב, אבל נתחיל על מנת שלא לפספס את מהדורות החדשות. ראשון עולה לנאום ניר ברקת. יש לו סיפור אישי מרגש לספר על הקשר שלו לגאפ: הרבה שנים הוא היה מביא לבנותיו מזוודות מפוצצות בבגדים של הרשת. גאפ, כך ברקת, היא עוד אבן בבניין ירושלים - בחיי - והוא גאה במיוחד שהחנות הראשונה נפתחה דווקא פה, כי "ירושלים תחילה בכל נושא - תרבות, צעירים, חינוך". בסדר.

הריח של ריטה

אני מפספס את שארית הנאום של ברקת כי ריטה נעמדת לידי, ולרגע ארוך ומתוק נצמדים שני המרפקים שלנו ומתחככים זה בזה. קריר ויבש הוא מרפקה של ריטה, מגעו רך ונעים. בריא הוא עורה של ריטה, חלק ומשיי. ריח טוב יש לריטה, טרי ופריך. היא מרימה אליי מבט ועיניה הגדולות נתלות בי. מה היא חושבת על המרפק שלי, ריטה, האם גם היא מתקשה להתרכז בנאומו הבוקי של ברקת?

אחר כך נואם אחד רון יאנג, בכיר בגאפ. הוא נרגש למדי, מברך את ירושלים - אתם העילית, הוא אומר, לצד ערים כמו לונדון, ניו יורק וסינגפור, שגם להן יש חנויות של גאפ. זו חנות בסטנדרטים הגבוהים ביותר, הוא אומר. אחריו נואם אריק בן-זינו. יש אמירה לכך שגאפ הגיעה הנה, הוא אומר. ישראלים אוהבים את הרשת, ולכל ישראלי יש חוויה או סיפור הקשורים בגאפ. אני נובר בעברי אבל לא מוצא חוויה שכזו. עשרה קבין של יופי ירדו לעולם, מצטט בן זינו מהתלמוד, ותשעה נטלה ירושלים.

רגע השיא מגיע: הווילונות הלבנים יורדים ולעינינו נגלית החנות. 900 מטרים רבועים, מחלקות נשים, גברים, ילדים ותינוקות עם כעשרים אלף פריטי לבוש מקולקציית 2009. הקהל מוחא כפיים בהתלהבות שלא ברורה לי לגמרי: חנות כולה.

מחלקים לכולנו כיפות לבנות, ומוטי זיסר קובע מזוזה ראשונה בפתח גאפ קידס. אחר כך גוזרים איזה סרט, וניתן האות להסתערות. כולם עוברים בין המדפים, נרגשים כאילו זו הפעם הראשונה שלהם לראות חולצה עם משבצות. גליה אלבין, כך נראה, נרגשת במיוחד. למצלמות היא מסבירה מה קנתה ולמה וכמה. אני עובר בין המדפים ולא מצליח להידבק בהתרגשות הגדולה.

160 שקלים לג'ינס

במחלקת הילדים קצת יקר לטעמי, 160 שקלים לג'ינס, למה מה קרה, אבל מבוגר יכול להתחדש בג'ינסים במחירים שפויים יותר של כ-300 שקלים החתיכה, אם רק יוותר על יומרות אופנתיות. בניו יורק יותר זול. מישהו בינתיים נתן לעם להיכנס, והעם מעמיס. ליד כל אחד מהעם מתייצב נציג מהתקשורת ומראיין אותו ארוכות. העם נהנה להתאכזב. הכול נורא בייסיק, אני שומע את העם אומר. הכול נורא יקר, אני שומע אותו מקטר בתור מול הקופות.

אנחנו משאירים את העם בחנות ועולים בדרגנוע לארוחת ערב במלון ממילא היפה. גם האוכל בסדר. בבר - יין אדום. אשתי מתה עליך, אומר לי מישהו; בעלי מעריץ אותך, לוחשת לי מישהי. היה שווה לבוא. כולם מתעניינים מה אכתוב על האירוע.

אקי אבני הגיע, אפשר להירגע. את ריטה אני כבר לא רואה. רק זיכרון המגע בינינו נותר לו במרפק, כמו סוף של שיר. עידן רייכל עולה לבמה לשיר משיריו, ואני עולה עם כמה ירושלמים שפגשתי לעשן איזו סיגריה ירושלמית אסלית על גג המלון.

חומר טוב יש להם שם בירושלים, והנוף מהגג עוצר נשימה; העיר העתיקה, החומה, החומה השנייה, מגדל דוד, צריך רק להרים את המבט ממרכז הקניות - שנראה פתאום כעור ומלאכותי עם פסאדת האבן הירושלמית שמנסה לזייף סמטה ירושלמית אמיתית (אחרי שהירושלמים האמיתיים פונו מהמתחם זה כבר, אחרי למעלה מ-35 שנים של תכנון, בנייה, מחלוקות, עיכובים, סכסוכים וחילופי בעלות), עם המותגים הבינלאומיים, עם רשתות הקפה, עם שכונת הרפאים לעשירים - ולהסתכל אחורה, אל ההיסטוריה. אני נזכר בראש העיר שאמר שהחנות של גאפ היא אבן בבניין ירושלים. איזו קרתנות. איזו עליבות. מה לחולצת טריקו ולנצח?

בדרך למטה כולם עוצרים לקחת את המתנות שלהם: חולצה של גאפ, בושם של גאפ, ו-50 שקלים לקנייה בגאפ. אני מוותר, כמו תמיד, ונרדם במונית עוד לפני היציאה מהעיר. קאווה זה מרדים.**

עוד כתבות

אלכס קארפ, מארק צוקרברג, סם אלטמן, ג'נסן הואנג, סונדאר פיצ'אי, דריו אמודאיי / צילומים: Thibault Camus, Jose Luis Magana, David Zalubowski, Markus Schreiber, AP  SHUTTERSTOCK, רויטרס, Mateusz Wlodarczyk

מאבק על הקוד הפתוח: ענקיות הטכנולוגיה מיישרות קו מול הבית הלבן

יותר מ־50 חברות וארגונים, בהם אנבידיה, מיקרוסופט, גוגל, מטא ו־OpenAI, פרסמו מכתב חריג הקורא לממשל האמריקאי שלא להטיל מגבלות גורפות על מודלי AI פתוחים ● ולמה דווקא אנתרופיק נשארה מחוץ למהלך?

בורסת תל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזורי המסחר קפצו ולג'פריס יש המלצה חמה על הבורסה בתל אביב

בשל עליית השווי וההכנסות הנדרשים ממנפיקות בוול סטריט, בג'פריס ממליצים לחברות טכנולוגיה ישראליות להתחיל את החיים הציבוריים בת"א, ובהמשך להירשם מעבר לים

תומר פפר / צילום: גני רוחלין

"המתחרים בפאניקה": מנכ"ל תן ביס משיק כרטיס הטבות חדש

בשנה החולפת התעצמה התחרות על כרטיסי ההטבות לעובדים, וכעת מגיע תור תן ביס, עם כרטיס קאשבק והנחות גם בחופשות ● בראיון לגלובס מסביר המנכ"ל מדוע המהלך מגיע רק כעת, ולמה הוא לא מודאג מהמתחרים - וולט ("אנחנו נותנים פייט") וסיבוס ("הם בפאניקה")

פרויקט המגורים Riverside של איה במנהטן. בעיגול: אמיר שריקי, בעל השליטה באיה / צילום: מצגת החברה

הנפקת נדל"ן שהתחילה בחיבוקים ונשיקות הפכה לתביעה של מיליונים בגלל עמלות

בתביעה נגד איה ניו יורק של הישראלי לשעבר אמיר שריקי, טוען בנק ההשקעות ווליו בייס לאי תשלום עמלות של 8 מיליון שקל בגין הנפקתה, אפילו לאחר הרמת כוסית במשרדיה "שלוותה בחיבוקים ונשיקות" ● איה: "הניסיון לדרוש תשלומים נוספים מעבר למגיע לו - התנהלות פסולה"

מושגים לאזרחות מיודעת. בועה פיננסית / צילום: Shutterstock

איך מזהים בועה בשווקים? אלה כלי העזר שכלכלנים משתמשים בהם

עליית מחירים מהירה מדי ומכפילי שווי גבוהים יכולים לנבא בועות בשווקים, אבל גם לכוח שלהם יש גבול ● בעולם שבו העתיד הטכנולוגי לא בהיר, אפשר לצפות לעוד ועוד בועות שיתפוצצו ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ראש הממשלה בנימין נתניהו מתארח בפודקאסט של אבי שושן / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"סגרתי את השנתיים הקרובות": המרוויח המפתיע מהפודקאסט עם נתניהו

פרק הפודקאסט של אבי שושן עם רה"מ רשם יותר מ-4 מיליון חשיפות בסושיאל, וקטעים ממנו שודרו בכל הערוצים - חשיפה בשווי עצום עבור נותנת החסות, חברת הנדל"ן דוניץ אלעד ● בעלי האולפנים, עידו מינקובסקי, מודה ששושן לא משלם לו כלל, "אבל אני מכניס ממנו כסף"

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

"לא מטיל אחריות": התנגדות להסדר המוצע בפרשת סלייס

בלובי 99 טוענים כי ההסדר המוצע בפרשת סלייס מעניק פטור מאחריות לגורמים המעורבים בפינברט, מונע מהעמיתים אפשרות להתנגד לו ומחייב אותם לבחור בין החזר חלקי של כ-51% מכספם לבין המשך השקעה בקרנות בגאורגיה ● גם המנהל המורשה אפי סנדרוב הביע התנגדות להסדר והצביע על קשיים מהותיים ומצגי שווא לכאורה

תובענות ייצוגיות / איור: גיל ג'יבלי

הרפורמה שתגן על עסקים קטנים מפני תובעים סדרתיים תקודם באופן חריג

הקואליציה והאופוזיציה הגיעו להסכמה לקיים דיונים בוועדת החוקה בזמן פגרת הכנסת כדי לקדם את התיקון לחוק התובענות הייצוגיות ● המהלך יחייב פנייה מוקדמת לעסקים בעילות קלות, ימנע חלוקת קופונים בהסדרי פשרה ויגביל את שכר־הטרחה של עורכי הדין

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

היועמ"שית לבג"ץ: עצרו את יישום חוק מח"ש

לדברי בהרב-מיארה, החוק נועד להקים גוף חקירה ותביעה הכפוף לדרג הפוליטי, והליכי יישומו כבר החלו אף שטרם נכנס לתוקף ● עמדתה נמסרה לבג"ץ במסגרת העתירות נגד החוק, הכוללות 23 רבי-ניצבים וניצבים לשעבר בהם ארבעה מפכ"לים לשעבר

מייקל ברי

משקיע העל מגדיל את ההימור שלו נגד מניות השבבים

לפי דיווחים בתקשורת בחו"ל, ברי כתב בבלוג ה-Substack שלו כי הגדיל את ההימור שלו נגד אנבידיה ונגד קרן הסל SOXX, אשר עוקבת אחר סקטור השבבים הרחב ● ברי מזהיר כבר תקופה מפני הערכות שווי מנופחות בקרב מניות השבבים וה-AI

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג מממשת נכסים בחו"ל: מכרה מרכזי קניות בארה"ב ובצרפת

הקבוצה דיווחה על השלמת מכירת מרכז קניות בנבאדה בארה"ב ועל הסכם למכירת פעילות האחסנה והלוגיסטיקה שלה בצרפת ● המימושים הם חלק ממהלך אסטרטגי של ביג להתמקדות בליבת העשייה בחו"ל - מרכזי קניות במדינות הבלקן ובמזרח אירופה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

התנאי לפגישת נתניהו-טראמפ: "אל תגיע בידיים ריקות"

טראמפ: "נותן מעט זמן למו"מ, אם זה לא יצליח נחזור ללחימה עצימה" ● יורטו שני כטב"מים ששוגרו לעבר ישראל וזוהו בגבול ירדן ● רה"מ נתניהו המריא לוושינגטון ● בעיתונות האיראנית חוגגים את הפסקת התקיפות - ולועגים לטראמפ: "ארה"ב נסוגה" ● בצה"ל מדגישים כי חוסר תיאום עם המתיישבים ביו"ש מסיט כוחות מסיכול טרור ● עדכונים שוטפים

דוב גריזלי צד סלמון באלסקה / צילום: Reuters

24 שעות ביממה, בלי קריינות או עריכה: הסרטון שסוחף את הרשת

מדי קיץ, עם תחילת נדידת דגי הסלמון לאלסקה, מיליוני אנשים ברחבי העולם מתחברים לשידור חי המתעד דובי גריזלי בזמן הציד בפארק הלאומי של המדינה ● כך הפך מיזם קטן של מצלמות טבע לאחת מתופעות הרשת הגדולות של העשור האחרון

חניון של אחוזת החוף / צילום: תמר מצפי

עיריית תל אביב שוב מייקרת את החניה: תעריפי "אחוזות החוף" יזנקו ב-20%

מחירי החניה בחניוני "אחוזות החוף" יתייקרו החל מאוגוסט בשיעור חד ● בשלושה חניונים שעת התחלת "מצב הלילה" המוזל תידחה משעה 19:00 לשעה 21:00

מצעד הגאווה בברלין, אתמול / צילום: ap, Markus Schreiber

בתום קרב עם השוטרים: נורה למוות המפגע האיסלמיסטי מברלין

לפי הדיווחים, קצת אחרי השעה 22:00 אתמול, רכב מסחרי לבן דרס במכוון חוגגים שהתכנסו כחלק מהחגיגות באירועי מצעד הגאווה המתקיימים בסוף השבוע בברלין • לפחות אישה אחת נהרגה ועוד 16 בני אדם נפצעו, חלקם במצב קריטי ● התקרית חשודה כפיגוע טרור איסלמי

אפליקציית Extra Power

למה רק הקמעונאים יכולים? סופרגז משיקה ארנק הטבות חדש

הארנק הדיגיטלי החדש של סופרגז כולל הנחות של עד 20% ברשתות אופנה וקמעונאיות מזון, ומיועד ללקוחות הגז והחשמל שלה ● וגם: טיב טעם נפרדת מהקופות האנושיות לטובת קופות חכמות ומשיקה את מותג "טעמי המזרח" בתוך סניפיה ● אירועים ומינויים

ניתוח חברה-תיגבור / צילום: יוחאי גלבוע

הזדמנות השקעה מעניינת שמסתתרת בחברה מסורתית בת 45

יישומי הבינה המלאכותית לא רק שלא מאיימים על הפעילות של הקבוצה הוותיקה תיגבור, הם דווקא משמשים עבורה מנוע צמיחה ● תחום הליבה של כוח האדם והסיעוד עודו נהנה מביקוש קשיח ומציג צמיחה, אך על ההתרחבות והחדשנות העסקית, החברה עלולה לשלם בשיעורי רווחיות ● ניתוח חברה

אוטובוס מטרופולין / צילום: איל יצהר

עסקה בענף התחבורה הציבורית: מטרופולין בדרך לרכוש את תנופה

עסקת רכישה חדשה בענף התחבורה הציבורית צפויה לאחד שתי מפעילות שספגו בשנים האחרונות קנסות מצד משרד התחבורה בעקבות איכות השירות ● פרטי העסקה טרם נחשפו

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

קייטו חצתה רף חדש של קצב הכנסות, ומתקרבת להנפקה

חברת הסייבר הישראלית קייטו נטוורקס דיווחה כי ההכנסות השנתיות החוזרות שלה הגיעו ליותר מ־415 מיליון דולר, לאחר צמיחה של 42% בשנה ● בתוך כחמישה חודשים בלבד הוסיפה החברה יותר מ־60 מיליון דולר ל־ARR - נתון שלפי גורמים מחזק את ההערכות כי היא מתקרבת לבשלות לקראת הנפקה בוול סטריט

ארמון הקרמלין במוסקבה. לא מצליחים לגייס / צילום: Reuters, Shamil Zhumatov

ממשלת רוסיה מציגה: כישלון כלכלי של פעם ב־30 שנה

המלחמה הכניסה את רוסיה לגירעון של כ־74 מיליארד דולר ● כדי לצאת ממנו, היא ניסתה לגייס אג"ח - ונכשלה ● ומהצד השני של הגבול, אוקראינה מגבירה את הלחץ על סחורות ותשתיות