גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כתב אישום נגד אולמרט: "משוכנע שיוכל להוכיח חפותו"

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה: "לאחר שהורידו ראש ממשלה מכהן, ברור כי ליועץ המשפטי לממשלה ולפרקליט המדינה אין, ולא היתה מעולם, שום אופציה אחרת מלבד הגשת כתב האישום נגד אולמרט"

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הגיש היום לבית המשפט המחוזי בירושלים את כתב האישום נגד ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, ונגד מי שהייתה מנהלת לשכתו, שולה זקן, בפרשות ראשונטורס, טלנסקי ומרכז ההשקעות. לאולמרט מיוחסות עבירות של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, מירמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והעלמת הכנסות במירמה. זקן מואשמת בקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מירמה והפרת אמונים והאזנת סתר.

במקביל, מבקשת הפרקליטות שהמשפט ייערך בפני הרכב של שלושה שופטים, רצוי בפני ההרכב ששמע את העדות המוקדמת של משה טלנסקי.

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה: "לאחר שהורידו ראש ממשלה מכהן, ברור כי ליועץ המשפטי לממשלה ולפרקליט המדינה אין, ולא היתה מעולם, שום אופציה אחרת מלבד הגשת כתב האישום נגד אולמרט. בית המשפט, לעומת זאת, נקי משיקולים זרים אלו, ולכן אולמרט משוכנע כי בבית המשפט יוכל אחת ולתמיד להוכיח את חפותו. חשוב לזכור, כי גם פרשות כרמיה ובנק לאומי החלו בכותרות ענק שנמשכו שנים, ולבסוף הסתיימו בלא כלום. גם סופן של פרשיות אלו יהיה זהה".

על כתב האישום חתומים פרקליט המדינה, משה לדור, פרקליט מחוז ירושלים, אלי אברבנאל, ואחד מסגניו, עו"ד אורי קורב. הוא הוגש לאחר שסניגוריו של אולמרט החליטו לוותר על זכות השימוע, נוכח טענתם שאיבדו את האמון במזוז ובלדור. פרקליטה של זקן, עו"ד מיכה פטמן, התייצב רק לשימוע בפרשת האזנות הסתר.

כתב האישום מתייחס לשנים 2006-2002 בהן כיהן אולמרט כראש העיר ירושלים וכשר בממשלות ישראל. "במהלך תקופה זו ניצלו הנאשמים לרעה את מעמדו ואת תפקידיו הציבוריים הרמים של אולמרט לפעילות שיטתית ומתמשכת להפקת טובות-הנאה כספיות לאולמרט, בדרכים שונות וממקורות שונים. את אלה ביצעו, בין היתר, בדרכי מירמה כנגד גופים ומוסדות ציבוריים, כלפי המדינה וכלפי נושאי משרה בה".

בפרשת ראשונטורס מואשם אולמרט שקיבל במירמה כ-85 אלף דולר, כמימון כפול ומשולש מגופים ציבוריים ומהמדינה, לטיסות במהלך כהונותיו הציבוריות. אולמרט וזקן, כך נטען, "הנהיגו שיטה של מירמה שהצמיחה טובות הנאה כספיות עבור אולמרט, באמצעות מצגי שווא מטעמם ובאמצעות תיעוד כוזב שהכינה עבורם סוכנות נסיעות (ראשונטורס), שטיפלה ברכישת כרטיסי הטיסה של הנאשם הן לאירועים אליהם הוזמן להופיע ברחבי העולם, ובעיקר בארה"ב, בפני ארגונים ומוסדות יהודיים, והן לנסיעות אליהן יצא בשליחות המדינה".

על סמך המצגים הכוזבים הללו, שילמו הארגונים האמורים והמדינה סכומי כסף עודפים עבור מימון רכישת כרטיסי הטיסה לאולמרט, באופן שהותיר בידיו עודפים כספיים משמעותיים ששימשו אותו ואת בני משפחתו למימון טיסותיהם הפרטיות ולשדרוג טיסותיו של אולמרט בשירות המדינה למחלקה ראשונה. כדי להסתיר את המעשים, אולמרט ביצע מעשי הונאה ומירמה נוספים, כלפי חשבות משרד התמ"ת ואנשי החשב הכללי במשרד האוצר וכן בדיווחיו למבקר המדינה ולאנשי משרדו ובדיווחיו לרשויות המס.

האישום השני כולל את פרשות טלנסקי ומרכז ההשקעות. באישום נטען שבמקביל למעשים אלה, הפיקו אולמרט וזקן טובות הנאה כספיות אישיות נוספות שמקורם במוריס טלנסקי, יהודי אזרח ארה"ב. בתקופה זו, קיבל אולמרט מטלנסקי סכומי כסף גדולים בהיקף של מאות אלפי דולרים, תוך הסתרת קבלת הכספים וללא דיווח עליהם כדין - חלקם במזומן בתוך מעטפות. בחלק מהמקרים הועברו הכספים מטלנסקי לאולמרט באמצעות זקן. בתוך כך פעל אולמרט, במסגרת תפקידו, לטובת עסקיו הפרטיים של טלנסקי מול גורמים עיסקיים בארץ ובחו"ל.

במקביל, קיים אולמרט מערכת קשרים קרובה והדוקה עם ידידו ואיש אמונו, עו"ד אורי מסר, במסגרתה קיבל ממסר סיוע ושירותים בשורה של עניינים, הן בסיוע פעיל בקידום פעילותו הפוליטית, והן בשירותים אישיים במגוון של תחומים. בין היתר, ניהל מסר - יחד עם זקן ובמעורבותה הפעילה - מעין "קופה סודית" בכספת במשרדו ולאחר מכן בכספת בבנק, בה נשמרו עבור אולמרט סכומי כסף גדולים, במזומן (בדולרים), שמקורם בטלנסקי, יחד עם כספים במזומן ממקורות אחרים ששימשו אותו לצרכיו השונים.

למרות שלל הקשרים והאינטרסים שבין אולמרט למסר, בגינם הוא היה מצוי במחויבות אישית עמוקה כלפיו, לא נמנע אולמרט מלעסוק בענייניהם של עו"ד מסר ולקוחותיו העסקיים. כך פעל אולמרט, במסגרת תפקידיו וסמכויותיו, לטובת לקוחותיו של מסר בנושאים שונים בהם הם נזקקו להחלטותיו ולהחלטות גורמים אחרים במשרד התמ"ת. זאת, למרות שאולמרט היה מודע לניגוד העניינים החריף בין מחויבותו למילוי תפקידיו הממלכתיים, לבין מחויבותו האישית העמוקה כלפי מסר.

כדי להסתיר את המעשים הפר אולמרט את חובות הדיווח על פעילותו האמורה והכספים שקיבל במסגרתה, וביצע מעשי הונאה ומירמה כלפי מבקר המדינה ואנשי משרדו.

באישום שלישי מואשם אולמרט בכך שרימה את מבקר המדינה בנוגע לשווי אוסף העטים שלו (דיווח ששוויו כ-140 אלף שקל, למרות שהיתה בידו חוות דעת שמאית המעריכה את שוויו פי 10 - 1.3 מיליון שקל). כן רימה את המבקר בנוגע לפרטי הלוואות בסך 172 אלף דולר שקיבל מד"ר ג'ו אלמליח.

באישום הרביעי מואשמת זקן שנהגה להאזין לשיחותיו של אולמרט באורח שיטתי - בעצמה ובאמצעות פקידות בלשכתה הנתונות למרותה. זאת, מבלי שאולמרט או הצד השני לשיחה התירו לה לעשות כן. (ת.פ. 426/09)

עוד כתבות

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תנודתיות בת"א לקראת החלטת הריבית; הבנקים עולים ב-1%, מדד הנדל"ן יורד ב-1.5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● איי.בי.איי: אפסייד של 56% למניית הכשרת היישוב ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200