גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עורכי דין מתלוננים על החיוב להגיש לרשם החברות רק מסמכים בעברית

עורכי דין מסחריים המייצגים לקוחות זרים: "מדובר בהוראה שמאפיינת מדינות עולם שלישי וגורמת לנזק אדיר. אי-אפשר להאמין שככה מתנהלת מדינת ישראל במאה ה-21"

עורכי דין רבים מתלוננים על מדיניות מס כזו או אחרת שמבריחה משקיעים זרים מהארץ. אחרים מוטרדים ממדיניות "אי-ההגנה" על קניין רוחני בישראל שסוגרת את השערים בפני כסף זר. אחרים חושבים שעודף ביורוקרטיה ומחסומים פרוצדורליים מרתיעים משקיעים פוטנציאליים.

היום, בזמן שכל העולם רודף אחר אנשי עסקים שיושבים על "הכסף הגדול", בניסיון לאושש את מדינותיהם הפגועות ממכות המשבר הכלכלי העולמי, נראה שישראל מצאה דרך נוספת להבריח משקיעים זרים, ולעצבן עוד כמה עורכי-דין: דרישה - פשוטה לכאורה - של רשות החברות הישראלית, שלפיה כל המסמכים שמוגשים לרשם החברות יוגשו בעברית, מעוררת סערה בקרב עורכי-דין עסקיים-מסחריים. הבעיה: לקוחותיהם עובדים בעיקר עם מדינות זרות ורוב המסמכים שעוברים ידיים במסגרת עסקיהם מנוסחים באנגלית.

עד החודשים האחרונים לא הייתה בעיה בנושא זה. חברות ישראליות המנהלות את עסקיהן באנגלית הגישו דיווחים לרשם החברות בנוגע לתיקון תקנון, רישום שעבודים ועוד, בין השאר בצירוף מסמכים שנכתבו באנגלית. אך ביום בהיר אחד השתנה המצב. בתקופה האחרונה, נתקלו עורכי-הדין של אותן חברות בסירוב גורף של רשם החברות לקבל לרישום מסמכים בשפה האנגלית.

"בהתאם לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, מסמך אשר מוגש לפי הוראות הדין לרשות מנהלית, ולרשם החברות בכלל זה, וזאת על מנת שהציבור יוכל לעיין בו, יוגש בשפה רשמית (עברית או ערבית, א' ל"ו) ולא בשפה זרה כדוגמת השפה האנגלית", נכתב במכתב שנשלח במענה לפניותיהם של עורכי-הדין שתהו "מה נשתנה".

באתר רשות החברות הופיעה הוראה זהה, בצירוף חוות-דעתה של עו"ד מרים אילני, הממונה על חקיקה כלכלית במחלקת ייעוץ וחקיקה (כלכלי-פיסקאלי) במשרד המשפטים, מאוגוסט 2004, המשקפת את עמדת היועמ"ש דאז בקשר להגשת תקנונים באנגלית לרישום אצל רשם החברות.

"דרישה אבסורדית"

את עו"ד גיורא ארדינסט, מהיועצים המובילים בארץ בתחומי המשפט האזרחי-המסחרי ומי שמייצג עשרות לקוחות זרים בארץ ובחו"ל, ההוראה הזו מרגיזה. "זו דרישה אבסורדית, שמקשה על ניהול העסקים הרגיל, אין לה שום בסיס חוקי והיא מבריחה משקיעים מישראל. אני רואה את זה קורה מדי יום".

לאחרונה עבד ארדינסט על הסכם שותפות "ענק", כהגדרתו, וחווה את הפגיעה של ההוראה בלקוחותיו על בשרו. "זה היה הסכם טכני סבוך, עם מונחים אמריקניים, שאין להם אפילו תרגום מדויק לעברית, שנפרס על 80 עמודים, ואין שם אף צד ישראלי. אבל הרשם לא היה מוכן לרשום את השותפות וביקש שהיא תירשם בעברית. זה לא פשוט לתרגם ספר של 80 עמודים, עם כל מיני תיקונים ונספחים. זה סיבוך שאי אפשר לצאת ממנו. גם ככה המורכבות של העסקאות האלה היא אדירה, וזה יוצר מצב שהוא בלתי נסבל.

"מעבר לכך, איך אני מסביר לשותפים זרים שלא מבינים עברית, שעליהם לחתום על מסמכים בעברית? הרשם לא מוכן לקבל העתק זהה למקור. הוא מבקש שהמקור יהיה בעברית. זה מצב שבו הביורוקרטיה מנצחת את השכל הישר. מדברים כל הזמן על להביא משקיעים לישראל, והעניין הזה פשוט מבריח אותם".

ארדינסט לא מוכן לעבור על כך בשתיקה. בחודש שעבר הוא שיגר בקשה לשר המשפטים, פרופ' יעקב נאמן, כי יפעל "לביטולה של ההוראה ויביא לתיקונו של הקלקול אשר נזקיו רבים", כלשונו.

"למרות שהשפה האנגלית כבר אינה שפה רשמית בישראל, מעמדה כיום הוא כשפה רשמית דה-פקטו בכל הנוגע לעולם העסקים. אחוז ניכר מתושבי ישראל דוברים ומבינים אנגלית, ובעולם העסקי השפה האנגלית משמשת כ'שפה בינלאומית'. מלבד הפגיעה בחופש החוזים ובזכותם של צדדים להתקשר בחוזה כראות עיניהם, ההוראה פוגעת גם בזכות היסוד של הפרט להתבטא בשפה המועדפת עליו. לטעמנו, אין להשלים עם פגיעה כזו, ובוודאי כאשר אין בכך טעם של ממש", כתב ארדינסט לשר.

* אינך מגזים בבקשתך?

"ממש לא. מעבר לעובדה שההוראה הזו גורמת לבריחתן של חברות זרות מישראל, ואף דוחקת חברות ישראליות להתאגד בחו"ל, תרגום חלק מהחוזים מאנגלית לעברית פותח פתח לטעויות הנובעות מחוסר דיוק, מהבדלי שפה, תרבות וסגנון. בנוסף, תרגום של מסמכי היסוד מחייב עלויות רבות, בעיקר הוא יעיק על סטארט-אפים שבהם התקנון נדרש להיות באנגלית לאור זהות בעלי המניות של אותן חברות הזנק שבמקרים רבים הם משקיעים זרים".

ארדינסט מזהיר מפני השלכותיה מרחיקות הלכת של ההוראה החדשה-ישנה. לדבריו, ההוראה "הקטנטנה" הזו לכאורה, פוגעת בתדמיתה של המדינה בעולם. "היא מציגה את ישראל באופן מגוחך. מדובר בהוראה שמאפיינת מדינות עולם שלישי וגורמת לנזק אדיר. אי אפשר להאמין שככה מתנהלת ישראל במאה ה-21. עו"ד נאלצים להחתים את לקוחותיהם הזרים על מסמכים בעברית, בלי שיבינו על מה הם חותמים. זה טמטום שגורם לחברות נזק יומיומי".

* אז איך מסבירים ללקוחות זרים את הדרישה הזו?

"הייתה לי עסקה בינלאומית שבמסגרתה עיכבנו את כל העולם בשבועיים כדי לתרגם את כל המסמכים לעברית. כשהלקוחות הזרים שאלו אותנו 'מה זה צריך להיות?' הסברנו, שיש לנו רשות חברות בעייתית בישראל. זה לא נעים, אבל אין לנו הסבר אחר לתת להם. זה יוצר בלגן שלם - לדבר עם צד, ולשכנע אותו שלמרות שהוא לא מבין אות ממה שכתוב במסמך שהוא חותם עליו, זה בסדר. זה בלתי אפשרי לעבוד ככה. כל הקהילייה המשפטית העסקית סוערת סביב העניין הזה, וכולם מדברים על זה כל הזמן, על איך נהיינו מדינה מטורפת בכל מה שקשור לעניין הזה".

ממתינים לנאמן

חוות-דעתה של הממונה על חקיקה כלכלית במחלקת ייעוץ וחקיקה (כלכלי-פיסקאלי) במשרד המשפטים, שעליה מבוססת ההנחיה להגשת מסמכים בשפה הרשמית (עברית או ערבית) מתייחסת בעיקרה לפגיעה בצדדים שלישיים העלולים להיפגע כתוצאה ישירה מאי מילוי הפומביות הנדרשת מהרישום.

את ארדינסט זה ממש לא משכנע. "עם כל הכבוד, זכות העיון של צדדים שלישיים לא נפגעת. צד אשר לא שולט באנגלית יכול לתרגם את המסמך מאנגלית לעברית, ממש כפי שצד שרוצה להבין את המשמעות של מושגים משפטיים המופיעים במסמכי ההתאגדות ישכור עורך-דין שיבאר עבורו את המשמעות של המונחים המשפטיים השונים".

כעת ממתין ארדינסט לתשובתו ולהתערבותו של שר המשפטים נאמן, והוא חושב שהוא יודע מה תהיה עמדת השר בעניין. "גם נאמן חושב שזה מצב אבסורדי. חודשים ספורים לפני מינויו לשר, פנה נאמן לשר המשפטים הקודם במכתב, שבו קרא לתקן את המצב". *

תגובה

"נקיים בחינה מחודשת"

ממשרד המשפטים נמסר: "רשות התאגידים פועלת בנושא זה על-פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה מ-2001, לפיה לא ניתן, על-פי הדין הקיים, להגיש לרשם החברות מסמכים בשפה זרה, מקום שקיימת חובה להגישם על-פי דין להגיש מסמכים אלה לרשם על מנת שיעמדו לעיון הציבור.

"לאור מספר רב של פניות בנושא בחודשים האחרונים, הוחלט לפרסם באתר האינטרנט של רשות התאגידים את המכתב הרצ"ב, משנת 2004, המפרט את הבסיס המשפטי שעליו מושתתת עמדת היועץ המשפטי לממשלה ואת הנימוקים לעמדה.

"יצוין, כי בימים אלה, לאור פניות בנושא זה, הנחה היועץ המשפטי לממשלה לקיים בחינה מחודשת של סוגיה זו".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר