גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירופה תתאושש קודם

סופת הנדל"ן ההרסנית לצרכן האמריקני, פסחה על גרמניה והייתה מתונה בצרפת

ארה"ב נהנתה מאז ומעולם ממעמד בלתי מעורער כמובילה ראשית במחזור הכלכלי העולמי. כלכלות אירופה ושאר המדינות הזדנבו אחריה בצייתנות ובפיגור של כחצי שנה עד שנה.
גם במשבר הנוכחי, האנליסטים ייעדו לאירופה התאוששות איטית, אי-שם במחצית הראשונה של 2010, כלומר לפחות ששה חודשים, אחרי התחתית המשוערת של "האשמה העיקרית" במשבר - ארה"ב.

כמה הופתעו הפרשנים הכלכליים נוכח נתוני נסיגת גוש האירו ברבעון השני השנה, שהתגלו כירידה צנועה ב- 0.1%, שהייתה טובה בהרבה מהנסיגה באחוז שלם בארה"ב. יתרה מכך, גרמניה וצרפת, שתי הגדולות בגוש האירו הציגו צמיחה של ממש.

יש הסבר להתאוששות המוקדמת של אירופה: שיעור ההשקעות בה גבוהים יותר מארה"ב והיא תלויה יותר בסחר העולמי. שני גורמים אלו מעצימים את הן את תקופות הגאות והן את השפל.

המיתון העמוק שפקד את העולם בשלהי 2008 תפס את תעשיית אירופה שרויה בשאננות - חברות יצרניות מצאו את עצמן עם מלאים עודפים שאף הוסיפו ותפחו לאור הקושי להתאים במהירות את רמת היצור לירידה פתאומית בביקושים - הצבירה הלא רצויה של המלאי בסוף 2008, העיבה על הייצור התעשייתי בתחילת 2009.

גרמניה הרגישה יותר מאחרות את הירידה הדרסטית בביקוש העולמי ב-2008, אך מנגד -היא הייתה בין הראשונות ליהנות מזריקת העידוד הסינית ב-2009. סין, שהשקעה בתשתיות הפכה הובילה את ההתאוששות הנוכחית, הזדקקה בין היתר למכונות ולציוד גרמניים.

הכוח האמיתי של סין

הערה לסדר: יש להתייחס "לגורם הסיני" בפרספקטיבה הנכונה. גרמניה מייצאת לסין הגדולה על כל 1.3 מיליארד תושביה בערך באותו סדר הגודל שהיא מייצאת לצ'כיה הקטנה על 10 מיליון התושבים שבה.

הגורם העיקרי להתאוששות האירופאית היה התמריצים הפיסקאליים הנדיבים, בעלי צביון סוציאלי מובהק, כהרגלם של אירופים. במשבר הנוכחי אלו פעלו מהר ויעיל יותר ביחס לארה"ב הודות לתמיכה ממוקדת בשוק העבודה וצריכה הפרטית.

בצרפת תכניות עידוד התעסוקה בסקטור הציבורי בלמו את עליית שיעור האבטלה. בגרמניה, ריכזו את מיטב המאמצים בתכנית שמאפשרת להעביר עובדים ממשרה מלאה למשרה חלקית, והממשלה פיצתה על כ-60% מאובדן ההכנסה. התכנית הגרמנית זכתה להצלחה כבירה במיוחד במניעת התפשטות האבטלה, כאשר כיום קרוב ל-1.4 מיליון עובדים נמצאים בתכנית.

בצרפת, גרמניה ואנגליה הממשלות עודדו בהצלחה רכישת מכוניות החדשות על ידי מתן סובסידיות נאות. השקעה ממשלתית בתשתיות עוררה את ענף הנדל"ן והקלות המס הפיחו רוח חיים בענף הקמעונאות.

מחיר הפזרנות

עקב האכילס של כלכלות המערב הוא ההישענות על הצריכה הפרטית. שני דברים מדכאים כרגע את צריכה הפרטית: עלייה בשיעור החיסכון וירידה במחיר הנכסים (נדל"ן ומניות).

בעוד שארה"ב מחפה על שנים של פזרנות, בעלייה חדה בשיעור החיסכון מכמעט 0% לכ-6%, באירופה המצב יציב ולא השתנה כתוצאה מהמשבר: הגרמנים חסכו וחוסכים עדיין כ-10% מהכנסתם והצרפתים וכ-15%. גם נטל החוב צרכני נמוך יותר באירופה, מה שמקנה לה מרווח נשימה גדול יותר בתקופה שבה יורד המינוף.

בל נשכח את סופת הנדל"ן שהייתה הרסנית לצרכן האמריקאי ומנגד, פסחה על גרמניה והייתה מתונה בצרפת. גם הירידות בשוק המניות היו כואבות יותר לכיס האמריקאי מאשר לאירופי, החשוף פחות לבורסה.

עם כל החוליים המבניים של אירופה - שעוד יתנו את אותותיהם - ובהם: ניצולת הון נמוכה, בעיות דמוגרפיות וירידה בפריון, לפחות בטווח הקצר אפשר להיות אופטימיים לגביה.

התמיכה הפיסקאלית, השיפור בכלכלה העולמית והתפתחות החיסכון, מבססים את ההערכה שלאירופה יש כל כלים לעמוד בקצב של ארה"ב ביציאה מ"הבור הכלכלי", ואף לעבור אותה בקצב ובמהירות ההתאוששות, לפחות בטווח הקצר.

תסריט האימה התפוגג

ברבעון השני של 2009 חל מפנה לטובה בשוקי המניות באירופה, לאחר 7 רבעונים של ירידות כואבות. בעוד שגם המדיניות האגרסיבית וגם "הניצנים הירוקים" של העולם עשו את עבודתם הנאמנה והזינו את הראלי, נראה כי שיקולי התמחור הזול היוו גורם לא פחות חשוב לשינוי מגמה.

רק בפברואר השנה גלמו מחירי הבורסות את "תסריט האימה" שלפיו לא לא תגיע התאוששות במשך כמה שנים טובות. "תסריט האימים" הפך בין ליל לבלתי רלוונטי ואת מקומו תופס תסריט מתון יותר, עם מיתון שנמדד ברבעונים ולא בשנים.

אם אפשר להסתמך על ניסיון העבר, לא רק כלכלות עצמן אלא גם שוקי המניות של מדינות עם רגישות גבוהה יותר למגמה העולמית (כגון גרמניה וסקנדינביה) ייזכו להתעניינות רבה מצד המשקיעים בד בבד עם היציאה מהמיתון, ואלו יקרינו על מדינות מזרח שחשופות למערב.

  1. הכותבת היא מנהלת מחקר, תחום תעודות סל, ב"אקסלנס נשואה"
  2. לקבוצת אקסלנס נשואה עלול להיות ענין אישי בנכסים פיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם"

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים