גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטירון פלילי - לאימת ראשי המדינה: איך הפך מני מזוז לאיש החזק במערכת השלטונית?

האיש שהחל את דרכו כיועץ משפטי לממשלה ברגל מהססת, הפך ללוחם אמיץ בקדנציה סוערת ורדופת שערוריות, וטיפל בעשרות מקרים של שחיתות ציבורית ושלטונית בכל הרמות - החל מראשי ממשלה, דרך שרים וחברי כנסת ועד ראשי ערים ■ במי הוא כבר לא יטפל?

בשלהי 2003, לקראת תום תקופת כהונתו של היועץ המשפטי לממשלה הקודם, אליקים רובינשטיין, הביטו אנשי משרד המשפטים לאחור על הפרשות המרכזיות שליוו את הקדנציה שלו, וסיכמו שאכן מדובר בתקופה סוערת שכמוה לא הייתה מעולם בלשכת היועץ המשפטי. בין היתר טיפל רובינשטיין בפרשת ניצב משה מזרחי, בהעמדה לדין של עו"ד ליאורה גלט-ברקוביץ' על הדלפת חקירת ראש הממשלה אריאל שרון בפרשת סיריל קרן, בעמותות הקש של אהוד ברק, בפרשת בר-און-חברון ובפרשת הנשיא ויצמן והכספים מאדוארד סרוסי.

לעומת הקדנציה של היועץ הנוכחי, מני מזוז, שתסתיים בסוף ינואר 2010, תקופת רובינשטיין נראית היום כמשחק ילדים. מהרגע הראשון של כהונתו נאלץ מזוז להתמודד עם עשרות מקרים של שחיתות ציבורית ושלטונית בכל הרמות - החל מראשי ממשלה, דרך שרים וחברי כנסת, ועד ראשי ערים. רובינשטיין השאיר לו ירושות בדמות תיקים פתוחים נגד ראש הממשלה המכהן, אריאל שרון, והחלטותיו לסגור אותם, ובפרט את תיק האי היווני, סימנו לטוב ולרע את תחילת הקדנציה של מזוז כטירון פלילי, החסר את האומץ הדרוש כדי להתנגח ראש בראש עם בכירי המערכת הפוליטית.

דרך ארוכה עשה מזוז מאז ועד כתב האישום שהגיש בתחילת השבוע נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בפרשות ראשונטורס, טלנסקי ומרכז ההשקעות. "תיק האי היווני בתחילת הקדנציה וכתב האישום נגד אולמרט בסופה הם שתי נקודות ציון חשובות", אומר פרופ' עמנואל גרוס מאוניברסיטת חיפה, "בתחילת הדרך מזוז לא הפגין שיקול דעת נכון כאדם המופקד על המערכת התביעתית, וההססנות שלו הובילה להחלטה שגויה בפרשת האי היווני. אבל השנים עשו את שלהן, וההחלטות האחרונות שהתקבלו מלמדות על התמורה שהתחוללה במזוז, שהראה כי הוא מבין טוב יותר את המצופה מיועץ משפטי לממשלה, גם כשמדובר בשועי ארץ. בעניין אולמרט הוא הפגין את האומץ הראוי לנושא במשרת היועץ המשפטי".

האם מקבץ כה מרוכז של הליכים פליליים נגד אנשי ציבור מעיד על כך שהמערכת הפוליטית הפכה מושחתת יותר בתקופתו של מזוז מאשר בכל תקופה קודמת בעבר? או שמא מנגנוני הבקרה והחשיפה של התנהלות פסולה הפכו יעילים יותר? ואולי הדבר מעיד, כפי שיש הטוענים, על כך שהיועץ המשפטי לממשלה נלחם על תפקיד "מנכ"ל המדינה", האיש החזק המכופף כל פוליטיקאי באשר הוא? התשובה כנראה חיובית לכל האפשרויות. במציאות שבה יושבים ראש ממשלה לשעבר ונשיא לשעבר על ספסל הנאשמים, טוענים במשרד המשפטים, הציבור מאמין שדינו של אזרח פשוט כדין שועה ארץ, והדבר מעניק רוח גבית לחוקרי המשטרה, לפרקליטים ולבתי המשפט לפעול ללא מורא מפני בעלי השררה. אם בעבר היה החשש מבעלי הכוח מתגנב ללב הפועלים בשירות החוק, כעת מתקבלות החלטות על בסיס ענייני ונקי יותר.

לדעת ד"ר יובל קרניאל, מרצה למשפט ותקשורת מהמרכז הבינתחומי הרצליה, מזוז הפך במהלך הקדנציה ללוחם נחוש נגד שחיתות אנשי הציבור, בניגוד לכוונותיו המקוריות: "מזוז יצא לדרך כמי שבא מהמשפט המנהלי ואינו בקיא ומנוסה במשפט פלילי. את העיקר הוא ראה בהגנה על האזרח הקטן מפני עבירות המפריעות לאיכות חייו. עמדתו הייתה שראוי לעשות שימוש בכלי הפלילי רק במקרים קשים וחמורים. מה שהתגלה לו אט-אט, הוא המצב הקשה של השלטון הכללי והמקומי, והשחיתות העמוקה שקיימת בו. מזוז, כאדם זהיר, שקול ואפילו הססן, לא זינק לזירה אלא נדחף אליה בעל כורחו. אבל כאשר מצא את עצמו בזירה, נלחם כארי, והצליח להעביר את המסר העיקרי והחשוב ביותר: שלטון החוק עומד מעל אנשי הציבור, גם החזקים והבכירים ביותר. כך שאפשר לסכם את כהונתו כהצלחה גדולה".

הלך על בטוח

לטוב ולרע, ובלי שהתכוון לכך, המאבק בשחיתות נבחרי הציבור היה התחום שהגדיר את תקופת כהונתו של מזוז, וזה הסרגל שעל פיו הוא ייבחן. מזוז יודע זאת, ולמקורביו אמר כי הוא מאמין שחולל שינוי מהותי במאבק בשחיתות השלטונית. סמוך לתחילת כהונתו, ב-2004, אמר מזוז כי אם השחיתות בתקופת כהונתו תגבר, הוא יראה בכך כישלון. אין אמנם דרך למדוד בצורה אמפירית מדעית את השחיתות, אבל לדעת מזוז, במבחן שהציב לעצמו הוא עמד בכבוד - הפידבקים שהוא מקבל מכל שדרות השירות הציבורי הם שבזכות גישתו הלא סלחנית נעשה "ניקוי אורוות" שצמצם משמעותית את תופעות השחיתות.

במשרד המשפטים, אגב, דוחים בתוקף את התיאור שלפיו מזוז הפך מסוגר סדרתי של תיקים בתחילת כהונתו למגיש סדרתי של כתבי אישום בסופה. זה לא רק תיאור פשטני, אומרים שם, אלא גם שגוי מבחינה עובדתית. בשנים האחרונות היה, לצד כתבי האישום שהוגשו נגד אנשי ציבור, גם מספר לא מבוטל של סגירות תיקים, אלא שמטבע הדברים אלה זכו לכותרות צנועות בהרבה. אפילו נגד ראש הממשלה לשעבר אולמרט נסגר התיק בפרשת הבית ברחוב כרמייה ובפרשת מכירת בנק לאומי.

על כתב האישום נגד אולמרט שהוגש השבוע אומרים במשרד המשפטים כי אף שעבירת השוחד לא נכללה בו, לא מדובר בכתב אישום זהיר יתר על המידה. לא עשינו לאולמרט הנחה, הם אומרים, והראיה לכך היא הכללת אישומי המרמה בדיווחים הכוזבים לכאורה שמסר אולמרט למבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס בעניינים שונים. כתב האישום הזה תואר השבוע כמנוסח באופן "זועם". אלא שבלשכת היועץ הוכנו טיוטות קודמות של כתב האישום, שהיו מנוסחות באופן בוטה אף יותר, אך בסופו של דבר נבחרה גרסה מתונה יותר.

המתינות הזאת משקפת הליכה זהירה על בטוח בתיקים של אנשי ציבור, כדי לא להתרסק בבית המשפט. ואמנם, לעומת שורת הזיכויים שחטפה הפרקליטות בשנות ה-90 במשפטים שניהלה נגד אנשי ציבור, אף לא אחת מהפרשות שבהן החליט מזוז הסתיימה בזיכוי. מיד בתחילת כהונתו מזוז השליך החוצה את מה שנראה לו כגישה השלטת בשורות הפרקליטות בימים שקדמו לו - שלפיה אם משהו נראה לא טוב, אורזים אותו בכתב אישום ומשגרים אותו לבית המשפט, כדי להעביר אליו את ההכרעה. לדעת מזוז זו איננה התנהלות לגיטימית של התביעה. כבר לא מכבים שריפות

לפני שנבחר ליועץ המשפטי לממשלה, שימש מזוז במשך תשע שנים כמשנה לשני יועצים קודמים - מיכאל בן-יאיר ורובינשטיין. את לשכת היועץ הוא הכיר מקרוב, וגם את סוגי ההחלטות המתגלגלות לשולחנו של ראש המערכת. הוא הבין שכל תיק, בפרט של איש ציבור, איננו בבחינת מקרה בודד אלא מייצג תופעה שלמה, ולכן לא די בהחלטה בעניינו של החשוד המסוים, אלא יש צורך בטיפול מערכתי כולל. כך במינויים הפוליטיים - לצד כתב האישום נגד צחי הנגבי נעשו פעולות במישור המינהלי; וכך גם בתיקי אולמרט המאוחרים.

לצד המסמך הפלילי שגובש בכל תיק כזה, בין אם מדובר בכתב אישום ובין אם בהחלטת סגירת תיק, הורה מזוז לחבר גם "מסמך תובנות", שבו נאספו המסקנות אודות הליקויים המערכתיים שנלמדו כתוצאה מהחקירה, ושיש לפעול כדי לתקנם או לבצע בדיקה ארגונית במשרד הממשלתי הרלוונטי. בפרשת אולמרט, למשל, התברר שבמשרדי הממשלה נהוגה פרקטיקה העוקפת את המכרזים הממשלתיים שעליהם מפקח החשב הכללי, וזאת באמצעות העסקת "קבלני משנה" שלא נבחרו במכרז. משרד הנסיעות "ראשונטורס" מעולם לא נבחר, והחשכ"ל לא היה מודע לקיומו, אך הוא המשיך לשמש משרד הנסיעות הרשמי של אולמרט שנים ארוכות, תוך שהמשרד שזכה במכרז הממשלתי המשיך להעביר אליו, כקבלן משנה, את הטיפול בנסיעותיו של השר.

לצד העיסוק בשאלה אם בכל תיק יש ראיות המספיקות להגשת כתב אישום, מזוז גיבש גם מדיניות אכיפה בתחומי השחיתות השלטונית - בראש ובראשונה בנושא המינויים הפוליטיים, שהיה דומיננטי בחלק הראשון של הקדנציה שלו. אלה היו ימי השיא של מרכז הליכוד, שאנשיו החזיקו בחברי הכנסת ובשרי הליכוד כשבויים וסחטו מהם ג'ובים. המינויים הללו הולידו תופעות של שחיתות בגופים ציבוריים, כמו פרשות השוחד במינהל מקרקעי ישראל, ברשות המסים ובמשרדי ממשלה. שרים נהגו אז לבוא למזוז ולבקש שיציל אותם מאחיזת החנק שבה היו נתונים לחסדיהם של קבלני קולות במרכזי מפלגותיהם. מזוז נקט שורה של פעולות, אך בסופו של דבר היו אלה החקירה נגד צחי הנגבי בפרשת המשרד לאיכות הסביבה, ונגד אולמרט בפרשת מרכז ההשקעות, שהפכה לפרשה נרחבת יותר של מינויים פוליטיים, שהולידו את התהודה הציבורית וההרתעה המתבקשת.

התיאום עם המשטרה מתבטא בליווי הצמוד שהחקירות נגד בכירי השלטון זוכות לו מצד אנשי הפרקליטות. כבר בעת חקירת המשטרה מתקיימים דיוני עדכון תקופתיים אצל היועץ, בהשתתפות בכירי בפרקליטות והפרקליטים המלווים מפרקליטות המחוז. הדבר מביא לכך שהחקירה מתמקדת מראש בחשדות ובכיוונים המקובלים על ראשי הפרקליטות, וכפועל יוצא מכך המלצות המשטרה בתום החקירה קרובות מאוד ברוחן להחלטה הסופית של היועץ.

בית דין תקשורתי

חקירות אנשי הציבור היו חלק מסדרת התיקים המתוקשרים, אלה הזוכים לכיסוי תקשורתי צמוד, ומפתחים לעתים חיים משלהם, לא תמיד על בסיס העובדות המצויות בתיק החקירה. ריבוי השחקנים בזירה התקשורתית בפרשות מעין אלה, לרבות עורכי הדין של החשוד, יחצ"נים, מתלוננים ואינטרסנטים נוספים, גורמים לעתים לכך שבציבור מצטיירת תמונה חד-משמעית, הרחוקה מרחק רב מהמצב בפועל בחקירה: אישומים שהראיות לגביהם גבוליות עשויים להיראות בציבור כיצוקים מבטון, ולהפך. פרשת האי היווני ופרשת קצב הן דוגמאות מייצגות לכך, ובהתאמה מידת הביקורת הציבורית שניתכה על ראשו של מזוז כשהחליט לסגור את התיק נגד אריאל שרון, ולחתום על עסקת טיעון עם קצב.

מזוז דוחה את הטענה שהוא מבלה את כהונתו בניסיון להפריך את הסטיגמה שדבקה בו כשסגר את תיק האי היווני. שהוא לא מפחד מפוליטיקאים, יודע להיאבק בשחיתות ויודע לחשוב לא רק כמו סנגור אלא גם כמו התובע הכללי. הדימוי שנולד בתקשורת לתיק האי היווני כתיק שהראיות בו יצוקות בבטון וחייבות להביא לכתב אישום, נבנה לדידו על הדלפות אינטרסנטיות שלא היו מגובות בעובדות ובראיות בתיק, שהיה לדעתו "בלון ריק מתוכן".

בפרשה הזו היו לדעת היועץ גורמים מתוך המשרד שדאגו להזין את התקשורת בפיסות מידע מרשיעות כביכול נגד אריאל שרון ובנו גלעד. מזוז, שהיה אז בתחילת כהונתו, פעל גם במישור התקשורתי כשכלל בהחלטת הסגירה גם הסבר והקשר לאותן ראיות, כולל שיחת הטלפון בין אפל לשרון, שבה שאל שרון בבדיחות הדעת "האי בידינו?"

לאורך הקדנציה, הלקחים נלמדו גם במישור התקשורתי. הניסוח שלפיו היועץ "החליט להעמיד לדין בכפוף לשימוע" הפך ל"הזמנה לשימוע", באופן המשדר פתיחות גדולה יותר ונכונות להשתכנע מהשימוע, ומחדד את המסר שההחלטה אינה סופית. היועץ גם למד שלא לסנדל את עצמו לניסוחים חד-משמעיים, כדי להימנע ממצב שבו ייראה בהמשך כאילו "ההר הוליד עכבר". כך, בפרשת טלנסקי הודיע משרד המשפטים עם הסרת צו איסור הפרסום מעל הפרשה באפריל 2008, כי אולמרט חשוד ב"קבלת כספים שלא כדין" - נוסח מעורפל שהותיר אפשרות לסגת בהמשך מהחשדות בדבר קבלת שוחד.

בתחום התקשורתי משרד המשפטים מאז ומתמיד פעל כשידו האחת קשורה מאחור. הוא נמנע מלהרשות לעצמו "לספסר" בחומרי חקירה, כך שמה שדולף לעולם איננו נעשה בצינורות רשמיים. אבל הגישה המסורתית שלפיה הפרקליטות מדברת רק בבית המשפט נזנחה. בפרקליטות משתדלים, במקרים של ספינים תקשורתיים אגרסיביים מהצד שכנגד - כפי שקרה בפרשת רמון למשל, אז התפרץ "עליהום" תקשורתי נגד החלטת היועץ להעמיד לדין את שר המשפטים דאז בפרשת הנשיקה הכפויה - נוקט המשרד מהלכים גם בשדה התקשורתי.

הקדנציה הקשה ביותר

האם היועץ המשפטי לממשלה הבא יסבול גם הוא משפע כזה של חקירות נגד בכירי השלטון? ימים יגידו. הזמן גם יגלה אם מזוז ייזכר בשל עמידתו האיתנה מול הפוליטיקאים, או דווקא בשל השגיאות שדבקו בו - בפרשות שרון, קצב ואחרות.

"כשמנסים להעריך את כהונתו של מזוז", אומר פרופ' יורם רבין מהמסלול האקדמי - המכללה למינהל, "צריך לקחת בחשבון שגם מבחינת כמות התיקים וגם מבחינת מידת הבכירות של האישים המעורבים בהם, אין ספק שלא היה לפניו יועץ משפטי שהיה נתון במצב קשה כמותו. ייתכן שעשה שגיאות, אבל הן מתקזזות מול העובדה שהקדנציה שלו הייתה הקשה ביותר. אם משווים את החלטתו של אהרן ברק בעניין חשבון הדולרים של יצחק רבין להחלטה של מזוז בעניין האי היווני, ברק קיבל החלטה יותר נכונה, אבל צריך לקחת בחשבון שאצל ברק היו אולי שלושה תיקים כאלה, ואצל מזוז היו 50. המאזן הסופי בעניינו איננו שלילי כי התפקיד הוא פשוט בלתי אפשרי". *

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

תיקון והתנצלות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?