גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

מטירון פלילי - לאימת ראשי המדינה: איך הפך מני מזוז לאיש החזק במערכת השלטונית?

האיש שהחל את דרכו כיועץ משפטי לממשלה ברגל מהססת, הפך ללוחם אמיץ בקדנציה סוערת ורדופת שערוריות, וטיפל בעשרות מקרים של שחיתות ציבורית ושלטונית בכל הרמות - החל מראשי ממשלה, דרך שרים וחברי כנסת ועד ראשי ערים ■ במי הוא כבר לא יטפל?

בשלהי 2003, לקראת תום תקופת כהונתו של היועץ המשפטי לממשלה הקודם, אליקים רובינשטיין, הביטו אנשי משרד המשפטים לאחור על הפרשות המרכזיות שליוו את הקדנציה שלו, וסיכמו שאכן מדובר בתקופה סוערת שכמוה לא הייתה מעולם בלשכת היועץ המשפטי. בין היתר טיפל רובינשטיין בפרשת ניצב משה מזרחי, בהעמדה לדין של עו"ד ליאורה גלט-ברקוביץ' על הדלפת חקירת ראש הממשלה אריאל שרון בפרשת סיריל קרן, בעמותות הקש של אהוד ברק, בפרשת בר-און-חברון ובפרשת הנשיא ויצמן והכספים מאדוארד סרוסי.

לעומת הקדנציה של היועץ הנוכחי, מני מזוז, שתסתיים בסוף ינואר 2010, תקופת רובינשטיין נראית היום כמשחק ילדים. מהרגע הראשון של כהונתו נאלץ מזוז להתמודד עם עשרות מקרים של שחיתות ציבורית ושלטונית בכל הרמות - החל מראשי ממשלה, דרך שרים וחברי כנסת, ועד ראשי ערים. רובינשטיין השאיר לו ירושות בדמות תיקים פתוחים נגד ראש הממשלה המכהן, אריאל שרון, והחלטותיו לסגור אותם, ובפרט את תיק האי היווני, סימנו לטוב ולרע את תחילת הקדנציה של מזוז כטירון פלילי, החסר את האומץ הדרוש כדי להתנגח ראש בראש עם בכירי המערכת הפוליטית.

דרך ארוכה עשה מזוז מאז ועד כתב האישום שהגיש בתחילת השבוע נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בפרשות ראשונטורס, טלנסקי ומרכז ההשקעות. "תיק האי היווני בתחילת הקדנציה וכתב האישום נגד אולמרט בסופה הם שתי נקודות ציון חשובות", אומר פרופ' עמנואל גרוס מאוניברסיטת חיפה, "בתחילת הדרך מזוז לא הפגין שיקול דעת נכון כאדם המופקד על המערכת התביעתית, וההססנות שלו הובילה להחלטה שגויה בפרשת האי היווני. אבל השנים עשו את שלהן, וההחלטות האחרונות שהתקבלו מלמדות על התמורה שהתחוללה במזוז, שהראה כי הוא מבין טוב יותר את המצופה מיועץ משפטי לממשלה, גם כשמדובר בשועי ארץ. בעניין אולמרט הוא הפגין את האומץ הראוי לנושא במשרת היועץ המשפטי".

האם מקבץ כה מרוכז של הליכים פליליים נגד אנשי ציבור מעיד על כך שהמערכת הפוליטית הפכה מושחתת יותר בתקופתו של מזוז מאשר בכל תקופה קודמת בעבר? או שמא מנגנוני הבקרה והחשיפה של התנהלות פסולה הפכו יעילים יותר? ואולי הדבר מעיד, כפי שיש הטוענים, על כך שהיועץ המשפטי לממשלה נלחם על תפקיד "מנכ"ל המדינה", האיש החזק המכופף כל פוליטיקאי באשר הוא? התשובה כנראה חיובית לכל האפשרויות. במציאות שבה יושבים ראש ממשלה לשעבר ונשיא לשעבר על ספסל הנאשמים, טוענים במשרד המשפטים, הציבור מאמין שדינו של אזרח פשוט כדין שועה ארץ, והדבר מעניק רוח גבית לחוקרי המשטרה, לפרקליטים ולבתי המשפט לפעול ללא מורא מפני בעלי השררה. אם בעבר היה החשש מבעלי הכוח מתגנב ללב הפועלים בשירות החוק, כעת מתקבלות החלטות על בסיס ענייני ונקי יותר.

לדעת ד"ר יובל קרניאל, מרצה למשפט ותקשורת מהמרכז הבינתחומי הרצליה, מזוז הפך במהלך הקדנציה ללוחם נחוש נגד שחיתות אנשי הציבור, בניגוד לכוונותיו המקוריות: "מזוז יצא לדרך כמי שבא מהמשפט המנהלי ואינו בקיא ומנוסה במשפט פלילי. את העיקר הוא ראה בהגנה על האזרח הקטן מפני עבירות המפריעות לאיכות חייו. עמדתו הייתה שראוי לעשות שימוש בכלי הפלילי רק במקרים קשים וחמורים. מה שהתגלה לו אט-אט, הוא המצב הקשה של השלטון הכללי והמקומי, והשחיתות העמוקה שקיימת בו. מזוז, כאדם זהיר, שקול ואפילו הססן, לא זינק לזירה אלא נדחף אליה בעל כורחו. אבל כאשר מצא את עצמו בזירה, נלחם כארי, והצליח להעביר את המסר העיקרי והחשוב ביותר: שלטון החוק עומד מעל אנשי הציבור, גם החזקים והבכירים ביותר. כך שאפשר לסכם את כהונתו כהצלחה גדולה".

הלך על בטוח

לטוב ולרע, ובלי שהתכוון לכך, המאבק בשחיתות נבחרי הציבור היה התחום שהגדיר את תקופת כהונתו של מזוז, וזה הסרגל שעל פיו הוא ייבחן. מזוז יודע זאת, ולמקורביו אמר כי הוא מאמין שחולל שינוי מהותי במאבק בשחיתות השלטונית. סמוך לתחילת כהונתו, ב-2004, אמר מזוז כי אם השחיתות בתקופת כהונתו תגבר, הוא יראה בכך כישלון. אין אמנם דרך למדוד בצורה אמפירית מדעית את השחיתות, אבל לדעת מזוז, במבחן שהציב לעצמו הוא עמד בכבוד - הפידבקים שהוא מקבל מכל שדרות השירות הציבורי הם שבזכות גישתו הלא סלחנית נעשה "ניקוי אורוות" שצמצם משמעותית את תופעות השחיתות.

במשרד המשפטים, אגב, דוחים בתוקף את התיאור שלפיו מזוז הפך מסוגר סדרתי של תיקים בתחילת כהונתו למגיש סדרתי של כתבי אישום בסופה. זה לא רק תיאור פשטני, אומרים שם, אלא גם שגוי מבחינה עובדתית. בשנים האחרונות היה, לצד כתבי האישום שהוגשו נגד אנשי ציבור, גם מספר לא מבוטל של סגירות תיקים, אלא שמטבע הדברים אלה זכו לכותרות צנועות בהרבה. אפילו נגד ראש הממשלה לשעבר אולמרט נסגר התיק בפרשת הבית ברחוב כרמייה ובפרשת מכירת בנק לאומי.

על כתב האישום נגד אולמרט שהוגש השבוע אומרים במשרד המשפטים כי אף שעבירת השוחד לא נכללה בו, לא מדובר בכתב אישום זהיר יתר על המידה. לא עשינו לאולמרט הנחה, הם אומרים, והראיה לכך היא הכללת אישומי המרמה בדיווחים הכוזבים לכאורה שמסר אולמרט למבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס בעניינים שונים. כתב האישום הזה תואר השבוע כמנוסח באופן "זועם". אלא שבלשכת היועץ הוכנו טיוטות קודמות של כתב האישום, שהיו מנוסחות באופן בוטה אף יותר, אך בסופו של דבר נבחרה גרסה מתונה יותר.

המתינות הזאת משקפת הליכה זהירה על בטוח בתיקים של אנשי ציבור, כדי לא להתרסק בבית המשפט. ואמנם, לעומת שורת הזיכויים שחטפה הפרקליטות בשנות ה-90 במשפטים שניהלה נגד אנשי ציבור, אף לא אחת מהפרשות שבהן החליט מזוז הסתיימה בזיכוי. מיד בתחילת כהונתו מזוז השליך החוצה את מה שנראה לו כגישה השלטת בשורות הפרקליטות בימים שקדמו לו - שלפיה אם משהו נראה לא טוב, אורזים אותו בכתב אישום ומשגרים אותו לבית המשפט, כדי להעביר אליו את ההכרעה. לדעת מזוז זו איננה התנהלות לגיטימית של התביעה. כבר לא מכבים שריפות

לפני שנבחר ליועץ המשפטי לממשלה, שימש מזוז במשך תשע שנים כמשנה לשני יועצים קודמים - מיכאל בן-יאיר ורובינשטיין. את לשכת היועץ הוא הכיר מקרוב, וגם את סוגי ההחלטות המתגלגלות לשולחנו של ראש המערכת. הוא הבין שכל תיק, בפרט של איש ציבור, איננו בבחינת מקרה בודד אלא מייצג תופעה שלמה, ולכן לא די בהחלטה בעניינו של החשוד המסוים, אלא יש צורך בטיפול מערכתי כולל. כך במינויים הפוליטיים - לצד כתב האישום נגד צחי הנגבי נעשו פעולות במישור המינהלי; וכך גם בתיקי אולמרט המאוחרים.

לצד המסמך הפלילי שגובש בכל תיק כזה, בין אם מדובר בכתב אישום ובין אם בהחלטת סגירת תיק, הורה מזוז לחבר גם "מסמך תובנות", שבו נאספו המסקנות אודות הליקויים המערכתיים שנלמדו כתוצאה מהחקירה, ושיש לפעול כדי לתקנם או לבצע בדיקה ארגונית במשרד הממשלתי הרלוונטי. בפרשת אולמרט, למשל, התברר שבמשרדי הממשלה נהוגה פרקטיקה העוקפת את המכרזים הממשלתיים שעליהם מפקח החשב הכללי, וזאת באמצעות העסקת "קבלני משנה" שלא נבחרו במכרז. משרד הנסיעות "ראשונטורס" מעולם לא נבחר, והחשכ"ל לא היה מודע לקיומו, אך הוא המשיך לשמש משרד הנסיעות הרשמי של אולמרט שנים ארוכות, תוך שהמשרד שזכה במכרז הממשלתי המשיך להעביר אליו, כקבלן משנה, את הטיפול בנסיעותיו של השר.

לצד העיסוק בשאלה אם בכל תיק יש ראיות המספיקות להגשת כתב אישום, מזוז גיבש גם מדיניות אכיפה בתחומי השחיתות השלטונית - בראש ובראשונה בנושא המינויים הפוליטיים, שהיה דומיננטי בחלק הראשון של הקדנציה שלו. אלה היו ימי השיא של מרכז הליכוד, שאנשיו החזיקו בחברי הכנסת ובשרי הליכוד כשבויים וסחטו מהם ג'ובים. המינויים הללו הולידו תופעות של שחיתות בגופים ציבוריים, כמו פרשות השוחד במינהל מקרקעי ישראל, ברשות המסים ובמשרדי ממשלה. שרים נהגו אז לבוא למזוז ולבקש שיציל אותם מאחיזת החנק שבה היו נתונים לחסדיהם של קבלני קולות במרכזי מפלגותיהם. מזוז נקט שורה של פעולות, אך בסופו של דבר היו אלה החקירה נגד צחי הנגבי בפרשת המשרד לאיכות הסביבה, ונגד אולמרט בפרשת מרכז ההשקעות, שהפכה לפרשה נרחבת יותר של מינויים פוליטיים, שהולידו את התהודה הציבורית וההרתעה המתבקשת.

התיאום עם המשטרה מתבטא בליווי הצמוד שהחקירות נגד בכירי השלטון זוכות לו מצד אנשי הפרקליטות. כבר בעת חקירת המשטרה מתקיימים דיוני עדכון תקופתיים אצל היועץ, בהשתתפות בכירי בפרקליטות והפרקליטים המלווים מפרקליטות המחוז. הדבר מביא לכך שהחקירה מתמקדת מראש בחשדות ובכיוונים המקובלים על ראשי הפרקליטות, וכפועל יוצא מכך המלצות המשטרה בתום החקירה קרובות מאוד ברוחן להחלטה הסופית של היועץ.

בית דין תקשורתי

חקירות אנשי הציבור היו חלק מסדרת התיקים המתוקשרים, אלה הזוכים לכיסוי תקשורתי צמוד, ומפתחים לעתים חיים משלהם, לא תמיד על בסיס העובדות המצויות בתיק החקירה. ריבוי השחקנים בזירה התקשורתית בפרשות מעין אלה, לרבות עורכי הדין של החשוד, יחצ"נים, מתלוננים ואינטרסנטים נוספים, גורמים לעתים לכך שבציבור מצטיירת תמונה חד-משמעית, הרחוקה מרחק רב מהמצב בפועל בחקירה: אישומים שהראיות לגביהם גבוליות עשויים להיראות בציבור כיצוקים מבטון, ולהפך. פרשת האי היווני ופרשת קצב הן דוגמאות מייצגות לכך, ובהתאמה מידת הביקורת הציבורית שניתכה על ראשו של מזוז כשהחליט לסגור את התיק נגד אריאל שרון, ולחתום על עסקת טיעון עם קצב.

מזוז דוחה את הטענה שהוא מבלה את כהונתו בניסיון להפריך את הסטיגמה שדבקה בו כשסגר את תיק האי היווני. שהוא לא מפחד מפוליטיקאים, יודע להיאבק בשחיתות ויודע לחשוב לא רק כמו סנגור אלא גם כמו התובע הכללי. הדימוי שנולד בתקשורת לתיק האי היווני כתיק שהראיות בו יצוקות בבטון וחייבות להביא לכתב אישום, נבנה לדידו על הדלפות אינטרסנטיות שלא היו מגובות בעובדות ובראיות בתיק, שהיה לדעתו "בלון ריק מתוכן".

בפרשה הזו היו לדעת היועץ גורמים מתוך המשרד שדאגו להזין את התקשורת בפיסות מידע מרשיעות כביכול נגד אריאל שרון ובנו גלעד. מזוז, שהיה אז בתחילת כהונתו, פעל גם במישור התקשורתי כשכלל בהחלטת הסגירה גם הסבר והקשר לאותן ראיות, כולל שיחת הטלפון בין אפל לשרון, שבה שאל שרון בבדיחות הדעת "האי בידינו?"

לאורך הקדנציה, הלקחים נלמדו גם במישור התקשורתי. הניסוח שלפיו היועץ "החליט להעמיד לדין בכפוף לשימוע" הפך ל"הזמנה לשימוע", באופן המשדר פתיחות גדולה יותר ונכונות להשתכנע מהשימוע, ומחדד את המסר שההחלטה אינה סופית. היועץ גם למד שלא לסנדל את עצמו לניסוחים חד-משמעיים, כדי להימנע ממצב שבו ייראה בהמשך כאילו "ההר הוליד עכבר". כך, בפרשת טלנסקי הודיע משרד המשפטים עם הסרת צו איסור הפרסום מעל הפרשה באפריל 2008, כי אולמרט חשוד ב"קבלת כספים שלא כדין" - נוסח מעורפל שהותיר אפשרות לסגת בהמשך מהחשדות בדבר קבלת שוחד.

בתחום התקשורתי משרד המשפטים מאז ומתמיד פעל כשידו האחת קשורה מאחור. הוא נמנע מלהרשות לעצמו "לספסר" בחומרי חקירה, כך שמה שדולף לעולם איננו נעשה בצינורות רשמיים. אבל הגישה המסורתית שלפיה הפרקליטות מדברת רק בבית המשפט נזנחה. בפרקליטות משתדלים, במקרים של ספינים תקשורתיים אגרסיביים מהצד שכנגד - כפי שקרה בפרשת רמון למשל, אז התפרץ "עליהום" תקשורתי נגד החלטת היועץ להעמיד לדין את שר המשפטים דאז בפרשת הנשיקה הכפויה - נוקט המשרד מהלכים גם בשדה התקשורתי.

הקדנציה הקשה ביותר

האם היועץ המשפטי לממשלה הבא יסבול גם הוא משפע כזה של חקירות נגד בכירי השלטון? ימים יגידו. הזמן גם יגלה אם מזוז ייזכר בשל עמידתו האיתנה מול הפוליטיקאים, או דווקא בשל השגיאות שדבקו בו - בפרשות שרון, קצב ואחרות.

"כשמנסים להעריך את כהונתו של מזוז", אומר פרופ' יורם רבין מהמסלול האקדמי - המכללה למינהל, "צריך לקחת בחשבון שגם מבחינת כמות התיקים וגם מבחינת מידת הבכירות של האישים המעורבים בהם, אין ספק שלא היה לפניו יועץ משפטי שהיה נתון במצב קשה כמותו. ייתכן שעשה שגיאות, אבל הן מתקזזות מול העובדה שהקדנציה שלו הייתה הקשה ביותר. אם משווים את החלטתו של אהרן ברק בעניין חשבון הדולרים של יצחק רבין להחלטה של מזוז בעניין האי היווני, ברק קיבל החלטה יותר נכונה, אבל צריך לקחת בחשבון שאצל ברק היו אולי שלושה תיקים כאלה, ואצל מזוז היו 50. המאזן הסופי בעניינו איננו שלילי כי התפקיד הוא פשוט בלתי אפשרי". *

עוד כתבות

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: Shutterstock

פרשת ההונאה בטורקיה היא בדיוק מה שארדואן חיכה לו

פרשת ההונאה הבינלאומית בטורקיה מספקת לנשיא ארדואן הסחת דעת מושלמת מקריסת הבורסה המקומית, מהמבוכה האזורית מול החות'ים ומגל המעצרים החריג במדינה ● אף שישראלים מהווים רק כ-5% מהחשודים בפרשת הקריפטו, המשטר מיהר למתג אותה כ"רשת הונאה ישראלית" וחרץ את דינם של המעורבים מראש ● בטווח הקצר צפוי משטר ארדואן להפוך את העצורים לקרקס תקשורתי משפיל, ובהמשך עשוי למנף את מעצרם כדי לסחוט מישראל שחרור של בכירי חמאס

פרויקט של חברת דונה במודיעין / הדמיה: יח''צ

לא רוצים להוריד מחיר: היזמים שמשכירים דירות במקום למכור

מלאי הדירות הלא מכורות מוביל את היזמים לחיפוש פתרונות יצירתיים, וכשמבצעי המימון כבר לא מספיקים נדרשים רעיונות חדשים ● לאחרונה החלו יזמים שלא הצליחו למכור את הדירות שבנו, להשכיר אותן באופן ישיר לטווחים קצרים וארוכים ● "השכרת הדירות מאפשרת ליזם להמתין להתאוששות כלכלית בלי לשבור את השוק"

שמעון בן צבי 38, גבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

מחיר שיא לפרויקט בן 20 בגבעתיים: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים?

דירת 5 חדרים, בשטח של 123 מ"ר בקומה שביעית, שאוכלסה ב־2003 נמכרה תמורת 5.85 מיליון שקל ● הדירה צופה לפארק, והפרויקט נמצא במרחק הליכה מהקאנטרי ומהקניון

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

גם כוחות מיוחדים: תגבור משמעותי של צה"ל ברצועה ביום הכיפורים

צה"ל מעלה בצורה משמעותית את הכוננות בגבול רצועת עזה ומתגבר את הכוחות באוויר ועל הקרקע לקראת יום הכיפורים ● ההחלטה התקבלה למרות שאין התרעה קונקרטית ● במערכת הביטחון מעריכים כי חמאס נערך למערכה נוספת ● מחבל פתח באש מרכב חולף לעבר מבלים במעיין הסמוך לציר תנועה מרכזי בבנימין ונמלט ● לאחר שצוותי מד"א וצה"ל נאבקו בשטח על חייו של פצוע אנוש, נקבע מותו ● טהראן טוענת כי העבירה לארה"ב דרך תיווך קטארי את תנאיה לסיום המלחמה; במקביל, הנשיא טראמפ קיצר במפתיע את חופשתו בקמפ דייוויד וחזר לבית הלבן

קפטן סומיט צ'אוהאן / צילום: תמונה פרטית

הנשיא ההודי של נמל חיפה: "יכולות לעבור בישראל פי מיליון סחורות"

ההשתלטות על מצר באב אל־מנדב והמתיחות הגוברת במפרץ הפרסי טלטלו מחדש את נתיבי השיט העולמיים ● בצל החשש ממשבר אנרגיה וגל התייקרויות, נשיא נמל חיפה, קפטן סומיט צ'אוהאן, מזהיר בריאיון כי "הסחר הבינלאומי כבר לא יחזור לקדמותו" ● כעת הוא מצביע על ההחמצה הישראלית, ומציג את המודל שיכול לשנות את התמונה

איך מנהלים מלחמה כלכלית: המדריך לעולם מפולג / אילוסטרציה: Shutterstock

איך מנהלים מלחמה כלכלית: המדריך לעולם מפולג

מכסים, הגבלות, מחצבים ונקודות אסטרטגיות: המלחמה בין המעצמות מזמן לא מתנהלת רק בשדה הקרב ● הן הופכות את התלות הכלכלית לכלי נשק, ומגלות שגם הוא יכול להתהפך עליהן ● ד"ר אדוארד פישמן, שהיה שותף לעיצוב הסנקציות על רוסיה ואיראן בעבר, משרטט את העידן שאחרי הגלובליזציה

בתי התושבים בגרינלנד / אילוסטרציה: ap, Evgeniy Maloletka

טראמפ ישתלט ביטחונית על האי הגדול בעולם. ניצחון או התקפלות?

נשיא ארה"ב הודיע הלילה על הסכם חדש עם דנמרק וגרינלנד לאחר שדרש שליטה מוחלטת באי ● האם מדובר בהתקפלות, למה שליטה באי הגדול בעולם חשובה כל כך לטראמפ ומה ההשלכות הכלכליות? גלובס עושה סדר

גניבות קריפטו / צילום: Shutterstock

החשבון שלו הראה יתרה של 20 מיליון דולר, אבל הוא לא הצליח למשוך אותם

אדם שהשקיע 1.1 מיליון דולר בפלטפורמת קריפטו חשף השבוע את סיפורו המטלטל ב-MarketWatch ● אז לאן נעלם הכסף? ● ההמלצה, התעלומה והתלונה לרשויות

הצוללת האמריקאית הבלתי מאוישת שנפלה לידי איראן / צילום: ערוץ היוטיוב של Anduril industries

המדינה שרכשה מישראל נשק במיליארדים ולוטשת עיניים לטכנולוגיה נוספת

צוללת אמריקאית בלתי מאוישת נפלה בשלמותה לידי איראן, שכעת תוכל לבצע בה הנדסה הפוכה ולנסות להעתיק את הטכנולוגיה ● במקביל, חברת רחפנים ישראלית מסמנת את מזרח אירופה כשוק יעד, ואיחוד האמירויות מספקת לאנגולה מסוקים בלתי מאוישים בעסקה של מיליארד אירו ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יעקב ויינשטיין / צילום: אייל טואג

בגיל 76 הסוחר הוותיק עדיין נהנה מכל רגע ומזהיר ממה שעומד לקרות בשווקים

יעקב ויינשטיין, שחוגג 50 שנה בשוק ההון "ונהנה מכל רגע", צופה המשך עליות בוול סטריט בשנים הבאות, עד למפולת בסוף העשור הנוכחי ● הוא מסביר מדוע שוק האג"ח במשבר טוטאלי, למה הזהב יזנק בעוד עשרות אחוזים ובאיזה מטבע יש היום הזדמנות גדולה ● וגם: הלקח שלו מנפילת אלטשולר שחם: "מנהלים בשוק המוסדי למדו שעדיף להיות ממוצע ולא להתבלט"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

המומחה שמזהיר: "תשואות הענק בבורסה מאחורינו" - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

נהל ההשקעות שמציע להתאים ציפיות: "לא עוד עשרות אחוזי רווח בבורסה בת"א" ● המרוויחות והמפסידות מהאטה במרוץ ה-AI ● המתכת היקרה שזינקה - ומשמשת אינדיקטור למצב הכלכלה העולמית ● וגם: למה הפד העלה ריבית ואיך ההחלטה עשויה להשפיע על ישראל?

שכונת צמודי קרקע אמריקאית / צילום: Shutterstock

הרבה משקל לריבית, חשיבות עצומה לאשראי: הרגליים שעליהן עומד שוק הנדל"ן האמריקאי

דמוגרפיה קובעת כמה אנשים רוצים בית, וההיצע מעיד כמה בתים עומדים לרשותם, אך האשראי קובע כמה הם מסוגלים לשלם ● כשמשקי הבית מקבלים גישה רחבה למימון משכנתאות, זמינות הכסף לדיור עולה, וגם המחירים ● איך זה עובד בארה"ב, ומה ניתן ללמוד מהשוואה לישראל? ● כתבה ראשונה בסדרה

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מגמה מעורבת באסיה; מניית עליבאבא מזנקת

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: אופטימיות על רקע הירידה במחירי הנפט, ההתקדמות בתחום הבינה המלאכותית והציפייה לשיחות בין וושינגטון לבייג'ינג ● עליות באסיה בהובלת מניות השבבים ● החוזים בוול סטריט יציבים לאחר הזינוק שנרשם אתמול ● וגם: הנתון שעשוי להדליק נורה אדומה נוספת בוול סטריט

דגם של טיל בליסטי איראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

האיום החדש של טהרן: "נשנה את גאוגרפיית המלחמה"

דובר משמרות המהפכה איים ב"שינוי גאוגרפיית המלחמה", בזמן שטהראן מקשיחה עמדות מול הניסיונות לחדש את המשא ומתן – והלחץ האמריקני עליה ● גובר בישראל נערכים לאפשרות של הסלמה עם איראן ● במערכת הביטחון מגדירים את נקודת הזמן הזו כנקודת מתיחות גדולה ● מאחורי הקלעים מתקיים מאמץ לחדש את המשא ומתן, אבל במקרה שהמאמצים ייכשלו - ההידרדרות יכולה להיות מהירה ● בכירי צבא ארה"ב חלוקים בשאלה אם על הנשיא להתערב בעימות בין סעודיה לבין החות'ים ● שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט מאיים בהחמרת הסנקציות נגד איראן: השבתת כל חברות התעופה האיראניות ●  ראש ממשלת בריטניה ברנהאם נוטה להעניק לצבא הסעודי תמיכה מבצעית במטרה להתמודד עם החות'ים ● עדכונים שוטפים

חדר אירוח של רשת מלונות ''מטיילים''. ''אנטי־תזה לתרבות הבנייה הישראלית'' / צילום: צילום איה בן עזרי

להרכיב מלון כמו רהיט מאיקאה: טכנולוגיות הבנייה מתקדמות וישראל נשארת מאחור

בעוד שבעולם בונים בניין בשנתיים, בישראל משך הזמן כפול ● בשטח יש סטארט–אפים שמפתחים טכנולוגיות מתקדמות ויוזמות לתיעוש הבנייה, אבל בארץ הרגולציה והתקינה מכבידות, ובשוק טוענים שגם היזמים אינם ממהרים לאמץ שיטות חדשות

פורטרטים מתוך הספר / צילום: דייוויד שלכטר

הצלם האמריקאי שראיין 100 ישראלים: "גיליתי כמה ישראל מורכבת ופרועה - ואני רק רוצה לדעת יותר"

דייוויד שלכטר מצא את עצמו בישראל בעיצומה של מלחמה ● מכאן הוזנק פרויקט חלומותיו: ספר המאגד פורטרטים וסיפורים של 100 ישראלים, שמשקפים את הפרופיל הדמוגרפי של המדינה - מניצולת שואה בת 95 ועד עולל ביום מילתו

סניף של רשת סיטי מרקט / צילום: יח''צ

סיטי מרקט מוכרת 11 סניפים לרשת החדשה "100 ומעבר" בכ-35 מיליון שקל

בתוך כך, סיטי מרקט תפתח שישה סניפים חדשים בהשקעה של כ-20 מיליון שקל ● עבור רשת "100 ומעבר", שהוקמה רק בתחילת השנה, מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית בפריסה, לאחר שעד כה התמקדה בעיקר בסניף גדול באשדוד

ג'וני דפ במסע קידום הסרט החדש / צילום: Reuters, IMAGO/MediaPunch

ג'וני דפ חוזר לסרט גדול אחרי 8 שנים ונותן לנו שיעור על מחילה

אחרי שהסערה סביב יחסיו עם אמבר הרד הרחיקה אותו מההפקות הגדולות בהוליווד, ג’וני דפ חוזר לשחק בתפקיד אבנעזר סקרוג', אחת הדמויות המפורסמות שקיבלו הזדמנות שנייה ● המקרה שלו, לצד הסערה המחודשת סביב ג'ון גליאנו, מעלה שאלה שתרבות הביטול מתקשה לענות עליה: מה נדרש מאדם כדי לזכות בדרך חזרה, והאם מחילה מחייבת גם להשיב לו את המקום שהיה לו בעבר? ● רגע לפני יום כיפור, למסורת היהודית יש תשובה מעניינת

המפלגה החדשה שעשויה להכריע את גורל הבחירות

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: הנתון שיכריע את ההובלה הגושית, והלקח הכואב שהמפלגות הקטנות צריכות ללמוד

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

"אפס אחוז שזה יקרה": מנכ"ל אנבידיה נגד כולם

ג׳נסן הואנג דוחה את אזהרות אנשי תעשיית הבינה המלאכותית מפני הסכנות שבטכנולוגיה: “2030 לא תהיה סוף העולם, יש אפס אחוז סיכוי שזה יקרה” ● לדבריו, אין צורך ברגולציה חדשה על AI, אלא באכיפה של החוקים הקיימים