גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלגל המזל

מארק נופלר, לשעבר סולן להקת דייר סטרייטס, יוציא בשבוע הבא את אלבום הסולו השישי שלו, "להיות בר מזל". באלבום נופלר חוזר לצלילים שהפכו כבר לישנים, ואשר איתם כבש את העולם בסוף שנות ה-70

בשיר החדש "לפני הגז והטלוויזיה", הגיבור של מארק נופלר חוזר אל "הזמן שבו היו יושבים, שותים, ומנגנים שירים שאבי המבוגר זכר...". לא בטוח שזהו שיר אוטוביוגרפי על אביו של האמן, ארכיטקט יהודי פרו-קומוניסט שנמלט מהונגריה אל האיים הבריטיים. נופלר, בוגר שנת לימודי עיתונות ושנתיים של ספרות אנגלית, מרבה לכתוב מפיהן של דמויות מומצאות או מוסוות היטב. אבל "לפני הגז והטלוויזיה" הוא תיאור הולם לתכנים באלבומו החדש, "Get lucky".

בין אם האב המבוגר שבשיר הוא נופלר סניור ובין אם לא, המעטפת הצלילית באלבום החדש של נופלר שייצא בשבוע הבא ורבים מתכניו, מצדיעים לדור שלם. זה שגדל בעולם תעשייתי אמנם, אבל לפני עידן התפוצצות המידע הדיגיטלי, ואפילו לפני הרוקנ'רול והשחרור המיני. לפני שהחברה המערבית הפכה לחברת שפע וצריכה. לפני, כמה אירוני, ה"Money for nothing", להיט הענק של הדייר סטרייטס, שבו נופלר ביקר את תרבות הערצת מוזיקת הפופ, ועשה מיליוני דולרים מהביקורת הזאת.

זה אלבום סולו שישי למי שבסוף שנות ה-70 ושנות ה-80 הנהיג אחת מהלהקות הכי פופולריות בעולם. נופלר, שחגג לפני שלושה שבועות יום הולדת 60, נשוי בשלישית לשחקנית קיטי אלדרידג' ואב לארבעה, עורך כאן מיזוג ראשון זה שנים בין תחושות נעלי הבית, האח והמקטרת שמעלה המוזיקה המסורתית שלו, לבין הגיטרות והבומבסטיות שאפיינו את להקתו המנוחה.

באלבומי הסולו הוא זנח את רוק האצטדיונים הדייר סטרייטי לטובת הצדעות לפולק, לבלוז ולמוזיקה העממית האירית שגדל עליהם, אבל הפעם גם הגיטרה החשמלית הכה מזוהה שלו נרתמת לטובת רגעים אפיים שכאילו נלקחו מהרצועות הארוכות שאפיינו את אלבומי הדייר סטרייטס. ובכל זאת, זה אלבום שליבו נותר בילדות ובנעורים, ושעדיין תר אחריהם.

נופלר מספר באתר הבית שלו, ש"'להיות בר מזל' נולד מחוויות שאספתי בכל המקומות והעבודות המזדמנים שעברתי בהם עד גיל 15. טיפוסים שפגשתי בחוות, באסמים, באתרי בנייה - בכל המקומות שעברתי עד שהפכתי לבר מזל עם השירים שלי".

הצלחה גדולה מדי

נופלר הגיע מהונגריה לאנגליה עם משפחתו. תחילה התיישבה המשפחה בסקוטלנד, וכשהיה בן שבע עברה לעיר ניוקאסל. אחרי שלוש שנות לימודים אקדמיים, נופלר עבר ללונדון ופגש חברים שיהפכו למלוויו בדייר סטרייטס. עם חברי הלהקה נמנה גם אחיו הצעיר דייב.

אגב, נופלר שב ומתעקש שאין לו הרצון והכוחות לאחד את הלהקה, ולאחרונה אף טען שהצלחתה הענקית בשנות ה-80 הייתה עבורו "גדולה מדי". אבל חברים מהלהקה עדיין משתפים איתו פעולה בהופעות ובהקלטות, כולל באלו של האלבום הנוכחי.

בסוף שנות ה-70, על רקע הדיסקו והפאנק, נופלר וצוותו פרצו כמשמרי גחלת הרוק המסורתי. הוא שמאלי שמנגן על גיטרות לימנים, ושייך לקומץ נגני החשמלית שכלל אינם משתמשים במפרטים אלא מנגנים ביד ימין רק בפריטות.

הטכניקות הייחודיות שלו הפכו אותו לשם דבר בקרב מוזיקאים. הסולו ב"סולטני הסווינג" הוא תעודת זהות ייחודית של גיטריסט מעולה. ככל שהדייר סטרייטס הקליטו יותר אלבומים והפכו לגדולים יותר, נופלר ניפח את הצליל הלהקתי. מהרכב צנוע שחוגג סוג של שיבה לרוק ולבלוז של שנות ה-50 וה-60, הם הפכו לאחת ממפלצות האצטדיונים הגדולות ביותר של שנות ה-80, עם שכבות של הפקה נוצצת ושלל סינתים.

ב-1985, אלבומם "אחים לנשק" שירת את תאגיד האם של חברת התקליטים שלה הדייר סטרייטס, פיליפס, להשקת תקליטוני הלייזר ונגני ה-CD הראשונים שלה. מסע ההופעות העולמי בעקבותיו נחנך כאן בפארק הירקון.

נופלר כתב שנה קודם לכן את "רקדנית פרטית" לטינה טרנר, ויכולותיו כגיטריסט וההפקות המפוארות שלו הובילו אותו לשיתופי פעולה עם שלל מוזיקאים, ביניהם - וזה מדגם ממש קצרצר - בוב דילן, אריק קלפטון, בריאן פרי, ג'ון פוגרטי, סטילי דן ורנדי ניומן. הוא גם החל להלחין בהצלחה פסקולי סרטים, כמו "גיבור מקומי", "קאל", "הנסיכה הקסומה" ו"לכשכש בכלב".

נדרשו שש שנים להשלמת האלבום הבא של דייר סטרייטס, "בכל רחוב", שיצא ב-1991 והיה פרויקט נפוח וחלול, שהעיד כי למרות שנותרו לאיש כישורי ההפקה, הרי שתש כוחו ככותב, ושכנראה הלהקה מיצתה עצמה. דייר סטרייטס עצרו את פעילותם ב-1995 אחרי שמכרו כ-120 מיליון אלבומים והפכו עבור אוהדיהם לגיבורי רוק קלאסיים, בעוד שעבור אחרים סימלו את הסיאוב, הפאר, הליטוש עד זרא והיעדר הספונטניות ברוק הזרם המרכזי של שנות ה-80.

נדמה שנופלר חש בזה לפני כולם, כשבראשית שנות ה-90 הקים הרכב צדדי חד-פעמי בשם "נוטינג הילביליז", שם הוא זנח את תרועות ההמונים ושב למוזיקה הישנה החביבה עליו, מוזיקה של בקתות חקלאיות שתלך לאיבוד במופעי מוזיקה פתוחים באצטדיוני ספורט ענקיים.

לא רודף אחרי המצעדים

עד היום, אלבומי הסולו של נופלר כללו כמה שירים מקסימים, ובכולם זנח את פוזת גיבור הרוק לטובת אמן הקאנטרי-פולק-בלוז שמשדר צניעות, מופנמות, וויתור מודע על תהילה. מי שרוצה לבוא לחנות הקטנה שלי יתקבל בברכה, שידר נופלר, אבל אני סיימתי עם הרדיפה אחר המצעדים, המכירות, וגעש ההמונים.

זה עשה רק טוב לאמנות שלו, והוא אומר עכשיו ש"אתה פשוט מגיע לעבודה. זה מה שזה. וככל שאתה מתבגר אתה מעריך את זה הרבה יותר. כשהייתי צעיר לקחתי דברים כמובנים מאליהם ולא כיבדתי את הכישרון שהיה לי. הצטרכתי ללמוד את זה. עכשיו אני פשוט מתייצב בשדה מאחורי המחרשה".

כאמור, בגיל 60 הוא דווקא מתחיל לשלב בחזרה אלמנטים של גיטרות ראוותניות וקצת יותר עומס הפקתי בשירים. זה לא רע, ומסייע לניעור מעט שרעפים שעלולים להשתלט על מאזין במהלך ההתערסלות עם שיריו החדשים. נדמה שנופלר מגלה מחדש את תענוג המשחק עם הגודל של הרוק, מרצון כן להרחבת השפה האמנותית שלו. כנראה כמו שפעם חזר לצלילים ישנים שעליהם גדל, כך כעת הוא חוזר לצלילים שהפכו כבר לישנים, שאיתם כבש את העולם בסוף שנות ה-70.

ספק אם נופלר ידבר היום לאנשים צעירים, אבל לאוהדיו הישנים כדאי לחזור ולתת לו תשומת לב. *

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט