גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הטיהור תוקעת את מתחם תעש השרון

כולם מסכימים על הפוטנציאל הגדול ב-7,500 דונמים שיפנה מפעל תעש מרמת-השרון; רק שהמינהל מציג תוכנית לטיהור נפרד לכל חטיבת קרקע, עמותות ירוקים קוראות לטיהור כלל המתחם, וצו מניעה עוצר את הפקדת התוכנית ■ על הכף: 2.5 מיליארד דולר

"המשמעות של אי הצלחה בערעור שהגישה המדינה לבית המשפט העליון היא שלא יימצא שום מקור מימון של מיליארדי שקלים לטיהור הקרקע במתחם תעש השרון. אנחנו מודאגים שזה יתבטא בכך שתושבי השרון ואפילו תושבי תל אביב יישארו עם קרקע מזוהמת לעשרות השנים הבאות". כך צופה מתכננת מחוז תל אביב במינהל מקרקעי ישראל, גילי טסלר-אשכנזי, את התרחיש שבו קידום תוכנית תעש השרון לא יתאפשר במסגרת הערכאות המשפטיות.

תוכנית תעש השרון, או בשמה הרשמי "קדמת השרון", מתייחסת לפינוי מפעלי תעש (שעוסקים בייצור אמצעי לחימה ותחמושת) וטיהור הקרקעות בחטיבת הקרקע העצומה שנמצאת חלקה במחוז תל אביב וחלקה במחוז המרכז, ומשתרעת על פני 7,500 דונם. את השטח מייעדת התוכנית ל-23 אלף יחידות דיור שישווקו על-ידי המינהל ליזמים באופן מדורג עד שנת 2050 (בשלב הראשון ישווקו רק כמה אלפי יחידות דיור).

אלא שבית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב, בראשות השופטת שרה גדות, הורה בפברואר השנה לוועדה המחוזית המשותפת לתכנון ולבנייה (מחוז תל אביב ומחוז מרכז) שלא להפקיד את התוכנית עד לאחר עריכת סקר מקיף למיפוי זיהום המים והקרקע בשטח התוכנית, ולאחר שהתוכנית תתוקן לאור הממצאים, אם יהיה בכך צורך.

בכך נעתר בית המשפט לעתירתן של עמותת אחל"ה (איכות חיים לתושבי השרון) ואדם טבע ודין, שטענו כי "ההחלטה להפקיד את התוכנית לוקה בחוסר סבירות קיצוני, נוכח העדרה של תשתית עובדתית מהימנה, ראויה ומספקת בנושא זיהום המים והקרקע בתחום התוכנית".

בתגובה הגישו הוועדה המחוזית, המינהל ולשכת התכנון המחוזית ערעור לבית המשפט העליון בחודש מארס, בו טענו כי "פסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים אינו יכול לעמוד וסוטה ממושכלות היסוד של ביקורת שיפוטית על החלטות רשויות מינהליות". בית המשפט העליון ידון בערעור רק בינואר, אז ייקבע גורל התוכנית.

40% שטחים ירוקים

"תוכנית קדמת השרון היא ספינת הדגל של המינהל בכל הקשור בתכנון של קרקעות מופרות", מציינת טסלר-אשכנזי, "זו תוכנית שנובעת מהחלטת הממשלה מ-1992 לפנות את מתקן תעש השרון. עדיין קיימים שם מספר מפעלים פעילים, שיפעלו עד לפינוי. התוכנית לוקחת על עצמה את כל הנושא המורכב של הטיפול בקרקע המזוהמת שנוצרה בעקבות פעילות מפעלי תעש, ומתכננת להקים בשטח שכונות חדשות שיתווספו לתחום הרשויות בהן נמצאת התוכנית: רמת השרון, הוד השרון, הרצליה וקרקעות רמות השבים.

"בין המאפיינים הבולטים של התוכנית הוא השילוב של שטחי מגורים, שטחי פארקים נרחבים, שטחי תעסוקה חדשים, שטחים ירוקים שיהוו יותר מ-40%, וקרקע לצורכי הציבור. יש בתוכנית מורכבות שיוצרת איזון אינטרסים וצרכים להם זקוקות הרשויות במחוז תל אביב והמרכז על מנת לענות על ביקושים הולכים וגדלים לשטחים כאלה באזור".

לפי התוכנית, יוקמו כאמור בקרקעות תעש השרון 23 אלף יחידות דיור שיתחלקו בין הרשויות, אבל קיימת גם האפשרות שייבנו רק 21 אלף יח"ד, ואילו יתרת השטח תומר לבנייה לתעסוקה.

"צריך להביא לידיעת הציבור", אומרת טסלר-אשכנזי, "שגורל האזור מבחינת מה יהיה בו בעתיד, תלוי ועומד בהחלטת בית המשפט העליון. ההשלכה של החלטה הזו תקבע אם הקרקעות יישארו מזוהמות. כפי שאנחנו רואים זאת, וכך גם גורמים ממשלתיים אחרים ששותפים בקידום התוכנית, כמו המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר ומשרד הפנים - אם לא תתקיים תוכנית כזו, המדינה תפסיד ערך של 2.5 מיליארד דולר, לא יקום גורם מימוני לטיפול בזיהום הקרקעות החמור שמסכן את התושבים והמפעלים ימשיכו לקיים את פעילותם באזור".

טסלר-אשכנזי מזהירה עוד, כי מלבד ההשלכות הסביבתיות, לדחיית הערעור צפויות להיות השלכות תכנוניות שקשורות בהיצע ובביקוש ליחידות הדיור. "אנחנו חוששים מאוד שלולא התוכנית יאמירו מחירי הקרקע באזור למחירים שאנחנו מוצאים היום במגדלי היוקרה במרכז תל אביב", היא אומרת, "ולכן חשוב מאוד מכל ההיבטים, הן מההיבט הכלכלי, הן מההיבט הסביבתי, הן מהיבט בריאות הציבור והן מהיבט הביקוש ליחידות הדיור, לקדם את תוכנית קדמת השרון".

מנגד, עמותת אחל"ה ועמותת אדם טבע ודין טענו בעתירתן כי הוועדה המחוזית החליטה על הפקדת התוכנית מבלי שיהיו בפניה נתוני אמת עדכניים ומלאים על מיקום זיהום הקרקע ומי התהום, סוג החומרים המסוכנים, כמותם וריכוזם, ומבלי שנקבעו דרכי הטיהור ואמצעי הטיהור. לטענתן, הותרת עריכת הסקר המפורט לשלב התוכניות המפורטות עלול להנציח את הזיהום במתחמים שבהם הוא יתגלה רק בעת עריכת התוכניות המפורטות, כשלא ניתן יהיה להחליף את הייעוד שתוכנן למתחם המזוהם.

גלובס: האומנם לא קיים שום מידע הממפה את הזיהום?

טסלר-אשכנזי: "בוצע סקר קרקעות היסטורי מקיף מאוד עוד לפני ההחלטה להפקיד את התוכנית, והוא ממשיך. זהו סקר שנערך על ידי רשות המים, עם גישה לנתונים מאוד מורכבים ומפורטים של מפעלי תעש עצמם. לפי דעת המשרד להגנת הסביבה, הסקר שבוצע הוא רחב מאוד באופן יחסי לסקרים שבוצעו בארץ, ומפורט הרבה יותר. לכן אנחנו חושבים שהחלטת בית המשפט לעניינים מינהליים היא שגויה. קיים חומר רב שבגינו הוחלט להפקיד את התוכנית. מי שמוסמך להחליט על הפקדת תוכנית כזו או אחרת במדינת ישראל הן ועדות התכנון, ובתוכנית כל כך מורכבת וגדולה מבחינת קרקעות, הטיפול וההתקדמות בה צריכות להיות באופן שלבי על מנת לענות באופן מקצועי לנושא הטיפול בטיהור. יש הסכם בין-משרדי משותף למשרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה והמינהל בנושא טיהור ושיווק קרקעות תעש, לפיו המדינה לוקחת על עצמה את האחריות לטיפול בנושא באופן שלבי, שיאפשר בעתיד שיווק קרקעות מטוהרות. לא תשווק ליזמים קרקע שאינה מטוהרת".

טיפול שלבי

הטיפול השלבי, בו מצדדים המינהל, משרד הפנים והמשרד להגנת הסביבה, מתייחס לביצוע סקר היסטורי (שכבר בוצע) כתנאי להפקדת תוכנית מתארית בשלב הראשון, הפקדת תוכנית מפורטת בכפוף לביצוע סקר מפורט בשלב השני, ושיווק הקרקע בכפוף לטיהור מלא.

הגורמים הסביבתיים טוענים כי עריכת סקר נפרד לכל חטיבות קרקע ושיקומן של חטיבות קרקע, להבדיל מעריכת סקר ושיקום לכל הקרקע כמכלול, יוצרת חשש כי זיהום שנמצא בקרקע שטרם טוהרה יחלחל לקרקע שטוהרה.

כמה צפוי לעלות טיהור כל המתחם?

"לפי ההערכות המחמירות הוא צפוי לעלות 2 מיליארד שקל ולפי ההערכות המקלות מדובר על מאות מיליוני שקלים. זהו תקציב שברור שלולא קידום התוכנית, לא תתקבל החלטה לממנו. העתירה שהוגשה מונעת למעשה את טיהור הקרקע על-ידי מניעת קידום הפרויקט.

"אחת הטענות של המשרד להגנת הסביבה היא שאין טעם ולא נכון לערוך בשלב זה סקרים מפורטים, כיוון שאלה צריכים להתבצע קרוב ככל הניתן למועד הטיהור בפועל, ולכן נכון לבצע אותם בשלבי התכנון המפורט ולא בשלב זה של התוכנית, שהוא שלב מתארי בלבד". *

michal-m@globes.co.il

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו