גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר עבור "גלובס": לראשונה מזה שנים - אפריקה ישראל כבר לא חברת המגורים הטובה והאמינה בישראל

סקר שערכה חברת חקר ביום רביעי שעבר: 26% בחרו באזורים כחברה הטובה והאמינה ביותר, 20% בחרו בשיכון עובדים - ורק 16% באפריקה ישראל ■ מקרב בני ה-50+ בחרו רק 9% באפריקה ישראל ■ רוב הישראלים בחרו באזורים כחברה שממנה הכי כדאי לקנות דירה

אולי מדובר בסך הכול ב"אפטר-שוק". מעין אפקט זמני בלבד, לנוכח אירועי השבוע האחרון. ובכל זאת, מדובר במהפך היסטורי. אפריקה ישראל, שבמשך שנים כיכבה כחברה הממותגת הכי גבוה בישראל, איבדה השבוע את מעמדה בעיני הציבור הישראלי, לטובת חברות אזורים ושיכון עובדים.

ביום רביעי האחרון ביצעה חברת חקר רייטינג מחקרי שוק סקר עבור "גלובס", בקרב 500 נשאלים (המהווים מדגם כלל ארצי מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת בישראל), שבדק את מעמדה של אפריקה ישראל בעקבות המשבר האחרון והודעתו של לב לבייב, בעל השליטה, כי לא יוכל להחזיר את חובותיה.

על השאלה "מיהי חברת הנדל"ן למגורים הטובה והאמינה ביותר בישראל כיום", ענו 26% כי זוהי חברת אזורים, 20% בחרו בשיכון עובדים ורק 16% בחרו באפריקה ישראל.

מעניין לציין, שחברת אזורים נמצאת גם היא בתקופה לא פשוטה, לאחר שבנק מזרחי נטל למעשה את המושכות מידי בעל השליטה, שעיה בוימלגרין, על רקע חובות העתק שלו לבנק. מעבר לכך, צריך לזכור כי פעילות המגורים של אפריקה ישראל מתבצעת דרך חברת הבת, אפריקה מגורים, שנהנית מחוסן פיננסי ולא יצאה להרפתקאות מסוכנות בחו"ל.

הסקר מגלה, כי אזורים זוכה לכבוד מיוחד בקרב גילאי 18-29 (34% מהם בחרו בה כטובה ואמינה ביותר) ובקרב בעלי ההכנסה הממוצעת (31%). שיעור התופסים את שיכון עובדים כחברה הטובה והאמינה ביותר (20% מהמדגם) עולה כמגמה, ככל שהנשאלים מבוגרים יותר (22% בקרב גילאי 30-49 ו-29% בקרב גילאי 50 ומעלה). שיעורם גבוה יחסית גם בקרב בעלי הכנסה נמוכה מהממוצע (24%).

מנגד, שיעור התופסים את אפריקה ישראל כחברה הטובה והאמינה ביותר עולה כמגמה ככל שהם צעירים יותר (רק 9% בקרב גילאי 50 ומעלה, לעומת 24% בקרב גילאי 18 עד 29). שיעורם גבוה יחסית גם בקרב תושבי גוש דן והשרון (20% מהם תופסים את אפריקה ישראל כטובה והאמינה ביותר).

ואצל מי הישראלים יעדיפו לקנות דירה חדשה? גם כאן אפריקה כבר איננה בראש.

שאלנו בסקר "אם היית שוקל כעת לקנות דירה", מאיזה חברה היית מעדיף לרכוש אותה. אזורים התברגה ראשונה, עם 21% מהקולות. אפריקה ישראל שנייה (16%) ושיכון עובדים הגיעה למקום השלישי (13%).

יתרון במשכורות הנמוכות

באופן מפתיע, שיעור גבוה יחסית של מעדיפים לקנות דירה מאפריקה ישראל התקבל בקרב בעלי הכנסה נמוכה מהממוצע (23%), לעומת בעלי הכנסה ממוצעת (14%) או בעלי הכנסה גבוהה (16%).

גם הפעם, מנצחת אזורים באופן ברור בגזרת הצעירים, בגילאי 18-29. 32% מהם אמרו כי היו מעדיפים לרכוש דירה של החברה. מנגד, שיכון עובדים גוברת בגזרת המבוגרים (50 ומעלה), כש-21% ציינו כי היו מעדיפים לקנות דירה של החברה, לעומת 20% שהיו בוחרים באזורים ו-9% בלבד שבחרו באפריקה ישראל.

חשוב להבין, שהדרך למדוד ערך של מותג היא קודם כל באמצעות הפרמיה שאנשים מוכנים לשלם עבורו, תוספת למה שהם משלמים עבור המוצר. לכן, כשמדובר בנדל"ן, וודאי בפרויקטים למגורים, תמחור שונה של מוצר ממותג יכול לגזור פער של עשרות אלפי שקלים, בהשוואה למוצרים מתחרים ופחות ממותגים. יזמים שונים אינם מתביישים להצהיר שהם יכולים לדרוש ולקבל מחירים הגבוהים ב-5% או ב-10% בהשוואה לדירות כמעט זהות שנבנות לידם, רק בזכות השם הטוב שקנו לעצמם במרוצת השנים.

מעל כולם, בלטה בשנים האחרונות קבוצת אפריקה ישראל. לא בכדי, רק לפני מספר חודשים פרסמה החברה את סקר גיאוקרטוגרפיה מפברואר 2009, עבור המבחן של המדינה, שקבע כי "בפעם ה-10 ברציפות, אפריקה ישראל היא חברת הבנייה הטובה והאמינה בישראל". מדובר בפער ניכר - כשאפריקה תוספת את המקום הראשון עם 42.3% מקולות הנשאלים ואילו החברות האחרות ניצבות הרחק מאחוריה.

גם אנחנו ביצענו סקר דומה לפני מעט יותר משנה (אפריל 2008). מכון חקר רייטינג בדק עבורנו, ערב יום העצמאות ה-60 למדינה, איזו חברת בנייה היא המובילה בישראל. אז, להבדיל מהסקר הנוכחי, לא הצגנו למרואיינים רשימה של חברות שונות.

באפריל 2008 בחרו 37% באפריקה ישראל כחברה המובילה - פער עצום מול אזורים (11%) ושיכון עובדים (4%).

שילוש מנצח

אפריקה ישראל עמלה רבות על בניית המותג בשנים האחרונות.

מדובר היה במשולש מנצח של 3 מותגים שונים שחברו יחדיו - אפריקה ישראל, חברה עם מסורת של יותר מ-70 שנה שהלכה והתבססה בעשור האחרון גם כ"מניית העם" (אולי שנייה לטבע), שמביאה לנו הרבה כבוד ואוספת ובונה את מיטב הנכסים בכל רחבי העולם; לב לבייב - "הסינדרלה מבני ברק" שרכש לפני כ-12 שנה חברת נדל"ן בינונית ב-400 מיליון דולר, והביא אותה לשווי של יותר מפי 10; שכונות ה"סביונים" - מותג המגורים של החברה, שניצל את הזיקה שלה לישוב סביון (ראו מסגרת) והרחיב אותו בהדרגה ובהצלחה ניכרת לכל רחבי הארץ.

המותג הזה היה שווה כאמור הרבה כסף. מי שרכש דירה מאפריקה ישראל היה מוכן לשלם "קצת יותר", משהו כמו 5%, בגלל השם הטוב של החברה, שמו הטוב של הבעלים ושמם הטוב של השכונות שהיא בונה.

מה יקרה עכשיו? בשבוע האחרון אמר נשיא קוקה העולמית, מותאר קנט, כי "בכלכלה של ימינו, אפילו מותג בן 123 שנים עלול לאבד את אמינותו ולהיהרס בתוך 123 שניות". אפריקה ישראל, מותג כמעט בין 75 שנה, חטף השבוע ללא ספק זעזוע רציני. *

שכונות ה"סביונים" כבר לא בקונצנזוס

אפריקה ישראל הגנה וטיפחה במשך כל השנים גם את מותג "סביונים", שהוצמד בהדרגה לכל שכונותיה. הסקר מגלה, כי גם מותג "סביונים" כבר לא זוכה כעת לקונצנזוס, אם כי מעמדו כנראה איתן מזה של החברה עצמה.

שאלנו את האנשים בסקר איך הם היו מתייחסים לשכונות ה"סביונים", אם הם היו עומדים היום בפני רכישת דירה. לנשאלים הוצגו כדוגמאות שכונת סביוני רמת אביב, קרית הסביונים ועוד. 44% אמרו שמדובר בשכונות מעל הממוצע, שהיו שמחים לגור בהן, אולם 19% ציינו כי לא היו מתקרבים לשכונות הללו ועוד 33% אמרו כי אלה שכונות רגילות, כמו כל השכונות.

לא רבים יודעים שהמותג "סביונים" נהגה כמעט במקרה. בתחילת שנות ה-70, כשהחברה החלה בהקמת בניינים רבי קומות בישוב גני תקווה שבבקעת אונו, היא התלבטה כיצד לשווק את הבתים הגבוהים בסביבה הכפרית שאפיינה את האזור. מכיוון שהחברה נוסדה בשנת 1934 על ידי יהודים מדרום אפריקה שרכשו קרקעות במקום שלימים הפך לישוב היוקרתי סביון, ומאחר שסביון נושקת לגבול הדרומי של גני תקווה, החלה הקמתה של "גבעת סביון החדשה".

ההצלחה המרשימה הועתקה במהירות. בתחילה נמתח המותג מסביב לגבולות סביון - "נווה סביון" באור יהודה, "קריית הסביונים" ביהוד ו"נוף סביון" בצפון גני תקווה, עד שצץ בהדרגה בכל רחבי הארץ (פתח תקווה, רמת אביב, נתניה, עפולה, קרית ים ועוד).

לצד ההשקעה במיתוג, דאגה אפריקה ישראל גם לשמור בקפידה על השם המסחרי. בשנת 1996 תבעה החברה את "סביוני השרון חברה לבניין ולפיתוח" בבית משפט המחוזי בת"א, בבקשה לאסור על החברה לכלול בשמה את המילה "סביוני" ולכנות פרויקטים של בנייה בשמות הכוללים את סימן המסחר "סביון". בביהמ"ש הגיעו הצדדים להסכם לפי שם החברה ישונה ל"סביון השרון חברה לבניין ופיתוח" כאשר סביוני השרון התחייבה עוד, שלא לכנות כל אתר בנייה שהיא תבנה בשם שמופיעה בו המילה "סביונים" על הטיותיה.

ב-1995 הוגשה תביעה דומה גם כנגד חברת נ.ע.א סביוני חדרה, שבנתה כ-200 יח"ד בחדרה. בהסכם הפשרה נקבע, כי נ.ע.א תימנע מלהשתמש במילה "סביונים" כחלק משמה. בנוסף, הוסכם שהחברה תימנע מלהפר את סימני המסחר של אפריקה ישראל במילה "סביונים".

גם הזמנים הקשים שעוברים על החברה בתקופה האחרונה לא הרפו את ידיה ממלחמה עיקשת ומהירה במי שניסה להשתמש בשם המסחרי. ביוני השנה חשף "גלובס" מכתב דרישה תקיף ששלחה החברה למתווך ותיק בהרצליה, צורי ז'אן, אשר הציב שלט בשם "סביוני הרצליה" על מגרש ברחוב בן גוריון בעיר, בו התעתד לשווק דירות מגורים. ז'אן, שמיהר להיפטר מהמותג, אמר לנו: "אני גאה בכך שחברת אפריקה ישראל הגדולה מתמודדת עם צורי ז'אן הקטן מהרצליה".

עוד כתבות

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים