גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מייצרת טרנדים, מובילה אותם

נוקיה מודעת לכוחה ומרשה לעצמה להודות בטעויות ולהעתיק טכנולוגיות מהמתחרות

אין חברות רבות בעולם התקשורת שמסוגלות להכתיב טרנדים כמו נוקיה. אפל היא אחת מאלה שכן מסוגלות, עם הברקות כמו מכשיר ה-iPhone, ששינה מהקצה אל הקצה את המודל הכלכלי של כל שוק התוכן הסלולרי.

אמנם, השינוי התפיסתי עדיין לא מורגש בישראל כי ה-iPhone עוד לא הושק כאן, אבל זה עוד יגיע - ואז המפעילות הסלולריות לא יוכלו להמשיך לאחוז את הלקוחות בגרונם. הלקוחות כבר לא יצטרכו להמשיך ולרכוש מהן תוכן סלולרי באופן בלעדי, דרך הברז שנקרא פורטל סלולרי.

לתוך הטרנד הזה שיצרה אפל, של ניתוק השליטה של המפעילות בתוכן ובאינטרנט הסלולרי, נכנסת נוקיה. בכנס נוקיה-וורלד השנתי שלה, שנערך בשטוטגרט שבגרמניה בשבוע שעבר, שטחה החברה את התובנות שלה. נוקיה מבינה שהיא לא יכולה לשלוט באופן בלעדי על ההברקות והטרנדים, אבל היא יכולה לנסות ולהשתלב בהם ולנכס אותם אליה בצורה חכמה.

השנה, מתברר, היא עשתה זאת כמו שאף חברה לא מסוגלת לעשות, אלא אם מדובר בחברה מובילת שוק כמוה, ושמה דגש על שירותים חדשים תוך שהיא מפסיקה להתמקד בהישגים ובפריצות-דרך טכנולוגיות. על-פי תפיסתה, הטכנולוגיה זמינה לכולם, אבל היתרון שלה הוא בזה שהיא יכולה להנחיל אותה במכה אחת למיליוני אנשים ברחבי העולם.

תלונה ותגובה

זו אחת היכולות המעניינות של נוקיה, להכתיב טרנדים גם כאשר היא עצמה לא חתומה עליהם. ויש לה עוד סוד אחד קטן - והוא היכולת להפיק לקחים.

יש מה ללמוד מכך שנשיא נוקיה, אולי פקה קלאסבו, מודה בשגיאות שהחברה עשתה בפני קהל של מאות בכירים בתעשייה מכל העולם.

לדוגמה, העובדה שהחברה השיקה את מכשיר הדגל שלה, ה-N97, כמעט שנה אחרי שהוכרז עליו רשמית בנוקיה-וורלד 2008. "זו היתה טעות", אמר קלאסבו בצורה מפורשת, "למדנו את הלקח, ומעתה והלאה לא יקרה מצב שבו החברה מכריזה על השקת מכשיר והוא לא בשוק בתוך שבועיים".

לחיזוק דבריו פירט האיש הבכיר יותר אחריו בחברה, הנסי ואניוקי, על התהליך שעוברת נוקיה באימוץ הביקורת שמופנית אליה והפקת הלקחים לגבי המכשירים שהיא משיקה.

גם ואניוקי נתן כדוגמה את מכשיר הדגל N97. נקודות התורפה של המכשיר, שהוא גדול ומסורבל וקשה להפעלה ביד אחת, תוקנו כעבור מספר חודשים בלבד. טענה נוספת היתה לגבי הזיכרון הפנימי של הטלפון (לא החיצוני, שעומד על 32 ג'יגה-ביט), שאינו מספיק ומאט את פעולתו. גם בעיה זו תוקנה בזמן שיא.

לגבי גודל המכשיר, החברה השיקה את N97 מיני - אותו המכשיר רק בגירסה קטנה וקומפקטית, שעובד עם זיכרון מוגדל ב-20% ומשנה את חוויית השימוש במכשיר.

בעיה אחת שלא טופלה עד הסוף וסביר להניח כי בעתיד הקרוב ייעשה מהלך לטפל בה, כפי שאמר ל"גלובס" יוהא קוקונן, בכיר שעסק בפיתוח ה-N97 - היא זמן הסוללה הקצר של המכשיר. קוקונן מבטיח כי גירסת תוכנה חדשה שתוטמע במכשיר, גם לאלה שכבר רכשו אותו, תאפשר חיי סוללה ארוכים יותר.

עם הפנים לחובבי הגאדג'טים

אחד הדברים המעניינים שהוצגו בכנס הוא הגישור שנוקיה עושה בדרך לשדרוג מערכת ההפעלה שלה, סימביאן. מערכת ההפעלה הזו היא קודש הקודשים של החברה, והיא מטפחת ומשקיעה בה כסף רב.

לקוחות נוקיה שהתרגלו למערכת ההפעלה שלה, לא ממהרים להחליף את המכשיר שלהם למכשיר אחר. נוקיה משתפת את הקהל בדרך שעברה עד לגירסת התוכנה החדשה של סימביאן, ומציינת כי היא עובדת על שדרוג שלה כך שתוכל לתמוך במכשירים החזקים שלה, שבהם היא צריכה כוח עיבוד ויכולות גרפיות גבוהות יותר. כך,היא מקווה להתמודד מול מערכות ההפעלה האחרות בשוק, כגון האנדרואיד.

לכן, בשלב זה, התקינה החברה במכשיר המתקדם והחזק ביותר הקיים היום בשוק, ה- N900, מערכת הפעלה אחרת - MAEMO מבית לינוקס, שמאפשרת לבעלי ה-N900 ביצועים מרחיקי-לכת.

למרות שמדובר בשני מכשירים שונים, שלכאורה מיועדים לאותו קהל של מאמצי טכנולוגיה מתקדמת וחובבי גאדג'טים מובהקים - נוקיה לא היססה להשתמש במערכת הפעלה שונה כאשר הגיעה למסקנה כי היכולות כרגע של מערכת ההפעלה שלה אינם מספקים ולא עומדים בתחרות מול מערכות הפעלה אחרות בשוק.

הפקת לקחים נוספת היא בהחלטה של החברה לאמץ טכנולוגיה חדשה למכשירי המגע שלה. במכשירי המגע הראשונים שהשיקה נוקיה, 5800 ו-N97, היא משתמשת בטכנולוגיה שנקראת Resistive. הטכנולוגיה התגלתה כלא נוחה דיה, ורבים העדיפו שלא להשתמש במכשיר המגע בגללה.

בסדרה החדשה שהשיקה החברה, סדרת X שתספק שירותי מוזיקה מתקדמים, השיקה החברה את המכשיר X6 עם טכנולוגיית מגע שנקראת Capacitive, אותה טכנולוגיה בה משתמשת אפל במכשירי ה-iPhone שלה. הטכנולוגיה אמורה להפוך את חוויית השימוש להרבה יותר טובה ומהנה.

נוקיה רוצה להיות שם. היא רוצה לדבר עם לקוחותיה בשפה שהם מכירים, בשפת היומיום. הטכנולוגיה הופכת פחות מעניינת. עכשיו העיקר הוא החוויה.

* הכותב היה אורח חברת נוקיה בשטוטגרט, גרמניה

עוד כתבות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

הסתיים הדיון בבג"ץ: הפרקליטות תגיש את עמדתה לגבי דיון בדלתיים סגורות

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"