גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדונה של הכזבים

עיתונאים הפיצו שמועות שכוכבים הגיעו עם הזמרת ■ אמת בפרסום? אל תהיו לנו כבדים

רגע לפני שביקור המולדת של אסתר-מדונה בארץ הקודש הופך רשמית להיסטוריה, ראוי להעיף מבט גם באלה שהיו לצידה ברגעים הבלתי נשכחים על הבמה בפארק-הירקון. ליתר דיוק, אלה שלא היו שם לצידה.

ההבטחות היו בשמיים. המדונה, על-פי הצהרות כתבי הרכילות והתרבות (?) שסיקרו את האירוע באינטנסיביות, היתה אמורה להזמין לישראל רבים משמנה וסולתה של העילית ההוליוודית לחגוג איתה את סיום סיבוב ההופעות העולמי Sticky and sweet.

דמי מור ואשטון קוצ'ר הבטיחו (שוב, על-פי עדות התקשורת המקומית) להגיע ולפרגן ואולי גם להגיע לשיעור קבלה או שניים. ג'סטין טימברלייק יועד להיות אורח הכבוד על הבמה במופע האחרון ב-2 בחודש.

על-פי התקשורת המקומית, סוויטות יוקרה כבר שוריינו בבתי-מלון יוקרתיים בתל-אביב לרכבת אווירית של מכובדים, שלא נראתה כמותה מאז יום הולדתו ה-80 של שמעון פרס.

באילו בתי-מלון מדובר? האם היה אישור רשמי לציטוט מטעם נציג ההפקה ו/או אחד מאותם בתי-מלון מדוברים? האם צוין שמו של גורם רשמי אחד המכריז מפורשות: "ג'סטין טימברלייק יעשה אצלנו צ'ק אין ב-14:00"? ברור שלא.

אבל למה לתת לגורם שולי כמו אמת בפרסום להרוס אייטם מוצלח? הרי רבבות קוראים וגולשים רוצים פרטים על ג'סטין ודמי ואשטון הזורים על ראשינו אבק כוכבים ממרומי יציע ה-VIP בשואו של המדונה - אז את מי באמת מעניין שהם לא היו שם? העיקר שכתבו על זה שהם יגיעו.

דמי מור / צלם: רויטרס אשטון קוצ'ר / צלם: רויטרסג'סטין טימברלייק / צלם: רויטרס
פירגנו למדונה מרחוק. מימין: מור, קוצ'ר וטימברלייק

ייאמר חד וחלק: לנציגי התקשורת המקומית אין את מי להאשים אלא את עצמם על הדיווחים שפיזרו ביד רחבה, והתגלו ביום שאחרי כילקוט כזבים. נכון שב-2 בספטמבר, יום הופעתה השנייה של מדונה בפארק-הירקון, נפוצו שוב השמועות שלפיהן טימברלייק כבר נחת בארץ. כותב שורות אלה אפילו קיבל הודעת SMS לנייד בשמונה בערב, שפסקה כי כוכב הפופ סועד ברגעים אלה ממש את ליבו במסעדה תל-אביבית יוקרתית לפני שישים פעמיו לפארק ויפזז לצד אסתר.

האם כותב ההודעה היה עובד בכיר בהפקת המופע של מדונה? לא בדיוק. יותר מישהו שמכיר מישהו שמכיר מישהו ששמע. ושלא יהיה צל של ספק, מדובר באותה דרגת "מקור אמין" שממנו הודלפו כל השמועות מלכתחילה.

שוקי וייס, מפיק המופעים של מדונה בישראל, לא טען אפילו פעם אחת בפומבי כי יש אישור רשמי לבואם של כוכבים אורחים לארץ. הוא פשוט היה חכם מספיק לא להכחיש טוטאלית.

יום לפני ההופעה הראשונה של מדונה בישראל דיווחו מדורי הרכילות בתקשורת העולמית על מסר משעשע שהעביר אשטון קוצ'ר לחבר קרוב שלו באמצעות שירות הטוויטר שלו, אחרי שאותו חבר עדכן אותו שהוא אמור להיות בישראל. "כן, גם אני שמעתי על זה", ענה הקוצ'ר ממושבו הנינוח בארה"ב - ודי לחכימא בקריזה.

האם העובדה שכבר היה ברור שאין אשטון ואין דמי גרמה לרכילאים המקומיים לחשוב פעמיים לפני שדיווחו, שוב, על הגעתו של הג'סטין? הרי במציאות תקשורתית שבה כל אתר אינטרנט/עיתון חייב ליישר קו עם דיווח של אתר/עיתון מתחרה, למי יש זמן לבדוק עובדות?

הרבה יותר קל להתנפל, בבוקר שאחרי, על נציגי ההפקה של מדונה בארץ ולטעון כי הם אלה שהפילו בפח את בכירי התחקירנים והפיצו שקרים, כדי לעודד ברגע האחרון מכירות של כמה אלפי כרטיסים שטרם נרכשו למופע השני.

האמת המרה היא שבהפקה של מדונה - אם היא אכן המקור לשמועות על הסלבריטאים שלא הגיעו - פשוט השכילו להבין מה שעורכי מדורי הרכילות מסרבים לקלוט כבר שנים: במצב שבו עיתונות בטעם של פעם - המבוססת על בדיקת מקורות ואימות עובדות גם כשמדובר לכאורה באייטם בידורי נטו - נכחדה מזמן לטובת אסופת רכילאי חצר המוכנים לבלוע כל לוקש כתורה מסיני, בלי לעצור לשנייה ולברר מה עניין שמיטה לשמאטע.

למה להיות יותר צדיקים מהאפיפיור כשאפשר לנצל את ריקבון המערכת כדי לעשות קידום מכירות של הרגע האחרון? הרי כל מה שצריך זה ללחוש בסודי סודות מידע מסווג כמו "ג'סטין יעלה לבמה הלילה, אבל לא שמעת את זה ממני" באוזנו של רכילאי בודד ולתת לו להיות הגפרור שנשרף והצית להבות.

אחרי הכול, מי באמת נשרף כאן? לא ההפקה המקומית של מדונה, לא הקהל שרובו המכריע ממילא לא האמין למילה, אפילו לא שמם הטוב של החתומים על פרסומים שלא היו ולא נבראו. השם הטוב הזה לא היה שם מלכתחילה.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי