גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קורה כשראש ועד עובדים בחברה ממשלתית מרגיז את ההנהלה?

אריה גור חטף תביעה אישית על סך 2.5 מיליון שקל ■ ואיפה הקופון בסיפור הזה? בכיס של פרקליטים מקושרים היטב במפלגת העבודה, מפלגתו של יו"ר ההנהלה ■ על חשבונכם, כמובן

הידיעה שבישרה כי החברה לאוטומציה הגישה נגדו תביעת לשון הרע בהיקף של 2.5 מיליון שקלים, תפסה את אריה גור יו"ר ועד העובדים, באיטליה. גור נשלח מטעם ההסתדרות לכנס ארגוני עובדים, ותכנן להמשיך לנופש ברומא כשחבריו התקשרו לספר על הכותרות בישראל. "זה היה מאוד מלחיץ", שיחזר השבוע, שלוש וחצי שנים אחרי, בראיון ל-G. "בבתי משפט אין ביטחון מוחלט - כשאתה נכנס, אתה לעולם לא יודע איך תצא. הייתי חשוף; אם הייתי מפסיד, הייתי צריך לשלם מיליונים. הבנתי שההנהלה רוצה לסתום לי את הפה, שמדובר במסע הפחדה".

לפני חודש וחצי קיבל גור, שיוצג על-ידי עו"ד תמיר כהנוב, גושפנקא לטענותיו מבית המשפט המחוזי. בפסק דין חריף קבע השופט נועם סולברג: "תביעת סרק זו לא נועדה אלא לפגוע בנתבע ובתפקודו כיו"ר ועד העובדים...(החברה) ביקשה להלך עליו אימים. ראיתיו בבית המשפט פוכר את אצבעותיו בדאגה, מוטרד וחושש, ולא בכדי...(החברה) ביקשה להתאנות לנתבע...לסרס את כוחו לפעול כיו"ר ועד העובדים".

את פסיקתו חתם סולברג בקריאה לשרי האוצר והפנים, יובל שטייניץ ואלי ישי, "לתת את דעתם" על-כך שהחברה בזבזה מאות אלפי שקלים על תביעת הסרק, "ולפעול על-פי סמכויותיהם".

יצוין, כי חלק נכבד מאותם "מאות אלפי שקלים", שולשלו לכיסי פרקליטים מקושרים היטב במפלגת העבודה - מפלגתו של יו"ר החברה, משה אלקסלסי, פרקליטים שאף ייצגו בעבר את בנימין (פואד) בן-אליעזר, חברו הקרוב. אלקסלסי הבטיח ל-G לחשוף את עלויות התביעה, אך לבסוף העדיף שלא לעשות זאת.

לפעול בכל הכוח

תחילתה של הפרשה בדצמבר 2005, בדיון שקיימה ועדת הכנסת לביקורת המדינה בדוח מבקר המדינה על החברה לאוטומציה, שבבעלות מרכז השלטון המקומי (60%) והמדינה (40%).

החברה לאוטומציה היא בעצם בית תוכנה שמספק פתרונות מחשוב לרוב הרשויות המקומיות ומתחרה בחברות היי-טק פרטיות. החברה מגלגלת מאות מיליוני שקלים בשנה. הדיון בוועדה התקיים לאחר שהמבקר מצא שלל ליקויים בעבודתה.

יומיים אחרי הדיון בכנסת שלח גור עדכון לעובדים. "החברה הולכת ומידרדרת", כתב להם בין השאר, "...כתוצאה מניהול כושל של דירקטוריון שמורכב ממינויים פוליטיים". גם היו"ר אלקסלסי, הוסיף, הינו "מינוי פוליטי שכישוריו והתאמתו לנהל חברה כמו שלנו לא נבדקים בשום פורום אובייקטיבי".

כתבות עיתונאיות רבות תיארו את החברה בגוונים לא מחמיאים, אולם עם התקשורת העדיפו בחברה לא להתעמת. נגד יו"ר ועד העובדים, לעומת זאת, הוחלט לפעול בנחישות ובטענה שמכתבו גרם ללקוחות לנטוש את החברה (הטענה לא הוכחה, קבע בית המשפט). זה לא היה ההסבר היחיד. מדבריו של אלקסלסי בבית המשפט אפשר להבין כי מדובר היה גם בעלבון אישי. "המכתב הכה בי בסנוורים", הוא אמר, "...הוא מבזה אותי...אני לא יכול חדשות לבקרים לשמוע כי שמי נרמס".

השופט סולברג סירב להתרשם: דברי גור, ציין, הכילו לשון הרע - אולם אין בכך פגם, מאחר שהם היו דברי אמת; החברה, מנגד, ניסתה להערים על בית המשפט ואלקסלסי אף הגיש תצהיר כוזב.

מבחינת גור פסק הדין הוא ניצחון שהסיר עננה כבדה. מהבחינה הציבורית זה לא נגמר שם: ההון שהוציאה החברה בגין ההליך המשפטי הגיע מהקופה הציבורית, ובחברה מתכוונים להוסיף ולשלם לפרקליטים עבור ערעור לעליון. בנוסף, אלקסלסי ממשיך בתפקידו באין מפריע - למרות שבית המשפט קבע כי שיקר בתצהיר ומבקר המדינה פרסם דוח חמור על התנהלות החברה בתקופתו.

"איך ייתכן שבית המשפט אומר על האיש שהוא לא דובר אמת - והאיש ממשיך לכהן בתפקידו?", תוהה גור. אלקסלסי עונה שהליקויים בדוח המבקר תוקנו, שגור הוא שפגע בחברה ושהיום היא פורחת (לתגובתו המלאה ראו מסגרת). בין אם החברה הבריאה ובין אם לאו (מבקר המדינה שוקל לבצע ביקורת נוספת, מה שעשוי לסייע בבדיקת הנושא), ההחלטה לנהל את הסכסוך באמצעות תביעה משפטית בסכום דמיוני ומאיים, מעלה סימני שאלה לא מעטים.

אלדד יניב מאיים

גור, 55, הצטרף לחברה ב-1984 כמפעיל מחשב, ובהמשך התקדם לתפקידי ניהול. ב-1996 נבחר ליו"ר הוועד, בו שימש עד אפריל השנה, אז פרש מהחברה. "הם רצו להיפטר ממני והחלטתי שהגיע הזמן לעזוב".

עימותיו הראשונים עם ההנהלה החלו הרבה לפני אלקסלסי, בימי קודמו דני אלדר - שהוא במקרה, אחיינו של יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר. גור והעובדים טענו שאלדר הורס את החברה כלכלית, מה שמוביל לפיטורים ומחו על המינוי המשפחתי. "מפליא אותי איך לא נפתחה על זה חקירת משטרה. צחי הנגבי עומד לדין על דברים כאלה, אז למה עדי אלדר לא?".

על אף שעד 2006 יכלו הרשויות לשכור את שירותי החברה ללא מכרז, היא "הצליחה" להידרדר עד לסף התרסקות וב-2003 נשלח אלדר הביתה. דודו עדי, העיד אלקסלסי, "הוציא מתוך אחריות אישית וציבורית קרוב משפחה שלו והכניס אותי...כי אני מקצוען והוא רצה לשפר את החברה...אני לא מינוי פוליטי, אני מינוי מקצועי".

אלקסלסי, שקודם כיהן כראש מועצת גן יבנה במשך כשני עשורים, הוא איש מפלגת העבודה ומחבריו הקרובים של בן-אליעזר. הערכתו לשר כה עמוקה עד שבעבר קרא רחוב ביישוב שעמד בראשו על שמו. "לגבי פואד", העיד במשפט, "הוא עזר ליישוב ...אני גאה על כך".

תחילת דרכו של אלקסלסי בחברה לוותה דווקא באופטימיות של כל המעורבים. נבנתה תוכנית הבראה, שכללה פיטורים ומהלכים נוספים. "הסכמנו לתוכנית, אבל אז ראינו שמה שבוצע בפועל זה בעיקר הפיטורים. החברה לא התאוששה, ושוב היה צריך לפטר", אומר גור.

מצבה הפיננסי של החברה בתקופה הזאת עמד במוקד התביעה: גור טען שהחברה מידרדרת, החברה התעקשה שהיא סיפור הצלחה ושאלקסלסי צמצם את חובותיה והעבירה לרווחיות - ועוד בתקופת משבר כלכלי חריף. במכתב, גור אכן מטעה בכותבו שאנשי מבקר המדינה, סיפרו כי חובות הרשויות לחברה "עומדים היום על 136 מיליון שקלים", שעה שדובר בנתון שהיה נכון לשנה קודם לכן. טענת אלקסלסי כי הוא רק צמצם את החובות גם היא אינה מדויקת (ראו טבלה).

כך או כך, כשגור שלח את מכתבו, העיד אלקסלסי, "זעקתי הצילו, פניתי לעו"ד יניב ואמרתי לו 'תראה מה הוא כתב עליי'... ביקשתי מבא כוחי שיוציא מכתב".

יניב הוא אלדד יניב, אז היועץ המשפטי של מפלגת העבודה. בן-אליעזר פעל למינויו לתפקיד לאחר שיניב סייע לו בהתנדבות בפריימריס. יניב איים בהליכים משפטיים אם גור יסרב להתנצל. "לא שקלתי לרגע להתנצל", אומר גור, "מכתבו היה מוגזם וחסר בסיס".

הסירוב להיכנע הביא להגשת התביעה. שבועות אחדים לאחר מכן, עצרה ההנהלה את העברת הכספים לוועד, לטענתה בשל רצונה לבצע ביקורת בספריו. גור טען שאסור להנהלה לגעת בכספים שנוכו ממשכורות העובדים. במייל לסמנכ"ל הכספים, רפי ליטמן (בעברו גזבר מטה הפריימריס של בן-אליעזר ותורם שלו; כרואה חשבון פרטי שכר ליטמן את שירותיו המשפטיים של יניב), שהעתק ממנו נשלח לעובדים, איים שאם לא יועברו הכספים "אגיש נגדך ונגד אלקסלסי תלונה במשטרת ישראל בעוון גנבה". שוב פנה אלקסלסי ליניב, וזה הגיש לבית המשפט קובלנה פלילית נגד גור; ההכרעה בה צפויה בקרוב. "באי העברת הכספים לוועד ראיתי המשך טבעי לתביעה", אומר גור, "זה היה כדי שלא אוכל לממן את ההגנה. לא התכוונתי להיכנע ולא רעדה לי היד. עובדה שיממה אחרי המכתב, הם העבירו את הכספים".

היו מחשבות לפרוש?

"לא. הרגשתי שאני מייצג את העובדים והם סמכו עליי שאמשיך לנהל את המאבק על פרנסתם. גם הקרובים אליי מאוד תמכו בי. הם חשבו שאני עומד מול אנשים מאוד מושחתים ועושה מלאכת קודש".

את הקובלנה חתם יניב בטענה, שדברי גור השפילו את החברה, "שכן שמה הטוב הוא נכסה היקר ביותר". כשהשופט סולברג התייחס לטענה דומה שהועלתה בתביעה, הוא פסק ששמה הטוב של החברה לא נפגע, מכיוון שלחברה "אין שם טוב... בעקבות ניהולה הכושל".

הלחצים שהופעלו, טוען גור, לא היו רק דרך התביעה."כשרצינו לנקוט בעיצומים, ההנהלה הביאה לחברה בריונים מחברת שמירה. אישית, קיבלתי אס.אם.אסים מאיימים, לא אחד ולא שניים".

מה נכתב בהם?

"'אלקסלסי יחכה לך בסיבוב', דברים כאלה. איני יודע מי עמד מאחוריהם. החברים מאוד דאגו לי. התחושה הייתה שיכולים לפגוע בי. לא פחדתי, חשבתי שהם מגזימים. אחר כך ההנהלה עקבה אחרי פלטי השיחות שלי. באחת הישיבות הסמנכ"ל פלט את זה".

האימפוטנציה של רשות החברות

אחד ממנכ"לי החברה לשעבר, יונתן קורפל, זומן במסגרת התביעה לעדות. בחברה, אמר, מבוצעים "מעשים שנוגדים את הרציו הכלכלי של החברה".

רציונל כלכלי הוא אכן לא המאפיין הראשי של החברה, שבעליה - הרשויות - הם גם לקוחותיה. חובותיהם לחברה הלכו עם השנים ותפחו. המשבר ברשויות הוא גורם מרכזי לכך. גור תולה זאת גם בניגוד העניינים של הדירקטורים - רובם ראשי רשויות. "יש פה בעייתיות מובנית".

ההנהלה בחברה היא בעיקר אלקסלסי. מאז כניסתו לתפקיד מונו ועזבו שישה מנכ"לים שונים שחלקם נטשו על רקע סכסוכים עמו. בין לבין הוא מילא את התפקיד. "בנושא של ניהול חברה אין צורך לבוא עם תעודה", הסביר בעדותו, "למדתי מחשוב במספר בתי ספר, אבל לא באוניברסיטה".

גור: "אמרתי לאלקסלסי: 'לא משנה אם טעית בכך שבחרת מנכ"ל לא מתאים, או בזה שפיטרת מנכ"ל מתאים - עצם זה שכל כך הרבה מנכ"לים התחלפו, זו תקלה שלך. גם עכשיו, אגב, אין מנכ"ל לחברה".

אלקסלסי טען נגד גור כי הוא ייחס לו כשלים שנמנו בדוח המבקר מ-2004, אף שזה עסק ברובו בתקופת אלדר. במאי 2008 איבד הטיעון הזה משהו מטעמו: המבקר פרסם דוח נוסף, שעסק רק בעידן אלקסלסי, והיה חמור עוד יותר.

ב-2002 הוחלט להפריט את החברה, ומאז העסק תקוע. גם המבקר המליץ להפריט את החברה, כולל חלקו של המרכז לשלטון מקומי. אולם כעת התוכנית שמקודמת היא להעביר את החברה לבעלותו המלאה של המרכז. גור מזועזע: "בפברואר שעבר פורסם דוח מבקר שערורייתי על המרכז. למקום כזה מעבירים את החברה?".

לפני כשבועיים התכנסה ועדת הכספים בכוונה לאשר את המכירה, אולם בדיון התברר שרשות החברות לא הגיעה להסכם עם העובדים, ושהוועד התפזר. הדיון התלהט, והוחלט לדחות את ההצבעה עד לבחירת ועד והשגת הסכם. בקרוב ייבחר ועד חדש. מחליפו של גור, יש להניח, יזכור היטב כי קודמו נתבע במיליונים בטרם יעלה מילת ביקורת אחת על שפתותיו.

גור מתנגד להפרטה באופן עקרוני: "הפרטות לרוב גורמות לכך שארגוני עובדים מתרסקים. עובדים צריכים להתנגד להפרטות".

אבל המקרה שלכם מדגים את החוליים של חברה ממשלתית: מינויים פוליטיים, ניהול כושל. קייס מושלם בעד הפרטה, לא?

"ממש לא. זה שהמדינה לא עושה את עבודתה ומפקחת על החברות שבבעלותה, זה לא תירוץ לזרוק את רכוש הציבור לגורמים פרטיים. מדינה שיודעת להפציץ את הכור בעיראק, אין סיבה שלא תדע לעבוד מול החברה לאוטומציה. מה, אודי ניסן לא מסוגל לנהל חברות? נפגשתי עם האנשים ברשות. הם רציניים. אם היו רוצים, יכלו להתערב ולעשות את עבודתם מצוין".

למה שהמדינה תחזיק חברה לשירותי תוכנה?

"אם החברה היתה מנוהלת כמו שצריך, היא יכלה להכניס למדינה הרבה מאוד כסף. זו יכלה להיות תרנגולת שמטילה ביצי זהב. החברה נכשלת לא בגלל כוח עליון, אלא בגלל שלרשות לא אכפת ממנה. האימפוטנציה שלה לא מובנת. היא שלחה לחברה מיליון מכתבים ואיומים על דברים שונים, ובאה בטענות על השכר של אלקסלסי. נו, נגיד שהם רואים שאלקסלסי שם עליהם פס - הם לא יכולים לעשות כלום? האוצר שחט אלפי עובדים על ענייני שכר, ודווקא לאלקסלסי לא עושים כלום? שטויות. כמו שבאוצר נכנסים לעצמות של עובדים מהשורה בגלל שכר, הם יכולים להיכנס לעצמות של מנהלים. הם פשוט לא רוצים". באוצר לא הגיבו לשאלות שהפנה G בנושא.

אכזבה מההסתדרות

לא רק הרשות ושרי הממשלה לא עושים את עבודתם, לטענת גור, אלא גם ההסתדרות. בעיקר הוא מאוכזב מהיו"ר עופר עיני, אותו ביקש לרתום לעזרה במהלך השביתה שהוביל אשתקד, במחאה על-כך שההנהלה ביטלה את ההסכם הקיבוצי. "אם עשיתי שגיאה כיו"ר ועד, זו ההחלטה לפנות לעיני. רצינו לקבל ממנו חיזוק, וקיבלנו קדחת. הוא ישב איתנו לפגישה של עשר דקות, ורק בעקבות הפגנה שעשינו בהסתדרות אחרי שלא הצלחנו להגיע אליו. את הסלולרי שלו השגתי רק מעיתונאים, שתבין".

בפגישה, אומר גור, "עיני היה מאוד בטוח בעצמו, ואמר 'אין בעיה, אדבר איתם, ואם נצטרך לתת לכם חמצן - אני יודע איך'". בפועל, לטענתו, הוא הביא רק עוגמת נפש וסגר עם אלקסלסי הסכם גרוע שכלל פיטורי עשרות עובדים קבועים, וקליטת עובדי חוזים אישיים במקומם. "אין ארגון עובדים אחד בעולם שהיה חותם על כזה הסכם. עיני מצטייר כאדם עם הרבה עוצמה. במקרה שלנו הוא הפעיל עוצמה - נגד העובדים".

אכזבתו מההסתדרות נוגעת גם למישור האישי. כשנתבע, אמר לו, לטענתו, בכיר בהסתדרות: "אם תצא זכאי, ההסתדרות תתבע אישית את אלקסלסי". "אני מצפה שהם יעמדו בהבטחה. הרי אלקסלסי יכול להגיש תביעות עד מחרתיים, מה זה מעניין אותו? את מאות אלפי השקלים החברה משלמת. אם ההסתדרות תתבע אותו, זה באמת ירתיע מנהלים מלהתעמר בוועדי עובדים דרך בתי משפט. אבל אני לא מאמין שזה יקרה. ההסתדרות עובדת עם הנהלת החברה".

ההסתדרות בתגובה: "עיני טיפל בנושא לאחר שנפגש עם גור בצורה רצינית ולא לעשר דקות. עיני התנה את המשך המשא ומתן עם ההנהלה בהחזרת גור לעבודה (לאחר שהושעה - א' ר') ובגניזת ההחלטה לבטל את יחסי העבודה הקיבוציים. ההנהלה נענתה לדרישותיו. ההסתדרות מעולם לא הבטיחה לגור לתבוע את החברה. עם זאת, ההסתדרות מגנה כל נסיון של מעסיק להשתמש בתביעת לשון הרע ככלי בסכסוך עבודה, ולכן דרשה בעסקת החבילה האחרונה חוק המסמיך את בית הדין לעבודה לדון בתביעות כאלו כדי ליצור יתרון לעובדים".

אישור מפתיע לטענות של גור מגיע דווקא מאלקסלסי: "הסברנו להסתדרות את הדברים והיא קיבלה את הגרסה שלנו והלכה לקראתנו. הם ראו שגור הורס את החברה ולכן בודדו את הוועד".

על רקע האכזבה מההסתדרות, לא מפתיע שגור הצטרף להנהגת "כוח לעובדים", הארגון החדש שמיצב עצמו כאלטרנטיבה הטרייה לדינוזאור מרחוב ארלוזורוב. "אלה צעירים אידיאליסטים, הקטע של ארגון עובדים בארץ בוער בעצמותיהם".

במסגרת החדשה מנסה גור להקים ועדי עובדים בחברות היי-טק. התגובות הססניות: "הם פוחדים מהצל של עצמם. בציבור הם נתפסים כבעלי ביטחון עצמי שיכולים לעשות מה שהם רוצים. במציאות הם משקשקים. הם חייבים להתארגן ואני מאמין שזה יקרה".

בסקר שיזם "גלובס" רובם אמרו שאינם רוצים ועד, גם מחשש שזה יפגע בעובדים מצטיינים.

"זו אגדה. ועד לא מפריע לאף עובד מצטיין. הוועד בראשותי מעולם לא התנגד כשההנהלה רצתה לצ'פר עובד. מנגד, נתקלתי במנהלים בכירים, שהיו בטוחים שלא יקרה להם כלום, ובסוף באו לבקש עזרה מהוועד. עובדים חייבים הגנה".

ומה לגבי גור עצמו, שנדחק ממקום עבודתו בגיל 55? "אני צריך להתחיל לדאוג לעצמי. אני רוצה לקוות ולהאמין שאסתדר".

אתה חושש שנוצר לך דימוי של 'טראבל מייקר' ומנהלים לא ירצו אותך?

"אני לא יודע. יצאתי מהחברה בלי המלצות, למרות שעבדתי שנים, והמנהלים שלי היו מאוד מרוצים ממני. אני מאמין שיהיה בסדר".

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי