גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תערוכת פרנקפורט חושפת: המכוניות שישפיעו גם בישראל

תערוכת פרנקפורט, האירוע הגדול והחשוב ביותר בעולם הרכב, צופנת בחובה כמה חידושים חשובים גם לשוק הישראלי ■ לאו דווקא לאלפיונים העליונים חסיני המיתון, אלא גם לפלח "הלחם והחמאה" של השוק ■ הנה כמה מהם

בתחילת השנה, כשהגיע המועד בו נדרשו יצרני הרכב לשריין מקומות לתערוכת הרכב הדו-שנתית של פרנקפורט, נראה היה שדינה נגזר עוד בטרם החלה. למרות שמדובר באירוע הגדול והחשוב ביותר בעולם הרכב, הרי שבאווירה הקודרת ששררה ברבעון הראשון של השנה, הודיעו יצרנים רבים וטובים כי הם שוקלים לבטל את השתתפותם או לפחות לצמצם למינימום את ההשקעה בתערוכה.

אבל מאז השתנו הדברים. שוק הרכב באירופה ובארצות הברית התעורר במחצית השנייה של השנה, בחסות תמריצי הענק שהעניקו הממשלות. פסי הייצור החלו לחזור לתפוקה מלאה ותקציבים חדשים החלו להיות מופנים לדגמים חדשים.

ועדיין המצב רחוק מלהיות מבריק; כמעט כל היצרנים גוררים עמם הפסדי עתק וחובות תופחים, חלקם עדיין על סף משבר. אבל כולם מתכוונים להיות בפרנקפורט ולהציג את מרכולתם ואת הטכנולוגיות האחרונות שפיתחו. התערוכה צופנת בחובה כמה חידושים חשובים גם לשוק הישראלי. לאו דווקא לאלפיונים העליונים חסיני המיתון, אלא גם לפלח "הלחם והחמאה" של השוק. הנה כמה מהם.

יונדאי IX35: העולם שייך לצעירים

יונדאי IX35

בחמש שנותיו בישראל, הפך הטוסון לדגם אסטרטגי ולמוביל המכירות בפלח שלו. על הנייר לפחות, נראה שה-IX35, שיחליף אותו בתחילת השנה הבאה, לא יתקשה להיכנס לנעליו הגדולות. עיצובו של ה-IX35 הרפתקני הרבה יותר, שרירי ובעל נוכחות משל קודמו הצנוע. הוא נמוך מעט מקודמו וניצב על בסיס גלגלים כמעט זהה (2.64 מ'), אבל הוא ארוך יותר ב-8.5 ס"מ ורחב בשני ס"מ. תא הנוסעים מציע מראה מתוחכם ושלל צגים אלקטרוניים, בידוד רעשים משודרג ואיכות חומרים משופרת, אבל החידוש המרכזי הוא במנועים.

החשוב מביניהם הוא טורבו-דיזל מתוחכם בנפח שני ליטר שיוצע בגרסת "ביצועים" עם לא פחות מ-184 כ"ס ו-40 קג"מ של מומנט או בגרסת "חיסכון" בהספק של 136 כ"ס. הדיזל משודך לתיבה אוטומטית חדשה בת שש מהירויות. בשנה הבאה יופיע גם דיזל סופר- נקי בנפח 1.7 ליטרים, שמייצר 115 כ"ס. בתחום הבנזין יגיע הכלי עם מנוע שני ליטר חדש בהספק 166 כ"ס ובסוף השנה הבאה גם עם מנוע טורבו 1.6 ליטרים ירקרק. בינתיים לא מתוכנן מחליף לגרסת ה-V6 בנזין הפופולרית בישראל.

ייצור ה-IX35 לשוק האירופאי מתוכנן להתחיל בשנה הבאה, במפעל החדש של חברת הבת קיה בסלובקיה, שבו מיוצרת המשפחתית "סיד".

רנו פלואנס: חזרה גנרלית לקראת החשמלית

רנו פלואנס

בתערוכת פרנקפורט חושפת רנו באופן רשמי את גרסת ארבע הדלתות של המגאן החדשה, שתיקרא פלואנס. עבור האירופאים זוהי גרסה שולית יחסית, שמיועדת בעיקר לשווקים בעולם שלישי כמו טורקיה (שבה היא תיוצר), רוסיה, המזרח התיכון ומדינות בודדות בדרום אירופה.

עבור ישראל, לעומת זאת, מדובר בדגם אסטרטגי משתי סיבות: הראשונה היא היותה מחליפת המגאן סדאן, שהייתה ועודנה דגם נפוץ מאוד. הסיבה השנייה היא, שזו הפלטפורמה, שאמורה לארח החל מ-2011 את המכונית החשמלית המסקרנת עם הסוללות המתחלפות של חברת "בטר פלייס".

עד אז, תתמודד המכונית על קרקע המציאות מול השברולט קרוז, מאזדה 3 ושאר מתחרותיה לשוק המשפחתיות. היא תעשה זאת באמצעות מרכב ענק של 4.62 מ' לאורך ו-1.81 מ' לרוחב, מרחב פנים נדיב מאוד עם בסיס גלגלים של 2.7 מ'; ובגאז' עצום ממדים בנפח 530 ליטר. על פי השמועות, אחת הסיבות לנפח תא המטען, היא שהוא תוכנן מראש לאכלס את הסוללה בנפח 200 ליטר שתניע את הגרסה החשמלית. תא הנוסעים מבוסס באופן הדוק על המגאן האצ'בק. המנוע המעניין אותנו כרגע הוא 1.6 ליטר בהספק של 110 כ"ס, שמשודך לתיבה אוטומטית. רחבי האופקים יוכלו למצוא את מבוקשם בשלל גרסאות דיזל נקיות וחסכוניות, כולל גרסה עם 110 כ"ס ותיבה אוטומטית כפולת מצמדים (DSG), שתופיע בשנה הבאה. ומה עם החשמלית? גם היא תיחשף בתערוכה, אבל כנראה רק מרחוק.

פיאט פונטו EVO: אבולוציה ירוקה

פיאט פונטו EVO

הפונטו הנוכחית לא הצליחה להותיר חותם גדול על פלח הסופר-מיני המתכווץ של ישראל. אבל הפונטו המחודשת, שתיקרא "EVO" במקום "גרנד" כבר תיכנס לשוק עם חוקי משחק שונים, שמעניקים יתרונות מיסוי משמעותיים לרכב קטן ו"ירוק". על הנייר, נראה שיש לה את האמצעים הדרושים כדי להפוך לשחקנית חזקה. חיצונית עברה המכונית עדכון, שנועד להעניק לה מראה יותר בוגר ואלגנטי ואפילו ליצור קשר חזותי מסוים לחברה האחות מזראטי, לא פחות. גם תא הנוסעים עבר שדרוג בסעיפי האיכות והמתלים.

אבל התמריץ העיקרי הוא משפחה חדשה של מנועי 1.4 ליטר בנזין ודיזל מתקדמים, שמכונים "MULTIAIR". החידוש המרכז שלהם הוא מערכת אלקטרו-הידראולית נשלטת מחשב, שמתאימה את תזמון השסתומים בהתאם לעומס. התוצאה היא מנועים גמישים מאוד, שמציעים 10% יותר כוח ו-15% יותר מומנט מהמנוע הקודם, אבל צורכים כ-10% פחות דלק ורושמים פליטה נקייה יותר משמעותית, שאמורה להציב אותם ב"קבוצות ירוקות" נמוכות מאוד עם תמריץ מס גבוה. לא נופתע אם הפונטו המשודרגת תגיע אלינו במחיר רצפה, שיקשה מאד על חייהן של היפניות והקוריאניות המובילות את הפלח.

טויוטה אוריס הייבריד: חשמל להמונים

הגרסה ההיברידית של הטויוטה אוריס, המבוססת על הקורולה, תיחשף בתערוכת פרנקפורט על תקן של דגם תצוגה מוקדם, כשהגרסה הסדרתית שלה תגיע לארץ רק במחצית השנייה של 2010. בכל זאת, כבר עתה ניתן להעריך שלמכונית החשובה הזאת יש פוטנציאל להשפיע מהותית על השוק הישראלי ומשתי סיבות.

הראשונה היא המחיר; בניגוד לפריוס, שתוכננה מלכתחילה כמכונית היברידית ייעודית ויקרה, האוריס ההיברידית תתבסס על מכונית האצ'בק סדרתית, שמיוצרת בפס ייצור המוני בבריטניה. טויוטה מייעדת אותה להתחרות בדגמי האצ'בק "ירוקים" ונפוצים באירופה דוגמת גולף TDI. פירוש הדבר, מחיר בסיסי זול יותר משמעותית משל הפריוס, ואם לוקחים בחשבון גם את המיסוי המינימלי על כלי רכב היברידיים בישראל, שנמוך כיום בכ-60% מהמיסוי על רכב רגיל, לאוריס ההיברידית יש פוטנציאל להשתלב בקבוצה 2.

הסיבה השנייה היא, שמדובר ברכב היברידי אמיתי וחסכוני עם אפשרות לנוע על חשמל בלבד נוסח הפריוס. הסוללה היא עדיין בבחינת נעלם: הסוללה הנוכחית של הפריוס עלולה לגזול יותר מדי נפח מהתא של ההאצ'בק הקומפקטית, וייתכן שטויוטה תעבור באוריס לטכנולוגיית ליתיום.

לנדקרוזר פראדו 2010: שמרנות היא לא דבר רע

לנדקרוזר פראדו 2010

הדור השני של הלנד-קרוזר "פראדו" הוותיק, מסיים בימים אלה את דרכו בישראל. ההסתערות ההמונית לקראת "המיסוי הירוק" חיסלה את כל המלאי, שאמור היה להספיק עד סוף השנה. לפיכך, הפראדו הבא, שינחת בארץ יהיה הדור השלישי החדש והמסקרן. מדובר ברכב חדש לגמרי שתוכנן מהיסוד, אבל תמונות שדלפו ביפן טרם ההשקה מגלות שטויוטה בחרה לעצב אותו בקו שמרני להפליא, שנראה כמו גרסה מרוככת של הרכב הנוכחי. יש מי שיאמר, שזה בעצם חיקוי של המיצובישי פאג'רו. לפחות תא הנוסעים מאמץ קו יותר "היי-טקי" עם הרבה פאר, מסכי מגע וצעצועים אלקטרוניים.

מתחת למרכב, שומר הפראדו על שלדת שטח רצינית ולא נכנע לטרנד האופנתי של כלי שטח "רכים". הוא ממשיך להציע מערכת הנעה כפולה מקצועית עם ניהול אלקטרוני מתקדם, ולראשונה גם עם אופציה מתוחכמת למערכת שליטה הידראולית במוטות המייצבים (KDSS), בדומה לאח הגדול - לנדקרוזר V8. המערכת שומרת על נוחות ויציבות המרכב בכביש, אבל משדרגת משמעותית את מהלך וגמישות המתלים בנהיגת שטח. מנוע הדיזל בנפח שלושה ליטרים צפוי לעבור רק עדכונים קלים יחסית עם הספק ומומנט משודרגים. מנוע הבנזין, לעומת זאת, הוא חדש לגמרי.

עוד כתבות

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר