גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקזיט שפתח למדטרוניק את התיאבון בדרך לרכישת ונטור

לרוב חברות מפתחות מוצר בישראל ואז עוברות לחו"ל ■ אצל PVT קרה התהליך ההפוך ■ זה לא הפריע לה לרשום אקזיט יפה בתחום השסתומים

שנה חדרה חברת ונטור לטבלת האקזיטים, עם המכירה המהירה והמפתיעה שלה ב-350 מיליון דולר למדיגייד. אבל, עוד לפני שהיא הוקמה, נמכרה בישראל חברה אחרת בתחום השסתומים, PVT שמה.

גם חברה זו נמכרה שלוש שנים מיום הקמתה. הסכום היה נמוך יותר מוונטור - 155 מיליון דולר, אבל עדיין מכובד, גם בגלל שתחום זה היה אז בפרופיל נמוך. בהתחשב בכך, הרוכשת, חברת Edwards האמריקנית, בהחלט נטלה על עצמה סיכון גדול.

"כש-PVT הוקמה ב-1999, כל הרעיון של החלפת שסתום בלב, מבלי לבצע ניתוח לב פתוח, היה בלתי נתפס", אומר בראיון ל"גלובס" סטנטון רואו, אחד ממייסדי PVT. רואו המשיך עם אדוארדס לאחר המכירה, והיום הוא עובד בתאגיד בתפקיד סגן נשיא לטכנולוגיות חדשות. תחת כובע זה, הוא יבקר בישראל במסגרת כנס הג'רני שייערך ב-15 בספטמבר בשיתוף ארנסט אנד יאנג ו"גלובס".

רואו הקים את החברה יחד עם הקרדיולוגים האמריקנים ד"ר מרטין ליאון, קרדיולוג בכיר מאוניברסיטת קולומביה; וד"ר אליין קריבייר, שפיתח לפני כן שיטה לשימוש בבלון המוחדר באופן זעיר פולשני כדי לטפל בשסתומים, וכן גם סטנלי רבינוביץ', שהיה לפני כן בכיר בתחום הפיתוח העסקי בג'ונסון אנד ג'ונסון. רואו עצמו עבד עם רבינוביץ' על טכנולוגיות חלוציות בתחום הסטנטים ובין היתר הם היו מהראשונים לפתח סטנט מצופה תרופה.

"כשפגשנו את קריבייר, הוא סיפר שהוא עובד על טכנולוגיה להחלפת שסתום מבלי לעצור את פעימות הלב. זו הייתה קפיצת דרך כמעט בלתי אפשרית לתפיסה. איש מעולם לא התקרב לפיתוח של דבר כזה".

בשלב הבא נוצר גם החיבור לישראל. הקרדיולוגים, רובם יהודים חובבי ישראל, שמעריכים את הטכנולוגיה המקומית בתחום הקרדיולוגיה, החליטו כי הפיתוח יבוצע בישראל. היה זה שינוי פרדיגמה מעניין. הרי לרוב הרעיונות מתחילים בישראל וזולגים די מהר לחו"ל. פה התקיים התהליך ההפוך.

לשם כך הם גייסו את חברת ההנדסה ארן מקיסריה, בראשות אבי זכאי. ההון הראשוני הגיע מאנג'לים אמריקנים. אבל, את ההון בסבב הבא נתנה כבר קרן מדיקה, אז בראשות אהוד גלר ויובל בינור. בהמשך הצטרפו כמשקיעות בחברה גם קרן Oxford Biosciences מבוסטון ושלוש חברות המכשור הרפואי המובילות - מדטרוניק, בוסטון סיינטיפיק וג'ונסון אנד ג'ונסון, אשר השקיעו ב-PVT כדי להתקרב לטכנולוגיה שלה.

גלר אומר היום כי מדובר במודל שישמח מאוד לחזור עליו. "היה לנו המזל לגייס יזמים עם ניסיון וקשרים משמעותיים. שילבנו בכך כישורי פיתוח מישראל ואת יכולות הייזום והמימון של מדיקה, ונוצרה הזדמנות עבור כל מי שהיה מעורב בתהליך.

"עדיין, מדובר היה בהימור שנדרש לו אומץ, כי לא היה פה עדיין שוק מבוסס. החלטנו להשקיע, כי הבנו שמצויים כאן נכסים אינטלקטואליים משמעותיים וניסיון, וההימור הצליח מאוד".

החזר של פי-14

הדרך הייתה מהירה, אבל לא בהכרח קלה. "קרנות גדולות רבות סירבו לנו, כי הן חשבו שהפיתוח מסוכן מדי. זה רק דרבן אותנו להוכיח את עצמנו, מה שעשינו תוך זמן קצר. בין ינואר 2000 לאפריל 2002, הצלחנו לספק אבטיפוס פעיל.

"זאת, אף שבדרך פיתחנו עשרות דגמים שכלל לא פעלו. השתמשנו במודל חיות שלא התאים.

"אני התעקשתי שצריך ללכת על שסתומים מפלסטיק, ורק אחרי 16 חודשים של כישלונות במבחני עומס, הסכמתי ששסתומים מרקמת חיה הם עדיפים. אז נכון, טעינו, אבל עקומת הלמידה שלנו הייתה מאוד חדה ולמרבה ההפתעה, שרפנו רק 11 מיליון דולר עד שלבסוף נרכשנו בסוף 2003".

"מרכז הפיתוח שלנו בישראל גדל"

*איך הייתה העבודה עם הצוות הישראלי?

"הקבוצה שהקמנו בישראל הייתה יוצאת דופן, ביכולתה מצד אחד להיות ביקורתית מאוד בשלב ההתלבטויות, אבל גם להתגייס למשימה באופן מלא ברגע שהתקבלה החלטה. התובנות של אנשי הצוות היו מרשימות.

"מאז הרכישה מרכז הפיתוח פה גדל, וכיום מועסקים בו 30 אנשי פיתוח.

"בהחלט רואים היום תעשייה תוססת של סטארט-אפים בתחום הקרדיולוגיה בישראל, שפועלים לצד קהילת רופאים מעולה ובחסות הון סיכון מקומי חזק.

"הדבר היחיד שמעכב היום את ישראל הוא המגבלות הרגולטוריות על ניסויים קליניים. כך למשל, עברו שלוש שנים בין ביצוע הפרוצדורה הראשונה שלנו באירופה, עד שביצענו טיפול דומה בישראל".

אבל הבעיות הללו לא עיכבו את PVT. חברת אדוארדס זיהתה את הטכנולוגיה.

לדברי רואו, "אדוארדס הייתה בין הראשונות להתעניין בתחום והייתה לה אף תוכנית פיתוח משלה למוצר דומה.

"כשהיא ראתה שאנחנו מתקדמים יותר ושכבר הגענו לרופאים ולחולים חשובים, החלו השיחות איתנו. בפגישה עם מנכ"ל החברה, מייק מוסאלם, אמרתי לו חד וחלק: 'PVT צריכה להיות של אדוארדס'. משם זה היה עניין של בניית אמון".

*מה חושבים באדוארדס על ונטור, השחקנית הישראלית השניה בתחום השסתומים?

"מדטרוניק , הרוכשת של ונטור, הייתה גם היא משקיעה ב-PVT. אני מאמין שאחרי הרכישה של PVT, התבססה אצל מדטרוניק ההכרה בחשיבות הטכנולוגיה.

"אני חושב גם שמהנדס אחד מ-PVT היה בין העובדים הראשונים של וונטור. מעבר לכך, הקשר בין שתי החברות הוא בכושר ההמצאה והיכולות ההנדסיות שקיימים בישראל".

יש לך קשר נוסף עם ישראל?

"אני חבר בדירקטוריון של חברת הקרדיולוגיה הישראלית החדשה E-Pacing. מעבר לכך אני קרוב לחברות, קרנות ורופאים רבים וגם מלמד בקרן מיראז', שם עוברים מנהלים ישראלים הכשרה.

"אנחנו בוחנים טכנולוגיות חדשות כל הזמן. עוד לא סימנו משהו ספציפי, אבל אנחנו ממשיכים להתעניין בכל מה שלישראל יש להציע".

עוד כתבות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת