גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

"גלובס" מציג: רשימת 10 החברות המבטיחות ל-2009-2010

האבק שהשאירה אחריה התקופה הקשה של 2009-2008 שוקע ■ החברות הטובות מתבלטות, הפחות טובות מנסות לשרוד, והגרועות נסגרות ■ ובכל זאת, נראה כי תעשיית ההיי-טק הישראלית משחררת עוד חור בחגורה וקצת מתרווחת

האבק שהשאירה אחריה התקופה הקשה של 2009-2008 שוקע. החברות הטובות מתבלטות, הפחות טובות מנסות לשרוד והגרועות נסגרות. ובכל זאת, נראה שתעשיית ההיי-טק הישראלית משחררת עוד חור בחגורה וקצת מתרווחת. אסון גדול לא קרה.

בימים אלה, בהם לא בטוח כלל שהמשבר הסתיים ושהאפטרשוק שלו לא יוביל לטלטלה מחודשת, זו משימה לא פשוטה להרכיב את רשימת 10 החברות המבטיחות של "גלובס" ל-2009-2010. קל יותר להרכיב רשימת כישלונות.

אבל משבר או לא, זו השנה החמישית ברציפות שבה "גלובס" עורך את הבדיקה המקיפה ביותר בישראל, שמייצרת את רשימת החברות המבטיחות. הרשימה מסתמכת על דירוגיהם של מנהלי קרנות ההון סיכון בישראל, אנג'לים ומשקיעים פרטיים, אנשי חממות, בנקאי השקעות, אנליסטים של התעשייה, ומנהלי מרכזי פיתוח בישראל.

האנשים המובילים בתעשייה משוכנעים שעשר החברות שלפניכם יהיו איתנו בשנים הקרובות, שכן יש להן רעיון מנצח. יש להן שוק, איתנות פיננסית שחשובה במיוחד בתקופה הנוכחית, והנהלה איכותית.

הנבחרת ש"גלובס" גיבש משקפת את סביבת ההיי-טק הישראלית הנוכחית. מעניין, שמהרשימה נפקד מקומן של חברות תשתיות התקשורת או המחשוב, אלה שעל ברכיהן התפתח ההיי-טק הישראלי. המשקיעים מעדיפים היום, כך נראה, חברות קלילות יותר, סקסיות, מתוך תקווה שמשם יבואו החזרי השקעה גבוהים עם קצת רוח גבית של ההתפתחות המהירה בתחומים הללו.

מי תהיה החברה שתדורג במקום הראשון? התשובה - במגזין שיפורסם ביום שלישי הבא, ה-15.9.09, בכנס הג'רני שעורכים ארנסט אנד יאנג בשיתוף "גלובס".

גיגיה / מנכ"ל: אייל מגן

אייל מגן, גיגיה / צלם איל יצהר

בלב המשבר הנוכחי, כשחברות סטארט-אפ נכשלו בגיוסים ואף משקיע לא רצה לשמוע על הזרמת כספים לחברות מעולם האינטרנט, הצליחה חברת Gigya להשלים גיוס גדול למדי, של 11 מיליון דולר. בזכות הזרמת המזומנים הזו, היא הצליחה לצלוח את הסערה בשלום. הכסף שגייסה סייע לה להתבסס וליצור שיתופי פעולה עם חברות כמו קוקה-קולה וסמסונג.

החברה מספקת פתרונות לגילוי ולמסחור במדיה החברתית, ומקשרת בין מפרסמי מותגים, מפרסמי תוכן וקהל משתמשים שנמצא באתרים החברתיים השונים. כיום, 250 מיליון משתמשים נחשפים למוצרים של גיגיה מדי חודש באמצעות כמה אלפי אתרים. הכסף הגדול יגיע, כך היא מקווה, כאשר כל האתרים החברתיים יתממשקו זה לזה.

נועה פרג

קנשו / מנכ"ל: יואב יזהר-פרטו

יואב יזהר-פרטו, קנשו / צלם איל יצהר

קנשו משחקת במגרש של הגדולים, ומתחרה בענקיות כגון גוגל, מיקרוסופט, יאהו ו-AOL. היא מפתחת שירותי שיווק למנועי חיפוש (SEM), טכנולוגיה שמאפשרת לאתר מילות מפתח במספר מנועי חיפוש, ולהתאים באופן אוטומטי בינן לבין קמפיינים פרסומיים.

קטגוריית הפרסום צמוד-חיפוש היא אחת הצומחות ביותר, שתסתכם השנה בארה"ב ב-10.5 מיליארד דולר, וקנשו מקווה לקטוף את הנתח שלה בשוק הזה. "המערכת שלנו עושה אופטימיזציה באופן אוטומטי, בעוד שמערכות מתחרות מנהלות את השינויים הנדרשים באופן ידני", אומר יואב יזהר-פרטו. "אנחנו מנסים לשמור על הצניעות, אבל ברגע שזה מגיע למבחן ראש בראש של הטכנולוגיה, יש לנו יתרון משמעותי על אחרים".

נועה פרג

בריינסגייט / מנכ"ל: אבינועם דיין

אבינועם דיין, בריינסגייט / צלם איל יצהר

בריינסגייט היא עוד אחת מאותן חברות מכשור רפואי, שהרעיון שלהן נראה כל-כך יצירתי ובלתי אפשרי, עד שאיש לא האמין שהן יצליחו. ובכל זאת, בריינסגייט עשתה זאת, אם לשפוט מהניסויים הקליניים הראשונים.

המוצר שלה מאפשר גישה למחזור הדם במוח, כדי להכניס לתוכו תרופות במישרין, והוא מיועד למקרים של שבץ מוחי ושיטיון. המוצר שלה לא נעלם מעיניהן של חברות מכשור רפואי ענקיות, כמו בוסטון סיינטיפיק וג'ונסון אנד ג'ונסון.

לפני כשנה וחצי בריינסגייט התעניינה בגיוס הון בבורסה בת"א, אך כשהתברר שהיא לא מצליחה להגיע לשווי הרצוי, החליטו המשקיעים לוותר. "אני כל-כך שמח שלא הנפקנו", אומר אבינועם דיין, " אני לא רוצה להנפיק לפני שנראה הכנסות ושורת רווח ברורות".

גלי וינרב

אמימון / מנכ"ל: יואב ניסן-כהן

יואב ניסן-כהן, אמימון / צלם איל יצהר

כלפי חוץ, אמימון לא משדרת את האגרסיביות שמאפיינת חברות שמתכננות להצליח ובגדול. אולי זה נובע מצניעות ההנהלה, וייתכן שזו המציאות המתעתעת של עולם שבבי התקשורת האלחוטית.

בשנתיים האחרונות מכרה אמימון את המוצרים שלה בעיקר ליצרניות טלוויזיות, ששילבו יכולת קליטה בצמוד להתקני שידור אלחוטיים. בשנה הקרובה תחל החברה למכור את הגרסה השנייה של המוצר לשוק המחשבים האישיים.

"הערך של טכנולוגיות האלחוט עבור יצרן הטלוויזיה קיים, אך מוגבל. הוא לא ימכור יותר טלוויזיות בגלל שהן אלחוטית", אומר יואב ניסן-כהן. "באמצעות הטכנולוגיה שלנו אפשר בלחיצת כפתור 'לזרוק' את התוכן מהמחשב לטלוויזיה, ולכן אנחנו מביאים ערך עצום".

שמוליק שלח

קונטרה / מנכ"ל: יואב שחם

יואב שחם, קונטרה / צלם איל יצהר

יואב שחם, מנכ"ל קונטרה, מגדיר את תחום עיסוקה של החברה כך: "אנחנו יודעים לעשות כסף ממילים, מטקסטים באינטרנט. החברה פיתחה פתרון לפרסום על גבי טקסטים ברשת, בניגוד למרבית הדרכים האחרות של פרסום שמתבססות על תוצאות שמגיעות ממנועי החיפוש. זהו שוק עצום, שהיקפו היום כ-22 מיליארד דולר וצפוי לקפוץ עד 2012 ל-30 מיליארד דולר.

החברה השלימה באחרונה גיוס של 15.5 מיליון דולר נוספים, מה שהעמיד את סך גיוסי הכספים עד כה על כ-33 מיליון דולר. רמז לבאות אפשר לקבל ממינויו של ירון גרמזי לסמנכ"ל הכספים באמצע 2008. בכל חברה אליה הצטרף בעבר התבצעה כעבור זמן קצר הנפקה או רכישה. שחם: "נעשה את זה בתזמון הטוב ביותר לחברה".

שמוליק שלח

מטרולייט / מנכ"ל: צביקה סגל

צביקה סגל, מטרולייט / צלם איל יצהר

מטרולייט יוצאת דופן בדירוג: היא נוסדה ב-1996 ורחוקה מלהיות חברה צעירה. אך החברה, שפיתחה טכנולוגיה לחיסכון בחשמל בתאורה, נולדה מחדש, כפי שמגדירים זאת מנהליה. היא שינתה את המודל העסקי והובילה גיוס חדש ממשקיעים חדשים, בהם הקרן הירוקה וירג'ין גרין פאנד, שבבעלות המיליארד הססגוני ריצ'רד ברנסון. השנה מכירותיה יהיו 5-7 מיליון דולר וכפול מכך ב-2010 - תוצאות שיא.

לפי נתוני החברה, הרכיב מתוצרה המשמש בנורות, מפחית את צריכת החשמל ב-35%-70%. "אם היו מיישמים את הפתרון של מטרולייט במלואו במדינה, אפשר היה להשיג חיסכון של כ-3%", אומר המנכ"ל צביקה סגל. פוטנציאל השוק, לדבריו, מיתרגם להיקף עצום מכדי להישמע ריאלי - של 60 מיליארד דולר.

מירב אנקורי

סיבידיה / מנכ"ל: אלון אגינסקי

אלון אגינסקי, סיבידיה / צלם איל יצהר

חברות סטארט-אפ ותיקות יחסית, כאלה שנוסדו בתחילת העשור, יודעות להתמודד היטב עם שנים בהן קשה לגייס כסף. סיבידיה היא אחת מהן. חלק ניכר משנותיה בילתה הנהלת החברה בניסיון לגייס כספים, כדי שיאפשרו לחברה להמשיך בפיתוח ולהחדיר את המוצר לשוק.

החברה מפתחת טכנולוגיה ופתרונות לאבטחת הכנסות (Revenue Assurance), פתרונות של אימות נתונים וניטור מערכות לגביית עמלות סוכנים. בסוף 2008, רגע לפני שהתבררו מימדי המשבר, הצליחה לגייס 12 מיליון ד' בסיוע לקוחות כמו בריטיש טלקום, טלפוניקה ואריקסון. "בזכות זה, כשכולם פיטרו - אנחנו שכרנו. 2009 נפתחה עם עסקאות יפות", אומר אלון אגינסקי. ההערכות הן שהיא תרכוש את אי.סי.טל הציבורית.

בתיה פלדמן

מודו / מנכ"ל: דב מורן

דב מורן, מודו / צלם איל יצהר

רף הציפיות סביב החברה הצעירה יחסית של דב מורן הוא גבוה, לכן קל לשכוח שהיא עדיין רק סטארט-אפ בן פחות משנתיים. הרעש שמודו ייצרה מאז הוקמה היה גבוה, לעתים אפילו מחריש אוזניים, אך היא עדיין לא סיפקה קבלות - הטלפון הסלולרי שלה רק התחיל להימכר ועדיין צריך להוכיח את עצמו.

את הרעיון למכשיר קיבל מורן בזמן שעשה ג'וגינג בערב, והבין שלא נוח לצאת לריצה עם טלפון גדול. ואכן מודו הוא הסלולרי הקטן בעולם, ואף קיבל לכך אישור רשמי משיאי גינס.

מורן טוען שהוא לא מתכנן אקזיט. "לא הקמתי את מודו כדי לעשות אקזיט, אני רוצה להקים חברה שתהווה הצלחה ישראלית, תביא הכנסות ורווחים, תייצר מקומות עבודה וגם גאווה ישראלית".

צחי הופמן

פונטיס / מנכ"ל: מיכאל קרביס

מיכאל קרביס, פונטיס / צלם איל יצהר

ברבעון השני של 2009, כאשר מרבית החברות בקושי סגרו גיוסים של מיליוני דולרים בודדים, פונטיס השלימה סבב גיוס הון שני במסגרתו העשירה את קופתה ב-19.6 מיליון דולר. "שנת הפריצה שלנו הייתה 2008, שבה המשבר החל, אז מפעילות התקשורת נלחצו וחיפשו דרכים להגדיל הכנסות. אנחנו מאפשרים זאת", אומר מיכאל קרביס.

פונטיס מפתחת תוכנה לאופטימיזציה של שירותים שמספקים מפעילי התקשורת ללקוחות, והיישום המרכזי שלה הוא בתחום השיווק הממוקד. לקוחותיה הם ספקי שירותים ממגוון תחומים - תקשורת אלחוטית, IPTV (טלוויזיה באינטרנט) וכבלים. "היום וודאפון, טלפוניקה ואחרות קונות מאיתנו ולא רק מהענקיות כמו אורקל, אקסנצ'ר או IBM", אומר קרביס.

בתיה פלדמן

מוביקסל / מנכ"ל: אמיר אהרוני

אמיר אהרוני, מוביסקל / צלם איל יצהר

האייפון עוזר לשוק של מוביקסל לצמוח, בגלל שהמשתמשים זקוקים לאפליקציות כמו שלה כדי להוריד מוזיקה או לשלוח תמונות: מוביקסל פיתחה פלטפורמת תוכנה שמבצעת אופטימיזציה של העברת תוכני מולטימדיה למכשירים הסלולריים, בעיקר בשירות MMS.

מבחינה פיננסית החברה במצב טוב: את 2008 היא סיימה עם מכירות של כ-21 מיליון דולר, היא רווחית כמה שנים, יש לה תזרים מזומנים חיובי, וגם קרוב ל-15 מיליון דולר בקופה. אחרי צמיחה של כ-60% בשנה שעברה, אמיר אהרוני מאמין כי "2009 תהיה יותר מאתגרת, אבל נשמור על צמיחה, רווחיות ותזרים מזומנים חיובי". את 2009 תסיים החברה עם מכירות של 25-30 מיליון דולר.

שמוליק שלח

עוד כתבות

איור: Shutterstock

הפה שלכם עשוי להחזיק את הסוד לחיים ארוכים ובריאים יותר

מחקרים קושרים בין חיידקי הפה למחלות לב ולירידה קוגניטיבית, וכעת גוברים המאמצים להתייחס לחלל הפה כמקור לדלקת המשפיעה על הגוף כולו

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו''ר אוניברסיטת רייכמן / צילום: יהושע יוסף

"קשרים? מה שאנשים ימצאו ברייכמן זה בני ובנות זוג"

שיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו"ר אוניברסיטת רייכמן ● על איך הוא מנגיש השכלה גבוהה בשכר לימוד של 100-50 אלף שקל בשנה, החזית מול האוניברסיטאות והמימון שלא קיבל לבית הספר לרפואה: "שערורייה שמעלה לי את הטורים"

השימוש ב-AI מגיע לשוק הרכב / אילוסטרציה: Shutterstock

הבינה המלאכותית נכנסת לרכב: המדריך לנהגים בעידן החדש

גרוק מדבר עברית בטסלה, ג'מיני נכנס לרנו ואלקסה לב.מ.וו: הצ'אטבוטים משתלטים במהירות על תא הנהג ● המדריך המלא למה זה נותן, איפה זה עדיין מקרטע, ממה להיזהר ומה לשאול את היבואן לפני הקנייה

דורון בלשר; אור עופר, עידו גל / צילום: ניר סלקמן, איל יצהר, Keren Haberberg

קאמבק של מיליארד דולר: ריסקיפייד מזנקת בוול סטריט לשיא של 5 שנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חברת הפינטק הישראלית חצתה שוב את רף מיליארד הדולרים בעקבות זינוק דו-ספרתי במניה ● מניית סימילרווב צוללת לאחר הכרזה מוקדמת מהצפוי על מנכ"ל חדש ● וגם: אורמת תזכה למימון של עד 35 מיליון דולר ממשרד האנרגיה האמריקאי לקידום פרויקטים גיאותרמיים בנבאדה וביוטה

אסף רפפורט בתוכנית ''פגישה עם רוני קובן'' / צילום: צילום מסך מאתר התאגיד

אסף רפפורט: "קיבלתי מעטפה שהיה כתוב בה 30 מיליארד דולר. ישר אמרתי לא"

בראיון ראשון לתקשורת הישראלית זה שנים, סיפר מנכ"ל וויז אסף רפפורט לרוני קובן על הלילה שבו החליט לוותר על הצעה של 23 מיליארד דולר מגוגל, ההצעה הבאה שכבר עמדה על 30 מיליארד דולר - וכמה כסף נשאר לו מהאקזיט ● על רכישת רשת 13 אמר: "התקשורת החופשית נמצאת תחת מתקפה", ועל הוצאת כספי וויז מישראל לאחר הרפורמה המשפטית: "זו הייתה החלטה עסקית נכונה בדיעבד"

באד באני בהופעה. שיא השמעות / צילום: Reuters, Mairo Cinquetti/NurPhoto

אחרי שכמעט נעלם: האלגוריתם החזיר לקדמת הבמה את האלבום כמוצר שלם ועמוק יותר

הסטרימינג הפך את הסינגל למוצר מרכזי – שיר אחד, בתקווה גם קליט, שישאיר את הקהל מחובר ● עכשיו מתברר שזה לא מספיק, ויוצרים בולטים בארץ ובעולם מתעקשים לחזור דווקא לאלבום מלא

משפחת פראוור בטיול בתאילנד / צילום: באדיבות המשפחה

משפחות ישראליות נוהרות לתאילנד: "אנשים שוברים קרן השתלמות"

עשרות אלפי משפחות ישראליות נהגו בעבר לפקוד את יעדי הכול כלול בטורקיה ● תאילנד, שיזמה מהלכים לעודד ישראלים להגיע, הפכה בשנים האחרונות ליעד מבוקש ונגיש יותר ● מה ההוצאה הממוצעת של ישראלים לעומת שאר העולם, על מה מוציאים את הכסף, ועל כמה עומד הפער בין טיסה ישירה לקונקשן?

הדפסה ביתית של פסלון / צילום: Reuters, Oriental Image

למה לקנות כשאפשר להדפיס? לאומת "עשה זאת בעצמך" יש פתרון לכל דבר

הדפסת תיקונים במדפסת תלת־ממד יכולה להיות קלה וזולה יותר מרכישת מוצרים ביתיים חדשים

ענבי גרנאש: קליפה דקה ובהירה / צילום: ענת אגמון

מספרד דרך דרום צרפת ועד ישראל: הגילגול שעברו ענבי הגרנאש

המהפכה של זן הענבים מהנפוצים בעולם החלה באזור היין הספרדי גרדוס בגובה של יותר מאלף מטר. בדרום צרפת, גראנש גדול גדל בדרום עמק הרון כשהוא בשל, מלא ונדיב. ובישראל, למרגלות החרמון ישנם כרמים עם תנאים שונים מרוב כרמי הזן בארץ

הטאלנט האולטימטיבי בעידן הבינה המלאכותית / צילום: Shutterstock

המומחיות לא מתה, רק שינתה צורה. זה הטאלנט האולטימטיבי בעידן ה-AI

הנגישות הגוברת לכלי AI מטשטשת את היתרון של ידע בסיסי ומיומנויות כלליות ● דווקא במציאות הזו מתחדד הערך של מומחים שיודעים להפעיל שיקול־דעת, לחבר בין תחומים ולפתור בעיות מורכבות

האי מאוריציוס / צילום: Associated Press, Myroslava Bozhko

במאוריציוס סירבו שהמטוס מישראל ינחת - והטיסה בוטלה

חברת אייר סיישל תכננה להפעיל טיסות מתל אביב למאוריציוס, אך אז נודע כי הרשויות במדינה לא מאשרות נחיתת ישראלים ביעד ● "עולה החשש כי ההחלטה קשורה למצב ולמחלוקת הפוליטית", מסרו נציגי חברת התיירות הישראלית ● רק בחודש יוני האחרון הודיעה אייר סיישל באופן רשמי על חזרתה לארץ

ההצפות בנפאל / צילום: חדר המצב של פספורטכארד

גשמים עזים והצפות בנפאל: עשרות ישראלים תקועים בהרים

מזג האוויר הסוער בנפאל גורם להצפות ולחסימות כבישים, בעיקר באזורים ההרריים במדינה ● עשרות מטיילים ישראלים נותרו נצורים באזורי הטרקים, בהם רכס האנפורנה ומנאסלו, וארבעה מהם זקוקים לטיפול רפואי ● בשגרירות ישראל פועלים לאיתור מטיילים שטרם נוצר עמם קשר ולסיוע בהעברתם לאזורים בטוחים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "דחיתי את ההצעה האיראנית להפסקת אש"

לפי תחקיר מגזין האטלנטיק, ראש המודיעין המצרי הגיע לישראל 11 ימים לפני הטבח והזהיר מפני התלקחות בעזה • גורמים ששוחחו עם המגזין טוענים: מצרים המשיכה להעביר מסרים מודיעיניים עד יומיים לפני המתקפה ● נשיא ארה"ב דונלד טראמפ דחה את הצעתה של איראן להגעה להפסקת אש בתוך שבעה ימים ● עדכונים שוטפים

נדב בלילה / צילום: רמי זרנגר

נדב בלילה מסתער על עוד חוות שרתים שתעלה יותר ממיליארד שקל

לגלובס נודע כי הקרקע באזור התעשייה אלון תבור נרכשה תמורת 83 מיליון שקל, לאחר שקבוצתו של בלילה כבר רכשה 40 דונם במתחם ● הקמת חוות השרתים, בהספק של 50 מגה-וואט ובשיתוף דוראל ואמפא, צפויה לעלות יותר ממיליארד שקל ולהניב לחברות הכנסות של עשרות מיליוני שקלים בשנה

פרויקט היי ליין, רמת גן / צילום: החברה לפיתוח והתחדשות עירונית

הפנטהאוז שמלמד: איך נראית האטה בשוק היוקרה

האם העסקה ב-9 מיליון שקל למכירת דירת פנטהאוז במגדל Highline ברמת גן - ששטחה 199 מ"ר, ויש לה מרפסות בשטח של כ־97 מ"ר - מגלמת ירידת מחירים? ● הפנטהאוז הוצע תחילה למכירה ב־11.9 מיליון שקל

דו־משפחתי בקריית אתא / צילום: אילן קדוש

כמה עלה צמוד קרקע עם 5 חדרים ונוף פתוח בצפון?

ברחוב האשל בשכונת גבעת רם בקריית אתא נמכר צמוד קרקע דו־משפחתי עם 5 חדרים, בשטח בנוי של 140 מ"ר על שני מפלסים, על מגרש בשטח של 260 מ"ר, תמורת 2.45 מיליון שקל ● המתווכת: "השוק היום הוא של קונים, ויש הזדמנויות - מי שחכם מנצל את המצב וסוגר עסקה טובה" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

חברת SK hynix על מסכי הבורסה / צילום: ap, Ahn Young-joon

שתי החברות שטלטלו את הכלכלה הקוריאנית מייצרות לה בעיה חדשה

קוריאה הדרומית גילתה שיש לה בעיה חדשה - חוסר בחשמל מונע משתי ענקיות השבבים במדינה להגביר ייצור ● בזמן שהממשלה מחפשת פתרונות, החברות שוקלות לפתוח מפעלים במדינות אחרות ● ואיך כל זה ישפיע על מעמדה כמעצמת שבבים

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט / צילום: Shutterstock

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט

תסמיני גיל המעבר אצל נשים היו תופעה מושתקת, אלא ששורה של מחקרים הפכו אותו לשיחת היום - והשוק לא נשאר אדיש ● עם תרופות, שירותי רפואה, תוספים ותכשירים - תעשיית מוצרי המנופאוזה העולמית מוערכת ב-15-10 מיליארד דולר ● איך מתארגן עולם התעסוקה, והאם מדובר רק בטרנד?

מלון יוקרה בניו יורק / צילום: איור: גיל ג'יבלי

מה אורחי מלונות יוקרה גונבים - ולמה זה דווקא סימן טוב?

סקר בקרב מנהלי מלונות יוקרה ברחבי העולם חשף כי האורחים שלהם נוטים לגנוב חפצים גדולים ויקרים יותר ● במקום לראות בכך מטרד לוגיסטי, כדאי להתייחס למדד הנחשקות ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

יהלומים / אילוסטרציה: Shutterstock, Bjoern Wylezich

מחירי היהלומים בשפל היסטורי: אלה הסיבות

המדד העוקב אחר מחירי יהלומים באיכות השקעתית, ירד באוגוסט לרמתו הנמוכה ביותר אי פעם ● במקביל, מחירו הממוצע של יהלום טבעי במשקל קראט אחד צנח מיותר מ-8,000 דולר ב-2021 לכ-3,900 דולר כיום ● כל הסיבות