גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אתם רוצים מבנק ישראל?

הירידה הנוכחית היא רק דחייה ולא ביטול של העלייה הצפויה בשער הדולר כנגד השקל

רונן מנחם הוא מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה, מזרחי טפחות

שלל טענות נשמעות לאחרונה בעניין התערבותו של בנק ישראל בשוק מטבע החוץ. בין הטענות הן שהוא פועל ללא סיכוי נגד המגמה בשוק המט"ח העולמי ושפעולותיו אינן גלויות דיין.

לביסוס הטענות נעשה שימוש בכך שבנק ישראל רכש, בחודש אוגוסט, 4.3 מיליארד דולר, שהם פי 1.5 בערך מהגידול הממוצע שנרשם ביתרותיו בשלושת החודשים הקודמים. כמו כן הוזכרה רכישת 800-600 מיליון דולר ב-8 בספטמבר, שבנק ישראל לא צירף לה הסבר רשמי.

עושה רושם שרכישות בנק ישראל מאז הכרזתו, התבצעו בהתאם לציפיות נקודתיות, מזדמנות ובסכומים משתנים אך היקפן הפתיע (אני מודה שגם אותי). למרות זאת, אני סבור שבנק ישראל מכלכל בתבונה את צעדיו.

האם הבנק מספיק גלוי

אני סבור שכן. בנק ישראל פעל, ביום ג' שעבר, כשם שהודיע מלכתחילה. הוא הבהיר שיפעל בשוק המט"ח במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין, אשר להערכתו אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים, או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות.

להערכתי, אם לאחר רכישותיו המוגדלות כל כך ביום זה פוחת השקל כנגד הדולר ב-0.6% בלבד, הרי שההיצע שעמד כנגדן היו בהיקף חריג, העונה על הקריטריונים שבנק ישראל הציב.

יש הטוענים שבנק ישראל התערב שלא לצורך, שכן בתאריך זה רשם האירו עלייה ב-1.5% כנגד הדולר. ראוי לזכור שביום ב' לא התנהל מסחר בשער הדולר בשל יום חג בארה"ב ולכן מדובר בשינוי דו יומי. גם כך, האירו והשקל אינם חייבים לנוע כמקשה אחד כנגד הדולר ושיקולים מקומיים יכולים לגרום לשקל להתנהג עצמאית לעיתים.

פרט לכך, יש לבחון את השאלה האם ביום בו נטען כי התנהלה מערכה לטובת השקל על ידי פעילים זרים בשוק מטבע החוץ, נכון לצפות מבנק ישראל, האמון על התנהלותו התקינה של שוק מטבע החוץ, לתת פומבי למהלכיו.

פועל עם המגמה

גם כאן עושה רושם שהתשובה שלילית. לו היה המצב כך, היינו צריכים לראות ביצועי חסר של המטבע הישראלי כנגד הדולר, בהשוואה לביצועיהם של המטבעות האחרים, לבטח בחודש אוגוסט ובתחילת ספטמבר, כשרכישותיו של בנק ישראל גדלו. והנה, התבוננות בביצועי המטבעות בקנדה, אוסטרליה, ברזיל, צ'ילה, אירו, הודו, יפאן, מכסיקו, פרו, פולין, רוסיה, דרום אפריקה, טורקיה ובריטניה, חלקן מדינות מפותחות ואחרות מתעוררות, מגלה שהעלייה הממוצעת כנגד הדולר עמדה, בחודשים הללו, על 0.6%, לא רחוק מביצועי השקל, שהתחזק ב-0.2%.

בנוסף, הרנד הדרום אפריקאי, מטבע הנושא ריבית גבוהה, והיין היפאני, מטבע שהריבית עליו אפסית, הוליכו את רשימת המדינות שמטבעותיהן התחזקו כנגד הדולר, למרות ההבדל התהומי ביניהם. מדובר לפיכך בשחיקה גורפת בשער הדולר ולא בפעילות פרטנית שביצע בנק ישראל.

בנק ישראל מקפיד לציין שבשל ביצועים טובים בחשבון השוטף במאזן התשלומים ותנועות הון ישירות (השקעות ריאליות) גדולות לתוך המשק הישראלי, המצטיין בביצועים כלכליים טובים יותר מאשר רבים ממתחריו, הכיוון הבסיסי של השקל הוא התחזקות ואין בכוונתו, או ביכולתו, לשנות זאת. התנהגותו של השקל עד כה בהשוואה למטבעות האחרים אינה מראה שהוא פועל אחרת.

בנק ישראל לומד מהניסיון

טוענים נגד פישר שבעבר כשלו בנקים מרכזיים שניסו לשנות את כיוון התנהלות מטבעותיהם, בשאיפה לחזק אותם, כנגד כוחות השוק שהחלישו אותם.

טענה זו יש להדוף משני כיוונים: ראשית, היו מקרים רבים שבהם בנקים מרכזיים הצליחו במהלכים דומים ושנית, באפיזודה הנוכחית, בנק ישראל מבקש לדחוף לפיחות השקל ולא לחיזוקו. לצורך כך הוא רוכש מט"ח ומגדיל את יתרותיו, ולא מוכר מט"ח ומדלדל את היתרות. לכן, אין לו מגבלה והוא יכול להגדיל את יתרותיו ללא כניעה לכוחות השוק.

אמנם, בנק ישראל הצדיק את רכישות המט"ח בדרכים שונות מאז החלו, וחרג מיעדים קודמים שהציב, אך בתנאים הנוכחיים אינני סבור שהדבר נורא כל כך.

לדעתי, המשבר הגלובאלי האחרון הוכיח כי רמת יתרות מטבע החוץ הנחוצה למדינה כמו ישראל שהיא עתירת סחר חוץ ותנועות הון, גבוהה מכפי שהייתה קודם לכן. מדינות מתעוררות, כגון רוסיה ואחרות, שהשקעותיהן התפתחו במהירות הודות ללקיחת אשראי במטבע זר, ספגו ירידות חדות יותר מאחרות, כשבעקבות המשבר הידלדלו ההשקעות הזרות בהן והיה חשש כי תיקלענה למחסור בהון זר.

סכנה ליתרות המטבע

טענה נוספת היא שבנק ישראל רוכש דולרים בהיקפים גדולים דווקא כשבעולם קוראים תיגר על המטבע האמריקאי ומוסדות כגון האומות המאוחדות מבקשים לבחון השקת מטבע על מדינתי, שייטיב להתמודד עם משברים כלכליים. אם כך הדבר, בנק ישראל יבסס יתרותיו על מטבע חלש, שיסב לו הפסדים גדולים. לכך יש לי 3 השגות:

  1. ראשית, בנק ישראל אינו מוסד עם מטרת רווח ועליו להבטיח את התנהלותו הסדירה של שוק מטבע החוץ.
  2. שנית, בנק ישראל רוכש בדולרים שרכש מטבעות אחרים, שמתחזקים כנגד הדולר וכך, עד כה, מן הסתם לא היו כרוכות רכישותיו בשוק מטבע החוץ בהפסדים.
  3. שלישית, אני סבור כשתתבססנה ציפיות לעליית ריבית בארה"ב, כנראה ב-2010, נשוב ונצפה בהתחזקות בדולר בעולם. אני סברתי שהדבר יקרה מוקדם יותר, ואני רואה בירידה האחרונה בדולר דחייה, לא ביטול, של תרחיש זה.

ציפיות שמגשימות את עצמן

פעילים רבים, לרבות חברות העוסקות בייצוא, החוששים שהדולר ייחלש כנגד השקל, ממהרים להמיר לשקלים את הכנסותיהן הדולריות העתידיות ובכך תורמות להתחזקות המטבע הישראלי.

תופעה זו, שנעשית משיקולים עניינים ופרטניים ואינה מתכוונת להשפיע במישרין על שער השקל, מכונה ציפיות שמגשימות את עצמן ומקובלת גם בתחומים אחרים, כגון הגדלת צריכה פרטית בתקופה בה צופים שהאינפלציה תתגבר. בנק ישראל נאלץ להתמודד גם איתה.

לבסוף, הטענות הנשמעות כעת, כשבשוק המט"ח נקבע שער חליפין בגובה 3.8 שקלים לדולר, כשרבים מעוניינים שיימצא באזור 4.2-4.3, אך נגדם עומדים גופים כגון מריל לינץ', שסבור שעל השער להימצא באזור 3.4. לא מן הנמנע שלולא מעשי בנק ישראל בשנה החולפת, היה שער החליפין הנוכחי נמוך יותר (שקל חזק יותר). ראוי לקחת גם עובדה זו בחשבון.

עוד כתבות

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?