גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

משקיע לאיזי כהן: "הביאו לכם כסף ואתם כופים עלינו למנות נציגות"; כהן: "אנו לא מכריחים אלא מבקשים"

גלובס tv (עדכון) כשנשאל כהן האם ביכולת החברה להחזיר כספים, הוא הושתק על ידי עורך הדין המייצג את אפריקה ישראל - "אל תענה" ■ כהן: "לא יחול בקרוב שיפור בשווקים בהם אנו פועלים - הם סובלים ממשבר ומי שטוען שהרעה מאחורינו לא רואה את המציאות האמיתית, קשה למכור וקשה להשכיר" ■ נאמן אג"ח ט': "אני לא מצפה שנגיע להסדר לפני מועד הפדיון"

מהומה רבה על לא דבר? אסיפת מחזיקי אגרות החוב של קבוצת אפריקה ישראל מיאנה להסתיים במשך שעות ארוכות וכעבור 5 שעות (!) הסתיימה כשחברת הנאמנות הרמטיק, המשמשת נאמן למרבית סדרות האג"ח של חברת הנדל"ן, מינתה נציג מטעמה שילווה את הטיפול במחזיקי אג"ח ט' באופן ספציפי.

סידרה ט', שנכון להיום היקף החוב בה עומד על 517.25 מיליון שקל, עומדת להיפדות תוך פחות מחודשיים. הסדרה ננעלה היום בשער 70.8 אג', המשקף לה תשואה שנתית של 1,700.1% לפידיון ברוטו. בעוד שמוקדם יותר היום הודיעו מחזיקי אג"ח ט' של אפריקה, המיוצגים על-ידי עו"ד גיא גיסין, כי הם לא מעוניינים להיכלל בהסדר החוב ומעוניינים לקבל תשלום במועד, הנוכחים באסיפה מקרב הסדרה הקצרה פרשו בשעתה האחרונה לישיבה נפרדת, על מנת לבחון את צעדיהם בנפרד, ובסיומה ציין עו"ד דן עופר, הנאמן מהרמטיק כי הוא אינו מעריך שחברת הנדל"ן של לב לבייב (74.8%) תגיע להסדר אג"ח לפני מועד הפדיון של הסדרה. מחזיקי סדרה כ"ד , שאמורה להיפדות באוקטובר 2010, פרשו לישיבה דומה.

האסיפה שהתקיימה במשך שעות ארוכות בבית החייל בתל-אביב הייתה סוערת במיוחד, שכן היא כללה תחת כפיפה אחת נציגים מכל 13 סדרות האג"ח הסחירות אותן הנפיקה אפריקה ישראל, וממספר רב יחסית של משקיעים פרטיים שנכחו בה. מלבד הרמטיק, שהיוותה נאמן למרבית סדרות האג"ח, נכחו גם הנאמנים זיו האפט, שטראוס לזר ופז נבו.

שאלת השאלות שעמדה על הפרק היא סוגיית הנציגות - בעוד שבאפריקה ישראל מעוניינים לשאת ולתת עם נציגות אחת של מחזיקי אגרות חוב מכל הסדרות שהנפיקו, המשקיעים עצמם לא מחזיקים בהכרח באותו אינטרס. "אנחנו רוצים לדון בכל פתרון עם נציגות מחזיקי האג"ח כי אי אפשר לנהל מו"מ עם 13 נציגויות, ובתקופת הביניים נשלם ריבית", אמר איזי כהן, מנכ"ל אפריקה ישראל באסיפה. מחזיק אג"ח ענה לו בתשובה: "מר כהן, אתה מייצג גם את מחזיקי האג"ח. מי אמר לכם ללכת לגייס ב-13 סדרות? נציגות אחת תייצג באופן טבעי את מי שגם בעלי מניות - ולבייב בראשם".

חברת האחזקות נקלעה למשבר קשה בעיקר בעקבות מסע אגרסיבי של רכישות בארה"ב בימי הגאות, אך גם ברוסיה ובמקומות אחרים בעולם. היום ערך הנכסים ירד משמעותית, אך את החובות צריך להחזיר. המאזן (המאוחד) של אפריקה ישראל די מפחיד: התחייבויות שוטפות של 11.5 מיליארד שקל והתחייבויות לזמן ארוך של 14.2 מיליארד שקל. מדובר במשימה כמעט בלתי אפשרית עבור חברה שמרבית הפרויקטים בהם היא מעורבת מוקפאים.

אפריקה ישראל, כך נראה, לא ממש הפנימה את המצב אליו הובילה את עצמה, וכפי שהודה המנכ"ל כהן בעצמו, החברה החליטה לפנות למתווה האג"ח בעקבות ההערה שניפקו רואי החשבון בדו"חות הכספיים אותם פירסמה לפני שבועיים. "רואי החשבון ביקשו מאיתנו להפנות את תשומת הלב של המשקיעים לגבי ספק לגבי יכולת החברה לממש את תוכניותיה וזה זירז את המהלך שפתחנו. אי אפשר היה להמשיך ולהפתיע את בעלי האג"ח בעוד חצי שנה או שנה", אמר כהן. מלבדו נכחו באסיפה, בין היתר, גם סמנכ"ל הכספים רון פינארו וסגן יו"ר הדירקטוריון, נדב גרינשפון. בלט בהיעדרו היו"ר בעצמו ובעל השליטה - לב לבייב.

בהיעדר מילה אחרת, את המופע של אפריקה ישראל ניתן לתאר במידה רבה כ"יוהרה" - החבורה בניהולו של מי שבתפקידו הקודם היה מנכ"ל אחד הגופים המוסדיים הגדולים ביותר, חברת הביטוח מגדל, הגיעה לבקש מבעלי האג"ח הסדר חוב כשהיא לבושה בחליפות יוקרה משל הגיעה לפגישת משקיעים בחברה, והתקשתה לענות על שאלות של מחזיקי האג"ח הנמנים עם הציבור הרחב - שאלות הנוגעות לאופי התפעולי של הסדרי אג"ח ואסיפותיהן, שלא היו מנת חלקם של הנציגים של המוסדיים, המשופשפים באסיפות מסוג זה. באפריקה המשיכו גם הערב להימנע מלספק פרטים על מתווה ההסדר המוצע על-ידם, תוך שכהן עונה שוב ושוב לשאלות מהקהל כי את המתווה יציג לנציגות (היחידה) שתיבחר.

האג"ח של החברה נסחרות בתשואה דו-ספרתית לפדיון שלא הייתה מביישת אף אג"ח זבל של חברה ליגה ג' שפועלת במזרח אירופה. מבין בליל האינטרסים הסותרים שיאפיינו את הסדר האג"ח הזה, הגדול בהיקפו במשק, ניכר לראשונה באסיפה חששם של המשקיעים מקרב הציבור, שמה קולם לא ישמע - על רקע הנתח הגדול מבין סדרות האג"ח בו אוחזים המוסדיים, שלבטח ייבחרו לנציגות שתנהל מו"מ, ולאינטרס הכפול המובנה אצל חלק מהם - המחזיקים גם בכובע של בעלי מניות בחברה.

במהלך השבוע הקרוב צפויים מחזיקי האג"ח, שנכחו באסיפה ואלו שלא, להצביע באמצעות כתבי הצבעה שישודרו לבורסה האם ברצונם בנציגות אחת לכלל הסדרות או בנציגות פרטנית לפי סדרה ולהציע מועמדים מטעמם לנציגות שתישא ותיתן עם החברה. תוצאות ההצבעה עתידות להתפרסם בשבוע הבא.

"אנו חייבים ליזום"

המנכ"ל כהן חזר וביקש לאפשר לחברה שבניהולו להתמקד ביזמות נדל"ן ולדחות את העסקות השוטפת עם החזרי החוב לטווח הקרוב. "במהלך השנה וחצי האחרונות ביקשנו מהחברות הבנות דיבידנדים בסך של 650 מיליון שקל. אנו חייבים ליזום ולא לעסוק בהחזר חובות".לפי הנתונים אותם הציג כהן, שווי האחזקות הסחירות של אפריקה ישראל מסתכם ב-4.5 מיליארד שקל מול שווי ההון העצמי של האחזקות שעומד על 8 מיליארד שקל - "וכאן אנו רואים פוטנציאל אדיר", אמר.

לפי הנתונים שהציג כהן, היתרה המשוערכת של החובות של אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח מסתכמים בכ-7.4 מיליארד שקל, אולם שווי השוק שלהם צנח במהלך השבועיים מאז הטילה את הפצצה על הסדרי האג"ח ב-1.4 מיליארד שקל, וכיום האגרות נסחרות בבורסה בשערים המשקפים שלהן שווי של 3 מיליארד שקל בלבד. "אני לא רואה בעיה לשרת את החוב הפרויקטאלי שנגדו עומדים נכסים", אמר כהן.

"המשבר פגע קשה בחברה וחלו ירידות חדות בשווי הנכסים שלנו. סך שווי הנכסים ירד ב-6.5 מיליארד שקל בשנה וחצי", הוסיף כהן. "ביצענו הנפקת הון בשנה האחרונה והכסף הלך אך ורק לשירות החוב של הקבוצה. כתוצאה מהפחתות בשווי הנכסים שגרמו לירידה ברווחיות ההון של הקבוצה ירד בהתאם, כ-10 מיליארד שקל בשנה וחצי".

"היינו צריכים לעצור כמעט את כל הפרויקטים למעט הקניון הגדול שאנו רוצים לפתוח עוד 8 חודשים במוסקבה והקניון הגדול שאנו רוצים לפתוח בעוד חודשים בבוקרשט. ניסינו לרכוש חובות על מנת להקטין את החובות ובעיקר בארה"ב על מנת להקטין את החשיפה ולהנזיל את החברה".

כהן חזר ואמר כי ביכולתה של אפריקה ישראל לעמוד בהתחייבויותיה ב-2009 וככל הנראה גם בשנה הבאה, "אך יש לנו בעיה לעמוד בהתחייבויות החל מ-2011. יותר קשה לממש נכסים וזה גורם לחברה נזק - זה מדלל את מבנה ההון שלנו. יש קושי לקבל מימונים-אי אפשר לקבל מסגרות אשראי. הייתי צריך להיות יועץ פיננסי של רוכשים כדי שיוכלו לסגור פיננסית את המימון. יותר ויותר קשה לבצע עסקאות", ציין.

בניסיון לתקף את הבקשה של החברה להסדר חוב, אמר כהן כי "לא יחול בקרוב שיפור בשווקים בהם אנו פועלים (מזרח אירופה, ארה"ב) - הם סובלים ממשבר, קשה ומי שטוען שהרעה מאחורינו לא רואה את המציאות. במצב האמיתי-קשה למכור וקשה להשכיר. אין אפשרות לממש נכסים במחירים ריאלים. השוק הולך ונעשה יותר ויותר קשה. אין מסגרות אשראי ואין יכולות מימון. המשבר יחלוף ואז אנו צריכים להיות מוכנים עם יזמים שלנו".

"אומנם נלקח חוב גדול בחברה אבל הכל הלך ליזמות. רכישת קרקעות בהיקפים אדירים במקומות הכי טובים, ממדרגה ראשונה אבל אין מה לעשות נפלנו בתקופת המשבר והיזמות נעצרה. אנו רוצים להסתכל קדימה ולהיות בעוד שנתיים אתכם, מחזיקי האג"ח, ועם בעלי המניות. צריך לשנות את ההגה. הקבוצה תוכל לעמוד בהתחייבויותיה טוב יותר אם תיקח עכשיו פסק זמן. אנו רוצים נציגות אג"ח אחת לכל הסדרות".

רבות מהסדרות האג"ח של אפריקה ישראל צנחו לשערים של 40 אגורות לכל שקל ערך נקוב של קרן החוב, אבל באסיפת האג"ח היום אמר המנכ"ל כי "אין בכוונתנו לרכוש אג"ח בחזרה - אנו רוצים לשרת את החוב. הכסף שגייסנו הושקע ביזמות ולא הלך לשום דבר אחר. יש לנו עתודה ענקית של קרקעות. אנו חייבים לעבוד אחרת כדי שנוכל להחזיר את החובות אחרי 2011. ערב פרוץ המשבר עמדנו לבצע 100 פרויקטים, אך עצרנו את מרביתם".

דו שיח סוער עם בעלי האג"ח, נציגיהם ונאמניהם

אחד המשקיעים אמר: "הביאו לכם כסף, סמכו עליכם - ועכשיו אתם כופים עלינו למנות נציגות". כהן השיב: "אנו לא מכריחים אלא מבקשים". כשנשאל כהן האם ביכולת החברה להחזיר כספים, הושתק על ידי עורך הדין אורי ברגמן, המייצג את אפריקה ישראל, שלחש לכהן בשקט: "אל תענה לו".

כאמור, משקיעים רבים לא ראו בעין יפה את היחס אליהם והרגישו שיש התנשאות מצד הנהלת החברה. המשקיעים הפרטיים חוששים שלא יהיה להם ייצוג נאות בנציגות מחזיקי האג"ח. אחד ממחזיקי האג"ח זעם כשראה שהנהלת החברה מגיבה באדישות לקריאות החוזרות ונשנות למנות נציגויות שונות של מחזיקי אג"ח לפי סדרות כשאמר: "אתם לא יודעים לנהל משא ומתן עם 13 נציגויות של 13 סדרות. אבל עם 13 בנקים אתם יכולים לנהל מו"מ נפרד?"

עו"ד אופיר נאור, המייצג אי-אלו מחזיקי אג"ח מסדרה כ"ד (זו שאמורה להיפרע ב-2010 לאחר סדרה ט'), הפנה את תשומת הלב וקיבל את אישורו של סמנכ"ל הכספים, רון פאינרו, לכך ש"מהדו"חות הכספיים האחרונים עולה כי נעשתה הקדמת תשלום של 63 מיליון שקל לבנקים", כדברי נאור. פאינרו גם אמר ש"לאפ"י ארה"ב יש שני נכסים שבהם ההתחייבות עולה על שווי הנכס. זה בולט בבניין ה"ניו-יורק טיימס", שם יש פער של כחצי מיליארד דולר בין שווי הנכס לשווי החוב. אנו מנסים להגיע להסכמה עם המלווים".

איז'ו כהן, אחד ממחזיקי האג"ח הקולניים יותר באסיפה, אמר כי "מדברים פה על חסכון בהוצאות מטה. רק מסעיף הוצאות הנהלה וכלליות אפשר היה לשלם את הריבית". כהן הוסיף כי "חובות צריך להחזיר. לב לבייב ידוע כלווה קשוח שלא מוותר על אגורה. אומנם בעלים של חברה לא נותן בדרך כלל ערבות אישית לאג"ח, אך ללב לבייב יש אינטרס עליון לחתוך את ערך החובות - כי גילוח האג"ח יעלה את שווי המניות, כיוון שהחוב קטן. לב לבייב שולט באופן דומיננטי, ולכן הוא חייב לשלם את מלוא החוב. המוסדיים גזרו קופון יפה מהאג"ח באמצעות דמי ניהול ובחלק מהמקרים שימשו גם חתמים לאג"חים".

במהלך האסיפה הקריא מזכיר החברה, ז'קיש צימרמן, שאלות ותשובות, מהן עלה שהעתיד של הפדיון הממשמש ובא של סדרה ט' לוטה בערפל: "הצעת ההסדר תגובש עם הנציגות ואנו מנועים מלהתייחס לזה", מה שהביא לצעקות מהקהל באולם. "לגבי אג"ח ט' - על אף שיש לחברה מספיק מקורות, לאור אי-הוודאות של החברה, ובהסתמך על ייעוץ משפטי שהתשלום למחזיקי אג"ח ט' עלול ליצור העדפת נושים", ומכאן שהסדר החוב - דחייתו או פריסתו - צפוי לכלול גם את סדרה זו. עם זאת, עם סיום אסיפת האג"ח, הנאמן הרמטיק הודיע כי ימנה נציג מטעמו ללוות את הטיפול בסדרה באופן פרטני.

"לבייב תורם לחברה ובמיוחד ברוסיה. השקיע בהנפקה האחרונה כ-800 מיליון שקל מכספו הפרטי", אמר צימרמן. "לגבי ההנהלה של החברה, המצב אינו של כשל ניהולי אלא משבר פיננסי עולמי חסר תקדים. המשקיעים ידעו על הסיכונים הכרוכים בהשקעה. חברות דירוג האשראי, הנהלת החברה ומחזיקי האג"ח ידעו כולם על הסיכונים". עוד אמר מזכיר החברה כי "לגבי הבנקים - לא ידוע כעת מה יהיה מעמדם. ההסדר הוא אומנם עם מחזיקי האג"ח, אך הבנקים מובטחים בשעבודים על נכסי חברות הבנות, ומעמדם שונה משל מחזיקי האג"ח".

אפריקה אגח ט

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "דחיתי את ההצעה האיראנית להפסקת אש"

לפי תחקיר מגזין האטלנטיק, ראש המודיעין המצרי הגיע לישראל 11 ימים לפני הטבח והזהיר מפני התלקחות בעזה • גורמים ששוחחו עם המגזין טוענים: מצרים המשיכה להעביר מסרים מודיעיניים עד יומיים לפני המתקפה ● נשיא ארה"ב דונלד טראמפ דחה את הצעתה של איראן להגעה להפסקת אש בתוך שבעה ימים ● עדכונים שוטפים

הטאלנט האולטימטיבי בעידן הבינה המלאכותית / צילום: Shutterstock

המומחיות לא מתה, רק שינתה צורה. זה הטאלנט האולטימטיבי בעידן ה-AI

הנגישות הגוברת לכלי AI מטשטשת את היתרון של ידע בסיסי ומיומנויות כלליות ● דווקא במציאות הזו מתחדד הערך של מומחים שיודעים להפעיל שיקול־דעת, לחבר בין תחומים ולפתור בעיות מורכבות

באד באני בהופעה. שיא השמעות / צילום: Reuters, Mairo Cinquetti/NurPhoto

אחרי שכמעט נעלם: האלגוריתם החזיר לקדמת הבמה את האלבום כמוצר שלם ועמוק יותר

הסטרימינג הפך את הסינגל למוצר מרכזי – שיר אחד, בתקווה גם קליט, שישאיר את הקהל מחובר ● עכשיו מתברר שזה לא מספיק, ויוצרים בולטים בארץ ובעולם מתעקשים לחזור דווקא לאלבום מלא

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מודח מתפקידו

לגלובס נודע כי ועדת המינויים בראשות השופטת שולמית דותן מדיחה את יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מתפקידו, לאחר שהואשם בניפוח הניסיון המקצועי שלו בכדי לעמוד בתנאי הסף למשרה - בעקבות תחקיר שפורסם בערוץ 12 ● "אלמלא אותם נתונים ומסמכים - ועל בסיס מה שידוע כיום לגבי מסמכים אלו - הוועדה לא הייתה מקבלת את ההחלטה שניתנה על ידה"

דגן רונן (מימין) ונועם בוסידן / צילום: רמי זרנגר

המועדון הסגור של ההייטק: "גם עם 40 אלף שקל נטו בחודש אנשים מחפשים הוזלות"

רכישת בית השקעות, עסקאות רכב, זרוע נדל"ן שמוכרת כ-1,000 דירות בשנה ואפילו רשת גני ילדים ● מייסדי הייטקזון נועם בוסידן ודגן רונן הפכו אותו ממועדון צרכנות לאימפריה מתרחבת ● "אנחנו מדלגים על גוזרי הקופון כדי להשיג הנחות", הם אומרים בראיון ● אבל האם זה בהכרח המגזר שצריך את זה?

אסף רפפורט בתוכנית ''פגישה עם רוני קובן'' / צילום: צילום מסך מאתר התאגיד

אסף רפפורט: "קיבלתי מעטפה שהיה כתוב בה 30 מיליארד דולר. ישר אמרתי לא"

בראיון ראשון לתקשורת הישראלית זה שנים, סיפר מנכ"ל וויז אסף רפפורט לרוני קובן על הלילה שבו החליט לוותר על הצעה של 23 מיליארד דולר מגוגל, ההצעה הבאה שכבר עמדה על 30 מיליארד דולר - וכמה כסף נשאר לו מהאקזיט ● על רכישת רשת 13 אמר: "התקשורת החופשית נמצאת תחת מתקפה", ועל הוצאת כספי וויז מישראל לאחר הרפורמה המשפטית: "זו הייתה החלטה עסקית נכונה בדיעבד"

איור: Shutterstock

הפה שלכם עשוי להחזיק את הסוד לחיים ארוכים ובריאים יותר

מחקרים קושרים בין חיידקי הפה למחלות לב ולירידה קוגניטיבית, וכעת גוברים המאמצים להתייחס לחלל הפה כמקור לדלקת המשפיעה על הגוף כולו

ברוקלין. חלק מהבניינים יכולים להגיש בקשה להטבה חדשה / צילום: Shutterstock

ההטבות על מס הרכוש עומדות לפקוע, וניו יורק תתייקר עוד יותר

ההפחתה ההדרגתית של הטבת מס פופולרית בניו יורק צפויה להביא לזינוק במסי הנכסים או בשכר הדירה של דיירים באלפי בניינים

האי מאוריציוס / צילום: Associated Press, Myroslava Bozhko

במאוריציוס סירבו שהמטוס מישראל ינחת - והטיסה בוטלה

חברת אייר סיישל תכננה להפעיל טיסות מתל אביב למאוריציוס, אך אז נודע כי הרשויות במדינה לא מאשרות נחיתת ישראלים ביעד ● "עולה החשש כי ההחלטה קשורה למצב ולמחלוקת הפוליטית", מסרו נציגי חברת התיירות הישראלית ● רק בחודש יוני האחרון הודיעה אייר סיישל באופן רשמי על חזרתה לארץ

נגמ''ש איתן / צילום: באדיבות מנת''ק

מערכת ההגנה החדשה של צה"ל בשדה הקרב

נגמ"שי איתן חץ דורבן, המוגדרת כ"דור הבא" של מערכות ההגנה האקטיבית של צה"ל, משלבת ביצועים גבוהים עם עיצוב קומפקטי ● מדינות אירופה מבקרות את ישראל ברמת הממשלות, ומאידך משתמשות בטכנולוגיות הביטחוניות שלה בהיקפי ענק ● ותחום האמצעים הבלתי מאוישים צובר תאוצה בעולם ככלל ובמזרח התיכון בפרט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock ו-Gemini / צילום: Shutterstock

משל הקפה הקר: הכללים החדשים לראיונות עבודה

ויכוח ויראלי בארה"ב סביב מועמדים שמגיעים לראיון עם קפה חושף שינוי רחב יותר בשוק העבודה: כשהמעסיקים מגייסים פחות, גם פרטים קטנים הופכים לכלי סינון

דורון בלשר; אור עופר, עידו גל / צילום: ניר סלקמן, איל יצהר, Keren Haberberg

קאמבק של מיליארד דולר: ריסקיפייד מזנקת בוול סטריט לשיא של 5 שנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חברת הפינטק הישראלית חצתה שוב את רף מיליארד הדולרים בעקבות זינוק דו-ספרתי במניה ● מניית סימילרווב צוללת לאחר הכרזה מוקדמת מהצפוי על מנכ"ל חדש ● וגם: אורמת תזכה למימון של עד 35 מיליון דולר ממשרד האנרגיה האמריקאי לקידום פרויקטים גיאותרמיים בנבאדה וביוטה

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: לע''מ

הממונה על השכר מזהיר: "לחלק מהאנשים לא תהיה באמת קצבת זקנה"

אפי מלכין, הממונה על השכר במשרד האוצר, מסכם 4 שנים מטלטלות בראיון חג מיוחד לגלובס ● הוא מסביר מדוע המגזר הציבורי כבר מזמן לא "האיש השמן", מתנגד ליוזמה לבטל את חובת ההפרשה לפנסיה ("היתרונות לזה משמעותיים") וחושף את הקשר שלו עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד בצל חשדות השחיתות: "איש של מילה"

Apple iPhone 18 Pro / צילום: יח''צ

בדקנו את האייפון החדש, לא בטוח שתרצו לקנות אותו

סדרת האייפון 18 פרו נחתה בישראל בגל ההשקה הראשון, ונראה כי החידושים לא מספיק משמעותיים ● מה בכל זאת יש שם? צמצם מכני שמאפשר לראשונה שליטה ידנית במצלמה, מערכת קירור משופרת ואי דינמי מצומצם להרצת שלוש פעולות בו-זמנית

עו''ד ורו''ח ורד אולפינר / צילום: דורון לצטר

כך תוכלו לחסוך תשלומים מיותרים לרשות המסים

השקעה בנדל"ן דורשת מחקר, ידע והבנה ● היא דורשת גם תכנון, ובעיקר כשבוחנים אותה בהיבט המיסוי למדינה ● מה השתנה בתחום, ואילו חוקים וכללים צריך להכיר ולהביא בחשבון לפני הרכישה?

מפגינים במדריד. מחאת ענק נגד משבר הדיור בספרד / צילום: ap

פונתה אחרי 70 שנה בדירה, והציתה מחאת ענק בספרד

אישה בת 87 ממדריד פונתה מדירתה לאחר שקרן השקעות שרכשה את הנכס העלתה את שכר הדירה מ־500 ל־2,650 אירו בחודש ● המקרה הצית מחאת ענק בספרד, בה דורשים המפגינים הגנה על שוכרים ואיסור על פינוי ללא דיור חלופי ● המקרה מתרחש על רקע משבר דיור חריף במדינה, המתמודדת עם מחסור של מאות אלפי דירות

איל וולדמן. מלאנוקס; אודי מוקדי. סייברארק; אסף רפפורט. וויז; צחי ארבוב. אקרו נדל''ן / צילומים: מנש כהן, עומר-הכהן, אלכס פרגמנט, יח''צ

בין ה"החמצה" של איל וולדמן לבוננזה של משקיעי סייברארק: מניות הפכו למטבע חזק בעסקאות רכישה

מחירי המניות שעלו בשנים האחרונות הפכו אותן למטבע נוח לביצוע רכישות - אך מומחים לא מזהים מגמה חד־משמעית במבנה העסקאות, שרבות מהן עדיין מתבצעות במזומן ● "הבחירה בין מזומן, מניות או שילוב ביניהם, היא למעשה החלטה על האופן שבו הסיכון והפוטנציאל מחולקים בין הקונה למוכר"

העצרת הכללית של האו''ם, ארכיון / צילום: Shutterstock, lev radin

הרשימה השחורה של האו"ם: צמרת המשק הישראלי בפנים. מי יצאו ממנה?

61 חברות חדשות נוספו ל"רשימה השחורה" של העסקים הפועלים ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים ● אילו חברות ברשימה, מה המשמעות, ולמה דווקא עכשיו? ● גלובס עושה סדר

ענבי גרנאש: קליפה דקה ובהירה / צילום: ענת אגמון

מספרד דרך דרום צרפת ועד ישראל: הגילגול שעברו ענבי הגרנאש

המהפכה של זן הענבים מהנפוצים בעולם החלה באזור היין הספרדי גרדוס בגובה של יותר מאלף מטר. בדרום צרפת, גראנש גדול גדל בדרום עמק הרון כשהוא בשל, מלא ונדיב. ובישראל, למרגלות החרמון ישנם כרמים עם תנאים שונים מרוב כרמי הזן בארץ

יוחאי עבאדי, מנכ״ל חברת Pcentra / צילום: נועם אבירם

מסיירת צנחנים למנכ"לות בגיל 27: המסלול הלא שגרתי וההחלטה הגורלית של יוחאי עבאדי

"כתלמיד היה לי מאתגר. היו לי בעיות קשב וריכוז קשות. היו מוציאים אותי מהכיתה. בסוף אבא אמר לי: זה או בית הספר או עבודה בבננות. איכשהו סיימתי עם בגרות" ● שיחה קצרה עם יוחאי עבאדי, מנכ"ל חברת Pcentra, מפעילת שירות רב־קו אונליין בישראל