גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קרנות נסגרות? בשורה מצוינת. זה היה צריך לקרות לפני עשור"

כבר שנים שמייקל מוריץ, שותף בקרן סקויה, מתריע שכסף רב מדי זרם לקרנות ■ עתה, כשנבואתו מתגשמת, הוא אומר: "מי שלא עמד בהבטחות, שייצא מהעסק"

זו תקופה לא נוחה עבור קרנות ההון סיכון. אבל, בין לבין יש גם הצלחות. למשל, רכישת Pure Digital במארס על-ידי חברת סיסקו תמורת כ-600 מיליון דולר. החשבון של המשקיעות נראה די חיובי: פיור דיגיטל גייסה כ-80 מיליון דולר, והתמורה עבור רוב העסקה הייתה במניות. שווי סיסקו, שידעה אז את אחד מרגעי השפל במשבר הנוכחי, טיפס מאז בכ-70%.

בדירקטוריון פיור דיגיטל ישב גם מייקל מוריץ, שותף בכיר בקרן סקויה, המשקיעה המובילה בחברה. כך שאין הפתעה גדולה בדבריו כי "העסקים שלנו דווקא די טובים". סביר שמוריץ, שמעיד לא פעם כי לסקויה יש סבלנות, לא רץ לממש את המניות שהתקבלו מהעסקה. מבלי לדעת בדיוק את המספרים, סקויה כנראה רשמה עוד עסקה מאוד מוצלחת. מוריץ צפוי להשתתף בכנס ג'רני, שייערך ביום שלישי הקרוב בתל אביב בשיתוף ארנסט אנד יאנג ו"גלובס".

"אנשים רצו לשפוך כסף"

השנה האחרונה, כפי שאפשר להבין, לא גרמה למוריץ להרגיש הבדל כלשהו בעקרונות הבסיס של התעשייה בה הוא פועל, למרות שבלא מעט קרנות ניתן לשמוע שהמודל המוכר של ההון סיכון הגיע לסוף דרכו.

"למעשה, עסקי ההון סיכון הם די מצומצמים וגם לא דורשים הרבה כסף", טוען מוריץ, "הסיבה שזה הפך לעסק רע עבור רבים, היא שיש יותר מדי הון.

"קרנות נסגרות, אחרות מתקשות לגייס עוד כספים ושותפים מוגבלים (LP; מהם קרנות ההון סיכון מגייסות את הכסף) ומשקיעים ממהרים לבצע אקזיטים. כל הדברים האלה עבורנו הם החדשות הטובות ביותר ששמענו במשך 15 השנים האחרונות.

"כל זה היה אמור לקרות כבר לפני עשור, אבל מכל מיני סיבות אנשים רצו להמשיך ולשפוך כסף לעסקי ההון סיכון. כעת אותם אנשים גילו שהם לא היו אמורים לעשות את שעשו מלכתחילה".

כבר שנים שמוריץ משמיע טענות אלו. בכל שיחה בה נשאל על המודל וההצלחה המועטת של הקולגות, הוא הצהיר כי "מי שאינו מבין בהון סיכון, עדיף שלא ייכנס". כיום, בעקבות המשבר בשווקים וסימן השאלה שמרחף מעל לפעילות חלק גדול מהקרנות, יכול מוריץ להגיד את הדברים באופן יותר בוטה.

לדבריו, "רוב ההשקעות של הקרנות הסתיימו באכזבה. זה תמיד היה נכון. הייתה תקופה קצרה בסוף שנות ה-90, שנראה היה שהעסק הרבה יותר פשוט ממה שהוא היה באמת. זה היה משום שכולם הרגישו שהם באיזה 'קוקו-לנד', סביבה משוגעת. כאשר התקופה הזו הסתיימה, נעשה מאוד ברור אילו קבוצות יודעות מה הן עושות ואילו היו מעמידות פנים שאין להן מושג".

*יש חששות שכתוצאה מהמשבר הכלכלי כבר אין מספיק כסף כדי לתמוך בתעשייה?

"זה לא נכון. יש מספיק כסף כדי להמשיך. כל מי שיש לו רעיון טוב - בישראל או בארה"ב - יש מספיק כסף כדי לעזור לו להרים עסק.

"עבור מרבית התעשייה זו תהיה תקופה קשה. אין בכך דבר רע. אם הקימו קרנות שלא יכולות לעמוד בהבטחות, מגיע להן לצאת מהעסק ולמצוא מקצוע אחר".

רזומה ההשקעות: גוגל, אפל ויאהו

לסקויה, שיושבת בעמק הסיליקון מאז שנת 1972, יש הצלחות גם בתקופה הנוכחית.

אבל, כאשר מוריץ מדבר על הצלחה, הוא לא מתכוון לעוד אקזיט מנקר עיניים, או להשקעה מצוינת בשווי נמוך מהצפוי, וגם לא לגיוס האחרון של הקרן לפני כשנה בהיקף של כ-930 מיליון דולר, אלא למשהו אחר לגמרי.

"ההשקפה על המצב של העסקים תלויה במקום שלך", הוא אומר, "ואנחנו די מרוצים. אני יודע שיש הרבה חברים בקהילת ההון סיכון שנאבקים ונואשים, אבל זה לא בהכרח איפה שאנחנו".

המקום בו נמצאת הקרן כולל קודם כל את מוריץ עצמו, שנחשב לאחד ממשקיעי ההון סיכון המובילים בעולם. הוא דורג פעמיים בעשור האחרון (ב-2006 וב-2007) במקום הראשון ברשימת המשקיעים בעלי "מגע הזהב" של פורבס - רשימת המידאס.

ההיסטוריה שלו ושל סקויה מלאה בהשקעות מוצלחות, ביניהן גוגל, יאהו, PayPal, YouTube, נטוורקס אפליינס, סיסקו, אורקל ואפל. הקריירה של מוריץ לא כוללת רקע טכנולוגי. הוא היה בכלל עיתונאי בטיים לפני שהצטרף לסקויה ב-1986.

מוריץ מבקר בישראל לעיתים קרובות, ונפגש עם אנשי הקרן בישראל - חיים סדגר ושמיל לוי - וכן עם חלק מחברות הפורטפוליו, וחברות בהן הקרן בוחנת השקעה.

בדצמבר שעבר השלימה הקרן הישראלית, שקיימת מזה כעשור, גיוס של כ-200 מיליון דולר לקרן חדשה, מה שמעמיד את סך ההון המגויס של הקרן על כ-580 מיליון דולר בארבע קרנות.

מוריץ מאמין כי הפעילות של ההון סיכון בישראל דומה לארה"ב, גם בהיבט השלילי. "היו יותר מדי קרנות, יותר מדי כסף ויותר מדי אנשים שלא ידעו מה הם עושים, ואתה יכול להגיד את אותם הדברים גם על ארה"ב, אירופה או מקומות אחרים, כמו סין. זו מגפה בינלאומית של קרנות ההון סיכון, והמצב אינו שונה בישראל".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?