גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחשב החכם של הרכב החשמלי - אקזיט נוסף של שי אגסי?

המערכת שחשפה בטר פלייס הישראלית בתערוכת הרכב בפרנקפורט אמורה לספק לנהגים את כל המידע הדרוש בין הרכב החשמלי לתשתית ולמרכז הבקרה של החברה המפעילה ■ בתעשייה החלו לחמם מנועים

במרכז תערוכת הרכב הבינלאומית בפרנקפורט שבגרמניה, ניצבו עשרות כלי-רכב חשמליים וטכנולוגיות הנעה חשמלית, בשלל צורות ומתוצרת של יצרניות רבות. עתידם של רבים מהם ידוע, אך ברור שכולם יצטרכו לאמץ פתרונות חדשים של תוכנה, חומרה, ותקשורת אלחוטית כדי לקשר בין הרכב לתשתית החיצונית של הטעינה.

בשנים הקרובות כל כלי-הרכב החשמליים יהיו מוגבלים בטווח הנסיעה הריאלי שלהם, ולפיכך, יהיה לנהגים צורך קריטי ביכולת לאתר ולנווט אל נקודות טעינה סמוכות ופנויות, לנהל את הצריכה בצורה חכמה ולהתחבר למוקד חילוץ ושירותים טכניים.

פיתרון משולב

את דרישות החומרה והתוכנה הללו זיהתה בשלב מוקדם מאוד חברת הרכב החשמלי בטר פלייס הישראלית, שחלק גדול מגרעין ההקמה שלה הגיע מתחום ההיי-טק. פתרון החברה, שנחשף אתמול (ג') בתערוכת פרנקפורט, הוא פלטפורמת שירות לרכב חשמלי, שאמורה לספק לכלי הרכב את שדירת המידע החיוני שתקשר בין הרכב לתשתית ולמרכז הבקרה של החברה המפעילה.

הפתרון, שכולו כחול לבן, מקיף את שני הקצוות של המערכת. בקצה אחת ניצב שרת הניהול המרכזי של בטר פלייס , שעבורו פיתחו מהנדסי החברה תוכנה ייחודית, שיכולה לתמוך תיאורטית במאות אלפי כלי רכב חשמליים, שמחוברים לתשתית הטעינה והמדע בו-זמנית.

בקצה השני ניצב מחשב ייחודי לרכב, שאמור לשמור על הקשר עם השרת המרכזי ולספק לנהג מידע חיוני תוך כדי נהיגה. את כוח המחשוב מספק מעבד אטום של אינטל, ומערכת הפעלה מוטמעת של מיקרוסופט. על הבסיס הזה פיתחה בטר פלייס מעין מערכת הפעלה ייעודית לרכב, אותה היא מכנה AUTOS, קיצור של AUTO-OS.

המערכת שומרת על קשר נתונים רציף ושקוף למשתמש עם התשתית ומאפשרת בין השאר לסייע לנהג לתכנן מראש נתיבי נסיעה בהתאם למיקום עמדות הטעינה והחלפת הסוללות, להעביר מידע לספק החשמל, לספק מידע בזמן אמת על טווח הנסיעה שנותר ולשמש גם כמרכז הבידור, המידע והמולטימדיה ברכב.

ממשק ההפעלה כולל מסך-מגע או כפתור שליטה מרכזי, שגולל ומפעיל תפריטים, בדומה למערכת ה-I-DRIVE של ב.מ.וו.

החלפת המידע בין הרכב לתשתית הטעינה מתבצעת באמצעות ערוץ תקשורת סלולרי, שתומך בהעברת נתונים מהירה מדור 3.5 ומקושר באופן תמידי לשרת הניהול המרכזי.

לטענת בטר פלייס, הערוץ יציב ואמין דיו כדי לשמור על קצב נתונים רצוף אפילו מעבר למהירות הנסיעה המרבית, אליה מסוגלת המכונית החשמלית להגיע. כגיבוי יש למערכת חיבור Wi-Fi לצורך תקשורת במקומות בהם אין קליטה סלולרית, כמו חניונים עם עמדות הטענה, וערוץ בלוטות', שיכול להתחבר לטלפון הסלולרי של המשתמש.

החברה הראשונה בתעשיית הרכב, שכבר אימצה את המערכת, היא רנו, שמתכוונת להתקין אותה על פס הייצור שלה כחלק מהאבזור הסטנדרטי במכוניות החשמליות, שתספק לבטר פלייס החל מאמצע 2011. זה הישג לא מבוטל לחברה ישראלית צעירה, בהתחשב בדרישות האמינות והשרידות המחמירות מאוד, שמעמידים יצרני הרכב בפני מפתחי הציוד.

האקזיט בדרך?

בטר פלייס מכוונת ליעדים גבוהים מאוד ולפיתרון שפיתחה יש פוטנציאל מסחרי מעניין, שמרחיק הרבה מעבר לניהול של כמה עשרות או מאות אלפי כלי רכב חשמליים על הכביש.

יעד אחד הוא לספק למוצרים של יצרני חומרה ותוכנה מהמובילים בעולם דריסת רגל נכספת להתרחבות לתעשיית הרכב. ענקייות דוגמת מיקרוסופט ואינטל הציבו לעצמם את היעד הזה עוד בתחילת העשור אך השיגו עד כה תוצאות דלות.

בהיבט הזה, עיתוי הפתרון של בטר פלייס מצוין: אינטל הציגה בחודש מארס גרסאות חדשות של מעבד ה-ATOM (ZX5XX) שמיועדות לפעולה בתנאים חיצוניים קשים, והדגישה את הפוטנציאל שלהם בתעשיית הרכב.

מיקרוסופט מנסה כבר שנים להכניס את מערכת ההפעלה שלה לכלי רכב, ובתחילת ספטמבר היא השיקה גרסה מוטמעת של מערכת ההפעלה חלונות 7, שתוכננה מראש במחשבה על יצרני ה-OEM של תעשיית הרכב.

לפיכך, אין זה מפתיע, שאנשי בטר פלייס טוענים כי שתי הענקיות הללו משתפים עימם פעולה באופן הדוק.

תוצר לוואי נוסף הוא הפיכת מערכת ההפעלה לרכב לשער כניסה למפתחי יישומי צד שלישי, ולהקים קהילת מפתחים, בדומה לזו של האייפון, שמייצרת הון לאפל. לשם כך פותחה המערכת של בטר פלייס מראש כמערכת פתוחה, אליה ניתן להוריד יישומים חדשים החל מיישומים עסקיים, דרך יישומי מולטימדיה וכלה בתוכן שיווקי.

באופן פרדוקסלי, הפתרון שפיתחה בטר פלייס, טומן בחובו פוטנציאל מסחרי גדול לא פחות - ויש מי שיגיד יותר - מאשר המכונית החשמלית עצמה. על-פניו, הוא מציע פיתרון בר יישום לא רק לכלי רכב חשמליים, שמספרם יהיה מוגבל בשנים הראשונות, אלא לכלל תעשיית הרכב, שמייצרת עשרות מיליוני כלי רכב רגילים.

החיבור לתשתית עשוי להיות גם אחת מהחוליות החיוניות בפיתוח של תשתית כבישים חכמה (ITS), שבה משקיעות ממשלות בעולם הון.

האם בהמשך יפוצל פתרון החומרה והתוכנה ויהפוך לחברה-בת עצמאית, עם פוטנציאל לאקזיט? בהתחשב ברקורד של שי אגסי, הוגה החברה, לא נופתע כלל.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר