גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פודים: "בפירוק יקבלו בעלי האג"ח שליש ממה שיקבלו בהסדר"

בעלי האג"ח של לידר התבקשו לאשר דחייה נוספת של תשלום האג"ח לחודש נובמבר ■ חוב האג"ח של החברה - 180 מיליון שקל ■ "זה פשוט סרט הזוי ואסור לי לתת פה למישהו משהו ביד, כי אז הוא מיד מקשיח את העמדה שלו"

אך טבעי הוא שעל רקע המגה הסדרים המתוכננים באפריקה ישראל ובצים, חוב של 180 מיליון שקל כבר אינו מעורר סערה גדולה בשוק ההון, גם כשמדובר בפיננסיירים מהוללים כיצחק שרם ויאיר פודים.

כך, באסיפת אג"ח שקטה ועניינית שכינסה היום לידר השקעות - זרוע הפעילות העיקרית של שרם פודים גרופ - הוחלט להעמיד להצבעה הצעה לדחייה נוספת של החזר התשלום למחזיקי האג"ח עד לחודש נובמבר. "הבלאגן הזה שיש פה, הוא כי יש הרבה צדדים מוסדיים ופרטיים", אמר ל"גלובס" יאיר פודים לאחר האסיפה, "זה פשוט סרט הזוי ואסור לי לתת פה למישהו משהו ביד, כי אז הוא מיד מקשיח את העמדה שלו".

*החברה תלך לפירוק?

פודים: "בפירוק, אם כל אחד יעשה כאן חשבון מה הוא יקבל, אז מחזיקי האג"ח יקבלו שליש ממה שיקבלו בהסדר חוב, וגם הבנק מבין את זה. זה משא ומתן וכל אחד מנסה פה לכופף ידיים ולמשוך לכיוון שונה".

*האם תישארו עם אחזקה בחברה לאחר שייכנס משקיע חדש?

"ברור".

לידר, שבשליטת שרם, פודים ורובין צימרמן, נמצאת במשבר קשה על רקע חשיפה ענקית לתחום הנדל"ן במזרח אירופה. לדו"חות האחרונים של החברה, בעבר מחברות ההשקעה המובילות במשק, צורפה הערת "עסק חי" בעקבות חשש מאי יכולתה לשרוד את המשבר. אג"ח ד' של לידר נסחרת בתשואת זבל של 247%.

החברה מהווה חברת האם של גרינסטון תעשיות, לידר נדל"ן, לידר שוקי הון ופולאר תקשורת, כשכל חברות הקבוצה, מלבד בית ההשקעות לידר שוקי הון, מפסידות. את המחצית הראשונה של 2009 סיימה החברה בהפסד של 114 מיליון שקל לאחר הפסד של 166 מיליון שקל אשתקד. רובו המכריע של ההפסד נבע מפעילות הנדל"ן.

מגעים עם 4 גורמים

עו"ד יהושוע (ג'וש) רוזנצוויג, המייצג את מחזיקי האג"ח, הסביר מה קרה בחברה בחודשים האחרונים וענה לשאלות המשתתפים: "הייתה ציפייה שבנק לאומי יזרים 60 מיליון שקל לחברה, מה שהיה מאפשר פירעון תשלום ראשון לאג"ח, אך זה לא קרה והבנק חזר בו מכוונתו. כשראינו שאין מספיק כספים הבנו שהסיכוי היחיד להמשכיות החברה ולהגעה להסדר חוב הוא להביא כסף מבחוץ. בתחילה אותר מועמד אחד שהראה נכונות לבצע השקעה בחברה, אך בהמשך החלטנו שעדיף מכרז".

כיום מתנהלים מגעים עם ארבעה גורמים: צביקה בארינבוים, דן דוד, דני ברק (מנכ"ל לידר שוקי הון) בראשות קבוצה של משקיעים, ומספר אנשי עסקים שמיוצגים בידי רוני פוסמן. הארבעה הגישו הצעות מגוונות שכללו הזרמת כספים לחברה, הנפקת אג"ח עם ביטחונות, קבלת מניות לידר ושטר הון עם פונקציה של המרה.

היקף ההתחייבויות (במאוחד) של לידר השקעות הוא כמיליארד שקל, כשמתוך זה החוב למחזיקי האג"ח עומד כאמור על כ-180 מיליון שקל. החברה אינה עומדת בהחזר החובות, וההון העצמי שלה (המיוחס לבעלי מניות החברה) מסתכם ב-39 מיליון שקל בלבד.

באסיפת מחזיקי האג"ח שהתקיימה בחודש מאי צפו הצרות לראשונה, ואז אושרה דחיית מועד התשלום הראשון של קרן האג"ח והריבית מחודש מאי ל-15 בספטמבר שחל היום. היום, כאמור, התבקשו מחזיקי האג"ח, המיוצגים על ידי עוה"ד אלון בנימיני ורענן קליר, לאשר דחייה בחודשיים נוספים.

לידר השקעות אינה עומדת בהתניות הפיננסיות ביחס לאשראי שנטלה מהבנקים ומכאן התחיל כדור השלג להתגלגל במהירות. צמד הפיננסיונרים שרם-פודים יכול היה "להתגלגל" כך עוד מספר חודשים, אבל בחודש יוני החליט בנק לאומי לעצור את החגיגה ולא אישר מיחזור הלוואה של 100 מיליון שקל לחברת הבת לידר נדל"ן.

"הבנק לקח אותנו אחורה"

"הגענו להסכמה עם החברה על מרבית הנושאים", אומר רוזנצוויג המייצג את מחזיקי האג"ח. "לגבי המו"מ עם בנק לאומי, ביקשנו מהם ליטול חלק בהסדר ולקבל רשימה של תנאים כולל איך הם יכולים לתרום להסדר על מנת לאפשר למשקיע החדש להיכנס ולהוציא את כולנו מהבעיה.

"בתחילה הם הביעו הסכמה וראשית של הבנה, אך לאחרונה חלה הקשחה מסוימת. יש ארבעה צדדים להסדר (משקיע, חברה, בנק ומחזיקי האג"ח - א.ש) ומי שלקח אחורה זה הבנק. זה די מפתיע כי חשבנו לקבל מהם מכתב תומך, אך אני חושב שהם יחזרו לשולחן המו"מ. בינתיים הבנק הסכים להאריך את האשראי עד לסוף החודש ויש איתו מגעים. התהליך של השלב הראשון של המכרז נסגר ולסיבוב השני רק הם יכולים להציע ערבות בנקאית. בסוף התהליך בעלי השליטה הנוכחיים יאבדו את השליטה בחברה".

על רקע חוסר הסכמה של הבנקים לאישור מתווה ההסדר, נדחה המכרז לרכישת לידר השקעות נדחה מיום ראשון ה-13.09 ל-29.09. עד אז ינסו מנהלי המכרז, ג'וש רוזנצוויג וקותי גביש, המייצג את החברה, להגיע להסכמה עם הבנקים.

אחד המשקיעים הפרטים באסיפה טען כי "המצב של בנק לאומי השתפר לעומת המצב של מחזיקי האג"ח". אך רוזנצווי טוען כי "זה לא נכון בעליל. אם לא היה לבנק לאומי אינטרס שיהיה הסדר הם לא היו מחכים ארבעה חודשים. הבנק מעוניין בהסדר ולא רוצה שהחברה תלך לפירוק. כדאי לו להמשיך בתהליך, תאמין לי הייתי בצד של הבנקים כמה שנים ואני יודע איך הם עובדים. בלי שיתוף הפעולה של הבנקים - אין תהליך. גם בנק לאומי בדעה שהתהליך הוא לטובתם ולכן יש סיכוי טוב ולכן אני ממשיך בו".

עוד הוסיף רוזנצווייג כי "אם החוב היה מוצג לפירעון מיידי החברה הייתה מתפרקת וכל אחד היה מנסה להשיג כמה שיותר. מצבנו יהיה יותר טוב אם משהו יכנס להשקעה בחברה כאשר מביאים בחשבון מזומן, אג"ח מגובות ואג"ח לא מגובות. אתה רוצה לקבל בחזרה כמה שיותר ממה שהשקעת - אז אם משקיע חדש ישים 60 מיליון שקל בחברה הוא לא ילך אחר כך". *

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ברקע המתיחות הגיאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן, המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הדואליות בפערים שליליים של עד 4% ● בהראל סבורים שבנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטלטלה העולמית בשווקים דילגה על הבורסה בת"א, אבל המניות האלו נחתכו ביותר משליש

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם