גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחי, איפה אתה

מומי למברגר, אחיו של המשנה לעניינים פליליים של לדור, מונה לפרקליט מחוז דרום

עו"ד שלמה (מומי) למברגר הוא פרקליט מהזן הירושלמי הישן והטוב. כל מי שיושב עמו לשיחה מתרשם מיד כי מדובר באדם ערכי, חדור תחושת שליחות, המבקש לפעול לחיזוק הערכים הציבוריים ולטובת הכלל. מובן בהחלט מדוע פרקליט המדינה, משה לדור, היה מעוניין בלמברגר - ששימש עד עתה סגן ראש המחלקה לחקירות שוטרים - לתפקיד פרקליט מחוז דרום החדש. אך לא ברור האם הליך מינויו נעשה כראוי, ויותר מכך - האם הוא יוכל למלא אותו בנאמנות, לאור ייחוסו המשפחתי בצמרת הפרקליטות.

את למברגר בחרה ועדה מיוחדת בנציבות שירות המדינה, שבראשה עמד לדור עצמו. הוא הועדף פה-אחד על-ידי כל חברי הוועדה, על פני 8 מועמדים אחרים שהגישו את מועמדותם, ובהם אנשי פרקליטות מחוז הדרום, וגם מועמדים מפרקליטות מחוז ירושלים ומפרקליטות המדינה. חלק מהמועמדים האחרים טוענים בתוקף כי למברגר הגיש את מועמדותו רק אחרי סגירת המכרז, לאחר שבכירי המשרד עודדו אותו לעשות כן, בהבטחה כי ייבחר.

בפרקליטות המדינה ובנציבות שירות המדינה מכחישים זאת בתוקף. "מועמדותו של למברגר הוגשה בתוך הזמן שנקבע, בהתאם לכללים המקובלים", טוען דובר משרד המשפטים.

הפרקליטות גם דוחה את הטענות בנוגע לעצם השתתפותו של לדור בוועדת המכרז. זאת מאחר שאחד מסגניו של לדור, המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, הוא לא אחר מאשר עו"ד יהושע (שוקי) למברגר, אחיו של המועמד הנבחר לפרקליט מחוז הדרום.

פרקליטי המחוזות הפליליים עובדים דרך קבע בכפוף לפרקליט המדינה - ומטבע הדברים גם בצמוד למשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, המהווה מדריך ומנחה מקצועי.

"השתתפותו של פרקליט המדינה במכרז בו נבחרים פרקליטי מחוזות היא חלק מרכזי מתפקידו", טוען הדובר, "והטענות בהקשר זה מופרכות". אלא שבדברים אלה אין הסבר לשאלה האם ראוי היה שלדור ישתתף ואף יוביל את הבחירה באחיו של אחד המשנים לו. אין בכך גם הסבר כיצד מתכננים האחים למברגר לעבוד זה מול זה, האחד בתפקיד פרקליט מחוז הדרום (פלילי), והאחר כמשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים.

האם מחלוקות מקצועיות ייפתרו מעל שולחן ארוחת השבת בבית משפחת למברגר? בפרקליטות אומרים כי בעניינו של מומי למברגר יימצא הסדר אחר - והוא יעבוד מול אחד המשנים האחרים לפרקליט המדינה, ולא מול אחיו.

למברגר החל בחפיפה בימים האחרונים, אך הוא ייכנס באופן רשמי לתפקידו ככל הנראה רק בתחילת חודש נובמבר, אז תסיים פרקליטת המחוז היוצאת, עו"ד יסכה ליבוביץ, את תפקידה ותפרוש משורות הפרקליטות.

פרישתה של ליבוביץ מהווה במובן מסוים סוף עידן בפרקליטות. היא שירתה בתביעה הכללית עשרות שנים, וב-14 השנים האחרונות שימשה פרקליטת מחוז הדרום. כשנכנסה לתפקיד עבדו במחוז 18 פרקליטים, שטיפלו בתיקים פליליים ואזרחיים כאחד. היום כוללת פרקליטות מחוז הדרום קרוב ל-100 פרקליטים, ולפני 3 שנים אף הופרדה לשתי פרקליטויות נפרדות - פלילית ואזרחית - כמו ביתר המחוזות.

ליבוביץ הודיעה לפרקליט המדינה לדור כבר לפני 4 חודשים על רצונה לפרוש לגמלאות. מותר לשער כי במשרד המשפטים נשמו לרווחה - זה שנים הם מנסים להזיז מתפקידן את פרקליטות המחוזות הוותיקות בדרום, בצפון ובחיפה, המנהלות לדעת אנשי המשרד "ממלכה פרטית" הרחק מעיני הממונים עליהן.

מותר לשער כי למברגר יתרום לשיפור העבודה בפרקליטות המחוז ויכניס שיטות ניהול מתקדמות יותר מהנהוגות כיום. אך ירידתה של ליבוביץ מהבמה מסמנת את סוף תקופת אומץ הלב בפרקליטות, ואת תום ההגמוניה של תקופת ביניש-ארבל בתביעה.

ליבוביץ, כזכור, חתמה ביחד עם פרקליטת המדינה דאז עדנה ארבל והמשנה לה נאוה בן-אור, על חוות-דעת הפוכה לזו של היועץ המשפטי דאז, אליקים רובינשטיין, בפרשת האזנות הסתר של ניצב משה מזרחי, ראש אגף החקירות דאז. "מזרחי שילם מחיר יקר כי העז לחקור פוליטיקאים", אמרה ליבוביץ בהתבטאות נדירה מאוחר יותר.

מאז היא שותקת. מזוז ורובינשטיין יכולים להירגע: היא מתכוונת להמשיך לשתוק.

כאן הסתיימו דיונינו

ח"כ רוני בר-און הספיק כבר לשמש כשר האוצר, כחבר הוועדה לבחירת שופטים ואפילו יום אחד בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. זאת, לצד עשרות שנות הוותק שלו כעורך דין בפרקטיקה, מעניקים לו היכרות טובה עם המערכת המשפטית לכל צדדיה. בר-און מעולם לא נחשב שמרן, אף שהוא תומך ששימור שיטת הסניוריטי במינוי נשיא בית המשפט העליון, ובהותרת הרכב הוועדה לבחירת שופטים על כנה.

בכל מה שנוגע לשקיפות ההליכים המשפטיים המתנהלים באולמות בתי המשפט, בר-און דוגל במהפכה רבתי, לא פחות. ליתר דיוק, בר-און מציע להכניס מצלמות טלוויזיה לכל אולמות בתי המשפט, ובכך להשוות בין מידת השקיפות של ההליכים המשפטיים לדיונים המתנהלים במליאת הכנסת ובוועדות השונות, המשודרים כמעט במלואם בערוץ הכנסת.

בראיון שהעניק לכתב העת "הלשכה", ביטאון ועד מחוז ירושלים של לשכת עורכי הדין, בעריכת חיים שיבי, מצהיר בר-און כי "מה שסגור מזמין כניסה ופריצה פנימה. אני בעד שידור וצילום פתוח באולם בית המשפט. החשיפה תרתק מאוד בתחילה, אך תתאזן במידתיות בהמשך. מה יש שם להחביא? ראו את הברכה בערוץ הכנסת, המשדר רצוף ממליאת הכנסת, ערוץ שהוקם בשיתוף פעולה שלי עם יו"ר הכנסת. גם לפני ההקמה שלו נתקלנו בפחד משינוי. אך מנהיגות צריכה להרחיק ראות - מעבר לגבעת הקושי הראשונה".

האמת שהרעיון שבר-און מציע קל ליישום יותר ממה שנדמה. בעידן הפס הרחב באינטרנט, די בהצבת מצלמת-רשת אחת או שתיים בכל אולם משפט ובפתיחת מסכי שידור בפורטל האינטרנט של מערכת בתי המשפט, "נט המשפט". זה יהיה חזון אחרית הימים של עיקרון פומביות הדיון המשפטי - כל אדם יוכל לשבת בביתו ולרפרף בלחיצת כפתור בין ההתרחשויות בכל אולמות בתי המשפט בארץ, באמצעות שיטוט אינטרנטי.

אם בר-און חושב כי הוא עשוי למצוא בנשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, שותפה ליוזמה - הוא כנראה מסתמך על ארכיאולוגיה. ועדה בראשות ביניש אכן ישבה במשך 4 שנים, בין 2000 ל-2004, ודנה בהצעות לפתוח את אולמות המשפט לסיקור תקשורתי, והמליצה לאפשר פיילוט של שידור רדיופוני וטלוויזיוני מדיוני בג"ץ בלבד - ולא ערכאות משפט דיוניות, שבהן מעידים עדים - לתקופה של שנתיים. ואולם, בהמשך נמלכה ביניש בדעתה, וגנזה את המלצות הוועדה עמוק במגירה.

למרות שאיפותיו של בר-און, נראה כי הקמת ערוץ Court-TV ישראלי עדיין איננה באופק.

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

משפחות החיילים החטופים לפני הפגישה עם נתניהו: "גורמי הביטחון הפחידו אותנו" • פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • סנטקום: השמדנו 4 כטב"מים ארוכי-טווח של החות'ים • עדכונים שוטפים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

כספים הוקפאו, אבל מבחינת המדינה ניתן להפקיד בסלייס חיסכון לילדים

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?