גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרמי לוי ועד יוסי מימן: "גלובס" מסמן את אנשי השנה במדיה, בשיווק ובפרסום

הם עשו את ההבדל לא במהלך אחד מבריק, אלא באסטרטגיה שהדגישה את ייחודם ■ על העוף בשקל של רמי לוי, ההישרדות של יוסי מימן וערוץ 10, הכניסה של יהושע TBWA ל"מגרש של הגדולים" והחיזוק של ynet

שיווק

רמי לוי, בעלי שיווק השקמה: עוף בשקל, מכירות במיליונים

הפריצה המשמעותית ביותר של המותג רמי לוי שיווק השקמה אירעה בינואר 2008, כשרמי לוי חנך סניף ראשון בצפון ופתח במלחמת מחירים על העוף שהגיע למחיר של פחות מ-2 שקל לק"ג. לוי החל למכור עוף, פירות וירקות במחירי הפסד, עד למחיר של 1.89 שקלים לק"ג עוף. לוי הוכיח שהוא יכול להכתיב את כללי המשחק בשוק גם לרשתות הגדולות. בתוך פרק זמן קצר הפך רמי לוי ממותג ירושלמי מקומי, למותג המוכר כמעט בכל בית.

בשנה האחרונה הוביל לוי מהלכים שיווקיים פורצי דרך, ששמרו ואף העצימו את מעמדו ונכסיותו של מותג הרשת כמותג דיסקאונט.

מסיבה זו אולי, כשרמי לוי החליט להיכנס לנשר, רשת מגה בול ערכה לו קבלת פנים בדמות מוצרים בשקל ועוף בחינם. תגובתו של לוי במכירת מוצרים בחצי שקל לא הייתה משמעותית אבל דווקא בשל כך, מספר האנשים שגדשו את הסניף החדש, היווה הוכחה חיה לעוצמתו של המותג רמי לוי.

מנין הכסף? בעוד שהרשתות הגדולות מוציאות מיליונים על קמפיין פרסומי, לוי משיג תוצאות טובות לא פחות, אם לא יותר, בלי להוציא שקל על פרסום. ההוצאה הכבדה של לוי היא דווקא במימון ההטבות ללקוח. מי שמכיר את לוי מקרוב, יכול בהחלט להניח שהספקים משתתפים במימון חלק מהמבצעים חסרי התקדים שלו. ומה באשר לקמפיין? אותו הוא כבר מקבל מהתקשורת בחינם.

האסטרטגיה השיווקית של לוי נשענת על שלוש רגליים: מחיר, מחיר ומחיר. אבל האם אכן כל המוצרים אצל רמי לוי נמכרים במחירי דיסקאונט הנמוכים מאשר אצל המתחרים? התשובה היא לא. לוי יודע להוזיל את המוצרים הרגישים לנו ושנמצאים בכל סל. אם תרצו, חוכמת שוק הבונה תדמית.

ויש עוד דבר אחד. קוראים לו באזז. יש חברות שרוכשות עצות ממומחים כדי לייצר באזז. רמי לוי לא צריך מומחים. מקסימום קרפיון. בשקל.

אינטרנט

אבי בן-טל, מנכ"ל ynet: אם אינך יכול לנצח אותם, קנה אותם

אבי בן-טל, מנכ"ל ynet, הציב לעצמו השנה מטרה: לחזק את המותג מקבוצת "ידיעות אחרונות", ולטפל בכל המגזרים הבעייתיים של האתר. לא מדובר במשימה קלה - יוזמה היא לא דבר של מה בכך עבור אתר הנחשב לאחד מהנכסים האינטרנטיים הכי פופולריים בישראל, וברירת המחדל של הגולש הישראלי. ובכל זאת, בן-טל הצליח השנה להפתיע.

תחת מעטה של "שמירה על זכות השתיקה", שמאפיינת את "ידיעות אחרונות" בכל הסגמנטים בהם היא פועלת, הצליח בן-טל להוציא לפועל כמה עסקאות חשובות, שחיזקו את הצדדים החלשים שלו. העסקה החשובה ביותר שבן-טל השיג השנה היא הסכם שיתוף-הפעולה עם זכיינית ערוץ 2 רשת. תמורת סכום שמוערך במיליון דולר, שם בן-טל את ידיו על תכני הטלוויזיה של רשת, שהצטרפו לתכני הווידיאו של חברת הכבלים HOT במסגרת שיתוף-הפעולה בין השתיים.

בן-טל הצליח גם לכלול בעסקה זו גם את תכני החדשות של ערוץ 2, וכך הפך ynet לשחקן חשוב בתחום הווידיאו המקוון.

גם בתחום הלוחות בן-טל הפגין אומץ. ynet, המפעיל את לוח הדרושים yjobs, הבין במהרה כי על מנת לשלוט בשוק כה צפוף, לפעמים צריך להכניס את הידיים לכיסים ולרכוש את המתחרים. כך, על מנת לייצר לעצמו מובילות בתחום, רכש ynet את אתר לוחות הדרושים הפופולרי Alljobs, תמורת סכום מוערך של כ-8 מיליון דולר. לוח מקוון זה מצטרף ללוח winwin, אותו מתפעלת ynet, ואשר אמור להוות את התשובה ליד2 ו"הומלס".

בדצמבר רכש ynet את אתר המשחקים Net Games תמורת סכום מוערך של כ-4 מיליון שקל, כאשר המטרה העיקרית שניצבה מול האתר הייתה לחדור לקהל הגולשים הצעיר, נתח שוק שבו ynet הוא פחות פופולרי.

עוד מוקדם לומר האם הרכישות הללו יסייעו לו במאבק אל מול וואלה , נענע10, יד2 ו-Mako, אבל אפשר לומר בביטחון מלא - בן-טל הרים השנה את הכפפה.

מדיה

יוסי מימן, בעל השליטה בישראל 10: הישרדות, גרסת הבעלים

קצת מוזר להכתיר את יוסי מימן כאיש השנה במדיה. בחירתו של אחד הגיבורים הראשיים, בטרגדיה הנקראת "שוק התקשורת בישראל", היא יותר קודרת מחגיגית.

במחצית חודש יולי עלה בעל השליטה בערוץ 10 על דוכן הנואמים בוועידת נתח שוק של "גלובס", ובקול רועד הטיל את הפצצה: הפסקה מיידית של המימון לערוץ המדמם מיליארדים. הנוכחים באולם, רבים מבכירי שוק המדיה, לא יכלו שלא לחוש צביטה אמיתית בלב. דבריו של מימן, כך נדמה, נאמרו באמת ובתמים מהבטן.

"ספין" או לא, המהלך עבד. בתום חודשיים ארוכים של דיונים והטלת בוץ בין הערוץ, הקולגות, היוצרים, הרגולטור ומשרדי הממשלה הרלוונטיים, נמצא פיתרון, גם אם מעוות, להמשך חייו של הערוץ תחת בעליו הנוכחיים, וללא יציאה למכרז חדש ומיותר.

שנים של מאבקים קולניים בשוק הטלוויזיה של ישראל, הפכו אותו לשוק קלוקל, כזה הראוי לבאסטיונרים, אינטרסנטים ופורעי חוק. השנים הללו, של רגולטור המשמר את כוחו ומועל בתפקידו, של תחום העובר מהפכים טכנולוגיים וצרכניים ושל קבוצות ששמות את חוקי הרגולציה על מזבח קדוש.

השנים השחורות הללו של שוק הטלוויזיה, השחירו את פניו של מימן, שלא פעם דיבר בגילוי לב על הטעות שעשה בהצטרפותו למכרז על הערוץ המסחרי השני. מימן לא הרוויח דבר מהערוץ. לא תדמיתית, לא פוליטית ובטח לא כלכלית. 650 מיליון שקלים מכספו הפרטי נשרפו על התענוג שבשידור ערוץ, שמייצר שליש מהרייטינג הממוצע של ערוץ 2 בפריים-טיים.

אך באותו רגע מכונן ביולי, מימן חזר להיות מימן. הוא הציב גבול ל"פראייריות" שלו. אך אם מישהו חשב שהאיש שהפך להיות יותר "אבא" לערוץ 10 מאשר בעלים, יוכל לנשל את בנו באכזריות כה רבה ולאטום ליבו לשוועותיו, הוא כמובן טעה. בדיונים שלאחר הטלת הפצצה, חזר מימן להיות מעורב, ונציגיו הגמישו את עמדותיהם עד למציאת פיתרון.

באחד ממדורי הקומיקס "יוסף ואחיו" של דודו גבע ז"ל, ניצב הפקיד התמים מול בירוקרטית מעצבנת במיוחד, ולאחר שחיוך ומילה טובה לא עוזרות, הוא הופך עליה את השולחן. לאחר שהיא נותנת לו את מבוקשו, אומרת הבירוקרטית "הכל אפשר להשיג עם חיוך ומילה טובה". בישראל, כנראה, לא משנה באיזה שוק אתה נמצא - המדיה או הכרמל - אם חפץ חיים אתה, לא תוכל להמתין שגלגלי הצדק ישנו את החקיקה וכוחות השוק יתקנו את דרכיהם, אתה תמיד תצטרך להפוך שולחן, או באסטה, על מישהו כדי להשיג את מבוקשך.

פרסום

רמי יהושע, בעלי יהושע TBWA: נכנס לליגה של הגדולים

לכאורה לא קרה הרבה למשרד הפרסום יהושע TBWA: כבר מספר שנים הוא חלק מהעשירייה הראשונה, מקבל תקציבים ולפעמים מפסיד, עולה ויורד בהיקפי הפרסום שומר על לקוחות. אבל השנה נראה שהתדמית הנתפסת של המשרד השתנתה, ובענף הפרסום שמושתת על ערך המותג התדמית היא לפעמים הכל.

בענף הפרסום צץ מדי מספר שנים שם שמסתמן כ"דבר הבא" מי שיוכל לפרוץ את רף המשרד הבינוני ולהפוך לגוף דומיננטי בענף. לרוב נעלם אותו גורם אחרי שנה או שנתיים. יהושע TBWA נבנה לאט, בהדרגה ונכון.

אם בעבר הייתה התפיסה לגבי יהושע של משרד בינוני, חלק מדבוקת משרדים בינוניים-גדולים שקרובה זה לזה בהיקפים במקום 7-10, הרי השנה הוא החל לקבל לגיטימציה של משרד גדול, מקצועי מאוד עם אוריינטציה קריאטיבית חזקה. המנוף המשמעותי היה סדרת הפרסומות האהובות על הקהל לבנק דיסקונט , אבל זה לכשעצמו לא מספיק כדי לשנות תדמית של משרד שלם. על הפלטפורמה של דיסקונט צצו עוד פרסומות שנתפסות כקריאטיביות. העבודות למקדונלדס, פרימור מולר וכדומה מיצבו את תדמיתו הקריאטיבית.

השנה הצליח המשרד לזכות בלא פחות מעשרה לקוחות חדשים.הוא הפך להיות שם לגיטימי בכל מכרז - גם מול המשרדים הגדולים.

עתה יצטרך יהושע לעשות קפיצת מדרגה נוספת: לא רק לשמר את התדמית המקצועית-קריאטיבית שבנה למשרד אלא גם לעלות בסולם בפועל, להגיע להיקפים של החמישה שלפניו. מדובר באתגר לא פשוט: לצורך זה הוא זקוק לתקציב תקשורת גדול, מזון וקמעונאות - תקציבים שלא בהכרח מגיעים בגלל קריאייטיב, ניהול, או אסטרטגיה. את החותמת ה"גדול" קיבל המשרד סופית השנה. עתה מוטלת עליו המשימה לפרוע את השטר בשורה התחתונה.

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי