גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה מתוקה: כל מה שרציתם לדעת על הדבש

איך מזהים דבש מזויף, מדוע קשה לייצר דבש אורגני, אילו סגולות בריאותיות יש לדבש, וכמה קילוגרמים של הנוזל המתוק הזה אנחנו צורכים בשנה?

1,600 טון דבש ירכשו צרכני ישראל במהלך חגי תשרי - כך מעריכה מועצת הדבש. במכוורת יד מרדכי מציינים שצריכת דבש בישראל עומדת על חצי ק"ג לנפש בשנה (לעומת כמות כפולה שצורכים האמריקאים או האירופאים), כאשר בתקופה זו מהוות המכירות כשליש מהמכירות השנתיות, שמוערכות ב-100 מיליון שקל.

כ-500 דבוראים (שבעבר כונו "כוורנים") פועלים בארץ, בהם שני יצרנים עיקריים: מכוורת יד מרדכי (כ-65% נתח שוק) ומכוורת עמק חפר (25%), 15% מהוות מכוורות בינוניות וקטנות. מועצת הדבש אינה מפקחת על מחירי הדבש, אך מעניקה תו איכות למכוורות המבקשות מיוזמתן לעבור בדיקות ותקינה (ומשתתפות בעלויות).

כ-50% מהמגדלים נכללים בתוכנית האיכות של מועצת הדבש, כאשר הפיקוח (על-ידי אגריאור) נעשה בשלב הייצור ומתייחס לנוהלי הרישום, לסניטציה, לחומרי ההדברה ולתהליך הרדייה. דבש המיובא ארצה בשלב זה אינו עובר בקרה.

דבש בקוסמטיקה

לצד ערכיו התזונתיים מבוקש דבש בתעשיית הקוסמטיקה. עוזי שוורץ, סמנכ"ל שיווק ב"שוורץ קוסמטיקה טבעית", מונה את יתרונות הדבש: "הדבש והפרופוליס מסייעים בחידוש העור, בטיפול בגירויים, בריפוי ובהגלדה של חתכים, יעילים לטיפול באקנה ולריפוי כוויות. בנוסף, נוגדני החמצון שמכיל הדבש מסייעים בעיכוב תהליכי הזדקנות העור". הוא מוסיף כי הדבש כחומר גלם אינו מייקר את מחירי המוצרים.

יהודית ינוס, המדריכה הראשית של שיסיידו, מזכירה את תכונות ספיגת ואצירת הלחות שמספק הדבש לעור ומדגישה כי מריחת דבש טהור ישירות על העור תייבש אותו ולכן יעילותו מופקת רק בתוספת חומרים אחרים. גם מומחי השיער משבחים את יכולות הדבש. מוצרים מבוססי דבש אינם רק נחלת מהדורות חג. לדוגמה: בסדרת מוצרי הדבש של שוורץ כלולים שפתון פרופוליס ב-11 שקל ועד סרום ב-120 שקל, ב"לנקסטר", סדרת המוצרים אקווה מילק המכילה דבש: מקרם ידיים ב-120 שקל ועד קרם פנים ב-230 שקל, מסכה לשיער של קרסטס ב-150 שקל ועוד.

דבש בכאילו

השנה, עשרות צנצנות דבש שנרכשו בשווקים ובחנויות קטנות, נשלחו נבדקו במטרה לאתר זיופים. זייפן שאותר בבדיקה ושיווק מוצר המכונה דבש מלכות הועבר לטיפול משרד החקלאות.

"מחירו של סוכר נמוך יותר ממחירו של דבש טבעי, וזו המוטיבציה לזיופים. לשמחתי בבדיקה שערכנו לא נמצאו הרבה זיופים, והם מצויים כיום בשוליים", אומר הרצל אבידור, מנכ"ל מועצת הדבש.

את הדבש ניתן לבדוק במעבדה בלבד. במועצה לצרכנות מדגישים שלא פעם הבלבול הנובע מהצהרת יצרנים על גבי אריזות מוצרים שדומים לדבש.

לדוגמה על תווית המוצר "דבשית", תחליף דבש המכיל תמציות סוכר, מלח, לימון וחומרי טעם וריח, כתוב "דבש דבורים טבעי". בסמוך לכיתוב, מופיעה בקטן המילה המהותית "בטעם". גם איור הדבורה עשוי לבלבל. מוצרים אלה ממוקמים בסמיכות על מדפי הדבש, וכאן תפקיד החנות לעזור במניעת הבלבול.

יש דבש אורגני?

"לא ניתן לבצע מעקב אחר הדבורה ולבדוק מהיכן שתתה את הצוף", אומרת מלכה בן-זאב, דור חמישי לדבוראים והבעלים של מכוורת דבורת התבור, "לכן להגדיר דבש כאורגני זה בעייתי".

גם אבידור סבור שהתחום האורגני בדבש שנוי במחלוקת. "דבש הוא מוצר מהטבע, ומשכך, בשונה ממוצרים אורגנים אחרים, אין הרבה הבדל בין המוצר הקונבנציונאלי למוצר האורגני".

נטע לין, סמנכ"ל שיווק ופיתוח במשק לין, מדגישה כי דווקא ניתן להפיק מוצרים אורגניים "אמיתיים": "טווח המעוף של דבורה הוא 3 ק"מ, מה שעוזר לנו להפיק דבש האורגני בדומה לדבש זיני. הפקת דבש אורגני כוללת שטחי "מרעה" המרוחקים בטווח של 3 ק"מ משטח עירוני או חקלאי, ושיטות טיפול אחרות במזיקים". לדברי לין, מחיר הדבש האורגני גבוה בכ-30%-40% מדבש רגיל, וגם היא מסכימה שאין הרבה הבדל בתוצרת, "גם בדבש טבעי הדבורים וחומרי ההדברה נבדקים".

לפי דני בצלאל, סמנכ"ל השיווק של עדן טבע מרקט, דווקא "מחפשים את הדבש האורגני על המדפים". כאמור, הפערים במחירים משמעותיים. לדוגמה, מחירים לצנצנת של 1 ק"ג אורגני נעים בין 60 ל-85 שקל, לעומת 35-45 שקל לצנצנת 1 ק"ג דבש טבעי.

הערך הבריאותי

הדיאטנית הקלינית לימור בן חיים, חברת עמותת הדיאטנים בישראל "עתיד", מסבירה כי דבש מכיל 20% מים ו-80% סוכרים המורכבים מכמות אחידה של פרוקטוז וגלוקוז. עוד מכיל הדבש נוגדי חמצון שמקורם בצוף. "בגלל שיעור סוכר הפירות הגבוה, משמש הדבש בעיקר כממתיק וכמקור אנרגיה סוכרי, העדיף מכל סוגי הסוכר". בין תכונות הדבש מונה בן-חיים את היותו חומר אנטי בקטריאלי. ריכוז הסוכרים הגבוה אינו מאפשר התפתחות חיידקים. עוד היא מציינת כי דבש מעלה פחות את רמת הסוכר בדם ביחס לסוכרים אחרים וכי הוא מפחית רמות כולסטרול, הומוציסטאין ו-CRP (גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם). כפית דבש מכילה 15 קלוריות.

שימוש נפוץ במוצרי חורף כולל "פרופורוליס" (שרף המצפה את הכוורת מבפנים המכונה אנטיביוטיקה מהטבע). למזון המלכות, שמכינות הפועלות עבור המלכה והרימות, מייחסים סגולות מיוחדות. בשל טעמו המר מזון המלכות נמהל בדבש.

בן-זאב מוסיפה כי דבש שמורתח, לדוגמה במשקה חם או בבישולים, מאבד מערכיו התזונתיים ומשמש רק כממתיק. "להמסת דבש גבישי יש להניח את הצנצנת בקערת מים חמים (60 מעלות מקסימום) ולהימנע ממהילת הדבש במים רותחים".

עוד נזכיר כי לתינוקות עד גיל שנה וחצי אסור בתכלית האיסור לאכול דבש.

רב הביקוש על ההיצע

זני הדבש נקבעים מסוגי הצמחים מהם ניזונים הדבורים. רביד מציין כי הצרכנים מביעים פתיחות למוצרי דבש מגוונים. המגוון כולל, דבש עם לימונית, ג'ינג'ר ותפוז ביד מרדכי, מכוורת הגליל מציגה דבש מנטה ואניס, דבש זעתר, אקליפטוס ודבש מפרחי בצל במשק לין, ובשנה הבאה מכוורת דבורת התבור תציג דבש שקוף שיופק מעצי שיטה קוצנית.

דבש זיני נמכר בעיקר במכוורות ובבתי טבע, ומחירו עשוי להיות גבוה יותר, ולא בגלל הבדל בערכיו שכן אלה נשמרים בכל מקרה. לדוגמה, במכוורת הגליל דבש אקליפטוס נמכר בכ-15 שקל, לעומת כ-25 שקל לדבש לבנדר.

לדברי לין את "שטחי המרעה" של הדבורים מאתרים הדבוראים ונודדים בעקבותיהם. מזג האוויר הוא קריטי לתפוקת הדבש ולצידו שטחי הצמחייה (שדות כותנה ופרדסים) שפוחתים לטובת שטחי הבטון. הדבורה (הנקבות בלבד) מייצרת כמות של כפית דבש במהלך חייה, שנמשכים כ-40 יום.

"כיום המצב הוא שרב הביקוש על ההיצע, ולכן מייבאים דבש", אומר אבידור. "דבש מיובא בד"כ יהיה נחות מזה המיוצר במכוורות", פוסקת בן-זאב ומפצירה לרכוש דבש בבתי טבע ובמכוורות ולהתייחס למחיר כאל ערובה לאיכות. "בדומה לעבודות יד באמנות, גם דבש ממכוורות קטנות שונה מדבש תעשייתי. מחיר הדבש לא השתנה בשנים האחרונות והוא כ-45-50 שקל לק"ג. מחיר זול מדי צריך להדליק נורה אדומה".

"מצד אחד ברורה לנו התחרות ועימה הוזלת מחירי דבש בחנויות", מוסיפה לין, "מצד שני ק"ג דבש איכותי שנמכר כיום ב-35 שקל, מהווה בעיה לכל הענף".

ואבידור מוסיף: "הורדת מחירי הדבש מתפרשת גם כזילות במוצר ובעיקר פוגעת במשווקים".

מרכיבי הדבש, המכילים ברובם סוכרים, שומרים על אורך חייו האינסופי. אגב, דבש שהתקלקל עשוי להעיד כי מדובר בזיוף. שווה לרכוש מארז של 1 ק"ג דבש על-פני צנצנות קטנות שבשקלול עשויות להיות יקרות יותר: לדוגמה, דבש עמק חפר מפרחי בר הנמכר ב-14 שקל ל-350 גר' לעומת כ-35 שקל לצנצנת 1 ק"ג.

5 טיפים לקנייה נבונה של דבש

1. קנייה מגורם מוכר: היות ולא ניתן לזהות דבש מזויף במראית עין, מומלץ לרכוש דבש של יצרנים מוכרים ובערוצי מכירה מסודרים.

2. לא נוזלי מדי: דבש מגובש הוא ערובה לדבש איכותי. דבש נוזלי עובר טיפולים שמונעים התגבשותו. להמסת הסמיכות מניחים את הצנצנת בקערת מים חמים (60 מעלות מקסימום).

3. לפי התקן: תקני הדבש קובעים את שיעור הסוכרים המינימאלי (65%), את שיעור המים (20%), את הימצאות אנזים הדיאסטז ורמת ה-HMF שמלמדת כי הדבש לא חומם יתר על המידה (עד 38 מעלות).

4. מחיר נמוך מדי מחשיד: המחיר לדבש "אמיתי" הוא כ-45 שקל לק"ג.

5. בירור במועצת הדבש: חפשו על התווית את שם היצרן ופרטיו. במקרה של חשד ניתן לברר במועצת הדבש.

עוד כתבות

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות / צילום: Shutterstock

למה כל כך הרבה עובדים דורשים העלאה, ומה התוספת שיקבלו עובדי המגזר הציבורי בינואר?

עליית השכר במגזר העסקי האיצה בחודשים האחרונים, והגיעה לקצב שנתי של 5%, לאחר שבמחצית הראשונה של 2025 נרשמה התמתנות ● בין הסיבות: מחסור בעובדים, היקף המילואים, יוקר המחיה ושינויים בהייטק ● המגזר הציבורי נותר מאחור, אך שם צפוי שיפור כבר בינואר ● המשך המגמה עלול להשפיע לרעה על האינפלציה

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

בעלי המניות של צים בדרישה לדירקטוריון: לפטר את מנכ"ל החברה

בחברת הספנות, שמתנהלת כבר שנה ללא בעל שליטה, מתפתח בשבועות האחרונים מאבק פרוקסי סוער ● צחי אברהם, אחד מבעלי המניות:"חברי הנהלה מנסים לרכוש את החברה בפחות מסך המזומנים בקופה" ● בעלי המניות קוראים לדירקטוריון להפסיק את כהונת המנכ"ל גליקמן

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Susan Walsh

טראמפ מתיר לאנבידיה למכור שבבים מתקדמים לסין עבור רבע מההכנסות

טראמפ הודיע כי ממשלו יאפשר לאנבידיה למכור את שבבי הבינה המלאכותית H200 ללקוחות מאושרים בסין ובמדינות נוספות, בתנאי ש-25% מהכנסות המכירה יועברו לממשל הפדרלי ● למרות האישור, המאמץ של בייג'ינג לצמצם תלות בטכנולוגיה האמריקאית לא פוחת

ראש האופוזיציה יאיר לפיד שבע תשע, ,103FM י02.12.25 / צילום: כדיה לוי

יאיר לפיד התגאה בגיוס חרדים. האם הוא צודק?

במאבק על גיוס החרדים לצבא, ראש האופוזיציה לפיד טוען שכבר יש לו הצלחה מוכחת ● אבל כשמרחיבים קצת את הפריזמה, מגלים שהנתונים של לפיד הרבה פחות מרשימים ● המשרוקית של גלובס

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

לוחמי יהל״ם בתוואי התת-קרקעי / צילום: דובר צה''ל

"בגודל 4 אצטדיונים": תיעוד מהמנהרה שבה הוחזק הדר גולדין

הג'יהאד האיסלאמי: "מסרנו את כל החטופים שהיו בידינו" ● ארגון הטרור חמאס מגייס מחדש פעילים, מחזיר נוכחות חמושה למרחבים הציבוריים ומבסס מחדש שליטה באמצעות סחיטה, מעצרים והפחדה ● מקורות בחמאס: מתקיימות שיחות רציניות לסלילת הדרך למו"מ על השלב השני ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock

מתמחור המניות ועד צמיחה כלכלית: 5 סיבות לאופטימיות המחודשת בוול סטריט

העליות בשוק לאחרונה מעידות שהמשקיעים רוחשים יותר אמון כיום למניות, וזה לא רק בגלל הייפ הבינה המלאכותית ● מדדים פופולריים לחישוב תשואה עודפת נוטים שוב לטובת המניות, נתוני מאקרו נותנים סיבה לתקווה, ומסתמן שגם סקטורים פחות נחשקים מצטרפים לחגיגה

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

דירה במתנה / אילוסטרציה: Shutterstock

להגן על ההון המשפחתי: האם דירה שאדם קיבל במתנה יכולה להיות על תנאי?

בית המשפט הורה לגבר להחזיר להורי אשתו לשעבר את הסכום שנתנו להם לצורך רכישת דירה ● זאת מכיוון שחתם על "כתב התחייבות" שבו הסכים כי אם יתגרש ישיב להורים את הכסף שקיבל לקניית הדירה

הדרישות החדשות שמתכננת להוציא הרשות לני''ע בדוחות הכספיים של חברות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

הדרישה החדשה של הרשות לני"ע מחברות הנדל"ן

בכנס השנתי של מחלקת התאגידים, הרשות הציגה שורה של טעויות מהותיות שנמצאו בדוחות חברות הנדל"ן - מהערכת יתר של הכנסות ועד אי־כלילת עלויות מימון ● ברשות עובדים על מתווה גילוי חדש, שיוצג לציבור בחציון הראשון של 2026

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

מהפכת ה-AI בפירמות עורכי דין / צילום: Shutterstock

תפקיד חדש נולד: פירמות עוה"ד כבר מרגישות את השפעות מהפכת ה־AI

למרות אזהרות של בתי המשפט משימוש לא מפוקח בבינה מלאכותית, פירמות עורכי הדין בישראל לא חוששות להטמיע כלי AI ● עוה"ד מסבירים כיצד משתמשים בכלים, מה הם מחפשים בעובדים בעידן החדש, ולמה עדיין מוקדם להספיד את התחום

תאונת דרכים / צילום: פביו טרופה

הכאוס יידחה: משרד התחבורה מאריך בשנה את הרישיון של שמאי הרכב

לאחר חשיפת גלובס, משרד התחבורה ממהר למנוע מצב שבו חברות הביטוח לא יכולות לשלם על תיקון רכבים, ולכן מוסכים לא יתקנו והציבור יתקע בלי כלי רכב לאחר תאונה ● עד כה, ניתנו לשמאים רישיונות רק לחמש שנים, וכעת אלו יהיו תקפים לשש שנים