גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה מתוקה: כל מה שרציתם לדעת על הדבש

איך מזהים דבש מזויף, מדוע קשה לייצר דבש אורגני, אילו סגולות בריאותיות יש לדבש, וכמה קילוגרמים של הנוזל המתוק הזה אנחנו צורכים בשנה?

1,600 טון דבש ירכשו צרכני ישראל במהלך חגי תשרי - כך מעריכה מועצת הדבש. במכוורת יד מרדכי מציינים שצריכת דבש בישראל עומדת על חצי ק"ג לנפש בשנה (לעומת כמות כפולה שצורכים האמריקאים או האירופאים), כאשר בתקופה זו מהוות המכירות כשליש מהמכירות השנתיות, שמוערכות ב-100 מיליון שקל.

כ-500 דבוראים (שבעבר כונו "כוורנים") פועלים בארץ, בהם שני יצרנים עיקריים: מכוורת יד מרדכי (כ-65% נתח שוק) ומכוורת עמק חפר (25%), 15% מהוות מכוורות בינוניות וקטנות. מועצת הדבש אינה מפקחת על מחירי הדבש, אך מעניקה תו איכות למכוורות המבקשות מיוזמתן לעבור בדיקות ותקינה (ומשתתפות בעלויות).

כ-50% מהמגדלים נכללים בתוכנית האיכות של מועצת הדבש, כאשר הפיקוח (על-ידי אגריאור) נעשה בשלב הייצור ומתייחס לנוהלי הרישום, לסניטציה, לחומרי ההדברה ולתהליך הרדייה. דבש המיובא ארצה בשלב זה אינו עובר בקרה.

דבש בקוסמטיקה

לצד ערכיו התזונתיים מבוקש דבש בתעשיית הקוסמטיקה. עוזי שוורץ, סמנכ"ל שיווק ב"שוורץ קוסמטיקה טבעית", מונה את יתרונות הדבש: "הדבש והפרופוליס מסייעים בחידוש העור, בטיפול בגירויים, בריפוי ובהגלדה של חתכים, יעילים לטיפול באקנה ולריפוי כוויות. בנוסף, נוגדני החמצון שמכיל הדבש מסייעים בעיכוב תהליכי הזדקנות העור". הוא מוסיף כי הדבש כחומר גלם אינו מייקר את מחירי המוצרים.

יהודית ינוס, המדריכה הראשית של שיסיידו, מזכירה את תכונות ספיגת ואצירת הלחות שמספק הדבש לעור ומדגישה כי מריחת דבש טהור ישירות על העור תייבש אותו ולכן יעילותו מופקת רק בתוספת חומרים אחרים. גם מומחי השיער משבחים את יכולות הדבש. מוצרים מבוססי דבש אינם רק נחלת מהדורות חג. לדוגמה: בסדרת מוצרי הדבש של שוורץ כלולים שפתון פרופוליס ב-11 שקל ועד סרום ב-120 שקל, ב"לנקסטר", סדרת המוצרים אקווה מילק המכילה דבש: מקרם ידיים ב-120 שקל ועד קרם פנים ב-230 שקל, מסכה לשיער של קרסטס ב-150 שקל ועוד.

דבש בכאילו

השנה, עשרות צנצנות דבש שנרכשו בשווקים ובחנויות קטנות, נשלחו נבדקו במטרה לאתר זיופים. זייפן שאותר בבדיקה ושיווק מוצר המכונה דבש מלכות הועבר לטיפול משרד החקלאות.

"מחירו של סוכר נמוך יותר ממחירו של דבש טבעי, וזו המוטיבציה לזיופים. לשמחתי בבדיקה שערכנו לא נמצאו הרבה זיופים, והם מצויים כיום בשוליים", אומר הרצל אבידור, מנכ"ל מועצת הדבש.

את הדבש ניתן לבדוק במעבדה בלבד. במועצה לצרכנות מדגישים שלא פעם הבלבול הנובע מהצהרת יצרנים על גבי אריזות מוצרים שדומים לדבש.

לדוגמה על תווית המוצר "דבשית", תחליף דבש המכיל תמציות סוכר, מלח, לימון וחומרי טעם וריח, כתוב "דבש דבורים טבעי". בסמוך לכיתוב, מופיעה בקטן המילה המהותית "בטעם". גם איור הדבורה עשוי לבלבל. מוצרים אלה ממוקמים בסמיכות על מדפי הדבש, וכאן תפקיד החנות לעזור במניעת הבלבול.

יש דבש אורגני?

"לא ניתן לבצע מעקב אחר הדבורה ולבדוק מהיכן שתתה את הצוף", אומרת מלכה בן-זאב, דור חמישי לדבוראים והבעלים של מכוורת דבורת התבור, "לכן להגדיר דבש כאורגני זה בעייתי".

גם אבידור סבור שהתחום האורגני בדבש שנוי במחלוקת. "דבש הוא מוצר מהטבע, ומשכך, בשונה ממוצרים אורגנים אחרים, אין הרבה הבדל בין המוצר הקונבנציונאלי למוצר האורגני".

נטע לין, סמנכ"ל שיווק ופיתוח במשק לין, מדגישה כי דווקא ניתן להפיק מוצרים אורגניים "אמיתיים": "טווח המעוף של דבורה הוא 3 ק"מ, מה שעוזר לנו להפיק דבש האורגני בדומה לדבש זיני. הפקת דבש אורגני כוללת שטחי "מרעה" המרוחקים בטווח של 3 ק"מ משטח עירוני או חקלאי, ושיטות טיפול אחרות במזיקים". לדברי לין, מחיר הדבש האורגני גבוה בכ-30%-40% מדבש רגיל, וגם היא מסכימה שאין הרבה הבדל בתוצרת, "גם בדבש טבעי הדבורים וחומרי ההדברה נבדקים".

לפי דני בצלאל, סמנכ"ל השיווק של עדן טבע מרקט, דווקא "מחפשים את הדבש האורגני על המדפים". כאמור, הפערים במחירים משמעותיים. לדוגמה, מחירים לצנצנת של 1 ק"ג אורגני נעים בין 60 ל-85 שקל, לעומת 35-45 שקל לצנצנת 1 ק"ג דבש טבעי.

הערך הבריאותי

הדיאטנית הקלינית לימור בן חיים, חברת עמותת הדיאטנים בישראל "עתיד", מסבירה כי דבש מכיל 20% מים ו-80% סוכרים המורכבים מכמות אחידה של פרוקטוז וגלוקוז. עוד מכיל הדבש נוגדי חמצון שמקורם בצוף. "בגלל שיעור סוכר הפירות הגבוה, משמש הדבש בעיקר כממתיק וכמקור אנרגיה סוכרי, העדיף מכל סוגי הסוכר". בין תכונות הדבש מונה בן-חיים את היותו חומר אנטי בקטריאלי. ריכוז הסוכרים הגבוה אינו מאפשר התפתחות חיידקים. עוד היא מציינת כי דבש מעלה פחות את רמת הסוכר בדם ביחס לסוכרים אחרים וכי הוא מפחית רמות כולסטרול, הומוציסטאין ו-CRP (גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם). כפית דבש מכילה 15 קלוריות.

שימוש נפוץ במוצרי חורף כולל "פרופורוליס" (שרף המצפה את הכוורת מבפנים המכונה אנטיביוטיקה מהטבע). למזון המלכות, שמכינות הפועלות עבור המלכה והרימות, מייחסים סגולות מיוחדות. בשל טעמו המר מזון המלכות נמהל בדבש.

בן-זאב מוסיפה כי דבש שמורתח, לדוגמה במשקה חם או בבישולים, מאבד מערכיו התזונתיים ומשמש רק כממתיק. "להמסת דבש גבישי יש להניח את הצנצנת בקערת מים חמים (60 מעלות מקסימום) ולהימנע ממהילת הדבש במים רותחים".

עוד נזכיר כי לתינוקות עד גיל שנה וחצי אסור בתכלית האיסור לאכול דבש.

רב הביקוש על ההיצע

זני הדבש נקבעים מסוגי הצמחים מהם ניזונים הדבורים. רביד מציין כי הצרכנים מביעים פתיחות למוצרי דבש מגוונים. המגוון כולל, דבש עם לימונית, ג'ינג'ר ותפוז ביד מרדכי, מכוורת הגליל מציגה דבש מנטה ואניס, דבש זעתר, אקליפטוס ודבש מפרחי בצל במשק לין, ובשנה הבאה מכוורת דבורת התבור תציג דבש שקוף שיופק מעצי שיטה קוצנית.

דבש זיני נמכר בעיקר במכוורות ובבתי טבע, ומחירו עשוי להיות גבוה יותר, ולא בגלל הבדל בערכיו שכן אלה נשמרים בכל מקרה. לדוגמה, במכוורת הגליל דבש אקליפטוס נמכר בכ-15 שקל, לעומת כ-25 שקל לדבש לבנדר.

לדברי לין את "שטחי המרעה" של הדבורים מאתרים הדבוראים ונודדים בעקבותיהם. מזג האוויר הוא קריטי לתפוקת הדבש ולצידו שטחי הצמחייה (שדות כותנה ופרדסים) שפוחתים לטובת שטחי הבטון. הדבורה (הנקבות בלבד) מייצרת כמות של כפית דבש במהלך חייה, שנמשכים כ-40 יום.

"כיום המצב הוא שרב הביקוש על ההיצע, ולכן מייבאים דבש", אומר אבידור. "דבש מיובא בד"כ יהיה נחות מזה המיוצר במכוורות", פוסקת בן-זאב ומפצירה לרכוש דבש בבתי טבע ובמכוורות ולהתייחס למחיר כאל ערובה לאיכות. "בדומה לעבודות יד באמנות, גם דבש ממכוורות קטנות שונה מדבש תעשייתי. מחיר הדבש לא השתנה בשנים האחרונות והוא כ-45-50 שקל לק"ג. מחיר זול מדי צריך להדליק נורה אדומה".

"מצד אחד ברורה לנו התחרות ועימה הוזלת מחירי דבש בחנויות", מוסיפה לין, "מצד שני ק"ג דבש איכותי שנמכר כיום ב-35 שקל, מהווה בעיה לכל הענף".

ואבידור מוסיף: "הורדת מחירי הדבש מתפרשת גם כזילות במוצר ובעיקר פוגעת במשווקים".

מרכיבי הדבש, המכילים ברובם סוכרים, שומרים על אורך חייו האינסופי. אגב, דבש שהתקלקל עשוי להעיד כי מדובר בזיוף. שווה לרכוש מארז של 1 ק"ג דבש על-פני צנצנות קטנות שבשקלול עשויות להיות יקרות יותר: לדוגמה, דבש עמק חפר מפרחי בר הנמכר ב-14 שקל ל-350 גר' לעומת כ-35 שקל לצנצנת 1 ק"ג.

5 טיפים לקנייה נבונה של דבש

1. קנייה מגורם מוכר: היות ולא ניתן לזהות דבש מזויף במראית עין, מומלץ לרכוש דבש של יצרנים מוכרים ובערוצי מכירה מסודרים.

2. לא נוזלי מדי: דבש מגובש הוא ערובה לדבש איכותי. דבש נוזלי עובר טיפולים שמונעים התגבשותו. להמסת הסמיכות מניחים את הצנצנת בקערת מים חמים (60 מעלות מקסימום).

3. לפי התקן: תקני הדבש קובעים את שיעור הסוכרים המינימאלי (65%), את שיעור המים (20%), את הימצאות אנזים הדיאסטז ורמת ה-HMF שמלמדת כי הדבש לא חומם יתר על המידה (עד 38 מעלות).

4. מחיר נמוך מדי מחשיד: המחיר לדבש "אמיתי" הוא כ-45 שקל לק"ג.

5. בירור במועצת הדבש: חפשו על התווית את שם היצרן ופרטיו. במקרה של חשד ניתן לברר במועצת הדבש.

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

בור ההפסדים שנוצר בגלל הנפילה בקריפטו – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנפילות בשוק הקריפטו חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים בוול סטריט ● האם קרנות הגידור יצדיקו את העליות לאורך זמן ● הסיבה שהמשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול ● וגם: כך הפכה אחת מקבוצות המזון הגדולות והמסתוריות בישראל ללהיט בבורסה

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית הציתה מרוץ אזורי חדש לגרעין אזרחי. האם לישראל יש סיבה לדאגה?

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

לפי שווי של מיליארד ש': קרן אמריקאית רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של עומר אדם, מאור מלול ונסים גאון

קרן ההשקעות האמריקאית BGA רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של היזמים מאור מלול, נסים גאון ועומר אדם ● לפי ההערכות, העסקה מגלמת לחברה שווי של מיליארד שקל ותאפשר לה לרכוש קרקעות נוספות ולהתרחב לפרויקטים נוספים

בכובע DOGE: מאסק בבית הלבן / צילום: Reuters, Nathan Howard

שנה אחרי הקמת המחלקה של מאסק: מה יצא מריצת האמוק הזו

בינואר הוקמה בסערה המחלקה לייעול ממשלתי, עם אילון מאסק כנער הפוסטר שמצהיר על קיצוץ של טריליון דולר ● המהלכים שלה גרמו למאות אלפים לאבד את עבודתם, יש שאומרים גם עלו בחיי אדם, ומנגד התומכים מתעקשים שהיא משמעותית ● מה קרה בסיכום השנה הזו

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איציק חנגל (מימין) ויעקב ביטון. ''זה נראה נוצץ מבחוץ'' / צילום: ענבל מרמרי

המסעדן והמשקיע שעומדים מאחורי כמה מהמסעדות הטובות בישראל: "אין תשואה כזאת בשום מקום אחר"

ליעקב ביטון יש 30 שנות ניסיון ו-14 מסעדות, אבל הוא מעדיף להישאר משקיע שקט ● המסעדן המוערך איציק חנגל חבר אליו לשלושה מקומות משותפים ● בראיון משותף הם מדברים על אתגרי הענף ("יש התקפי חרדה מטורפים"), קשיי גיוס העובדים ("בכשרות אין מחסור בכוח אדם") ועל המשקיע הפסיבי בעל החברה הבורסאית: "משקיע לא יקבל תשואה כזאת בשום מקום אחר"

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

מחוץ לחוק ההסדרים: הסדרת ימי המילואים ושיפור לימודי העברית בחברה הערבית

טיוטת חוק ההסדרים המעודכנת מוותרת על שתי רפורמות מרכזיות: המנגנון החדש של האוצר להגבלת ימי המילואים ורפורמת לימודי העברית בחברה הערבית ● היועמ"שית פסלה את מהלך המילואים בשל אי הלימה לפסיקת בג"ץ, ודרשה להעביר אותו במסגרת חקיקה עצמאית

מפעל סוגת - סוכר -  קרית גת / צילום: תמר מצפי

מלח הארץ וקפה נח'לה בדרך לבורסה: סוגת רוצה לגייס לפי שווי של 900 מיליון שקל

יצרנית ויבואנית המזון הגישה תשקיף ראשון לקראת הנפקה אשר צפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● החברה, המחזיקה בשורה ארוכה של מותגים פופולאריים, תתחיל להציג את פעילותה לגופי ההשקעות בשבוע הבא

LeapMotor C10 פלאג־אין / צילום: יח''צ

הפלאג-אין הסינית החדשה מרווחת ומתומחרת היטב, אבל יש מקום לשיפור

לגרסת הפלאג־אין החדשה של הקרוס־אובר הסיני יש עדיין מה לשפר באגף התוכנה, אבל היא משלבת תא נוסעים מרווח ומאובזר היטב ביחד עם יכולת שיוט חסכונית למרחקים ארוכים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

אמיר טייג / צילום: פרטי

המשקיע שעבר למדריד ויצא לפנסיה מוקדמת בזכות רכישת דירות

החיים האינטנסיביים בישראל וסקרנות הובילו עיתונאי ואדריכלית לעזוב את ישראל לטובת ספרד - לאחר שהחלו להשקיע בה בנדל"ן מניב ● כעת הם מחזיקים במדריד מספר דירות, חלקן להשכרה לטווח קצר וחלקן לטווח הארוך

זום גלובלי / צילום: Reuters

מה קורה לצוות כשחללית מתנתקת מהמסלול ועוד חדשות מהעולם

בהודו הוטל עונש מוות על ראשת הממשלה לשעבר, ובגרמניה מכירה פומבית עוררה סערה ● השבוע, באיחור של 9 ימים, שב צוות אסטרונאוטים מהחלל ● ואיזה סכסוך ארוך הגיע לסופו? ● זום גלובלי, מדור חדש

ההפגנה בכיכר הבימה בתל אביב / צילום: ליאור רוטשטיין

רבבות מפגינים בתל אביב בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית

צה"ל תקף באופן ממוקד ברצועת עזה, יעד התקיפה: עלאא' חדידי, בכיר בזרוע הצבאית של חמאס ● חוליית מחבלים יצאה ממנהרה מעבר לקו הצהוב - וחוסלה מהאוויר, כוחות צה"ל פועלים להשמיד את התוואים התת-קרקעיים במרחב ● בחמאס סבורים שישראל מחכה להזדמנות להביא לקריסת ההסכם, ולכן הם מעכבים את המשך העברת החללים ● עדכונים שוטפים

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן שוקל הנפקות בו זמנית של חברה וקרן חדשה

המיליארדר ביל אקמן, מתכנן להנפיק את חברת ניהול קרנות הגידור שלו, פרשינג סקוור לציבור כבר בתחילת השנה הבאה, במקביל לקרן סגורה חדשה

וול סטריט / צילום: ap

וול סטריט ננעלה בעליות; שער הביטקוין עומד על כ-84 אלף דולר

לאחר יום מסחר תנודתי - נעילה מעורבת באירופה ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ויורד מתחת ל-84 אלף דולר למטבע ● המסחר באסיה נסגר בירידות חדות: הקוספי צלל ב-3.8% והנייקי ירד ב-2.3% ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.29 שקלים

מרים פיירברג / צילום: תמר מצפי

הלכה לעולמה ראש עיריית נתניה מרים פיירברג-איכר

פיירברג ז"ל כיהנה כראש העיר יותר מ-26 שנים, והתמודדה בשנים האחרונות עם מחלה קשה • היא אותרה בביתה, שם נאלצו לקבוע את מותה • מלבד תפקיד ראש העיר שאותו מילאה, פיירברג ז"ל שימשה גם יו"ר איגוד ערים לכבאות ודירקטורית במגוון גופים, בהם מקורות ומד"א

מתוך ''משל החמ''ל - התצפיתניות של גזרת עזה'' / צילום: באדיבות היוצרת וספירו סרטים

"משל החמ"ל": אי אפשר להסיר את המבט

המיצג החדש במוזיאון תל אביב לאמנות של הבמאית והתסריטאית טליה לביא מביא את סיפורן של התצפיתניות בגזרת עזה ב-2016-2024 ● לא מדובר בתחקיר ההתרחשות ב-7 באוקטובר, אבל הסיפורים של הנשים הללו מלמדים יותר מכל מה באמת היה שם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לוין מינה רשמית את בן-חמו למפקח על חקירת הפצ"רית; בג"ץ הוציא צו שמעכב את המינוי

לפני יומיים הודיע שר המשפטים כי בכוונתו למנות את שופט המחוזי בדימוס לתפקיד, וזאת למרות שאינו עובד מדינה בכיר כפי שדרש בג"ץ ● ואולם, הנשיא עמית הוציא צו שמקפיא את המינוי בינתיים "מטעמי שימור המצב הקיים" ● לשכת עוה"ד הודיעה כי תעתור נגד המינוי לבג"ץ