גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה מתוקה: כל מה שרציתם לדעת על הדבש

איך מזהים דבש מזויף, מדוע קשה לייצר דבש אורגני, אילו סגולות בריאותיות יש לדבש, וכמה קילוגרמים של הנוזל המתוק הזה אנחנו צורכים בשנה?

1,600 טון דבש ירכשו צרכני ישראל במהלך חגי תשרי - כך מעריכה מועצת הדבש. במכוורת יד מרדכי מציינים שצריכת דבש בישראל עומדת על חצי ק"ג לנפש בשנה (לעומת כמות כפולה שצורכים האמריקאים או האירופאים), כאשר בתקופה זו מהוות המכירות כשליש מהמכירות השנתיות, שמוערכות ב-100 מיליון שקל.

כ-500 דבוראים (שבעבר כונו "כוורנים") פועלים בארץ, בהם שני יצרנים עיקריים: מכוורת יד מרדכי (כ-65% נתח שוק) ומכוורת עמק חפר (25%), 15% מהוות מכוורות בינוניות וקטנות. מועצת הדבש אינה מפקחת על מחירי הדבש, אך מעניקה תו איכות למכוורות המבקשות מיוזמתן לעבור בדיקות ותקינה (ומשתתפות בעלויות).

כ-50% מהמגדלים נכללים בתוכנית האיכות של מועצת הדבש, כאשר הפיקוח (על-ידי אגריאור) נעשה בשלב הייצור ומתייחס לנוהלי הרישום, לסניטציה, לחומרי ההדברה ולתהליך הרדייה. דבש המיובא ארצה בשלב זה אינו עובר בקרה.

דבש בקוסמטיקה

לצד ערכיו התזונתיים מבוקש דבש בתעשיית הקוסמטיקה. עוזי שוורץ, סמנכ"ל שיווק ב"שוורץ קוסמטיקה טבעית", מונה את יתרונות הדבש: "הדבש והפרופוליס מסייעים בחידוש העור, בטיפול בגירויים, בריפוי ובהגלדה של חתכים, יעילים לטיפול באקנה ולריפוי כוויות. בנוסף, נוגדני החמצון שמכיל הדבש מסייעים בעיכוב תהליכי הזדקנות העור". הוא מוסיף כי הדבש כחומר גלם אינו מייקר את מחירי המוצרים.

יהודית ינוס, המדריכה הראשית של שיסיידו, מזכירה את תכונות ספיגת ואצירת הלחות שמספק הדבש לעור ומדגישה כי מריחת דבש טהור ישירות על העור תייבש אותו ולכן יעילותו מופקת רק בתוספת חומרים אחרים. גם מומחי השיער משבחים את יכולות הדבש. מוצרים מבוססי דבש אינם רק נחלת מהדורות חג. לדוגמה: בסדרת מוצרי הדבש של שוורץ כלולים שפתון פרופוליס ב-11 שקל ועד סרום ב-120 שקל, ב"לנקסטר", סדרת המוצרים אקווה מילק המכילה דבש: מקרם ידיים ב-120 שקל ועד קרם פנים ב-230 שקל, מסכה לשיער של קרסטס ב-150 שקל ועוד.

דבש בכאילו

השנה, עשרות צנצנות דבש שנרכשו בשווקים ובחנויות קטנות, נשלחו נבדקו במטרה לאתר זיופים. זייפן שאותר בבדיקה ושיווק מוצר המכונה דבש מלכות הועבר לטיפול משרד החקלאות.

"מחירו של סוכר נמוך יותר ממחירו של דבש טבעי, וזו המוטיבציה לזיופים. לשמחתי בבדיקה שערכנו לא נמצאו הרבה זיופים, והם מצויים כיום בשוליים", אומר הרצל אבידור, מנכ"ל מועצת הדבש.

את הדבש ניתן לבדוק במעבדה בלבד. במועצה לצרכנות מדגישים שלא פעם הבלבול הנובע מהצהרת יצרנים על גבי אריזות מוצרים שדומים לדבש.

לדוגמה על תווית המוצר "דבשית", תחליף דבש המכיל תמציות סוכר, מלח, לימון וחומרי טעם וריח, כתוב "דבש דבורים טבעי". בסמוך לכיתוב, מופיעה בקטן המילה המהותית "בטעם". גם איור הדבורה עשוי לבלבל. מוצרים אלה ממוקמים בסמיכות על מדפי הדבש, וכאן תפקיד החנות לעזור במניעת הבלבול.

יש דבש אורגני?

"לא ניתן לבצע מעקב אחר הדבורה ולבדוק מהיכן שתתה את הצוף", אומרת מלכה בן-זאב, דור חמישי לדבוראים והבעלים של מכוורת דבורת התבור, "לכן להגדיר דבש כאורגני זה בעייתי".

גם אבידור סבור שהתחום האורגני בדבש שנוי במחלוקת. "דבש הוא מוצר מהטבע, ומשכך, בשונה ממוצרים אורגנים אחרים, אין הרבה הבדל בין המוצר הקונבנציונאלי למוצר האורגני".

נטע לין, סמנכ"ל שיווק ופיתוח במשק לין, מדגישה כי דווקא ניתן להפיק מוצרים אורגניים "אמיתיים": "טווח המעוף של דבורה הוא 3 ק"מ, מה שעוזר לנו להפיק דבש האורגני בדומה לדבש זיני. הפקת דבש אורגני כוללת שטחי "מרעה" המרוחקים בטווח של 3 ק"מ משטח עירוני או חקלאי, ושיטות טיפול אחרות במזיקים". לדברי לין, מחיר הדבש האורגני גבוה בכ-30%-40% מדבש רגיל, וגם היא מסכימה שאין הרבה הבדל בתוצרת, "גם בדבש טבעי הדבורים וחומרי ההדברה נבדקים".

לפי דני בצלאל, סמנכ"ל השיווק של עדן טבע מרקט, דווקא "מחפשים את הדבש האורגני על המדפים". כאמור, הפערים במחירים משמעותיים. לדוגמה, מחירים לצנצנת של 1 ק"ג אורגני נעים בין 60 ל-85 שקל, לעומת 35-45 שקל לצנצנת 1 ק"ג דבש טבעי.

הערך הבריאותי

הדיאטנית הקלינית לימור בן חיים, חברת עמותת הדיאטנים בישראל "עתיד", מסבירה כי דבש מכיל 20% מים ו-80% סוכרים המורכבים מכמות אחידה של פרוקטוז וגלוקוז. עוד מכיל הדבש נוגדי חמצון שמקורם בצוף. "בגלל שיעור סוכר הפירות הגבוה, משמש הדבש בעיקר כממתיק וכמקור אנרגיה סוכרי, העדיף מכל סוגי הסוכר". בין תכונות הדבש מונה בן-חיים את היותו חומר אנטי בקטריאלי. ריכוז הסוכרים הגבוה אינו מאפשר התפתחות חיידקים. עוד היא מציינת כי דבש מעלה פחות את רמת הסוכר בדם ביחס לסוכרים אחרים וכי הוא מפחית רמות כולסטרול, הומוציסטאין ו-CRP (גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם). כפית דבש מכילה 15 קלוריות.

שימוש נפוץ במוצרי חורף כולל "פרופורוליס" (שרף המצפה את הכוורת מבפנים המכונה אנטיביוטיקה מהטבע). למזון המלכות, שמכינות הפועלות עבור המלכה והרימות, מייחסים סגולות מיוחדות. בשל טעמו המר מזון המלכות נמהל בדבש.

בן-זאב מוסיפה כי דבש שמורתח, לדוגמה במשקה חם או בבישולים, מאבד מערכיו התזונתיים ומשמש רק כממתיק. "להמסת דבש גבישי יש להניח את הצנצנת בקערת מים חמים (60 מעלות מקסימום) ולהימנע ממהילת הדבש במים רותחים".

עוד נזכיר כי לתינוקות עד גיל שנה וחצי אסור בתכלית האיסור לאכול דבש.

רב הביקוש על ההיצע

זני הדבש נקבעים מסוגי הצמחים מהם ניזונים הדבורים. רביד מציין כי הצרכנים מביעים פתיחות למוצרי דבש מגוונים. המגוון כולל, דבש עם לימונית, ג'ינג'ר ותפוז ביד מרדכי, מכוורת הגליל מציגה דבש מנטה ואניס, דבש זעתר, אקליפטוס ודבש מפרחי בצל במשק לין, ובשנה הבאה מכוורת דבורת התבור תציג דבש שקוף שיופק מעצי שיטה קוצנית.

דבש זיני נמכר בעיקר במכוורות ובבתי טבע, ומחירו עשוי להיות גבוה יותר, ולא בגלל הבדל בערכיו שכן אלה נשמרים בכל מקרה. לדוגמה, במכוורת הגליל דבש אקליפטוס נמכר בכ-15 שקל, לעומת כ-25 שקל לדבש לבנדר.

לדברי לין את "שטחי המרעה" של הדבורים מאתרים הדבוראים ונודדים בעקבותיהם. מזג האוויר הוא קריטי לתפוקת הדבש ולצידו שטחי הצמחייה (שדות כותנה ופרדסים) שפוחתים לטובת שטחי הבטון. הדבורה (הנקבות בלבד) מייצרת כמות של כפית דבש במהלך חייה, שנמשכים כ-40 יום.

"כיום המצב הוא שרב הביקוש על ההיצע, ולכן מייבאים דבש", אומר אבידור. "דבש מיובא בד"כ יהיה נחות מזה המיוצר במכוורות", פוסקת בן-זאב ומפצירה לרכוש דבש בבתי טבע ובמכוורות ולהתייחס למחיר כאל ערובה לאיכות. "בדומה לעבודות יד באמנות, גם דבש ממכוורות קטנות שונה מדבש תעשייתי. מחיר הדבש לא השתנה בשנים האחרונות והוא כ-45-50 שקל לק"ג. מחיר זול מדי צריך להדליק נורה אדומה".

"מצד אחד ברורה לנו התחרות ועימה הוזלת מחירי דבש בחנויות", מוסיפה לין, "מצד שני ק"ג דבש איכותי שנמכר כיום ב-35 שקל, מהווה בעיה לכל הענף".

ואבידור מוסיף: "הורדת מחירי הדבש מתפרשת גם כזילות במוצר ובעיקר פוגעת במשווקים".

מרכיבי הדבש, המכילים ברובם סוכרים, שומרים על אורך חייו האינסופי. אגב, דבש שהתקלקל עשוי להעיד כי מדובר בזיוף. שווה לרכוש מארז של 1 ק"ג דבש על-פני צנצנות קטנות שבשקלול עשויות להיות יקרות יותר: לדוגמה, דבש עמק חפר מפרחי בר הנמכר ב-14 שקל ל-350 גר' לעומת כ-35 שקל לצנצנת 1 ק"ג.

5 טיפים לקנייה נבונה של דבש

1. קנייה מגורם מוכר: היות ולא ניתן לזהות דבש מזויף במראית עין, מומלץ לרכוש דבש של יצרנים מוכרים ובערוצי מכירה מסודרים.

2. לא נוזלי מדי: דבש מגובש הוא ערובה לדבש איכותי. דבש נוזלי עובר טיפולים שמונעים התגבשותו. להמסת הסמיכות מניחים את הצנצנת בקערת מים חמים (60 מעלות מקסימום).

3. לפי התקן: תקני הדבש קובעים את שיעור הסוכרים המינימאלי (65%), את שיעור המים (20%), את הימצאות אנזים הדיאסטז ורמת ה-HMF שמלמדת כי הדבש לא חומם יתר על המידה (עד 38 מעלות).

4. מחיר נמוך מדי מחשיד: המחיר לדבש "אמיתי" הוא כ-45 שקל לק"ג.

5. בירור במועצת הדבש: חפשו על התווית את שם היצרן ופרטיו. במקרה של חשד ניתן לברר במועצת הדבש.

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"