גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה לעו"ד שרגא בירן: ישלם לשותפו צדקיהו הרמולין חמישית משווי משרדו

המחוזי קבע כי הרמולין היה שותף מלא במשרד עוה"ד שרגא בירן ושות' בשיעור של 19%, ולא רק שותף ברווחי המשרד - ומינה מומחים שיעריכו את שווי המשרד ■ הרמולין: חלקי שווה מאות מיליונים; בירן: הנייר סובל הכל

מכה לעורך הדין העשיר בישראל, שרגא בירן: בית המשפט המחוזי בתל-אביב קבע כי עו"ד צדקיהו הרמולין היה שותף מלא במשרד עוה"ד שרגא בירן ושות' בשיעור של 19%, ולא רק שותף ברווחי המשרד. המשמעות היא שהרמולין זכאי לקבל 19% משווי המשרד בכסף או בשווה-כסף.

בית המשפט קבע כי "זיהוי הנכסים השייכים לשותפות קשה במיוחד, לאור עירוב הפעילות העסקית של השותפות בפעילות הפרטית של שרגא בירן ובני משפחתו". לכן מונו עו"ד אלקס הרטמן ממשרד ש. הורוביץ ושות', ורו"ח יוני קפלן, שהיה נציב מס הכנסה, כמומחים-בודקים מכריעים, שיקבעו אילו נכסים שייכים לשותפות וכן מהו שווייה. על קביעתם הסופית ניתן יהיה לערער רק אם בית המשפט ישוכנע כי הכרעתם "לוקה בפגם מהותי היוצר עיוות דין קיצוני".

מקורבי הרמולין מעריכים את חלקו בכמה מאות מיליוני שקלים, שכן לטענתם בשנת 1981, אז הוא נכנס לשותפות, לא היו לבירן כל הנכסים שיש לו כעת. "אם אכן התנהלו הנכסים של השותפות ושל בירן בערבוב", הם טוענים, "לא מן הנמנע כי כל הרכוש הפרטי שנצבר - מקורו ותחילתו בכספי וקשרי השותפות עם לקוחות המשרד".

מקורבי בירן אמרו בתגובה כי "הנייר סובל הכל", אך סירבו לפרט (מטעמים מובנים) מהו להערכתם שווי המשרד. בירן טען בהליך כי קשה להצמיד "תג מחיר" לפרויקטים רבים המצויים בהליכי הבשלה שונים. סביר להניח כי ההתדיינות בין הצדדים תימשך עוד זמן רב.

שותף או שותף ברווחים

משרד בירן עוסק בעיקר בתחום הנדל"ן. המשרד מבצע עסקאות ענק, ולעיתים קרובות חלק משכר-הטרחה שהוא גובה מבוסס על קבלת זכויות בעין (שטחי מסחר, דירות, זכויות עתידיות בפרויקטים וכו').

הסכסוך בין בירן להרמולין פרץ בתחילת 2005. באמצעות עוה"ד ד"ר יוסי שגב, סיני אליאס ואורי אדלשטיין תבע הרמולין לפרק את השותפות ולקבל את חלקו בה - 19% מכל רכושו של בירן. לדבריו, הרקע לפירוק הוא איבוד האמון בשרגא בירן ובבנו, עו"ד בעז בירן. הרמולין טען כי בירן התנתק מהמשרד לטובת עסקיו האישיים.

בירן טען מנגד, באמצעות עוה"ד רם כספי, ניר כהן, רונן לפן ורונית מאיר, כי הרמולין כלל לא היה "שותף" במשרד לפי פקודת השותפויות, אלא קיבל את שכרו בדרך של "השתתפות ברווחים". לדבריו, במשך שנים נהנה הרמולין מהמוניטין של בירן וזכה בזכות רבת-ערך להשתתף ברווחים של אחד המשרדים המובילים במדינה - מבלי שהביא בעצמו לקוחות או תיקים משמעותיים למשרד, ומבלי שתרם למוניטין.

התנהלות בערבובייה

השופט מגן אלטוביה דחה את ניסיונו של בירן להתכחש לשותפות עם הרמולין, וציין כי שוכנע כי "כוונת הצדדים בעת כריתת הסכם השותפות היתה ליצירת קשרי שותפות כמשמעותם בפקודה". זאת, למרות שמושכות ניהול השותפות הופקדו בידי בירן, והוא זה שהועמד באור הזרקורים וייצג את השותפות כלפי חוץ.

אלטוביה ציין כי גם כלפי חוץ וגם כלפי רשויות המשרד המשרד הוצג כשותפות. כן נקבע כי בנו של בירן, בעז, ועו"ד דייויד אמיד, אינם שותפים מלאים בשותפות. כאמור, אלטוביה ציין כי "נכסי המשרד ונכסיו של בירן התנהלו במידת מה בערבובייה".

אלטוביה הוסיף כי הרמולין צודק בטענתו כי הדרך החוקית האפשרית היחידה שהיתה בפניו לביצוע חלוקת נכסי השותפות בין השותפים היא פירוקה (צעד שהרמולין לא חפץ בו כשלעצמו). אלא שקיים "סעד חלופי ראוי וצודק", שכן "כניסתו של המשרד להליך פירוק יביא בסופו של יום לירידת ערכה של השותפות, ובתוך כך יזיק גם להרמולין".

השופט קבע כי פקודת השותפויות מאפשרת לבית המשפט שלא להיענות לבקשת פירוק, ובכך הסמיך את בית המשפט להתוות את הדרך להפרדתו ול"ניתוקו" של שותף משותפות פעילה שלא באמצעות פירוקה. לכן, הרמולין יקבל כסף תמורת הסתלקותו מהשותפות:

"יש להגדיר ולהעריך את מסת נכסי השותפות, ולאחר מכן לקבוע את שווי זכויותיו של התובע בשותפות - בכך אפשר יהיה להעניק לתובע את תמורת זכויותיו חרף אי-ההסכמה בין השותפים, וזאת מבלי לפרק את השותפות", קבע אלטוביה.

בדיקת מומחים

באופן חריג, מינה השופט אלטוביה את עו"ד אלקס הרטמן ורו"ח יוני קפלן למומחים, להם "תהא סמכות של מעין כונסי נכסים לצורך הוצאתו לפועל של פסק הדין".

השופט אלטוביה קבע כי המומחים יוכלו לדרוש כל חשבון ומסמך מהצדדים, ויוכלו להיעזר בעצמם במומחים נוספים.

עוד נקבע בפסק הדין כי המשרד ימשיך להיות מנוהל בינתיים בידי עו"ד בירן ובנו, אך הם ידווחו למומחים על כל עסקה מטריאלית שנערכה מיום מתן הודעת הפירוק ועד היום.

בירן חוייב בהוצאות משפט ושכר-טרחת עורך דין בסך 268 אלף שקל. (ת.א. 1083/06).

שרגא בירן - נדל"ניסט וסוציאליסט / רקע

שרגא בירן, כמו עורכי דין נד"לניסטיים אחרים בישראל (משה שוב, אייבי נאמן ואחרים), הבין לפני עשרות שנים כי גביית תעריף מהלקוח לפי אחוזים מהקרקע משתלמת בהרבה מכל תעריף אחר הנהוג במקצוע.

בעקבות זאת, בירן הוא ככל הנראה עורך הדין העשיר ביותר בישראל, עם הון אישי המוערך ביותר ממיליארד שקל. אחזקותיו המשותפות בקבוצת אלון (או בחברת הנדל"ן רוזבאד) עם בן-דודו, דודי וייסמן, היו רק תולדה של הכסף הרב שהוא עשה כעורך דין בתחום הנדל"ן, שחיפש מקור טוב להשקעות.

קשה להתעלם מבירן, המנופף לכל אורך השנים האחרונות בדגל הסוציאליזם ובשם העזרה לשכבות החלשות. הילד שהוריו נורו מול עיניו בגיל 10, שעלה לבדו לארץ לקיבוץ מסילות שבעמק בית-שאן, יוצא בחריפות מעל כל במה נגד ריכוז העושר במדינת ישראל, וקורא שוב ושוב להפרטה שוויונית של נכסי המדינה בין כל אזרחיה.

רק שבפועל, את עיקר כספו עשה בירן בשנות ה-90, בהחלטת המדינה להעשיר את אנשי המושבים והקיבוצים בהפרטת הקרקעות הגדולה בעקבות גל העלייה מברית-המועצות. כסף רב לא היה להם, אז בירן לקח אחוזים מהפוטנציאל בהפשרת הקרקעות. כך הוא השיג בין היתר 9% מאיירפורט סיטי שליד נתב"ג (הסכם מול מושב ברקת), ומשרדו גרף סכום המוערך במאות מיליוני דולרים מייצוג קיבוצים ומושבים רבים.

אפילו לתחום האנרגיה הוא הגיע בדרך דומה. במקום תשלום, הוא קיבל פעם מלקוח תחנת-דלק ליד רמת-גן. כשנחשף לשולי הרווח ולהזדמנות בתחום, החל לפתח גם את זרוע האנרגיה.

כיום עסוק משרדו של בירן בהובלת המכרז שנפתח בשבוע שעבר מחדש על קרקעות השוק הסיטונאי בתל-אביב - שבבעלות עיריית תל-אביב, תנובה ועשרות סוחרי השוק בעבר. כשתימכר הקרקע, סביר להניח כי עשרות מיליוני שקלים (לפחות) יזרמו לקופתו של בירן.

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר