גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יקבע את תעריפי בזק

עדיף לכולם לבחור בחברה ייעוץ חיצונית שתפתח מודלים חדשים ויעילים לצרכנים

1. איך לקבוע את תעריפי בזק

משרד התקשורת אמור לקבל בימים הקרובים החלטה חשובה שתקבע אם יש מקום להקים ועדה חיצונית לצורך קביעת תעריפי בזק - או למנות חברת ייעוץ חיצונית, כפי שבעבר מונתה חברת NERA לצורך קביעת תעריפי קישור גומלין בסלולר.

קביעת מבנה תעריפים נכון היא אבן-יסוד לפיתוחו של ענף התקשורת. בעולם התקשורת הנוכחי, שהולך ומתבסס רק על פרוטוקול אינטרנט (IP), אבד הכלח על המודל של חיוב לפי שנייה, לטובת חבילות במחיר קבוע.

בצד אחד של המתרס עומד אסף כהן, סמנכ"ל כלכלה במשרד התקשורת, שרוצה למנות ועדה בראשותו של פרופ' ראובן גרונאו. מנגד, אחרים הסבורים כי יש למנות חברה חיצונית שתעשה את העבודה.

לכל דרך יתרונות וחסרונות, ומנכ"ל משרד התקשורת, עדן ברטל, הוא זה שיחליט באיזו מתכונת ייקבעו תעריפי בזק. הנטייה שלו, לפי הערכות, היא למנות ועדה חיצונית שהרכבה ייקבע בקרוב.

כלל לא בטוח שפרופ' גרונאו, שקרוב במשך שנים למשרד התקשורת, אכן יעמוד בראש ועדה כזו. גורמים במשרד התקשורת חשים כי הגיע הזמן לרענן את השורות ולהביא אנשים חדשים לוועדה, למורת רוחו של אגף הכלכלה.

הוועדה האחרונה שבראשה עמד גרונאו, ואשר במסגרתה נקבעה מדיניות התחרות בשוק התקשורת במארס 2008, לא נחלה הצלחה מרובה, ומסקנותיה העיקריות התאדו.

היה זה שר התקשורת הקודם, אריאל אטיאס, שמינה את ועדת גרונאו, קיבל את מסקנותיה - וגם דחה את יישומה לאחר שהגיע באיחור לתובנה כי המסקנות שלה לא ניתנות ליישום. נראה שהוא רצה להראות שהוא מסוגל לעשות מהפכות, לא הקשיב לאזהרות - ובסוף הפיל את התיק על משרד האוצר, כאילו בגלל שלא אישר לו תקנים אי-אפשר היה ליישם את מסקנות הוועדה.

אגף הכלכלה בראשותו של כהן מעדיף את גרונאו משום שהוא סומך עליו ומעריך אותו, והם מדברים "באותה שפה". לא לחינם ועדת גרונאו האחרונה נקראת כך רשמית, אך חבריה קראו לה ועדת אסף - היא הרי הגיעה למסקנות שהוא רצה.

הטיעון העיקרי להקמתה של ועדה לפיקוח על תעריפי בזק הוא שאינה יכולה ליפול בפח של בג"ץ, בעוד שיהיה קל יותר לתקוף משפטית חברת ייעוץ חיצונית.

משרד התקשורת בשנים האחרונות הולך עם שלייקס וחגורה במקביל - העיקר לא ליפול בבג"ץ, אך עובדה זו לא צריכה למנוע ממנו לשקול את האפשרות של חברת ייעוץ חיצונית, שהיא כנראה הטובה ביותר. יש חברות המתמחות בתעריפים וברגולציה שיש להן נגישות למאגרי מידע אודות כל המודלים לקביעת תעריפי פיקוח.

הן זמינות, מהירות יחסית בזמני התגובה שלהן ומקצועיות, אך יש להן חיסרון בולט: לא תמיד הן מסוגלות להגיד למשרד את מה שהוא רוצה. הן עלולות להגיד דברים הפוכים, או להציע מודלים כלכליים מרחיקי-לכת, שלא יתאימו לקצב של משרד התקשורת - וזו כבר בעיה אמיתית. גם במשרד התקשורת היו מי שהציעו לשנות את מודל התעריפים ל"חייב ושמור", אך לא היה מי שיקדם זאת.

מי שמתמנה לעמוד בראש הוועדה יהיה חייב את מינויו לשר התקשורת, ועלול לפעול לפי הנחיות שיקבל. הוא לא יעז להפתיע, אגף הכלכלה יהיה נוכח בכל ישיבה ודיון ויעזור בניסוח המסקנות - וכך אפשר יהיה ללכת לבג"ץ ולהיות בטוחים שהמחלקה המשפטית לא תפסיד.

רעיון אחר שנדון הוא שילוב של ועדה עם חברת ייעוץ חיצונית, שזה רעיון שבא לרצות את שני הצדדים, אבל בשורה התחתונה אין לו הרבה משמעות. כי ברגע שממנים ועדה - היא זו שחתומה על העבודה, ולכן תשקף את מה שמצפים ממנה. חברת ייעוץ חיצונית עשויה לחרוג מהמסגרת, וזה לא בריא - במיוחד כשמדברים על תעריפי בזק.

2. מפגן כוח שהוא חרב פיפיות

בשבוע שעבר ארגנה בזק הפגנת כוח לכל שוק התקשורת במסגרת אירוע בזק-אקספו. זה היה מפגן עוצמה, משום שבזק הראתה חלק קטן מיכולותיה על-גבי רשת התקשורת החדשה שהיא מקימה בימים אלה. אלה הם שירותים שכבר קיימים בעולם, בצורה כזו או אחרת, וכעת הם מגיעים לבזק, שמכוונת לעולם השירותים כמנוע צמיחה.

זו רק ההתחלה, ולכן המהלך של בזק הוא גם מפחיד באותה נשימה. היא הראתה מה היא מסוגלת להציע אם רק ייתנו לה להתחרות ויפסיקו לפקח עליה. מה היא מסוגלת להציע לציבור, ואילו שירותים נקבל אם יפסיקו להתערב.

זו הסיבה שמודל הפיקוח על בזק כפי שהוא קיים היום אינו יעיל דיו. נוצר מצב שהציבור באמת נפגע, משום שנכפית עליו תחרות שמוכתבת על-ידי רגולציה אגרסיבית.

הגיע הזמן להתחיל ולחשוב ברצינות על המודל הבריטי של הפרדת שירותים מתשתיות. זהו המהלך שוועדת גרונאו פחדה להמליץ עליו ולכן כשלה. מודל של שתי חברות נפרדות - אחת לתשתיות (מפוקחת), שמוכרת את הקווים ושירותיה לכל דכפין; ושנייה שמספקת את כל שירותי התקשורת ללא מגבלות ומתחרה בשוק ללא כבלים.

לא בטוח שזה יעבוד או שהתוכנית ישימה, אבל צריך להתחיל לחשוב עליה. זה עדיף מכל אופציה אחרת, וודאי מאופציה שגורמת לשוק להישאר עם מסקנות הועדה האחרונה.

עוד כתבות

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

השופט יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר השופט עמית בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב (ה') בירושלים ● "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה עקפה את התחזיות; רובוטי Optimus בדרך להתחלת ייצור עד סוף השנה

טסלה רשמה הכנסות של 24.9 מיליארד דולר ורווח למניה של 0.5 דולר, מעל הצפי ● גם הרווח הגולמי היה גבוה בהרבה מהצפי ● הודיעה כי היא מתכננת לחשוף את הרובוט Optimus V3 כבר ברבעון הראשון של השנה, כאשר תחילת הייצור מתוכננת "לפני סוף 2026" ● המניה עולה במסחר המאוחר

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

יוסי אלמלם, מנכ''ל קבוצת רימון / צילום: דוד מוסקוביץ

האקזיט של הקיבוצניקים והמייסד: קבוצת גרנות ויוסי אלמלם מכרו מניות רימון ב-200 מיליון שקל

בעלת השליטה בחברת התשתיות והמנכ"ל הוותיק יוסי אלמלם ניצלו זינוק של 130% כדי למכור 5% ממניותיהם; בצד הרוכש, שורה של גופים מוסדיים שנהנו מדיסקאונט של 8% על מחיר המניה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון, והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה, וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

טבע מציגה שנה שלישית של צמיחה, אז למה המשקיעים מאוכזבים?

ענקית התרופות דיווחה על הכנסות של 17.3 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה שנתית של כ-4% ● עם זאת, תחזית ההכנסות שלה לשנת 2026 נמוכה מקונצנזוס האנליסטים ● מניית טבע יורדת בכ-3% במסחר המוקדם בוול סטריט

האם הקהילה הבינלאומית בדרך לשלם לחמאס עבור מסירת הנשק?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

פאנל בהשתתפות עדי קין קרני, עלי בינג, יעל סלומון ומעיין הראל / צילום: שלומי יוסף

נציג אגף התקציבים: "מס הגודש יקרה. זו תהיה איוולת לא לעשות את זה"

פאנל בכנס תשתיות לעתיד של גלובס עסק בפרויקט המטרו, האתגרים, המימון וההתקדמות ● בפאנל השתתפו סמנכ"לית קו M2 בנת"ע עדי קין־קרני, סגן הממונה על התקציבים עלי בינג, סמנכ"לית מינהל התכנון יעל סלומון, סמנכ"לית תשתיות במינהל רשות החברות מעיין הראל

הקהל בכנס / צילום: כפיר זיו

מניעים את הכלכלה: התמונות והרגעים מכנס תשתיות לעתיד

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, שנערך במרכז הכנסים של הבורסה בהשתתפות כ-200 אורחים, נידונו סוגיות תחבורה, תעשייה, אנרגיה והיבטי מדיניות ● מושב מיוחד ניתח לעומק את פרויקט הענק של הקמת המטרו בגוש דן ● באי הכנס נהנו מיין בוטיקי משפחתי ומגבינות המיוצרות ב"מחלבה הקטנה" ● אירועים ומינויים

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

עם מנהל בכיר מגוגל: התוכנית של היזם הוותיק להוביל את המהפכה הבאה

אסטרה לאבס, שהונפקה לפני שנתיים, כבר נסחרת במכפילים גבוהים במיוחד ● כעת היא בולעת את הסטארט-אפ הישראלי פליופס וממנה את בכירי התעשייה המקומית להוביל את המהפכה הבאה

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

המוסדיים מסתערים של מניות אנרגיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

כשהמוסדיים מוצפים בכסף, מיליארדים זורמים למניות האלה

בצל הביקושים הגדלים בשוק האנרגיה, הגופים המוסדיים ביצעו בחודשים האחרונים השקעות של מיליארדים בחברות ובפרויקטים בתחום ● גורם בשוק: "זה תחום השקעה סולידי שהלקוח המרכזי שלו זו המדינה, והיא תמיד רוצה עוד חשמל" ● וגם: אילו חברות ייכנסו למדד חדש שיאגד את מניות האנרגיה בת"א, שחלקן כבר עלו במאות אחוזים?