גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יקבע את תעריפי בזק

עדיף לכולם לבחור בחברה ייעוץ חיצונית שתפתח מודלים חדשים ויעילים לצרכנים

1. איך לקבוע את תעריפי בזק

משרד התקשורת אמור לקבל בימים הקרובים החלטה חשובה שתקבע אם יש מקום להקים ועדה חיצונית לצורך קביעת תעריפי בזק - או למנות חברת ייעוץ חיצונית, כפי שבעבר מונתה חברת NERA לצורך קביעת תעריפי קישור גומלין בסלולר.

קביעת מבנה תעריפים נכון היא אבן-יסוד לפיתוחו של ענף התקשורת. בעולם התקשורת הנוכחי, שהולך ומתבסס רק על פרוטוקול אינטרנט (IP), אבד הכלח על המודל של חיוב לפי שנייה, לטובת חבילות במחיר קבוע.

בצד אחד של המתרס עומד אסף כהן, סמנכ"ל כלכלה במשרד התקשורת, שרוצה למנות ועדה בראשותו של פרופ' ראובן גרונאו. מנגד, אחרים הסבורים כי יש למנות חברה חיצונית שתעשה את העבודה.

לכל דרך יתרונות וחסרונות, ומנכ"ל משרד התקשורת, עדן ברטל, הוא זה שיחליט באיזו מתכונת ייקבעו תעריפי בזק. הנטייה שלו, לפי הערכות, היא למנות ועדה חיצונית שהרכבה ייקבע בקרוב.

כלל לא בטוח שפרופ' גרונאו, שקרוב במשך שנים למשרד התקשורת, אכן יעמוד בראש ועדה כזו. גורמים במשרד התקשורת חשים כי הגיע הזמן לרענן את השורות ולהביא אנשים חדשים לוועדה, למורת רוחו של אגף הכלכלה.

הוועדה האחרונה שבראשה עמד גרונאו, ואשר במסגרתה נקבעה מדיניות התחרות בשוק התקשורת במארס 2008, לא נחלה הצלחה מרובה, ומסקנותיה העיקריות התאדו.

היה זה שר התקשורת הקודם, אריאל אטיאס, שמינה את ועדת גרונאו, קיבל את מסקנותיה - וגם דחה את יישומה לאחר שהגיע באיחור לתובנה כי המסקנות שלה לא ניתנות ליישום. נראה שהוא רצה להראות שהוא מסוגל לעשות מהפכות, לא הקשיב לאזהרות - ובסוף הפיל את התיק על משרד האוצר, כאילו בגלל שלא אישר לו תקנים אי-אפשר היה ליישם את מסקנות הוועדה.

אגף הכלכלה בראשותו של כהן מעדיף את גרונאו משום שהוא סומך עליו ומעריך אותו, והם מדברים "באותה שפה". לא לחינם ועדת גרונאו האחרונה נקראת כך רשמית, אך חבריה קראו לה ועדת אסף - היא הרי הגיעה למסקנות שהוא רצה.

הטיעון העיקרי להקמתה של ועדה לפיקוח על תעריפי בזק הוא שאינה יכולה ליפול בפח של בג"ץ, בעוד שיהיה קל יותר לתקוף משפטית חברת ייעוץ חיצונית.

משרד התקשורת בשנים האחרונות הולך עם שלייקס וחגורה במקביל - העיקר לא ליפול בבג"ץ, אך עובדה זו לא צריכה למנוע ממנו לשקול את האפשרות של חברת ייעוץ חיצונית, שהיא כנראה הטובה ביותר. יש חברות המתמחות בתעריפים וברגולציה שיש להן נגישות למאגרי מידע אודות כל המודלים לקביעת תעריפי פיקוח.

הן זמינות, מהירות יחסית בזמני התגובה שלהן ומקצועיות, אך יש להן חיסרון בולט: לא תמיד הן מסוגלות להגיד למשרד את מה שהוא רוצה. הן עלולות להגיד דברים הפוכים, או להציע מודלים כלכליים מרחיקי-לכת, שלא יתאימו לקצב של משרד התקשורת - וזו כבר בעיה אמיתית. גם במשרד התקשורת היו מי שהציעו לשנות את מודל התעריפים ל"חייב ושמור", אך לא היה מי שיקדם זאת.

מי שמתמנה לעמוד בראש הוועדה יהיה חייב את מינויו לשר התקשורת, ועלול לפעול לפי הנחיות שיקבל. הוא לא יעז להפתיע, אגף הכלכלה יהיה נוכח בכל ישיבה ודיון ויעזור בניסוח המסקנות - וכך אפשר יהיה ללכת לבג"ץ ולהיות בטוחים שהמחלקה המשפטית לא תפסיד.

רעיון אחר שנדון הוא שילוב של ועדה עם חברת ייעוץ חיצונית, שזה רעיון שבא לרצות את שני הצדדים, אבל בשורה התחתונה אין לו הרבה משמעות. כי ברגע שממנים ועדה - היא זו שחתומה על העבודה, ולכן תשקף את מה שמצפים ממנה. חברת ייעוץ חיצונית עשויה לחרוג מהמסגרת, וזה לא בריא - במיוחד כשמדברים על תעריפי בזק.

2. מפגן כוח שהוא חרב פיפיות

בשבוע שעבר ארגנה בזק הפגנת כוח לכל שוק התקשורת במסגרת אירוע בזק-אקספו. זה היה מפגן עוצמה, משום שבזק הראתה חלק קטן מיכולותיה על-גבי רשת התקשורת החדשה שהיא מקימה בימים אלה. אלה הם שירותים שכבר קיימים בעולם, בצורה כזו או אחרת, וכעת הם מגיעים לבזק, שמכוונת לעולם השירותים כמנוע צמיחה.

זו רק ההתחלה, ולכן המהלך של בזק הוא גם מפחיד באותה נשימה. היא הראתה מה היא מסוגלת להציע אם רק ייתנו לה להתחרות ויפסיקו לפקח עליה. מה היא מסוגלת להציע לציבור, ואילו שירותים נקבל אם יפסיקו להתערב.

זו הסיבה שמודל הפיקוח על בזק כפי שהוא קיים היום אינו יעיל דיו. נוצר מצב שהציבור באמת נפגע, משום שנכפית עליו תחרות שמוכתבת על-ידי רגולציה אגרסיבית.

הגיע הזמן להתחיל ולחשוב ברצינות על המודל הבריטי של הפרדת שירותים מתשתיות. זהו המהלך שוועדת גרונאו פחדה להמליץ עליו ולכן כשלה. מודל של שתי חברות נפרדות - אחת לתשתיות (מפוקחת), שמוכרת את הקווים ושירותיה לכל דכפין; ושנייה שמספקת את כל שירותי התקשורת ללא מגבלות ומתחרה בשוק ללא כבלים.

לא בטוח שזה יעבוד או שהתוכנית ישימה, אבל צריך להתחיל לחשוב עליה. זה עדיף מכל אופציה אחרת, וודאי מאופציה שגורמת לשוק להישאר עם מסקנות הועדה האחרונה.

עוד כתבות

נתב''ג. יותר ישראלים עוזבים מאשר חוזרים / צילום: Shutterstock

משבר זמני? ירידה בקצב גידול האוכלוסייה, שעדיין הגבוה במערב

לפי הלמ"ס ומחקרי מרכז טאוב, שיעור הגידול הכולל באוכלוסייה היה נמוך מהרגיל, בעיקר בשל הגירה החוצה ● במקביל, התחזיות מנבאות ירידה בפריון בשנים הבאות. כיצד הדבר ישפיע על המשק?

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניר בר-דעה

התשואה הגבוהה בתולדותיה: קרן ברידג'ווטר מסכמת שנה

ברידג'ווטר שוברת שיא ומסכמת את 2025 עם תשואה של 33% בקרן המרכזית שלה, Pure Alpha ● הקרן שמנוהלת ע"י ניר בר-דעה נהנתה מהעליות במניות הקשורות לתחום ה-AI וגם מהתנודתיות שנוצרה כשהנשיא טראמפ הטיל מכסים ● מייסד הקרן, ריי דליו מכר השנה את מניותיו בקרן ונפרד, "זה היה מסע מדהים"

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בית ההשקעות הגדול בעולם: תשכחו כל מה שידעתם על פיזור

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה סוגרת שנה: ת"א 35 זינק בכ-50%. ומי שיאן התשואה?

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ● מנורה ירדה בכ-4%, לאחר שנודע אתמול כי המשטרה פשטה על משרדי חברת הביטוח במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● בדיסקונט ברוקראז' מעריכים כי 2026 תהיה "שנת מפנה" אם תימשך הרגיעה הביטחונית ● וגם: המניות ב-S&P 500 שעברו שנה קשה, אך האנליסטים צופים להן תשואות דו־ספרתיות ב-2026

שדה התעופה בהרצליה / צילום: Shutterstock

אלפי דירות ייבנו במקום שדה התעופה הרצליה ושלישות רמת גן. כמה שילמו היזמים על הקרקעות?

8 מכרזים ל־991 דירות במתחם שדה התעופה בהרצליה נסגרו בהכנסות של כ־1.35 מיליארד שקל, במחיר ממוצע של כ־1.4 מיליון שקל לקרקע לדירה ● במקביל, מכרזי רמ"י במתחם השלישות ברמת גן הניבו כ־1.23 מיליארד שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר

במסגרת המאבק בחשבוניות הפיקטיביות: הרף לאישור עסקאות בזמן אמת יורד ל-10,000 שקל

החל מ-1 בינואר 2026 עסקאות שסכומן עולה על 10,000 שקל יחייבו דיווח בזמן אמת לרשות המסים וקבלת אישור לעסקה ● עסקה שלא תאושר, לא תאפשר לעסק לקזז את המע"מ ששילם עבור הרכישות לצורכי העסק

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● מספר שעות לאחר הודעת HBO, הספקיות yes והוט הודיעו על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם החברה, אך לא ציינו בהודעתן את המחירים המוצעים

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

מה עומד מאחורי נסיקתו / צילום: Shutterstock

צבי סטפק לא מתרשם מהזינוק בכסף: "לא אתפלא אם זו ספקולציה"

מבין שלושה אפיקי השקעה אלטרנטיביים למניות - שכוללים גם את הזהב והביטקוין, הכסף הוא זה שנצץ בשנה החולפת ● השאלה מה עומד מאחורי נסיקתו החזירה אותי 46 שנים אחורה, למקרה של האחים האנט ● הזהב "כרגיל" לא איכזב את המשקיעים, ומי דווקא כן?

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

מנכ"ל קבוצת נקש: אבי נקש רודף אותי אישית, חשתי נבגד, ונישואיי התפרקו

אבי חורמרו הגיש תשובה לתביעה שהגיש נגדו אבי נקש על סך 65 מיליון שקל ● מי שניהל את עסקי הקבוצה, הכוללת את נמל אילת וארקיע, טוען כי הזכויות שקיבל אושרו ע"י האחים ג'ו ורפי נקש ● עוד טען כי השיב לקבוצה כספים בהתאם להסכם הפשרה מ-2024

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

רשות המסים נגד ענקית הגז הישראלית: שלמו עוד 198 מיליון דולר

חברת הגז הישראלית ניו-מד אנרג'י, השותפה הגדולה ביותר במאגר לוויתן, נדרשת לשלם תוספת מס בשיעור כ-198 מיליון דולר לשנות המס 2019-2020 ● רשות המסים קבעה כי ההכנסה החייבת של החברה גבוה במאות מיליוני דולרים מההכנסות עליהן דיווחה

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

ביהמ"ש העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "ביהמ"ש הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

צילום: ננו בננה AI

סקר מנהלי השיווק: משקיעים יותר בכלי AI, פחות בטלוויזיה

קהילת "מנהלי שיווק מצייצים" ערכה סקר בקרב כ-400 מבכירי ענף השיווק, ממנו עולה כי כ-75% משוכנעים שהבינה המלאכותית תעשה עד מחצית מעבודתם בשנת 2026 ● הדיגיטל מתחזק כזירת הפרסום המבוקשת ביותר, ולמשפיעני ה-AI עוד יש דרך ארוכה לעשות

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

יו"ר סוכנות החלל הישראלית רוצה שכל אחד מאיתנו יידע איך להתכונן לאסון הבא

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

מנכ''ל OpenAI, סם אלטמן / צילום: Reuters, Lamkey Rod/CNP/ABACA

1.5 מיליון דולר לעובד: כך הפכה OpenAI לשיאנית שכר היסטורית

ניתוח של וול סטריט ג'ורנל מגלה כי חבילת השכר שמציעה OpenAI בשנה החולפת הגיעה לממוצע של 1.5 מיליון דולר לעובד - יותר מכל סטארט־אפ טכנולוגי גדול בהיסטוריה ● עפ"י ההערכות, הוצאות אלה יקפצו בכ־3 מיליארד דולר בשנה עד סוף העשור

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?