גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוסר ד"ש למשבר: דש מנצח בשוק הגמל ומגייס ללא מתחרים

שנה אחרי הסערה חסרת התקדים שעברה בשוק הגמל, נראה כאילו הכל בא על מקומו בשלום - גם אם בפועל זה לא בדיוק כך ■ פסגות הוא הגוף הגדול ביותר, אנליסט וילין לפידות מובילים בתשואות, והעמיתים לא זזים

בתום השנה הסוערת ביותר בשוק הגמל מאז ומעולם, עמדו בסוף חודש אוגוסט נכסי הגמל על 265 מיליארד שקל, רק 5% פחות מהשיא של 280 מיליארד שקל שנרשם באוקטובר 2007.

ובכל זאת, למרות העלייה בנכסים אין להתבלבל - השוק נמצא בסטגנציה ושיעור הצמיחה בו שלילי בשיעור של 1.4%. כלומר, לאורך זמן יותר אנשים מושכים כסף מאשר מפקידים.

הגוף הגדול ביותר בשוק הוא פסגות שמיזג לתוכו את קופות פריזמה המתפרקת. פסגות מנהל כבר 45 מיליארד שקל ונתח השוק שלו הוא 17%, כשכלל ביטוח, הגוף השני בגודלו, מנהל 30.5 מיליארד שקל (11.5% מהשוק). אלו הם שני הגופים היחידים שלהם נתח שוק של מעל 10%.

במקום השלישי דש איפקס עם 7.3% ואחריו שתי חברות ביטוח: הראל ואקסלנס/הפניקס. בקצב הנוכחי, הפער בין הראל המנהל 17.8 מיליארד שקל לאקסלנס/הפניקס המנהל 17.5 מיליארד שקל צפוי להיסגר תוך כמה חודשים.

התשואות של אנליסט

במקום הראשון בדירוג תשואות גופי הגמל בתקופה שבין ספטמבר 2008 לאוגוסט 2009 נמצא אנליסט, וזו בהחלט הפתעה. את השליש האחרון של 2008 סיים אנליסט במקום האחרון עם תשואה של 27%-, גרוע יותר אפילו מפריזמה.

אבל התאוששות השווקים, ובייחוד שוק האג"ח הקונצרניות, עשתה לבית ההשקעות אותו מנהל איציק שנידובסקי, הרבה טוב. מתחילת 2009 השיג אנליסט תשואה של 53%, ובסך הכל, ב-12 החודשים האחרונים הגיע בית ההשקעות לתשואה של 11.09%.

במקום השני נמצאים דב ילין ויאיר לפידות, מנהלי בוטיק ההשקעות ילין לפידות, שהשיגו תשואה של 9.88%. המוניטין של ילין ולפידות לא נפגע במשבר ומתחילת 2009 עמדה הצבירה (הפקדות והעברות פחות משיכות) על 197 מיליון שקל - שיעור של 8% מהנכסים. היקף נכסי ילין לפידות מגיע כבר ל-2.4 מיליארד שקל, 17% יותר מהיקפם לפני המשבר.

במקום השלישי נמצא IBI עם תשואה של 8.61%. למרות ביצועים יפים, היקף נכסי הגמל של IBI נמוך ממיליארד שקל ונראה כי חברת הגמל בניהולו של קובי רוזין אינה מצליחה לשווק את עצמה כראוי. אחריה, במקום הרביעי, איפקס שמנהל כבר 1.75 מיליארד שקל עם תשואה של 8.47%.

הגיוסים של דש

במקום החמישי נמצא דש שמנהל כבר 17.6 מיליארד שקל עם תשואה של 8.13%. דש, בניהולו של קובי לוינסון, עולה כפורח בשנים האחרונות. השילוב בין הניהול האיכותי של לוינסון ושל מנכ"ל הגמל, אורן חנוכה, לבין ביצועים טובים ומוניטין שאפילו עימות עם רשות ניירות ערך לא הצליח לקלקל, מביא לצמיחה.

מתחילת השנה עמדה הצבירה בדש על 1.3 מיליארד שקל, שיעור צמיחה של 10% שהוא הגבוה ביותר מכל הגופים הגדולים. ראוי לציון כי 800 מיליון שקל מתוך הצבירה הם העברות מקופות אחרות מחוץ לבית ההשקעות.

במקום השישי כלל ביטוח עם תשואה של 7.8%. כלל איבד מתחילת השנה 620 מיליון שקל והחליף את פריזמה בתפקיד הפודה הגדול של השוק. עם זאת, כדי לשים את הנתונים בפרופורציה, צריך לציין כי שיעור הפדיונות מקופות כלל הוא 2.4% בלבד מהנכסים.

אחרי כלל נמצאים מגדל ביטוח (6.74%) ואיילון (5.59%). במקום התשיעי אלומות עם תשואה של 5.47%. אלומות, שמנהל 85 מיליון שקל בלבד, עתיד לסבול מההוצאות הנגזרות מתקנות האוצר החדשות, כגון הון עצמי מינימלי. בנסיבות אלו מעריכים בשוק כי גופי גמל קטנים, כמו מילניום וויזר המנהלים פחות מחצי מיליארד שקל, לא יישארו עצמאיים לאורך זמן.

במקום ה-13 נמצא פסגות גמל בניהול חגי בדש, שהוא כאמור הגוף הגדול בשוק, עם תשואה של 4.34%, קצת מעל הממוצע.

בדירוג הצבירות, פסגות נמצא במקום הרביעי עם 317 מיליון שקל. לזכות פסגות יאמר כי לרגליו קשורה משקולת לא קלה בדמות הקופות המדממות של פריזמה לשעבר. בנטרול יציאת הכספים מקופות פריזמה עומדת הצבירה בקופות פסגות על מיליארד שקל.

במקומות האחרונים נמצאים שלושה גופים שלמרות השנה המוצלחת נותרו עם תשואה שלילית. וויזר (0.52%-), הפניקס (1.33%-) ואפסילון (4.27%-). אגב, למרות התשואות הגרועות שלו, בדירוג הצבירות נמצא הפניקס במקום ה-12 עם צבירה של 42 מיליון שקל, מה שמוכיח שוב את יכולת המכירה של סוכני הביטוח.

משהו יתחיל לזוז?

לאחרונה פרסם האוצר את נתוני ההעברות בשוק החיסכון ארוך הטווח. כצפוי בביטוחי מנהלים המעבר אפסי, אבל בקרנות פנסיה וקופות גמל הנתונים נראים מרשימים, והם מציגים קפיצה בהעברות.

הנה הנתונים של שוק הגמל: בשנת 2005 הסתכמו המעברים בין הקופות ב-8.2 מיליארד שקל. בשנת 2006 נרשמה עלייה ל-11.5 מיליארד שקל. בשנה שלאחריה, שנת העברת הבעלות מהבנקים לגופים המוסדיים, הגיעה קפיצה ל-18.5 מיליארד שקל, ובשנת 2008 עלייה נוספת ל-24 מיליארד שקל. בקיצור, תוך 4 שנים הוכפלו המעברים פי שלושה, נראה נהדר.

אבל אחרי שגמרנו להתלהב מהעובדה שכל כך הרבה מיליארדים עוברים מצד לצד, הנה עוד כמה עובדות. הראשונה: בשנת 2008 היה למעשה קיטון במעברים בין הקופות שכן כ-12 מיליארד שקל נכנסו לקופות מסלוליות, בדרך כלל של אותו בית השקעות. כאשר העמית, מבועת מההפסדים, רצה לעזוב את הקופה הכללית ניתב אותו מוקד שימור הלקוחות לקופה הסולידית של אותו גוף.

שנית, שיעור המעבר בין הקופות אינו גבוה. אמנם בשנת 2005 היו המעברים בשיעור של 3.7% מהנכסים, ובשנת 2008 בשיעור של 9.5% מהנכסים, אבל זהו עדיין שיעור נמוך שמעיד על כך שהשוק אינו תחרותי. מפליא לראות איך לאחר שכל כך הרבה כסף הושקע בשיווק, הציבור עדיין לא זז והתנועות היחידות נובעות מפעילות של מתווכים, משווקים ומפיצים. ובקיצור סוכני ביטוח מוטי עמלות.

עוצמת הדואופול הבנקאי

האם זה עומד להשתנות? עד עכשיו הבנקים היו גורם חסר משמעות בשוק. שלושת הבנקים הבינוניים ביחד, דיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי, הצליחו לטפל במהלך 2008 בנכסי גמל בהיקף הנמוך מ-5 מיליארד שקל. מעבר לכך, על פי הערכות, 80% מהמלצות הבנקים ללקוחות הן "החזק", כלומר אל תזוז מהקופה שלך. במילים אחרות, בשנת 2008 הבנקים היו גורם זניח בשוק.

אבל בשנתיים הקרובות צפויות שתי התפתחויות משמעותיות שאולי ישנו את התמונה. הראשון יהיה כניסתם של הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים, לתחום הייעוץ. כלומר, קיבולת הייעוץ הבנקאית תגדל פי 3. לצד זה תוקם סוף סוף מסלקה פנסיונית. באוצר התנגדו שנים למעורבות שלטונית בהקמת מסלקה וטענו שהשוק צריך לפתור את הבעיה בעצמו. רק לפני שנה נפל שם האסימון ומאז מתקדמים בעצלתיים לפתרון.

עוצמתו השיווקית של הדואופול, לצד התמקצעות הבנקים הבינוניים, תעלה בכמה סדרי גודל את היקף הלקוחות שיקבלו ייעוץ, וכפועל יוצא גם את היקף ההעברות. הקמת מסלקה שתפתור את מרבית הבעיות הטכניות ותאפשר מעבר ממוכן תקל מאוד את הניוד בין הגופים. האם השילוב בין שניהם יגדיל את מעבר הכספים בין הקופות? בוודאי. באיזה היקף? זו שאלה מצוינת, אבל לו היינו גוף גמל היינו מתחילים לדאוג, ומקפידים להגדיל את מחלקת שימור הלקוחות.

33

עוד כתבות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

פתיחה חיובית בוול סטריט; ספוטיפיי מזנקת בכ-13%

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר