גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוספת יוקר

בקריירה, ככל שאתה מתקדם בסולם אתה משלם יותר, אבל יש לך פחות לגיטימציה להתלונן. מהמצליחן מצפים ליהנות, ומתעלמים מהמחירים שהוא משלם: בדידות, ריקנות, חוסר מנוחה, הצטמצמות של הרגש והתשוקה, ובמקרים הקיצוניים, הידרדרות שגומרת את הכול

ליטוף אדיר לאגו הוא הפן המוכר יותר של ההצלחה. על הרגע שבו היא הופכת לסם ממכר שמרחיק אותך מהסביבה ומהחברים, מדברים קצת פחות. "לפני כחודשיים הגעתי לשדה התעופה וראיתי שם את אחד מאנשי העסקים הגדולים במדינה, שפעם, לפני 30 שנה, שירתנו יחד בצבא", מספר הפסיכולוג אבי רימר. "בצבא היינו סחבקים אמיתיים, וזכרתי אותו כבחור צעיר וכריזמטי, קרוב לחבר'ה וחבר טוב. ניגשתי אליו, קראתי בשמו ונתתי לו צ'פחה על הכתף. הוא הביט בי כאילו שהוא לא מכיר אותי ואמר לי 'סליחה?', במין טון כזה. בחיוך הצגתי את עצמי והזכרתי לו, למרות שאני בטוח שהוא זכר גם כך. הוא חייך בנימוס, שאל מה שלומי וזז הצידה. 30 שנה אחרי שלחמנו יחד במלחמה, הוא כבר לא היה אחד מהחבר'ה".

הוא מודע למחיר הזה שהוא משלם?

"במצבים כאלו לפעמים מגיעות מכות כמו בסרטים מצוירים: אתה הולך כמה צעדים באוויר ואז נופל, וזה כואב כשאתה נופל. זה קורה עכשיו למנכ"ל בכיר במשק, ש'חטף' בגלל התנהגותו - הוא לא היה שם בשביל העובדים, בשביל 'פשוטי העם', וזה בהחלט הפיל אותו. יכול להיות שזה לא קרה למי שפגשתי בשדה התעופה. הוא מצליח וימשיך ככל הנראה להצליח, אבל חבל לי על השינוי שחל בו, כי בבסיס הוא היה חבר טוב, בחור ישראלי טוב וחבר'מן.

"פתאום הוא ראה שהוא מרוויח הרבה מאוד כסף, שכותבים עליו שהוא גאון, וכמו בשיר 'הוא אפילו לא ידע שהוא כזה'. והוא בוודאי חשב לעצמו, כמו שקורה להרבה אחרים במצבו, שאם כולם אומרים, אז סימן שזה נכון. והנה, הוא שכח את החברים שלו ומתעלם מהם. זה לא שינוי אישיותי, אלא התנהגותי, כי האישיות הייתה שם קודם. היא רק חיכתה לרגע ההתפרצות".

"השפעות השינוי במעמד זולגות לקשרים החברתיים", מסכימה הפסיכולוגית ד"ר אלישבע מילוא. "או שאתה תתרחק מהחברים, או שהם יתרחקו ממך. זה משהו הדדי. לפעמים הקשר מקבל תפנית, זווית אחרת - קיימת הרגשה שבעבר היינו ביחד, ואיפה אתה היום ואיפה אני. לעתים קיימת קנאה גדולה מאוד".

הקנאה מצד הקרובים היא אחד המחירים הראשונים שהמצליחן משלם. בשלב מאוחר יותר עלולות להגיע עוד כמה תופעות לוואי של ההצלחה: בדידות, חוסר מנוחה, מרדף אחר היעד הבא, חוסר יכולת ליהנות מהקיים, הצטמצמות של הרגש והתשוקה שמתועלים למקום אחד, שיקול דעת מופרך כתוצאה מהאדרה עצמית - ובמקרה שמדובר במצליחנים בעלי מאפיינים נרקיסיסטיים, פוטנציאל לנפילה הרסנית ובלתי ניתנת לשיקום.

אישיות מצומצמת

"רוב האנשים יודעים שאיקרוס מת כשהוא נפל לים", אומר הפסיכולוג הקליני רוני באט, "כיוון שהוא עף גבוה מדי, התקרב לשמש וכנפי הדונג שהכין לו אביו דדאלוס, נמסו. מה שלא כולם יודעים הוא שאמנם דדאלוס יעץ לו לא לטוס גבוה מדי, אבל גם לא נמוך מדי, כי אז הלחות של הים תכביד על הכנפיים והוא ייפול.

"זה אומר שכבר אז, היוונים היו חכמים דיים להבין שהיכולת שלנו לעוף, לפעול נכון בחיים, היא יכולת האיזון שלנו בין הגרנדיוזיות המנופחת לסכנה ההפוכה, לטוס נמוך מדי. כשם שצריך להיזהר משחצנות מופרזת, צריך להיזהר מתחושת חוסר ערך מוחלטת שלא תאפשר לנו להגשים ולצמוח".

הבעיה היא שהמצליחנים בדרך כלל מתעלים את האנרגיות שלהם למקום אחד, והמיקוד הזה עלול להוביל לצמצום של האישיות, התחושות והפרספקטיבה. למעשה, המצליחנים קצת מוותרים על עצמם בדרך. "אם משקיעים בעסקים, למשל, באופן טוטאלי, במקום שהאישיות תתרחב היא מצטמצמת. יש פחות רוחב תרבותי ופחות עיסוק בתחביבים", אומר פרופ' קרלו שטרנגר מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

"יש היום גופים מרכזיים בעולם שמנסים לשנות את זה, ו'להרחיב' את האנשים בעמדות מנהיגות. באוניברסיטת הרווארד, למשל, התחילו לפתח תוכנית לפיתוח הפרספקטיבה בקרב בכירים ומנהיגים. אגב, אצל נשים בטופ, המחיר הוא לעתים אימוץ דפוסי התנהגות שנחשבים לגבריים, למשל כוחנות ואגרסיביות, כדי שייקחו אותן ברצינות".

"הרבה פעמים המחיר של כל זה מתבטא בבדידות", אומר פרופ' יורם יובל, העומד בראש מכון המוח לחקר רגשות באוניברסיטת חיפה. "לא מעט מטופלים שלי דיברו על בדידות, על תחושה של חוסר ביטחון ותהייה האם מסתובבים איתם בזכות עצמם.

"אנשים עשירים ומצליחים מרגישים שכשמסתכלים עליהם רואים רק את הכסף שלהם. זה לא מקרה שאנשים עשירים מאוד מתרועעים עם אנשים עשירים מאוד, וגם מתחתנים ככה".

מאפיין נוסף של המצליחנים הוא ש"שוכחים" את כללי ההתנהגות המקובלים. "לעתים רחוקות קורה שמטופל מסיים את הטיפול ולא פורע את חובו, ובאופן עקבי, האנשים שעושים את זה הם העשירים מאוד מאוד", מספר יובל. "שמעתי על התופעה הזאת גם מקולגות שלי. לא ברור לי האם ההתנהלות הזאת נובעת מהיותם עשירים, או שהם עשירים כתוצאה מההתנהלות הזאת. על אנשים שהם לגמרי הגונים יקשה יותר ליטול סיכונים, להיות יזמים, לסכן כסף של אנשים אחרים".

"אצל אנשים שמצליחים, בגלל קיצוניות המצב נוצרת אישיות קיצונית", אומר רימר. "למשל, אם אדם נכשל ומלכתחילה הייתה לו אישיות מדוכדכת, הרי שעם הכישלון הוא הופך דכאוני ממש. המצב בעצם יוצר החמרה. כך גם מי שהיה קודם בעל אישיות נרקיסיסטית ולא אמפתי כלפי אחרים. ברגע שאנשים אחרים מחניפים לו, הוא נעשה שיכור מזה.

"החברה שלנו מאופיינת בהצלחה שמגיעה בתהליך קיצוני ומהיר. זה לא כמו ביפן, שאתה צריך לעבוד 40 שנה כדי להגיע למעמד, או בתרבויות אחרות, שבהן עליך להיות זקן השבט כדי שיקשיבו לך ויעריצו אותך. בחברה המערבית המודרנית ההצלחה היא קיצונית, קופצת עליך בזמן קצר יחסית, כשלא הורגלת לזה. אדם יכול בקלות לקיים ולחיות טוב עם המשפט 'כל ממזר מלך'. עשית אקזיט טוב? שיחקת אותה ותתחיל להתנהג בהתאם".

הזנה נרקיסיסטית

אנשים מצליחים לא בהכרח מגיעים למנוחה ולנחלה - פעמים רבות הם יהיו עסוקים בנהייה אחר הדבר הגדול הבא. "זה קורה מפני שלנפש האנושית יש נטייה לקחת הישגים ולהפוך אותם לקו הפתיחה החדש", כפי שמסביר שטרנגר. "קידום משמעותי בקריירה של אדם מכוון הצלחה ילהיב אותו לתקופה קצרה של שלושה עד שישה חודשים", הוא אומר. "לאחר מכן, המעמד החדש יהפוך למובן מאליו. הוא כבר לא יהווה מקור לאושר, אולם אם יפחת, המצב ייחשב כקטסטרופה".

"הנרקיס כידוע היה הנסיך שהתאהב בדמות של עצמו", מוסיף יובל. "אצל אנשים שהגיעו לטופ תמצאי לעתים מאפיינים נרקיסיסטיים - ביטחון עצמי, אהבה עצמית, תחושה שמגיע להם".

ואז הם מגדירים את עצמם דרך ההצלחה?

"זה משתנה. ההצלחה יכולה להיות תוצאה של נרקיסיזם בריא, או תוצאה של רצון מאוד חזק שלא ניתן לשובע, להערכה ולהערצה. האחרונים צריכים כל הזמן לקבל חיזוקים, ואם יש נפילה, המשבר הוא נוראי".

"הזנת צורך נרקיסיסטי גדול עלולה להיות הפן השלילי של ההצלחה", מחדדת מילוא. "לאדם מצליח יש הזנה נרקיסיסטית, הוא מאוד מרוצה מעצמו. בעצם, זה משהו שכולנו זקוקים לו - להרגיש שאנחנו מצליחים במשימות שמטילים עלינו. אבל זה מין חור שחור: אחרי שכבשת יעד אחד, מיד יש צורך בכיבוש נוסף".

"לא במקרה", מזכיר באט, ברומא, כשהאימפרטור (מפקד הצבא המנצח) היה נכנס לעיר בכרכרה עטור ניצחון וההמון היה מריע לו, אחרי הכרכרה היה רץ עבד, ומדי פעם היה לוחש לאימפרטור באוזנו: 'זכור שאתה רק בן תמותה'. אנחנו צריכים לזכור שכולנו בני תמותה, ולא לתת לעצמנו להשתכר מההצלחה".

עוד כתבות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים