גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוספת יוקר

בקריירה, ככל שאתה מתקדם בסולם אתה משלם יותר, אבל יש לך פחות לגיטימציה להתלונן. מהמצליחן מצפים ליהנות, ומתעלמים מהמחירים שהוא משלם: בדידות, ריקנות, חוסר מנוחה, הצטמצמות של הרגש והתשוקה, ובמקרים הקיצוניים, הידרדרות שגומרת את הכול

ליטוף אדיר לאגו הוא הפן המוכר יותר של ההצלחה. על הרגע שבו היא הופכת לסם ממכר שמרחיק אותך מהסביבה ומהחברים, מדברים קצת פחות. "לפני כחודשיים הגעתי לשדה התעופה וראיתי שם את אחד מאנשי העסקים הגדולים במדינה, שפעם, לפני 30 שנה, שירתנו יחד בצבא", מספר הפסיכולוג אבי רימר. "בצבא היינו סחבקים אמיתיים, וזכרתי אותו כבחור צעיר וכריזמטי, קרוב לחבר'ה וחבר טוב. ניגשתי אליו, קראתי בשמו ונתתי לו צ'פחה על הכתף. הוא הביט בי כאילו שהוא לא מכיר אותי ואמר לי 'סליחה?', במין טון כזה. בחיוך הצגתי את עצמי והזכרתי לו, למרות שאני בטוח שהוא זכר גם כך. הוא חייך בנימוס, שאל מה שלומי וזז הצידה. 30 שנה אחרי שלחמנו יחד במלחמה, הוא כבר לא היה אחד מהחבר'ה".

הוא מודע למחיר הזה שהוא משלם?

"במצבים כאלו לפעמים מגיעות מכות כמו בסרטים מצוירים: אתה הולך כמה צעדים באוויר ואז נופל, וזה כואב כשאתה נופל. זה קורה עכשיו למנכ"ל בכיר במשק, ש'חטף' בגלל התנהגותו - הוא לא היה שם בשביל העובדים, בשביל 'פשוטי העם', וזה בהחלט הפיל אותו. יכול להיות שזה לא קרה למי שפגשתי בשדה התעופה. הוא מצליח וימשיך ככל הנראה להצליח, אבל חבל לי על השינוי שחל בו, כי בבסיס הוא היה חבר טוב, בחור ישראלי טוב וחבר'מן.

"פתאום הוא ראה שהוא מרוויח הרבה מאוד כסף, שכותבים עליו שהוא גאון, וכמו בשיר 'הוא אפילו לא ידע שהוא כזה'. והוא בוודאי חשב לעצמו, כמו שקורה להרבה אחרים במצבו, שאם כולם אומרים, אז סימן שזה נכון. והנה, הוא שכח את החברים שלו ומתעלם מהם. זה לא שינוי אישיותי, אלא התנהגותי, כי האישיות הייתה שם קודם. היא רק חיכתה לרגע ההתפרצות".

"השפעות השינוי במעמד זולגות לקשרים החברתיים", מסכימה הפסיכולוגית ד"ר אלישבע מילוא. "או שאתה תתרחק מהחברים, או שהם יתרחקו ממך. זה משהו הדדי. לפעמים הקשר מקבל תפנית, זווית אחרת - קיימת הרגשה שבעבר היינו ביחד, ואיפה אתה היום ואיפה אני. לעתים קיימת קנאה גדולה מאוד".

הקנאה מצד הקרובים היא אחד המחירים הראשונים שהמצליחן משלם. בשלב מאוחר יותר עלולות להגיע עוד כמה תופעות לוואי של ההצלחה: בדידות, חוסר מנוחה, מרדף אחר היעד הבא, חוסר יכולת ליהנות מהקיים, הצטמצמות של הרגש והתשוקה שמתועלים למקום אחד, שיקול דעת מופרך כתוצאה מהאדרה עצמית - ובמקרה שמדובר במצליחנים בעלי מאפיינים נרקיסיסטיים, פוטנציאל לנפילה הרסנית ובלתי ניתנת לשיקום.

אישיות מצומצמת

"רוב האנשים יודעים שאיקרוס מת כשהוא נפל לים", אומר הפסיכולוג הקליני רוני באט, "כיוון שהוא עף גבוה מדי, התקרב לשמש וכנפי הדונג שהכין לו אביו דדאלוס, נמסו. מה שלא כולם יודעים הוא שאמנם דדאלוס יעץ לו לא לטוס גבוה מדי, אבל גם לא נמוך מדי, כי אז הלחות של הים תכביד על הכנפיים והוא ייפול.

"זה אומר שכבר אז, היוונים היו חכמים דיים להבין שהיכולת שלנו לעוף, לפעול נכון בחיים, היא יכולת האיזון שלנו בין הגרנדיוזיות המנופחת לסכנה ההפוכה, לטוס נמוך מדי. כשם שצריך להיזהר משחצנות מופרזת, צריך להיזהר מתחושת חוסר ערך מוחלטת שלא תאפשר לנו להגשים ולצמוח".

הבעיה היא שהמצליחנים בדרך כלל מתעלים את האנרגיות שלהם למקום אחד, והמיקוד הזה עלול להוביל לצמצום של האישיות, התחושות והפרספקטיבה. למעשה, המצליחנים קצת מוותרים על עצמם בדרך. "אם משקיעים בעסקים, למשל, באופן טוטאלי, במקום שהאישיות תתרחב היא מצטמצמת. יש פחות רוחב תרבותי ופחות עיסוק בתחביבים", אומר פרופ' קרלו שטרנגר מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

"יש היום גופים מרכזיים בעולם שמנסים לשנות את זה, ו'להרחיב' את האנשים בעמדות מנהיגות. באוניברסיטת הרווארד, למשל, התחילו לפתח תוכנית לפיתוח הפרספקטיבה בקרב בכירים ומנהיגים. אגב, אצל נשים בטופ, המחיר הוא לעתים אימוץ דפוסי התנהגות שנחשבים לגבריים, למשל כוחנות ואגרסיביות, כדי שייקחו אותן ברצינות".

"הרבה פעמים המחיר של כל זה מתבטא בבדידות", אומר פרופ' יורם יובל, העומד בראש מכון המוח לחקר רגשות באוניברסיטת חיפה. "לא מעט מטופלים שלי דיברו על בדידות, על תחושה של חוסר ביטחון ותהייה האם מסתובבים איתם בזכות עצמם.

"אנשים עשירים ומצליחים מרגישים שכשמסתכלים עליהם רואים רק את הכסף שלהם. זה לא מקרה שאנשים עשירים מאוד מתרועעים עם אנשים עשירים מאוד, וגם מתחתנים ככה".

מאפיין נוסף של המצליחנים הוא ש"שוכחים" את כללי ההתנהגות המקובלים. "לעתים רחוקות קורה שמטופל מסיים את הטיפול ולא פורע את חובו, ובאופן עקבי, האנשים שעושים את זה הם העשירים מאוד מאוד", מספר יובל. "שמעתי על התופעה הזאת גם מקולגות שלי. לא ברור לי האם ההתנהלות הזאת נובעת מהיותם עשירים, או שהם עשירים כתוצאה מההתנהלות הזאת. על אנשים שהם לגמרי הגונים יקשה יותר ליטול סיכונים, להיות יזמים, לסכן כסף של אנשים אחרים".

"אצל אנשים שמצליחים, בגלל קיצוניות המצב נוצרת אישיות קיצונית", אומר רימר. "למשל, אם אדם נכשל ומלכתחילה הייתה לו אישיות מדוכדכת, הרי שעם הכישלון הוא הופך דכאוני ממש. המצב בעצם יוצר החמרה. כך גם מי שהיה קודם בעל אישיות נרקיסיסטית ולא אמפתי כלפי אחרים. ברגע שאנשים אחרים מחניפים לו, הוא נעשה שיכור מזה.

"החברה שלנו מאופיינת בהצלחה שמגיעה בתהליך קיצוני ומהיר. זה לא כמו ביפן, שאתה צריך לעבוד 40 שנה כדי להגיע למעמד, או בתרבויות אחרות, שבהן עליך להיות זקן השבט כדי שיקשיבו לך ויעריצו אותך. בחברה המערבית המודרנית ההצלחה היא קיצונית, קופצת עליך בזמן קצר יחסית, כשלא הורגלת לזה. אדם יכול בקלות לקיים ולחיות טוב עם המשפט 'כל ממזר מלך'. עשית אקזיט טוב? שיחקת אותה ותתחיל להתנהג בהתאם".

הזנה נרקיסיסטית

אנשים מצליחים לא בהכרח מגיעים למנוחה ולנחלה - פעמים רבות הם יהיו עסוקים בנהייה אחר הדבר הגדול הבא. "זה קורה מפני שלנפש האנושית יש נטייה לקחת הישגים ולהפוך אותם לקו הפתיחה החדש", כפי שמסביר שטרנגר. "קידום משמעותי בקריירה של אדם מכוון הצלחה ילהיב אותו לתקופה קצרה של שלושה עד שישה חודשים", הוא אומר. "לאחר מכן, המעמד החדש יהפוך למובן מאליו. הוא כבר לא יהווה מקור לאושר, אולם אם יפחת, המצב ייחשב כקטסטרופה".

"הנרקיס כידוע היה הנסיך שהתאהב בדמות של עצמו", מוסיף יובל. "אצל אנשים שהגיעו לטופ תמצאי לעתים מאפיינים נרקיסיסטיים - ביטחון עצמי, אהבה עצמית, תחושה שמגיע להם".

ואז הם מגדירים את עצמם דרך ההצלחה?

"זה משתנה. ההצלחה יכולה להיות תוצאה של נרקיסיזם בריא, או תוצאה של רצון מאוד חזק שלא ניתן לשובע, להערכה ולהערצה. האחרונים צריכים כל הזמן לקבל חיזוקים, ואם יש נפילה, המשבר הוא נוראי".

"הזנת צורך נרקיסיסטי גדול עלולה להיות הפן השלילי של ההצלחה", מחדדת מילוא. "לאדם מצליח יש הזנה נרקיסיסטית, הוא מאוד מרוצה מעצמו. בעצם, זה משהו שכולנו זקוקים לו - להרגיש שאנחנו מצליחים במשימות שמטילים עלינו. אבל זה מין חור שחור: אחרי שכבשת יעד אחד, מיד יש צורך בכיבוש נוסף".

"לא במקרה", מזכיר באט, ברומא, כשהאימפרטור (מפקד הצבא המנצח) היה נכנס לעיר בכרכרה עטור ניצחון וההמון היה מריע לו, אחרי הכרכרה היה רץ עבד, ומדי פעם היה לוחש לאימפרטור באוזנו: 'זכור שאתה רק בן תמותה'. אנחנו צריכים לזכור שכולנו בני תמותה, ולא לתת לעצמנו להשתכר מההצלחה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב על הדירות: ההבדל בין הסכם הדדי, מתנה והתחייבות למתנה

פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש את החשיבות שבהגדרה מדויקת של עילת התביעה ע"י התובע - וזאת לאחר שמחיקת התביעה, בתום שלוש שנות דיונים, נבעה משגיאה בסיווג העילה המשפטית

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

''הלוטוס הלבן'' של HBO / צילום: באדיבות YES ו-סטינג+

לא מתחשבים ביוקר המחיה: HBO נכנסת לישראל, והמחירים עולים

המהלך של HBO מייצר לא מעט חששות בשוק ● כמה שווה המכונית שקיבל השבוע ערן זהבי? ● יו"ר מליסרון רכש שתי יצירות וידאו ארט תמורת כ-40 אלף דולר ● רשת מלונות פתאל יוצאת במהלך לחיילי וחיילות המילואים ● וזה העו"ד שמצטרף כשותף לפירמת עורכי הדין גורניצקי GNY ● אירועים ומינויים

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

ויכוח על 185 מיליון שקל: הדרישה של רשות המסים והתגובה של פרטנר

בדיווח של החברה לבורסה, צוין כי רשות המסים דורשת מפרטנר מס בשיעור של 185 מיליון שקל, בגין מחלוקת סביב דיווח החברה בנוגע לציוד החברה ● להערכת פרטנר, לא צפויות לשומות אלו השלכות מהותיות על דוח רווח והפסד

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● מספר שעות לאחר הודעת HBO, הספקיות yes והוט הודיעו על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם החברה, אך לא ציינו בהודעתן את המחירים המוצעים

דיפאל S05 חשמלית / צילום: יח''צ

הקרוס-אובר שמציג ממדים רחבים במחיר של 150 אלף שקל

לקרוס־אובר החשמלי החדש מבית שנגאן הסינית יש ממדים של רכב עם מיצוב ותמחור הרבה יותר גבוהים ● הוא מרווח, זריז ומאובזר היטב בגרסה הבכירה - אבל יש בפלח מכוניות עם התנהגות כביש יותר מלוטשת

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

מוריס קאהן. 1930-2026 / צילום: תמר מצפי

יזם כושל בתחילת הדרך, חלוץ הייטק ופילנתרופ: פרידה ממוריס קאהן

מוריס קאהן שהלך לעולמו בגיל 96, נטל חלק פעיל בתעשייה, שהפכה ברבות הימים להייטק הישראלי ● קבוצת עורק שהיה ממייסדיה, אחראית למיזם "דפי זהב" ולהקמת אמדוקס ● את מרבית הונו עשה עם הנפקת אמדוקס, ומאז תרם רבות לפעילות פילנתרופית

ניר בר-דעה

התשואה הגבוהה בתולדותיה: קרן ברידג'ווטר מסכמת שנה

ברידג'ווטר שוברת שיא ומסכמת את 2025 עם תשואה של 33% בקרן המרכזית שלה, Pure Alpha ● הקרן שמנוהלת ע"י ניר בר-דעה נהנתה מהעליות במניות הקשורות לתחום ה-AI וגם מהתנודתיות שנוצרה כשהנשיא טראמפ הטיל מכסים ● מייסד הקרן, ריי דליו מכר השנה את מניותיו בקרן ונפרד, "זה היה מסע מדהים"

צילום: ננו בננה AI

סקר מנהלי השיווק: משקיעים יותר בכלי AI, פחות בטלוויזיה

קהילת "מנהלי שיווק מצייצים" ערכה סקר בקרב כ-400 מבכירי ענף השיווק, ממנו עולה כי כ-75% משוכנעים שהבינה המלאכותית תעשה עד מחצית מעבודתם בשנת 2026 ● הדיגיטל מתחזק כזירת הפרסום המבוקשת ביותר, ולמשפיעני ה-AI עוד יש דרך ארוכה לעשות

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

המדינה דוחה את בקשת נמל אילת להארכת תקופת ההפעלה

מנכ"לי משרדי התחבורה והאוצר שלחו מכתב תגובה להנהלת נמל אילת, ובו דחו את בקשתה להארכת תקופת ההסמכה להפעלה פרטית - בשל אי-עמידה ביעדי הפעילות ● המכתב מנגיעה בעקבות הפנייה אתמול של הנהלת נמל אילת, בה נטען כי המדינה מתעלמת מנסיבות חריגות של הנמל כגון משבר השיט בים האדום ותקיפות החות'ים

OnePlus 15 / צילום: יח''צ

המכשיר שמביס את האייפון באחד המאפיינים הכי חשובים

סמארטפון הדגל הסיני החדש, OnePlus 15, מביא בשורה ענקית בסוללה שמחזיקה מעמד לפחות יום וחצי ומציג ביצועים טובים ● לעומת זאת, מערך הצילום לא מתחרה בענקיות השוק

מנות קוויאר  ב–Ocean Star / צילום: שני הלוי

באזור התעשייה הזה יש מעדנייה עם אוצר שעולים אליו לרגל מכל הארץ

סדנת קרמיקה עם תוצרים מינימליסטיים, משתלת סחלבים נדירים, ממלכת סבונים טבעיים ופנינה קולינרית שמציעה תפריט מעשרה סוגי קוויאר ● כך תעבירו יום בעמק חפר

קרקעות / אילוסטרציה: Shutterstock

3 מכרזי קרקעות של סוף השנה הקפיצו את הכנסות רמ"י ביותר מ-10%

המכרזים במתחם השלישות ברמת גן, בשדה התעופה בהרצליה ובמחנה סירקין בפתח תקווה הניבו למדינה הכנסות של 3.2 מיליארד שקל, בעוד שכלל ההכנסות בגין שיווקי קרקע בשנה שעברה הגיעו ל-28 מיליארד שקל

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

32 אלף חביות ביום: החברה הישראלית שמצאה נפט באוקיינוס האטלנטי

15 שנה עברו מאז התגלה נפט באיי פוקלנד שבאוקיינוס האטלנטי ● אלא שמאז המאגר עבר בין חברות, שנקלעו לקשיים, ונשאר על הנייר ● בחודש שעבר נאוויטס הישראלית רשמה פריצת דרך - והחל מ־2028 תפיק ממנו 32 אלף חביות ביום ● המהלך צפוי להזרים מיליארדי דולרים לטריטוריה הקטנה, שעד היום התבססה בעיקר על דיג ● איך היא תשרוד את הצמיחה הדרמטית?