גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנוחות מנצחת

חנויות הנוחות בעולם לוקחות נתחי שוק לא רק מהמרכולים אלא גם מרשתות הפארם

האם רשתות הפארם פולשות לתחומי הפעילות של חנויות הנוחות? או - האם ייתכן שחנויות הנוחות פולשות לתחומי הפעילות של רשתות בתי-המרקחת? התשובה לכך היא חיובית בהחלט, כפי שמתברר מתוך שורה של צעדים שננקטו בשבועות האחרונים על-ידי רשתות פארם, חנויות נוחות ורשתות סופרמרקט בארצות-הברית, בריטניה ויפן. הצעד הבולט ביותר הוא של רשת הדראגסטור המובילה בארצות-הברית, וולגרינס, שהודיעה בסוף השבוע שעבר כי תתחיל למכור בירה ויין בחלק הארי של 7,000 חנויות הפארם של הרשת.

לפני כשנה החלה הרשת במהלכים פרוצדורליים כדי לקבל רישיון למכירת משקאות אלכוהוליים בחנויותיה, ואלה הסתיימו בקבלת הרישיון. צעד זה משולב בצעדים אחרים, ומצביע גם על אפשרות כניסה לתחומי פעילות נוספים של הסופרמרקטים, כאשר באופן מסורתי מוכרות רוב חנויות הפארם בארצות-הברית מזה עשרות שנים גם מזון יבש ארוז או משומר. צעד זה, המתבצע על-ידי רשת ששני שליש מכל מכירותיה הם של תרופות מרשם, מצביע על שינוי מהותי באסטרטגיה. ייתכן כי הוא מבשר התפתחות של קונספטים קמעוניים חדשים העשויים להפוך למגמה שיווקית חדשה, בעיקר בגלל שמעורבים במהלכים אלה גורמים קמעוניים מובילים בבריטניה, יפן וארצות-הברית.

פחות מוצרים, יותר מכירות

רשת וולגרינס החלה במקביל לפתח קונספט בסיסי נוסף, המבוסס על תוצאות של מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות. בהתאם לקונספט זה, יאופיינו חנויות הפארם/נוחות החדשות במבחר מצומצם של מוצרים, לאחר שהמחקרים הראו כי גישה זו חוסכת מהלקוחות את שלבי ההתלבטות בהחלטות הקנייה שלהם, שגורמים לחלק מהם תחושות של חוסר ביטחון עצמי ותסכול. כך החלה רשת וולגרינס לעצב מחדש את החנויות שלה באזור שיקגו, כשליבת השינוי היא צמצום של 30 אחוז במגוון המוצרים. למרבה הפלא, אך באופן התואם לחלוטין את תוצאות המחקרים, הקונים בחנויות החדשות סיימו את קניותיהם בזמן קצר יותר, כאשר השורה התחתונה גם הצביעה על עלייה נאה במכירות.

מעודדים מתוצאה זו, אישרו ראשי רשת וולגרינס שלב נוסף, שבמסגרתו יעוצבו מחדש 400 חנויות פארם/נוחות בהשקעה של כ-40,000 דולר לחנות. במקביל החלה הרשת לבחון, באמצעות פיילוט הנערך במספר חנויות שלה בשיקגו, את האפשרות להגדיל את משקלם של מוצרי המכולת בתמהיל מוצרי בית-המרקחת.

אנליסטים מעריכים כי האצת התופעה של חדירת רשתות קמעוניות מתמחות לקטגוריות התמחות של רשתות קמעוניות אחרות היא תוצאה של המיתון, שכן למרות הידיעות הרבות על סיום המשבר, רוב הצרכנים אינם ממהרים לשלוף את ארנקיהם. תופעה זו מחזקת את התחזיות לפיהן השינוי שחל בהתנהגות הצרכנים עקב המיתון, אינו תופעה חולפת, והולך וגדל מספר האנליסטים המעריכים כי אם תופעה זו תימשך זמן ממושך יותר, ירדו באורח משמעותי המחירים של מוצרים ושירותים רבים.

גם בבריטניה, שהתנהגות הצרכנים שלה דומה לזו של האמריקנים, מתרחשים דברים. רשת הסופרמרקטים Waitrose הודיעה בשבוע שעבר על חיבור שנוצר עם רשת בתי-המרקחת הידועה Boots, כדי שכל אחת מהן תמכור מוצרים של האחרת. אך ההודעה הדרמטית יותר היא, כי שתי הרשתות יוזמות הקמת רשת משותפת בת 300 חנויות נוחות. עתה התפרסמה גם רשימת המוצרים המשותפת, כאשר רשת Boots תעמיד לרשות Waitrose את מוצרי הבריאות שלה, ואילו רשת הסופרמרקטים תעמיד לרשות רשת בתי-המרקחת מוצרי מזון שונים. אלכס גורלאי, מנכ"ל רשת Boots, אומר כי המיזם הוא צעד ראשון בפיתוח שיתוף פעולה רחב יותר עם רשת הסופרמרקטים, כדי להגדיל את ההיצע לצרכן בכל אחת מהרשתות. בשנה הבאה ייערך פיילוט כדי לבדוק את תמהיל המוצרים הייחודי של מזון ומוצרי בריאות בחנויות הנוחות של רשת הסופרמרקטים. במקביל ייפתחו 4 חנויות נוחות חדשות בשטח של כ-700 מטר רבוע, לעומת שטח של 200-400 מטר רבוע בחנויות הנוחות של היום. גם מהלך זה מצביע בבירור על פיתוח קונספט קמעוני חדש המציע מוצרים של חנויות נוחות יחד עם מוצרים של בתי-מרקחת.

המיתון טוב לחנויות הנוחות

לפני כחודשיים התפרסם מחקר שנערך על-ידי חברת המחקרים WSL, במטרה לבחון באופן מעודכן את הרגלי הצריכה של האמריקנים, והוא הראה כי המכירות של חנויות נוחות ודראגסטור עלו באופן משמעותי בתקופה המיתון. כפי שהתברר לחוקרים, הסיבה לכך היא שכאשר צרכנים אינם יכולים להרשות לעצמם לקנות מוצרים ולאחסן אותם כמלאי, כפי שנהגו בעבר, הם פונים לחנויות הנוחות כדי לקנות את המוצרים החיוניים להם ביותר, למרות שהמחירים בחנויות הנוחות גבוהים יותר מאשר בסופרמרקטים. אמנם בחנויות הנוחות לא נתקלים במבצעים המפתים שבסופרמרקטים, אולם הצרכן המתקשה להסתדר עם התקציב יודע כי בסופו של דבר הקנייה בחנות נוחות היא זולה יותר עבורו. המחקר מראה עוד, כי רשתות הדראגסטור נהנות אף הן מגידול במכירותיהן, בעיקר בקרב קהלי יעד בגיל הביניים בעלי הכנסה ממוצעת, המעדיפים מטעמי חיסכון לרכוש שם רק את המוצרים החיוניים להם.

המחקר לא התייחס אמנם לקונספט של חנויות המשלבות את שתי הקטגוריות, אך עצם העובדה ששתי הקטגוריות הקמעוניות מייצרות מכירות טובות יותר בזמן מיתון, מצביע על ההיגיון העומד מאחורי הקונספט של החנות המשולבת.

על מידת כוח המשיכה של חנויות הנוחות ניתן ללמוד גם ממחקר נוסף שהתפרסם לאחרונה על-ידי חברת Integer Group, וגילה כי מספר הולך וגדל של צרכנים המבקרים בחנויות נוחות מעדיפים את הנוחות על פני המחיר. המחקר מראה כי יש גידול של 8% במספר הצרכנים המוכנים להוציא יותר כסף בחנויות נוחות, בתנאי שהביקור בחנויות מייצג נוחות רבה יותר בהשוואה לחנויות המוכרות מוצרים דומים. "רוב הקונים שנסקרו במחקר רוצים להיכנס ולצאת מהחנות במהירות מרבית", אומר קרייג אלסטון, סמנכ"ל בכיר של חברת המחקר. המחקר העלה עוד, כי צרכנים מעדיפים רשת חנויות נוחות שהם סומכים עליה, שתעניק להם שירות לקוחות טוב ואווירת קנייה נקייה וידידותית.

הרוקחים יפקחו על חנויות הנוחות ביפן

מרבים לדבר על שירות לקוחות וחוויית קנייה, אך רשתות סופרמרקט רבות מתעלמות משתי בעיות עיקריות המציקות לצרכנים. האחת היא חיפוש החנייה בחניון עמוס, אשר יחד עם תהליך היציאה והכניסה מהחניון יוצר רגשות טינה כלפי הרשת. הבעיה השנייה היא התור ליד הקופה. חוויית קנייה, מסעירה ומרגשת ככל שתהיה, תתנפץ לרסיסים בתוך 10 עד 15 דקות של עמידה בתור לקופה. בחנויות הנוחות כמעט שאין תורים, והשיטוט בהן הוא ידידותי ומאפשר לצרכן למצוא בקלות את המוצרים הדרושים לו.

גם ביפן נראים סימנים ראשונים לתופעה זו. רשת חנויות הנוחות Lawson ורשת הדראגסטור היפנית Matsumotokiyoshi משתפים עתה פעולה, והשיקו קונספט קמעוני חדש שיענה בצורה טובה יותר לביקושים של הצרכנים. שתי הרשתות יישמו את הקונספט המשותף בסוף השנה הנוכחית, כאשר החנות החדשה תציע לצרכנים מוצרי בריאות ותרופות יחד עם מוצרים אופייניים לחנויות נוחות. טקאשי נינאמי, מנכ"ל רשת חנויות הנוחות, אומר כי שתי הרשתות יקימו במהלך 5 השנים הבאות למעלה מ-1,000 חנויות חדשות בקונספט החדש. ההחלטה על כך התקבלה לאחר שממשלת יפן החליטה בחודש יוני האחרון על דה רגולציה, שאפשרה למכור תרופות בחנויות נוחות בתנאי שאנשי המכירות יבצעו את עבודתם בפיקוח צמוד של רוקחים מוסמכים.

רשת חנויות הנוחות Lawson תכשיר אנשי מכירות מוסמכים לטפל בתרופות, ואילו אנשי מכירות של רשת הדראגסטור יעברו אף הם הכשרה מתאימה להפעלה של חנויות נוחות.

בתחילת החודש שעבר נכנסה רשת חנויות נוספת ביפן לתחום של קמעונות תרופות. חברת Seven & I Holdings, המפעילה את רשת 7 Eleven שהיא רשת חנויות הנוחות הגדולה ביותר ביפן, פתחה באחת מחנויות הנוחות שלה חנות דראגסטור ראשונה, השייכת לרשת המובילה Ain Pharmaciez.

ואכן, כאשר מנתחים מהלכים אלה קשה להבין מדוע צעדים כאלה לא התבצעו כבר לפני שנים, שכן אותו עובר אורח הנכנס לחנות נוחות הוא גם צרכן של תרופות, מוצרי בריאות שונים וטואלטיקה. גישה זו, אשר נראה כי היא עשויה להפוך למגמה, מתפשטת במהירות ותהפוך לחלק בלתי נפרד מההתנהלות הצרכנית שלנו.

בארץ המצב עדיין שונה. הקונספט של חנות פארם בתוך סופרמרקט לא ממש המריא, וגם מדפי התרופות ללא מרשם (OTC) בסופרמרקטים לא התרחבו. אך דווקא הקונספט החדש של חנויות נוחות/פארם או פארם/נוחות נראה מתאים והגיוני מאוד, וייתכן שנראה בקרוב גם גורמים ישראלים שירימו את הכפפה, לפחות ברמת הפיילוט.

* הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת