גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנוחות מנצחת

חנויות הנוחות בעולם לוקחות נתחי שוק לא רק מהמרכולים אלא גם מרשתות הפארם

האם רשתות הפארם פולשות לתחומי הפעילות של חנויות הנוחות? או - האם ייתכן שחנויות הנוחות פולשות לתחומי הפעילות של רשתות בתי-המרקחת? התשובה לכך היא חיובית בהחלט, כפי שמתברר מתוך שורה של צעדים שננקטו בשבועות האחרונים על-ידי רשתות פארם, חנויות נוחות ורשתות סופרמרקט בארצות-הברית, בריטניה ויפן. הצעד הבולט ביותר הוא של רשת הדראגסטור המובילה בארצות-הברית, וולגרינס, שהודיעה בסוף השבוע שעבר כי תתחיל למכור בירה ויין בחלק הארי של 7,000 חנויות הפארם של הרשת.

לפני כשנה החלה הרשת במהלכים פרוצדורליים כדי לקבל רישיון למכירת משקאות אלכוהוליים בחנויותיה, ואלה הסתיימו בקבלת הרישיון. צעד זה משולב בצעדים אחרים, ומצביע גם על אפשרות כניסה לתחומי פעילות נוספים של הסופרמרקטים, כאשר באופן מסורתי מוכרות רוב חנויות הפארם בארצות-הברית מזה עשרות שנים גם מזון יבש ארוז או משומר. צעד זה, המתבצע על-ידי רשת ששני שליש מכל מכירותיה הם של תרופות מרשם, מצביע על שינוי מהותי באסטרטגיה. ייתכן כי הוא מבשר התפתחות של קונספטים קמעוניים חדשים העשויים להפוך למגמה שיווקית חדשה, בעיקר בגלל שמעורבים במהלכים אלה גורמים קמעוניים מובילים בבריטניה, יפן וארצות-הברית.

פחות מוצרים, יותר מכירות

רשת וולגרינס החלה במקביל לפתח קונספט בסיסי נוסף, המבוסס על תוצאות של מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות. בהתאם לקונספט זה, יאופיינו חנויות הפארם/נוחות החדשות במבחר מצומצם של מוצרים, לאחר שהמחקרים הראו כי גישה זו חוסכת מהלקוחות את שלבי ההתלבטות בהחלטות הקנייה שלהם, שגורמים לחלק מהם תחושות של חוסר ביטחון עצמי ותסכול. כך החלה רשת וולגרינס לעצב מחדש את החנויות שלה באזור שיקגו, כשליבת השינוי היא צמצום של 30 אחוז במגוון המוצרים. למרבה הפלא, אך באופן התואם לחלוטין את תוצאות המחקרים, הקונים בחנויות החדשות סיימו את קניותיהם בזמן קצר יותר, כאשר השורה התחתונה גם הצביעה על עלייה נאה במכירות.

מעודדים מתוצאה זו, אישרו ראשי רשת וולגרינס שלב נוסף, שבמסגרתו יעוצבו מחדש 400 חנויות פארם/נוחות בהשקעה של כ-40,000 דולר לחנות. במקביל החלה הרשת לבחון, באמצעות פיילוט הנערך במספר חנויות שלה בשיקגו, את האפשרות להגדיל את משקלם של מוצרי המכולת בתמהיל מוצרי בית-המרקחת.

אנליסטים מעריכים כי האצת התופעה של חדירת רשתות קמעוניות מתמחות לקטגוריות התמחות של רשתות קמעוניות אחרות היא תוצאה של המיתון, שכן למרות הידיעות הרבות על סיום המשבר, רוב הצרכנים אינם ממהרים לשלוף את ארנקיהם. תופעה זו מחזקת את התחזיות לפיהן השינוי שחל בהתנהגות הצרכנים עקב המיתון, אינו תופעה חולפת, והולך וגדל מספר האנליסטים המעריכים כי אם תופעה זו תימשך זמן ממושך יותר, ירדו באורח משמעותי המחירים של מוצרים ושירותים רבים.

גם בבריטניה, שהתנהגות הצרכנים שלה דומה לזו של האמריקנים, מתרחשים דברים. רשת הסופרמרקטים Waitrose הודיעה בשבוע שעבר על חיבור שנוצר עם רשת בתי-המרקחת הידועה Boots, כדי שכל אחת מהן תמכור מוצרים של האחרת. אך ההודעה הדרמטית יותר היא, כי שתי הרשתות יוזמות הקמת רשת משותפת בת 300 חנויות נוחות. עתה התפרסמה גם רשימת המוצרים המשותפת, כאשר רשת Boots תעמיד לרשות Waitrose את מוצרי הבריאות שלה, ואילו רשת הסופרמרקטים תעמיד לרשות רשת בתי-המרקחת מוצרי מזון שונים. אלכס גורלאי, מנכ"ל רשת Boots, אומר כי המיזם הוא צעד ראשון בפיתוח שיתוף פעולה רחב יותר עם רשת הסופרמרקטים, כדי להגדיל את ההיצע לצרכן בכל אחת מהרשתות. בשנה הבאה ייערך פיילוט כדי לבדוק את תמהיל המוצרים הייחודי של מזון ומוצרי בריאות בחנויות הנוחות של רשת הסופרמרקטים. במקביל ייפתחו 4 חנויות נוחות חדשות בשטח של כ-700 מטר רבוע, לעומת שטח של 200-400 מטר רבוע בחנויות הנוחות של היום. גם מהלך זה מצביע בבירור על פיתוח קונספט קמעוני חדש המציע מוצרים של חנויות נוחות יחד עם מוצרים של בתי-מרקחת.

המיתון טוב לחנויות הנוחות

לפני כחודשיים התפרסם מחקר שנערך על-ידי חברת המחקרים WSL, במטרה לבחון באופן מעודכן את הרגלי הצריכה של האמריקנים, והוא הראה כי המכירות של חנויות נוחות ודראגסטור עלו באופן משמעותי בתקופה המיתון. כפי שהתברר לחוקרים, הסיבה לכך היא שכאשר צרכנים אינם יכולים להרשות לעצמם לקנות מוצרים ולאחסן אותם כמלאי, כפי שנהגו בעבר, הם פונים לחנויות הנוחות כדי לקנות את המוצרים החיוניים להם ביותר, למרות שהמחירים בחנויות הנוחות גבוהים יותר מאשר בסופרמרקטים. אמנם בחנויות הנוחות לא נתקלים במבצעים המפתים שבסופרמרקטים, אולם הצרכן המתקשה להסתדר עם התקציב יודע כי בסופו של דבר הקנייה בחנות נוחות היא זולה יותר עבורו. המחקר מראה עוד, כי רשתות הדראגסטור נהנות אף הן מגידול במכירותיהן, בעיקר בקרב קהלי יעד בגיל הביניים בעלי הכנסה ממוצעת, המעדיפים מטעמי חיסכון לרכוש שם רק את המוצרים החיוניים להם.

המחקר לא התייחס אמנם לקונספט של חנויות המשלבות את שתי הקטגוריות, אך עצם העובדה ששתי הקטגוריות הקמעוניות מייצרות מכירות טובות יותר בזמן מיתון, מצביע על ההיגיון העומד מאחורי הקונספט של החנות המשולבת.

על מידת כוח המשיכה של חנויות הנוחות ניתן ללמוד גם ממחקר נוסף שהתפרסם לאחרונה על-ידי חברת Integer Group, וגילה כי מספר הולך וגדל של צרכנים המבקרים בחנויות נוחות מעדיפים את הנוחות על פני המחיר. המחקר מראה כי יש גידול של 8% במספר הצרכנים המוכנים להוציא יותר כסף בחנויות נוחות, בתנאי שהביקור בחנויות מייצג נוחות רבה יותר בהשוואה לחנויות המוכרות מוצרים דומים. "רוב הקונים שנסקרו במחקר רוצים להיכנס ולצאת מהחנות במהירות מרבית", אומר קרייג אלסטון, סמנכ"ל בכיר של חברת המחקר. המחקר העלה עוד, כי צרכנים מעדיפים רשת חנויות נוחות שהם סומכים עליה, שתעניק להם שירות לקוחות טוב ואווירת קנייה נקייה וידידותית.

הרוקחים יפקחו על חנויות הנוחות ביפן

מרבים לדבר על שירות לקוחות וחוויית קנייה, אך רשתות סופרמרקט רבות מתעלמות משתי בעיות עיקריות המציקות לצרכנים. האחת היא חיפוש החנייה בחניון עמוס, אשר יחד עם תהליך היציאה והכניסה מהחניון יוצר רגשות טינה כלפי הרשת. הבעיה השנייה היא התור ליד הקופה. חוויית קנייה, מסעירה ומרגשת ככל שתהיה, תתנפץ לרסיסים בתוך 10 עד 15 דקות של עמידה בתור לקופה. בחנויות הנוחות כמעט שאין תורים, והשיטוט בהן הוא ידידותי ומאפשר לצרכן למצוא בקלות את המוצרים הדרושים לו.

גם ביפן נראים סימנים ראשונים לתופעה זו. רשת חנויות הנוחות Lawson ורשת הדראגסטור היפנית Matsumotokiyoshi משתפים עתה פעולה, והשיקו קונספט קמעוני חדש שיענה בצורה טובה יותר לביקושים של הצרכנים. שתי הרשתות יישמו את הקונספט המשותף בסוף השנה הנוכחית, כאשר החנות החדשה תציע לצרכנים מוצרי בריאות ותרופות יחד עם מוצרים אופייניים לחנויות נוחות. טקאשי נינאמי, מנכ"ל רשת חנויות הנוחות, אומר כי שתי הרשתות יקימו במהלך 5 השנים הבאות למעלה מ-1,000 חנויות חדשות בקונספט החדש. ההחלטה על כך התקבלה לאחר שממשלת יפן החליטה בחודש יוני האחרון על דה רגולציה, שאפשרה למכור תרופות בחנויות נוחות בתנאי שאנשי המכירות יבצעו את עבודתם בפיקוח צמוד של רוקחים מוסמכים.

רשת חנויות הנוחות Lawson תכשיר אנשי מכירות מוסמכים לטפל בתרופות, ואילו אנשי מכירות של רשת הדראגסטור יעברו אף הם הכשרה מתאימה להפעלה של חנויות נוחות.

בתחילת החודש שעבר נכנסה רשת חנויות נוספת ביפן לתחום של קמעונות תרופות. חברת Seven & I Holdings, המפעילה את רשת 7 Eleven שהיא רשת חנויות הנוחות הגדולה ביותר ביפן, פתחה באחת מחנויות הנוחות שלה חנות דראגסטור ראשונה, השייכת לרשת המובילה Ain Pharmaciez.

ואכן, כאשר מנתחים מהלכים אלה קשה להבין מדוע צעדים כאלה לא התבצעו כבר לפני שנים, שכן אותו עובר אורח הנכנס לחנות נוחות הוא גם צרכן של תרופות, מוצרי בריאות שונים וטואלטיקה. גישה זו, אשר נראה כי היא עשויה להפוך למגמה, מתפשטת במהירות ותהפוך לחלק בלתי נפרד מההתנהלות הצרכנית שלנו.

בארץ המצב עדיין שונה. הקונספט של חנות פארם בתוך סופרמרקט לא ממש המריא, וגם מדפי התרופות ללא מרשם (OTC) בסופרמרקטים לא התרחבו. אך דווקא הקונספט החדש של חנויות נוחות/פארם או פארם/נוחות נראה מתאים והגיוני מאוד, וייתכן שנראה בקרוב גם גורמים ישראלים שירימו את הכפפה, לפחות ברמת הפיילוט.

* הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט