גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלת פרס נובל לתקשורת רעה

גם כשכבר יש סיפור שיכול לעבוד לטובתנו - אין לו שום תהודה בתקשורת הזרה

פרופ' עדה יונת היא גיבורת השבוע בישראל, אין ספק בכלל. איזו גאווה, איזה כבוד. איזה חמודות היו התמונות שהציפו ביממה האחרונה את אמצעי התקשורת - כלת פרס נובל המאושרת עם כל הצוות שלה במכון ויצמן, אחרי שנודע להם על החלטת הוועדה השבדית.

הכי מצחיק, היה אחד ממאות הטוקבקים לידיעה על זכייתה, שבתמימות התעניין אם החרם של הישראלים על איקאה עדיין בתוקף. יה, רייט. כנראה שאף אחד עוד לא סיפר לטוקבקיסט המסכן שלישראלים יש אולי פתיל קצר, אבל יש להם זיכרון קצר עוד יותר.

חבל שאצל האחרים זה עובד קצת אחרת, היחס בין הפתיל לזיכרון. בעולם, ישראל כבר צרובה בזיכרון הקולקטיבי כמשהו שגם זכייה מכובדת בפרס נובל לא תזיז אותו, אפילו ליום אחד.

ב-CNN וב"ניו-יורק טיימס", לדוגמה, הידיעה על הזכייה של פרופ' יונת לא מופיעה אפילו בעמוד הבית. צריך לחפש אותה בעמודים הפנימיים, וגם אז - הכותרת מבשרת על 3 זוכים, ורק בגוף הטקסט מצויין כי אחת מהם היא ישראלית. ב"טיימס" יונת זכתה לקבל תמונה, אבל ב-CNN התמונה היחידה שמעטרת את הידיעה הצנועה היא של אחד האמריקנים שחולקים איתה את הפרס.

באתר ה-BBC צריך ממש לעבוד כדי למצוא את המידע: מי שמתעקש יצטרך לפשפש בעמוד המדע כדי לאתר את הידיעה, שאפילו לא זכתה להיות הראשית. הכותרת בכלל לא מזכירה את שמות הזוכים, על אחת כמה וכמה את ארצות המוצא שלהם. רק מי שמתמיד וקורא בדקדקנות את כל הטקסט, מגלה מתישהו לקראת הסוף כי פרופ' יונת - מה לעשות - היא ישראלית.

אתם כבר מבינים את הרעיון, נכון? פרס נובל מה פרס נובל, אבל הכותרות שישראל מככבת בהן ממשיכות להיות אלה שמדווחות על דו"ח גולדסטון ועל המאורעות בעזה. עם כל הכבוד לפריצות דרך מדעיות, אנחנו, כאמור, כבר צרובים בזיכרון הקולקטיבי בקונטקסט אחר לגמרי.

קשה להילחם בטבע העולם. אפילו אצלנו, האירועים הביטחוניים תמיד יעיבו על הדברים הטובים שנצליח לבנות במשך שנים של עמל סיזיפי. הבוקר (ה') קיבלה יונת את 15 דקות התהילה שלה בעמודים הראשיים של "ידיעות אחרונות" ו"מעריב", אבל רק ביום שלישי בבוקר "ידיעות אחרונות" שלנו נראה לגמרי אחרת: 8 עמודים פותחים שמתעסקים ב"התעוררות" הפלסטינית החדשה ובבלגן בהר הבית, ורק בעמוד 9 מתפנים לדון בסיכויים של הסופר עמוס עוז והפיזיקאי פרופ' יקיר אהרונוב לזכות בפרס נובל השנה.

כמה קל להרוס, לקלל, לשבור, להתפרע ולקבל כותרות, וכמה קשה להקדיש את כל החיים כדי להגיע לפריצת דרך מהפכנית בתחום שלך - וזה כדי שיתפנו לעסוק בך בעמוד 9, ועוד בעיתון אוהד.

לשאוף לשנות את העולם ואת הטבע האנושי זה קצת יומרני, אבל לא הגיע הזמן שלפחות נבין איך הדברים עובדים ונתחיל לקחת חלק במשחק הזה, שבו אנחנו מתנחמים פעם אחר פעם בהפסד טכני, שנובע מזה שבכלל לא שלחנו שחקנים למגרש?

אירופה הפכה ליבשת שבה האיזון הדמוגראפי משחק תפקיד חשוב באנטישמיות הגוברת. כל אירוע אלים כמו זה שהתרחש השבוע, נערם על ערימת ענק שכבר לא ניתן לראות איפה היא נגמרת. עוד כותרת שלילית לישראל, עוד הזדהות עם הפלסטינים, וזה לא ממש משנה מי התחיל, מי עשה מה או למה. השורה התחתונה היא זהה - עוד הסלמה של המצב שהופך לאיום גדול יותר על המדינה שלנו, מדי יום.

חוסר הטיפול השוטף של ישראל בקשר עם כלי התקשורת הזרים, מביא לזה שגם כשכבר יש סיפור שיכול לעבוד לטובתנו - אין לו שום תהודה. הוא פשוט לא מתקיים מחוץ לגבולות המדינה. אנחנו חוגגים ומתגאים, אבל חוץ מאיתנו, אף אחד לא ממש יודע מזה - לטוב ולרע. לא רק הזכייה בפרס נובל עברה מתחת לרדאר של התקשורת בזרה - גם גלעד שליט לא קיים בתודעה העולמית, וגורלו לא מטריד אף אחד שגר מחוץ לישראל.

כשחושבים על זה, יש פה אנומליה מטורפת. עזבו רגע את פרופ' יונת - הרי לא ייתכן שכמעט אף מילה לא מתפרסמת על גלעד שליט בתקשורת בחו"ל. הפרה בוטה כל-כך של זכויות אדם, ואף אחד אינו פוצה פה.

רק לפני פחות משבוע מדינה שלמה עצרה את נשימתה כשסוף סוף הגיע ממנו אות חיים, ולא היה אדם בארץ שלא צפה בקלטת כדי לראות מה שלומו של גלעד, הבן השבוי של כל הישראלים. אז איך זה ייתכן שאנחנו לא מצליחים לגרום לכלי התקשורת הזרים להתעניין בגורלו של החייל החטוף, שכבר יותר מ-3 שנים משמש כבובה במשחק האכזרי של החמאס, שדורש עבורו מאות ואלפי אסירים שמאיימים על ביטחון תושבי מדינת ישראל? משהו כאן פשוט לא הגיוני.

או שבעצם - משהו כאן דווקא הגיוני מאוד. זה מה שקורה כשמזניחים זירה משברית. כשאיש עסקים נתון במשבר, הוא מיד מבין שהוא צריך למצוא יועץ תקשורת טוב שיתחיל לדאוג לאינטרסים שלו, ולקול שלו להישמע בין כל הקולות האחרים. במשבר תקשורתי - קודם כל מטפלים.

אז מתי נבין שזה המשבר התקשורתי הכי חמור של כולנו? יותר מבעיות פירעון אג"ח קונצרניות, יותר מתחקיר כוליפורמים ב"כלבוטק" ויותר ממוצר מזון שהתקלקל וצריך למשוך מהמדפים.

אין לנו הרבה ברירות. הצורך להתייחס לידיעות הביטחוניות שעפות במטחים מהאזור הזה מדי יום לא יתאדה מעצמו. אם ישתנה במשהו - זה רק בכך שהוא יחריף.

נכון שבשיחות הסלון שאנחנו מנהלים בינינו לבין עצמנו, אנחנו יכולים תמיד להתגאות בכך שיש לנו סופרים מצוינים ומדענים מבריקים שמקבלים פרס נובל. אבל כמדינה? הפרס היחיד שבו אנו יכולים להתנחם הוא על מפעל חיים של ניהול הסברתי כושל והרסני.

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?