גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד עופר צור: "צדק מאוחר הוא כבר לא צדק"

צור, מהליטיגטורים הבולטים בארץ: "אני לא תולה את כל האשם בירידה במעמד בריבוי עורכי הדין, אלא בעיקר בחינוך לא ראוי של עורכי הדין במקומות שבהם הם גדלים. כחלק מתרבות העם, כך תרבותם של עורכי הדין"

"קראתי באחרונה סקר של המכון לדמוקרטיה שעל-פיו 57% מהציבור מביעים אמון בביהמ"ש העליון, ו-52% במערכת בתיהמ"ש בכללותה.

"זה אומר שאחד מכל שני ישראלים, בערך, לא מאמין במערכת בתיהמ"ש. בשנת 2004, באותו סקר, הייתה רמת האמון קרובה ל-80%. כלומר, המצב היום בעייתי.

"אני חושב שזה לא בגלל שהציבור בישראל איננו מאמין שבסופו של דבר מערכת בתיהמ"ש מעניקה לו צדק, אלא שהדרך לצדק הזה מייגעת באופן שלפעמים צדק שצריך להיעשות ולהיראות מיד - לא נעשה, ואם הוא נעשה בחלוף תקופה ארוכה מאוד - אז בעיניי הציבור הוא כבר לא צדק".

עו"ד עופר צור, מהליטיגטורים הבולטים בארץ, מסתכל היום על המערכת שמהווה עבורו בית שני - בתי המשפט - וסופק כפיים בצער. חבל לו שאמון הציבור במערכת הולך ומידרדר, שהקולגות שלו לא ממש שומרים על כבודו של ביהמ"ש, ושרבים מהתיקים של לקוחותיו ממתינים שנים רבות כדי להישמע ועוד הרבה יותר מזה עד לפסק-הדין בהם. אחרי 17 שנה שבהן התייצב כמעט מדי יום בבתיהמ"ש, צור מתגעגע לימים שבהם לשופטים היה יותר זמן - "מצרך חשוב והכרחי עבור כל שופט" - וקצת פחות תיקים.

את העומס בבתיהמ"ש צור מרגיש יום-יום. "בתיהמ"ש פקוקים", הוא אומר ומסביר איך הדבר משפיע על תחושות לקוחותיו: "כשמגיעים אליי לקוחות, לאחר שאני מראיין אותם ושואל אותם איפה הדברים עומדים מבחינתם, מה חשוב להם, איפה הזכויות שלהם קופדו, והיכן הם רוצים שייעשה עבורם צדק, הם מיד שואלים 'כמה זמן ייקח להוציא את הצדק לאור'. כשאני מסביר להם שמשפט יכול להתארך בין שנה לשלוש עד חמש שנים, ושהיו משפטים שהתארכו גם יותר מ-10 שנים, פניהם מתכרכמות. וזה ברור. בעיניי לקוחות גם אם זכו במשפט בסופו של דבר, צדק מאוחר איננו צדק. אדם מגיע לעו"ד לאחר שכלו כל הקיצים מבחינתו; ופתאום הוא מגלה שהוא רק בתחילת הדרך, וצריך אורך נשימה גדול מאוד. זה לא קל".

מצב בלתי נסבל

את שלב קביעת המועדים להוכחות בביהמ"ש, הוא הכי פחות אוהב. "זה השלב שבו פותח השופט את יומנו, ולבו של עוה"ד מאיץ את הקצב כשהוא רואה שהשופט פותח את היומן מהסוף. דיוני הוכחות נקבעים היום בין חצי שנה לשנה לאחר סיומו של קדם-המשפט, וקשה להסביר ללקוח, שמבחינתו המשפט שלו הוא עולם ומלואו, למה המשפט שלו לא מתקדם לגמר כמה שיותר מהר".

*מצד שני, יש עו"ד שמעדיפים שהמשפט יידחה ככל שניתן.

"אי-אפשר להתעלם מכך שיש עו"ד שחלק מהאסטרטגיה של ניהול התיק עבור הלקוח היא לדחות את הקץ. אנחנו לא אוהבים אסטרטגיה מהסוג הזה ולא משתמשים בה. אבל אני לא חושב שעו"ד הם אלה שגורמים לסחבת בתיקים. אם שופט היה פחות עמוס, באופן שהוא יכול היה לשמוע תיקים במועדים מוקדמים יותר, אזי אני מניח שניסיונות של עו"ד לא להגיע לכלל דיון, אם זה משרת את האינטרסים של הלקוח שלהם, לא היו מצליחים".

*המינויים האחרונים של שופטים לערכאות השונות יעזרו לדעתך?

"זה לא מספיק. צריכים לייצר תקנים נוספים של שופטים ולהרחיב את בתיהמ"ש, גם כדי שיהיו תנאים פיזיים נוחים יותר לשיפוט, וחובה שזה יקרה מהר, כי המצב פשוט בלתי נסבל".

עסקאות פיננסיות מורכבות

צור מטפל מדי שנה בתיקים בהיקף של מיליארדי שקלים, בעיקר בתחום הכלכלי - שוק ההון, ני"ע וסכסוכים עסקיים. השנה טיפל, ועודנו מטפל, בהליכים בסך של יותר מ-2 מיליארד שקל. בין היתר, הוא מייצג, יחד עם עו"ד פיני רובין, את חברת הפניקס בהגנתה נגד תביעת הצמד בירם-דויטש, בהיקף של 815 מיליון שקל; ייצג את קבוצת אלרוב (אקירוב) בבקשתה לביטול פסק בורר שניתן לטובת הילטון העולמית, בסך כ-100 מיליון שקל; וכן, את שמיל ובר, הבעלים והיו"ר לשעבר של הבנק למסחר, בתביעת מפרק הבנק נגדו ונגד אחרים בהיקף של כ-270 מיליון שקל.

כמי שמציג בבתיהמ"ש את התיקים הכלכליים המורכבים ביותר כדרך קבע, הוא נמנה עם התומכים הנלהבים ביוזמה של ראש רשות ני"ע, פרופ' זהר גושן, להקמת בימ"ש כלכלי, שידון בדיני חברות וני"ע.

*יש מי שטוען שאין צורך בכך, וכפי שאין בימ"ש מתמחה לנזיקין, לפלילים או למסים, אין סיבה להקים בימ"ש מתמחה לדיני חברות.

"התפישה הזו שגויה בעיניי. כשם שעולמות המשפטים ועריכת-הדין, הולכים להתמחויות, יהיה טוב מאוד אם יהיו גם שופטים עם התמחויות. אם לפני 40-30 שנה היית נכנסת למשרד עו"ד ואותו עו"ד היה גם ליטיגטור, גם נסח חוזים, גם עורך תשקיפים וגם עוסק בכל וכול, היום המצב שונה. אלה עו"ד מדור הנפילים. ראש וראשון להם הוא עו"ד פנחס רובין, יו"ר המשרד שלנו. גם יגאל ארנון ואמנון גולדנברג המנוח היו ביניהם, ועדיין יש לנו את גד נשיץ ורמי כספי, מהגדולים ומהבכירים שידעה ויודעת המדינה.

"אך היום זה כבר לא קיים. העולם נהיה הרבה יותר מורכב. לפני 30-20 שנה חוזה מסחרי גדול החזיק שמונה עמודים, 10 עמודים, 15 עמודים. היום החוזים המסחריים מחזיקים לפעמים מאות עמודים. למה? כי העסקאות הפיננסיות הפכו להיות מורכבות פי כמה וכמה. המטרייה שאתה צריך ללמוד בעניין מסוים, נהייתה הרבה יותר מורכבת, והידע שאתה צריך לצבור בכל תחום הוא עצום.

"האפשרות להיות בעל השכלה מקיפה של כל התחומים האלה, כמומחה שיושב על דוכן ושופט בעניינים האלה, כמעט לא קיימת. בסופו של דבר, המציאות מלמדת שכן יש התמחויות בבתיהמ"ש. בביהמ"ש המחוזי בת"א יש שופטים שהם מיועדים לתיקי מס. תיקים של פירוקים ותיקים של חברות ושיקום מנותבים לידי שתי שופטות בביהמ"ש המחוזי בת"א, שזו מומחיותן, גם אם לא יקראו להן 'מחלקת פירוקים ושיקום' וכו'.

"אז צריך לקרוא לילד בשמו, ואז כבר יהיה יותר קל. כמו שעו"ד עוברים יותר ויותר לניהול משרדים כמחלקות ספציפיות שמתמחות בתחום, כך גם בתיהמ"ש צריכים לעבור לניהול כזה. אם אי-אפשר לצפות שרופא משפחה יוכל לבצע ניתוחי מוח, אז מדוע יש ציפייה ששופט או עו"ד, שבא מתחום של חוזים מסחריים רגילים, יבין בתחום של נזיקין או להיפך?".

*רבים עושים את ההקבלה הזו בין משפטנים לרופאים. למה?

"אמר לי פעם עו"ד במשרד גדול מאוד בארה"ב, שההבדל בין עו"ד לרופא, זה שעו"ד לא קובר את הטעויות שלו. אלה שני מקצועות עם הרבה אחריות בידיים, להבדיל אלף הבדלות כמובן".

"עורכי-דין צועקים ומהלכים אימים על הצד השני. ערכיהם מידרדרים"

במהלך השיחה עם "גלובס" מדבר צור בשקט, בלחש כמעט, עד שקשה לזהות את הליטיגטור הנחוש שמייצג בלהט את לקוחותיו בביהמ"ש. "לא צריך לדבר בקול רם, לצעוק ולהתלהם כדי להציג עמדה", הוא אומר וטוען שגם בבתיהמ"ש אינו נוהג להרים את קולו יתר על המידה.

לצערו, לא כל עוה"ד המופיעים בבתיהמ"ש חושבים כמוהו. "אנחנו רואים היום התנהגויות לא ראויות בבתיהמ"ש, הן מבחינת הבוטות שבניהול הדיון והן מבחינת היחסים בין עו"ד לחברו במהלך הדיון, במסדרונות ביהמ"ש או בהתכתבויות בין הצדדים. עו"ד צועקים ומהלכים אימים על הצד השני. לדעתי, הם מפגינים חולשה רבה בהתנהלות הזאת שמכוונת לרפות את ידיו של הצד השני מלעמוד על זכויותיו".

הסיטואציות האלה, כך צור, מסתבכות עוד יותר כשגם השופטים נגררים אל תוך הקלחת. "התנהגויות לא-נאותות מצדם של עו"ד גוררות התנהגויות לא-רצויות בתגובה מצד שופטים מסוימים, ולעתים הופך ביהמ"ש לזירת התגוששות. זה מצב שאיננו ראוי ומעקר את היכולת של עוה"ד והשופטים להיות ענייניים, מדויקים ומקצועיים ולהגיע לתוצאה מיטבית".

בניגוד לטרנד האופנתי להאשים את פתיחת הדלתות והצפת מקצוע עריכת-הדין בפיחות ברמתם ובמעמדם של עוה"ד, צור חושב שזו בעיה כלל-חברתית. "אומרים שהסיבה המרכזית לפיחות במעמדו של המקצוע הוא ריבוי עוה"ד. אני לא תולה את כל האשם בכך, אלא בעיקר בחינוך לא ראוי של עו"ד במקומות שבהם הם גדלים. אינני מדבר רק על היכן המקום שבו למדו והמשרדים שבהם התמחו, אלא בכלל - כחלק מתרבותו של העם, כך תרבותם של עוה"ד".

לדבריו, התופעות שרואים בבתיהמ"ש מעידות על היעדר נימוס וחינוך בסיסיים. "לפעמים כשממתינים בבית המשפט לדיון, רואים עו"ד בלבוש לא-הולם, שאינו מכבד לא אותם, לא את הצד שמופיע מולם ולא את ביהמ"ש; או עו"ד שמטפסים בין השורות של הכיסאות בביהמ"ש בשעת דיון, במקום לעבור באופן מכובד במעברים. איני מבין מדוע הם עושים זאת. הרי ביהמ"ש עלול להיות עסוק במראהו המרושל או בהתנהלותו הלא מכובדת של אותו עו"ד ולא בטיעונו. זה מסיט את תשומת הלב של ביהמ"ש לעניינים שאינם מן העניין".

במקרה הזה כולם מפסידים, ובעיקר הלקוחות. "ברור, שאם דיון הופך להיות אמוציונלי, כל הצדדים ניזוקים. דברי עו"ד בנחת נשמעים. כשעו"ד מתלהם בביהמ"ש, גם אם הוא חושב שהלקוח שלו מעריך את התוקפנות שהוא מגלה, את ההתלהמות ואת הרמת הקול על השופט ועל הצד השני - חד-משמעית התנהגות כזאת רק מזיקה. כשעו"ד מציג את עניינו של הלקוח ללא אמוציות שדבוקות בו אז, השופט מבין את העניין, כרוי אוזן לשמוע את הדברים בדרך נינוחה, וכשעו"ד מתלהם זה יוצר געש ורעש ומסך ערפל על הדיון עצמו, שהופך להיות מאוד לא ענייני".

*מה ניתן לעשות?

"רק לחנך. זה עניין של חינוך. כפי שערכי החברה מתדרדרים, כך גם ערכיהם של עוה"ד. עו"ד הם מראה לחברה בכללותה, למרות שמצפים מהם להרבה יותר. אם החינוך יתחיל בגן הילדים, בבית-הספר היסודי עבור לחטיבה ולתיכון, מצבנו החברתי ישתפר ומצב המקצוע ישתפר. אדם לאדם לא חייב להיות זאב. אדם לאדם אדם".

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה