גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פערים חברתיים הם לא הבעיה, שכל אחד ירוויח כמה שירצה"

החזרה לסוציאליזם היא רעיון מסוכן ומונופולים הפועלים בחסות המדינה הם בעיה ■ ראיון עם פרופ' ישראל אומן, זוכה פרס נובל

המשבר הכלכלי האחרון כלל לא מסמן נקודת שבר בקפיטליזם אלא להיפך - הוא הוכחה מצוינת לכך שהקפיטליזם עובד בדיוק כמתוכנן. כך טוען פרופ' ישראל (רוברט) אומן מהאוניברסיטה העברית, זוכה פרס נובל על עבודתו בתחום תורת המשחקים. קפיטליזם הוא משחק של תמריצים, הוא אומר, ובמשבר פשוט ניתנו התמריצים הלא נכונים.

לדבריו, "כלכלות העולם בסך הכל בריאות, זה לא שקרה איזה אסון טבע. אין שום סיבה שלא נמשיך לראות מגמת צמיחה לטווח הרחוק מאוד, עד האופק הנראה לעין". הכלכלה סבלה, כך טוען אומן, מבעיה אמיתית זמנית (משבר הסאב-פריים) ומעבר לכך מבועה שלילית, שנוטה לתקן את עצמה באופן טבעי, בדיוק כמו בועה חיובית.

לטענת ישראל אומן, "הממשלה בארה"ב המשיכה לתת תמריצים לא נכונים כשחילקה חבילות הצלה ותמכה בבנקים הקורסים. היא סימנה להם שלא תהיה שום בעיה לקחת אותם סיכונים שוב - וזו טעות". לדבריו, "אם מישהו מסמן את המשבר כסיבה לחזור לסוציאליזם - זה רעיון מסוכן מאוד. אם למדנו משהו מהמאה ה-20, זה שהסוציאליזם הוא אסון ושכלכלה בלי תמריצים פשוט לא יכולה לפעול.

* המשבר הוביל למצוקות קשות בקרב הנפגעים ולהחרפה קשה של הפערים החברתיים. אולי דרוש שוק חופשי אבל סוציאליסטי יותר?

"בעיניי, פערים חברתיים הם בכלל לא בעיה בפני עצמה. צריך לדאוג שלכל אדם יהיה מינימום שאפשר לחיות ממנו אבל מעבר לכך - שכל אחד ירוויח כמה שהוא רוצה. בגלל שאחד סובל, השני צריך לסבול גם כן, כמו במקרה של שלמה ושתי פילגשותיו?

"הרי במזרח אירופה של טרם נפילת החומה, הפערים החברתיים היו נמוכים מאוד, אבל כולם הרוויחו פחות מהאדם הממוצע באירופה המערבית. עובדה היא שהם שברו את החומות כדי להגיע למערב ולא להיפך".

טעות בניהול המשחק

פרופ' אומן אינו מהסס לומר דברים נחרצים על הכלכלה, המהווה מעבדת ניסויים פורה לתורת המשחקים שבה הוא מתמחה. גם את המשבר הכלכלי הוא רואה כטעות בניהול המשחק. "זה מה שקורה כשאנשים יצירתיים. אני בעד מכשירים פיננסיים חדשניים. ליצירתיות של הסאב-פריים היתה גם השפעה טובה - לעזור לאנשים פחות עשירים לרכוש דירה. הם רק לא הבינו את ההשפעות של המהלך במקרו, וזה דבר שקורה".

*במה כן חטאו הגורמים הפיננסיים?

"הם לקחו סיכונים מוגזמים משום שהסיכון לא קושר מספיק טוב למחיר שלו. זה גרם להסתכנות יתר. הבנקים שנתנו הלוואות סאב-פריים, מכרו אותן הלאה וכך ניתק הקשר ומי שלקח את הסיכון בהלוואה ללקוח מסוים, הוא לא מי ששילם את המחיר כשאותו לקוח לא החזיר את הכסף. כמו כן, הבנקים כנראה ניבאו שהממשלה עשויה להציל אותם אם יקרסו".

לדברי אומן, אחת השיטות למנוע את המשבר הבא היא ליצור גדרות בין הבנקים שימנעו תלות יתר ביניהם. "כך, כאשר אחד הבנקים ייפול, הוא לא יגרור אחריו את כל השוק. מלבד זאת, מהלך כזה יקשור כל מקבל החלטות בבנק באופן ישיר לסיכון שהוא נוטל".

התמריץ לסיכונים קשור גם למשכורות המנהלים. אומן אמנם מתנגד בתוקף לפיקוח על גובה שכר מנהלים, אך הוא בהחלט מבקר את מבנה השכר ובעיקר את ההישענות על אופציות. "מהי אופציה? אם המניה עלתה, אתה יכול להרוויח, ואם היא ירדה - לא קורה לך כלום. מדוע לא פשוט לתת למנהלים מניות, אבל כאלה שניתן יהיה לסחור בהן רק בעוד 5-10 שנים?"

אומן נותן שבחים לכלכלה הישראלית ואומר כי היא נפתחה מאוד לחו"ל בשנים האחרונות והתקדמה ("זו בסך הכל כלכלה בריאה"), אך את התקשורת הכלכלית הישראלית הוא דווקא מבקר וטוען שהיא תרמה למשבר. "זה לא לגמרי אשמתכם, אבל בתקופה הזו לתקשורת הייתה נטייה ללבות את השלילי. אני לא רואה טלוויזיה, אבל מדי כמה ימים אשתי הייתה אומרת לי 'המניות נפלו, מה יהיה'. עניתי לה: 'הדאו כבר כמה חודשים נע בין 8,000 ל-9,000 נקודות, אבל כל פעם שהוא עולה, לא מדברים על זה. כשהוא יורד - זה חדשות".

לא משקיע במניות

טבעי להניח שאומן, אביר השוק החופשי, נוטה להתנגד לרגולציה ולרוב מנגנוני הפיקוח שהוצעו כתגובה למשבר. הוא מאמין רק במידור בין הבנקים ובפעולות נגד חברות המונעות תחרות. "חבל שלא עושים יותר כדי למנוע מחברות להתנגד לתחרות. מיקרוסופט, למשל, היא מונופול עצום. בארה"ב, לפחות, מנסים לפעול נגד זה. בישראל אפילו לא מנסים. יש חוקים 'להסדרת הקרטלים'. מה זה אומר? שהקרטלים הוכרו על פי חוק".

*האם התיאוריה הכלכלית יכולה לנבא את המתרחש בעולם האמיתי במידה שיכולה לעזור לאנשים להיזהר מפני משברים?

"אני לא מאמין שזה יכול לעזור בזמן אמת. אנחנו יכולים לנבא תהליכים, אך לא מתי בדיוק הם יתרחשו. נכון, במאי 2008 חזיתי שהמצב יחמיר ואילו לפני 10 חודשים הערכתי כי יידרשו רק עוד שנה-שנתיים ליציאה מהמשבר, מה שאכן מסתמן. אך אלה הערכות שאינן מוקדמות מספיק ולא מדויקות מספיק כדי לשנות משהו בעולם האמיתי.

"חבר שאל אותי: 'האם כדאי לי לקנות ב-2,000 דולר דו"ח חיזוי מגמות במשק שמוציא אחד הבנקים הגדולים?'. אמרתי לו: 'קודם תבקש מהם לתת לך ב-150 דולר את הדו"ח של השנה שעברה'. הם כמובן לא הסכימו".

* אתה עצמך משקיע במניות?

"השקעתי בעבר ונפלתי על הפנים. אני מאמין שניתן להרוויח מהשקעה חכמה במניות, אבל רק אם משקיעים בכך עשרות שעות בשבוע. כיום אני מושקע דרך קרן נאמנות, מחצית מהוני במניות ומחצית באפיקים סולידיים יותר. המניות מנצחות את האפיקים הסולידיים גם כעת, בתקופת המשבר. אם קודם הן ניצחו ב-300%, אז עכשיו ב-50%, אבל בכל זאת, לטווח הרחוק זו היתה ההשקעה הכי טובה".

* עד מתי יוכל שוק המניות לצמוח, בטווח הארוך?

"אני לא רואה כיום משהו שמגביל אותו. אנחנו לא קרובים לסוף. הצמיחה מוזנת מחדשנות טכנולוגית ואני לא רואה כרגע שהחדשנות הטכנולוגית עוצרת או מאיטה. "אני מודאג מנושאים של איכות הסביבה. פחות מהתחממות גלובלית ויותר מהכחדת הטבע. גם בתחום איכות הסביבה, יש חשיבות לעניין התמריצים. אנשים לא ישמרו על איכות הסביבה כי 'צריך'. מסים על אנרגיה, על מים וכדומה הם בהחלט רצויים ועשויים להביא לשינוי חיובי".

עוד כתבות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש