גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מחשבים את נזקם של בעלי מניות בייצוגית על תרמית בתשקיף

ביהמ"ש קובע כיצד יחושב נזקו של כל אחד מבעלי המניות של "רייכרט תעשיות", במסגרת התביעה הייצוגית שהוגשה לאחר שניירות הערך שלה נמחקו מהמסחר, לאחר שהתגלו בה עבירות מירמה

פרשת רייכרט תעשיות בע"מ מתקרבת לסיום. בשנת 1995 נעצרו, כזכור, אנשי מפתח בחברה זו, בחשד לביצוע עבירות מירמה. מייד לאחר פרסום דבר המעצרים, צנח שער המניות של החברה ב-71%. משכך, הופסק המסחר במניות החברה, ולא חודש עוד. זמן קצר לאחר מכן ניתן צו לפירוקה. ניירות הערך שלה נמחקו מהמסחר, ואלה שהיו בידי המחזיקים הפכו לפיסות נייר חסרות ערך. השקעתם ירדה לטמיון.

המנוח משה שמש, שהיה אחד מן הניזוקים, לא הסכין עם ההפסד והגיש, כבר בשנת 1995, נגד נתבעים רבים, תביעה ייצוגית, על-פי חוק ניירות ערך, בעילה של הטעיה או מרמה בתשקיף. התובענה אושרה כייצוגית ומרבית הנתבעים הגיעו עם התובע המייצג לפשרה, שאושרה על-ידי בית המשפט. שניים מהם - דן רייכרט ומנשה כהן - יצאו מן הכלל, והתובענה נגדם המשיכה להתנהל. בשנת 2002 ניתן בה פסק-דין, בו הם חויבו לשלם לקבוצה כ-3.4 מיליון שקלים. שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, רות אליעז, קבעה את הסכום על דרך האומדנה.

שיטת "חיסרון הכיס"

בערעור בפני בית המשפט העליון, אושר חיוב הנתבעים, אך נקבע, שהיה על אליעז לקבוע, שלא על דרך האומדנה, את הנזק הפרטני, שנגרם לכל אחד מחברי הקבוצה. כך, התיק הוחזר, ובא בפני השופטת ד"ר מיכל אגמון-גונן, לשם קביעת הנזק, כאמור.

אלא שאז התברר, כי כל אחד מן הצדדים פירש באופן שונה את פסק-דינו של בית המשפט העליון, ולכן הגיש חוות-דעת, שנערכו על בסיס נוסחאות שונות. עובדה זו חייבה את אגמון-גונן להכריע, תחילה, עוד בשלב מוקדם (יחסית) זה, איזו שיטת חישוב עונה על החלטת בית המשפט העליון לעניין אופן חישוב נזקם של חברי הקבוצה.

לפיכך, נשוב למעט-קט לפסק-דינו של בית המשפט העליון בערעור. נקבעו בו מספר קביעות עקרוניות וערכיות לעניין חישוב הנזק בתובענות ייצוגיות בכלל ובתחום ניירות הערך בפרט. נקבע כי את אופן חישוב הנזק בתובענות ייצוגיות, יש לקבוע בהתאם לסוג התביעה, הנזק שנגרם והתרופה הנדרשת. לעניין תובענות ייצוגיות בניירות ערך, נקבע כי במרבית המקרים מדובר בתובעים, שניתן לזהות בקלות, וכי לפיכך אין כל קושי לדעת מה היו מחירי הרכישה והמכירה של ניירות הערך על-ידי כל אחד מהם, ועל-כן, ככלל, החישוב ייעשה על בסיס אינדיבידואלי. מאחר שהמדובר בתביעה נזיקית, כך נקבע, הנזק צריך לענות על מטרת דיני הנזיקין, שעיקרה, השבת מצב הניזוק לקדמותו.

בנוגע לתביעה הספציפית, קבע בית המשפט העליון, כי את נזקם של חברי הקבוצה יש לחשב על-פי שיטת "חסרון הכיס": מהו הנזק, שנגרם לכל אחד מן המשקיעים בפועל, כתוצאה מהתרמית. שיטה זו מפצה את הרוכש בגין ההפרש שבין מחיר הרכישה לבין השווי הריאלי של המניות ביום הרכישה (לו דבר התרמית היה ידוע אז). חסרון הכיס יחושב, על-פי בית המשפט העליון, על-ידי חישוב שני "קווים", המהווים חיבור בין שווי המניות על-פי כל אחד מהערכים על-פני התקופה הרלבנטית:

"קו הערך", שהנו קו היפותטי, המייצג את הערך האמיתי של המנייה והמשקף את המחיר, שאותו היו רוכשים מוכנים לשלם עבורה בכל יום, בו נסחרה, לו היה בידיהם המידע המלא והמדויק, בנוגע למצב החברה לאשורו. ו"קו המחיר", שהנו מחיר המנייה בפועל בכל המועדים האמורים. זהו קו נתון וידוע, שכן מחירי המסחר בבורסה מפורסמים וידועים. כך, הקושי הוא בקביעת "קו הערך", ולא בקביעת "קו המחיר". הקושי הוא בקביעה, מה היה ערכן של המניות, לו המידע האמיתי היה ידוע משקיעים.

משבעלי הדין באו בפני אגמון-גונן, טען כל אחד לנוסחה שונה לקביעת "קו הערך" של המניות. התובע טען, כי המדובר בחישוב פשוט וקל. לטענתו, קו הערך עומד על סכום אפס, מאחר ששום משקיע סביר, גם כזה שאוהב סיכונים, לא היה רוכש את מניות החברה, במחיר כלשהו, לו היה יודע על התרמית ועל מצב הדברים לאשורו. כך, לפי התובע, על בית המשפט לחייב את הנתבעים להשיב לכל בעלי המניות את הסכומים, שתמורתם רכש כל אחד מהם את המניות, בצירוף הצמדה וריבית. רייכרט, מצדו, טען כי 82% מירידת ערך מניות החברה נבעו מתנודות השוק, קודם לגילוי התרמית, וכי יש להפחית שיעור זה מהפיצוי, שיש לשלם לתובעים. כך, על-פיו, החישוב הנכון הוא הפחתת ערך המניות, כפי שזה היה בסמוך לאחר התגלות התרמית מערך המניות, כפי שזה היה מייד בסמוך לפני התגלותה. לדידו, למועד, בו רכש כל אחד מבעלי המניות, את מניותיו, אין כל משמעות. על-פיו, כל אחד מרוכשי המניות, טרם התגלות דבר התרמית, נטל סיכון, שנוטל כל משקיע בשוק ההון, כי המניות יאבדו מערכן.

"פרשנותו של הנתבע והנוסחה שהוא מציב אינה עומדת לטעמי בהנחיות שניתנו בבית המשפט העליון ואף אינה סבירה כשלעצמה", קבעה אגמון-גונן. אף שהיא העדיפה את אופן החישוב, לו טען התובע, היא בחרה לציין, כי בשלב זה אין היא מקבלת את טענתו, שלפיה קו הערך עומד על אפס לכל אורך התקופה, שמרכישת המניות ועד לגילוי התרמית. "עניין זה יעמוד במרכז הדיון בהוכחות", קבעה.

השלכת תנודתיות השוק

על-פי אגמון-גונן, הנוסחה, שהציב התובע היא זו, שנקבעה על-ידי בית המשפט העליון. אף שדי היה בכך, לכאורה, לשם הכרעה בשאלה, שעמדה בפניה, היא ראתה להוסיף ולהתייחס למשמעות התנודתיות בשוק המניות ולהשפעתה על הנוסחה האמורה.

היא קבעה, כי ברי, כי אין לפצות את התובעים בגין ירידת שערים בשוק, הנובעת מתנודתיות השוק, ללא קשר לעוולה שבוצעה. "לעניין זה אין להביא בחשבון גם עלייה בשערי המניות", הוסיפה. עם זאת, היא לא ראתה לאמץ את הנוסחה, שהציע הנתבע. לגישתה, נוסחה זו מניחה מכירה רעיונית של המניות ביום, בו התגלה המידע המטעה. בפיצוי התובעים בגין ההפרש שבין ערך המנייה ערב הגילוי לבין זה שמייד לאחר הגילוי, רואים בהם כמי שבחרו למכור את המניות באותו המועד. ומה אם אלה היו בוחרים להמשיך ולהחזיק במניות עד שהשוק יתאושש ושיהיו עליות שערים בשוק?

"היום בו התגלה המידע הינו מקרי", כך אגמון-גונן. "עד למועד זה יכול היה להיות שהשוק... עלה או ירד. לאור זאת היו שוקלים בעלי המניות מה לעשות עם המניות שברשותם, להמתין לעליות, לעליות נוספות, למכור כדי לצמצם נזקים, או לנקוט בשתי הפעולות כל אחת לגבי חלק מהמניות. למעשה שיקול הדעת וניהול הסיכונים נשללו מהם, שכן ביום בו התפרסם המידע המניה איבדה מערכה 71 אחוזים, ובסמוך לאחר מכן הופסק המסחר בה".

אגמון-גונן קבעה, כי יתכן שהשוק כולו, או המניות בתחום הרלבנטי, היו עולים כעבור מספר חודשים. ובשל מעשי הנתבעים, נשללה מן התובעים האפשרות ליהנות מתנודתיות השוק. הרי לך טעם שלא לקבל את נוסחת הנתבעים.

ומה אם כן השלכת תנודתיות השוק על נוסחת "חסרון הכיס"? כיצד יובטח, שהפיצוי לא יינתן בגין ירידת ערך, הנובעת מתנודתיות זו? "בקביעת קו הערך יש לקחת בחשבון אם שוק המניות כולו היה במגמת ירידה או עליה, האם המניות בתחום הרלבנטי היו במגמת עליה או ירידה", קבעה אגמון-גונן. מגמות אלה משפיעות על הערך, אותו היו משקיעים מוכנים לשלם תמורת המניות.

לסיכום, כך יחושב נזקו של כל אחד מחברי הקבוצה: קו הערך וקו המחיר ייקבעו ליום רכישת המניות על-ידו, והוא יפוצה בגין ההפרש ביניהם, במכפלת כמות המניות שבידיו. השבוע אמורה אגמון-גונן לשמוע את עדויות המומחים, ולאחר מכן יהא בידה לתת פסק-דין בתביעה הייצוגית (ת"א 1134/95). *

התנודתיות של השוק

מהחלטתה של אגמון-גונן עולה בעייתיות, שהיא מצאה בהוראותיו של בית משפט העליון בדבר אופן חישוב הנזק, שנגרם לכל אחד מבעלי המניות. בית המשפט העליון בחר, כזכור, בשיטת "חסרון הכיס", וקבע את מועד רכישת המניות, כמועד שבו ייקבעו "קו הערך" ו"קו המחיר". לו בכך היו מתמצות ההוראות, היה על אגמון-גונן להכריע בין עמדות בעלי הדין, ולקבוע כי עמדת התובע היא ההולכת עמן יד ביד.

אלא שבהחלטתו, הוסיף בית המשפט העליון וקבע, באורח לקוני למדיי, כי במסגרת קביעת הנזק בפועל, ניתן להתחשב בתנודות השערים בשוק. עוד הוא קבע, כי על בית המשפט המחוזי יהיה לשקול אילו גורמים יש לקחת בחשבון בכל מקרה ומקרה. הוא לא קבע אילו גורמים יש לקחת בחשבון בעניין רייכרט תעשיות.

משאגמון-גונן קבעה, כי עמדת התובע הייצוגי היא העונה על הוראותיו של בית המשפט העליון, ומשנקבע כי את "קו הערך" ואת "קו המחיר" יש למצוא נכון למועד רכישת המניות בידי כל אחד מחברי הקבוצה, שאלה את עצמה אגמון-גונן, כיצד תובא בחשבון התנודתיות במחירי המניות בכלל, ובתחום הספציפי בפרט. שהרי התנודתיות באה לידי ביטוי לאורך זמן, שעה שההפרש בין "קו הערך" ל"קו המחיר" יחושב לאותו המועד ממש.

אגמון-גונן ייחדה לכך פרק בהחלטתה. על-פיה, מאחר שקו הערך הנו קו היפותטי, המייצג את המחיר, בו היו משקיעים נכונים לרכוש את המניות, לו ידעו את מצב הדברים לאשורו, הרי בחישוב קו זה, יש לקחת בחשבון את מצב השוק כולו, והענף המדובר. היא קבעה, כי מגמות העלייה או הירידה של שוק המניות, משפיעות על הערך, אותו היו המשקיעים מוכנים לשלם. כך, כאשר השוק במגמת עלייה, והתחום הרלבנטי מוביל מגמה זו, "מובן שקו הערך יהיה גבוה יותר, בהינתן אותם נתונים לגבי החברה, מאשר במקרה ההפוך".

כך עלה בידי אגמון-גונן ליישם, במלואן, את הוראותיו של בית המשפט העליון, ולהסדיר את זאת, שהפיצוי לא יינתן בגין ירידת ערך מניות, הנובעת מן התנודתיות, ולא מן התרמית.

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"