גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משעמם

5 סיבות למה ליגת האלופות עקפה בסיבוב את המונדיאל

הנה גילוי לא מאוד מרעיש: כדורגל נבחרות הוא כדורגל עלוב. בטח ביחס למה שאנחנו רגילים לראות בסופי השבוע בליגות הגדולות של אירופה. אז אם גם אתם הרגשתם בשבוע האחרון באזז שלילי באוויר בעקבות פגרת הנבחרות ששוב נחתה ועצרה את הליגות, ועוד בפעם השנייה בתוך חודשיים, אז אתם לא לבד בעניין הזה. והתחושות שלכם מוצדקות לגמרי.

תסתכלו למשל על נבחרת איטליה שזכתה במונדיאל 2006, ולא הביאה שום בשורה חדשה מלבד בונקר מפואר לכל אורך הדרך. תסתכלו על ברזיל האפורה של 2002, שבקושי הצליחה לעבור בשלבי הנוק-אאוט ביפן ודרום קוריאה נבחרות בסדר הגודל של בלגיה וטורקיה בדרך לזכייה. בכלל, תנסו להיזכר במשחק גדול במיוחד שראיתם במונדיאלים האחרונים. שום דבר לא עולה לראש. עכשיו תנסו להיזכר כמה משחקי ליגת אלופות מפוארים ראיתם.

"לא מופרך להניח שברצלונה וריאל מדריד היו מתגברות בקלות על כל אחת משתיים-שלוש אלופות העולם האחרונות", אומר גבריאל מארקוטי, פרשן הכדורגל העולמי של "הטיימס". "בעשור האחרון נוצר פער גדול בין רמת הכדורגל של מועדוני העילית של אירופה, לבין נבחרות העילית העולמיות, וזה מתבטא באיכות הסופית של המוצר הסופי שהצופים מקבלים".

מה גרם לירידה הגדולה הזאת במעמד של כדורגל הנבחרות? את התשובה אפשר לחלק לכמה סיבות.

1. חוק בוסמן: החוק שעבר ב-1995 שינה את כללי המשחק של הכדורגל באירופה. בין-לילה יכלו קבוצות להתחיל להחתים שחקנים ללא דמי העברה ברגע שאלו סיימו את חוזיהם, ונולד המושג "העברה חופשית". כתוצאה מכך, ועל מנת להתיישר עם חוק חופש התנועה של האיחוד האירופי, ביטלה אופ"א את המגבלה על מכסת הזרים שהיתה נהוגה עד אז בליגות. כלומר, שחקן עם דרכון אירופי יכול לשחק בכל קבוצה באירופה ולא להיחשב כזר.

כשפוטנציאל בחירת השחקנים של מאמן מתרחב באופן כל כך משמעותי בין-לילה, מאמן עם עין טובה יכול להגדיל את האפשרויות שלו לחזק את הקבוצה שלו בכמה רמות. לאט לאט קבוצות התחילו להסתמך יותר ויותר על ליגיוני זרים, וראו כי טוב. יש כמה קבוצות ששכללו את השיטה הזאת לאומנות, בעיקר באנגליה. ב-2006, ארסן ונגר רשם בסגל למשחק גמר הצ'מפיונס ליג מול ברצלונה 16 שחקנים זרים, ו-2 אנגלים בלבד.

אז בעצם העניין הוא כזה: זה לא שהנבחרות נחלשו. זה פשוט הקבוצות שהפכו להרבה יותר חזקות בזכות הגדלת מאגר השחקנים הפוטנציאלי שלהן. בעוד מאמן יכול לבחור לנבחרת שלו שחקנים מתוך מאגר שכולל, במקרה הטוב, 30-40 שחקנים, ונגר יכול לבחור מתוך מאגר אינסופי.

2. סקאוטינג: פעם המונדיאל גם היה המקום שבו התגלו הכוכבים הגדולים של הכדורגל העולמי. פלה, מראדונה, בקנבאואר, קרויף. היום הכוכבים מתגלים בגילאי חטיבת ביניים, כמו מסי שהגיע לבארסה כשהוא בן 14, והתחיל לככב במועדון עוד לפני שרשם הופעה בינלאומית אחת.

הקבוצות הגדולות מחזיקות מערכי סקאוטינג שמוצאים כל ילד על הגלובוס שמסוגל לבעוט בשתי רגליים ולעשות דריבל כמו שצריך. מנצ'סטר יונייטד מעסיקה 25 סקאוטרים במשרה מלאה, ועוד 84 במשרה חלקית.

ואם מחלקת הסקאוטינג לא עושה את העבודה שלה, אז פנקסי הצ'קים של בעלי הבית עושים זה. כשפריז סן-ז'רמן רכשה את רונאלדיניו בשנת 2001 עבור 5.1 מיליון אירו, הוא היה עם 0 הופעות במדי ברזיל במונדיאל כלשהו (וגם לא בקופה אמריקה).

אם פלה היה משחק כדורגל בימינו, הוא לא היה מבלה 18 שנה בסנטוס מהליגה הברזילאית. כנראה שכבר בגיל 16 הוא היה חושף את היכולות שלו במיינסטרים של הכדורגל האירופי.

3. גלובליזציה: לאורך כל המאה ה-20, המונדיאל היה הבמה הבלעדית לחידושים טקטיים ושינויים בסגנונות המשחק. ה-WW של נבחרת הונגריה, הקטאנצ'ו האיטלקי, ה - 4-3-3 של ברזיל, הכדורים הארוכים של אנגליה, הטוטאל פוטבול של הולנד, הליברו של גרמניה. היום לא תגלו בשורות כאלו במונדיאל, אלא בליגות. אפילו הטיקי-טאקה שאומץ על-ידי נבחרת ספרד ביורו האחרון, הוא בעצם פיתוח שנולד בברצלונה של רייקארד, ושוכלל בתקופת גווארדיולה.

הסיבה העיקרית לכך היא הגלובליזציה. מאמני ילדים במלזיה יכלו לראות בשידור חי, בזכות העובדה שהסרייה A וליגת האלופות משודרות בכל העולם, איך קרלו אנצ'לוטי משכלל לכדי אומנות את טקטיקת "עץ חג המולד", או 4-3-2-1, שהביאה למילאן זכיות בצ'מפיונס ליג ב-2003 ו-2007.

עד אמצע שנות ה-80', הרבה לפני שהטלוויזיה והכדורגל הפכו לחברים הכי טובים, ברוב המדינות בעולם שידרו בעיקר ליגות מקומיות. משחקים מלאים מחו"ל שודרו לעיתים נדירות. מונדיאלים, לעומת זאת, החלו להיות משודרים באינטנסיביות במדינות מפותחות כבר בתחילת שנות ה-60'.

קצב העברת המידע המודרני גורם לשינויים בסגנון המשחק להתרחש בטווחים של חודשים ספורים, ולא של ארבע שנים - הזמן בין מונדיאל למונדיאל.

4. פטריוטיות: פעם שחקנים הרוויחו גרושים בכדורגל ועסקו בעבודות צדדיות על מנת להתפרנס. במצב כזה, משחק בנבחרת הפך לגאווה גדולה. היום הכדורגל הוא מקצועני ושחקנים הם מיליונרים. הם נאמנים בעיקר למי שמשלם להם ולמי שקונה כרטיסים למשחקים שלהם על בסיס שבועי. הנבחרת הלאומית, תשאלו את יניב קטן, היא מעמסה שלא מכניסה לך כסף. אפילו משחק בין ארגנטינה לברזיל, קרואטיה וסרביה, ארה"ב ואיראן וכו' לא יכול להשתוות כיום ברמת העוצמות שלו לדרבים של גלזגו, אתונה ואיסטנבול.

5. מגזר פרטי מול מגזר ציבורי: הליגה האנגלית היא הליגה המכניסה בעולם (1.93 מיליארד ליש"ט בעונת 2007/08). היא משקיעה הכי הרבה כסף במשכורות של שחקנים (1.51 מיליארד ליש"ט באותה עונה). הכסף הזה מביא את הפרמיירליג להישגים: בכל אחת משלוש העונות האחרונות הגיעו שלוש קבוצות אנגליות לחצי גמר הצ'מפיונס ליג.

הליגה האנגלית בעצם מצליחה בגלל שהיא מנוהלת על-ידי אנשי עסקים פרטיים. היא ליגה פרטית. כדורגל של נבחרות, לעומת זאת, הוא עסק שמתנהל על-ידי התאחדויות, שלרוב ממומנות על-ידי ממשלות. כמו בכל המדינות הקפטיליסטיות המודרניות, ההפרטה היא ברוב המקרים הפיתרון לשפר את מצב התאגיד/חברה. הקבוצות, כמו המגזר הפרטי, מצליחות הרבה יותר מהנבחרות המשתייכות למגזר הציבורי. הקבוצות מתאמנות לרוב במגרשים טובים יותר, מאומנות על-ידי אנשי מקצוע טובים יותר ובהרבה מקרים משתכנות במלונות טובים יותר. בגלל שהכיסים הפרטיים עמוקים יותר.

אם לא תניף, לא תיכנס להיסטוריה

אבל אם יש משהו שבכל זאת ימשיך להאדיר את המונדיאל, זה המעמד המיתי לו הוא זוכה, ללא כל קשר לרמת הכדורגל שמוצגת בו. מבחינת אנשי הכדורגל, אתה לא יכול באמת להיכנס להיסטוריה אם לא זכית במונדיאל. כריסטיאנו רונאלדו וליונל מסי הם השחקנים הכי טובים בעולם היום, אבל כל עוד הם לא יניפו את הגביע החשוב ביותר, אף אחד לא יזכיר אותם באותה נשימה עם מראדונה, פלה, ואפילו זידאן.

שחקנים גדולים שזוכים במונדיאל הופכים אוטומטית לשחקנים הגדולים בהיסטוריה. שחקנים גדולים שלא זוכים במונדיאל נשארים על תקן השחקנים הכי גדולים של תקופתם.

עוד כתבות

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים