גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לטרמן, אובמה וביבי מציגים - איך להתוודות בפומבי ולהישאר בחיים

דיוויד לטרמן זכה למחיאות כפיים לאחר שהודה בשידור חי שקיים יחסי מין עם עובדות שלו, ברק אובמה נבחר לנשיא על אף שהודה בשימוש בקוקאין, ואפילו נתניהו שרד בגידה מתוקשרת באשתו בדרך אל ראשות הממשלה

10 דקות תמימות עמדו לרשות דיוויד לטרמן, מנחה תוכנית הלילה הפופולרית של רשת CBS, שבחר לנצלן בווידוי כן על פרשיות אהבים שניהל עם עובדותיו במהלך השנים. הוא בחר לעשות כך, לדבריו, משום שהיה נתון לסחיטה על-ידי עובד הרשת, שאיים כי "הוא יודע עליו דברים נוראיים", ושלא יהסס לחשוף אותם אלא אם יקבל 2 מיליון דולר, דמי שתיקה. הווידוי הביא למעצר החשוד בסחיטה, ובעיקר הקפיץ את מניותיו של לטרמן, שהפך לשיחת היום, ואף חומר גלם לבדיחות של מנחי התוכניות המתחרות. "בתוכנית הזאת לא שוכבים עם המנחה", צחק ג'יי לנו, המתחרה מ-NBC, ביום המחרת, והרוחות סביב הווידוי עדיין סוערות.

האם לטרמן פעל נכון? במבחן הרייטינג נראה שכן. עם זאת, וידוי מעלה תהיות בנוגע לשלדים המתחבאים בארונות אנשי ציבור ושאר סלבריטאים, ובאשר להתמודדות עמם בעידן האינטרנט. כך, יש מעט מאוד דברים בחייו של אדם מפורסם שלא מוצאים עצמם מתנקזים לרשת, בין אם זו תמונה מביכה, בין אם סרטון פרובוקטיבי או אפילו סתם שמועה עסיסית.

האם זה אומר שלאישיות המפורסמת אין כיום ברירה זולת להקדים תרופה למכה ולחשוף את הסיפור בעצמו, במטרה להשיג שליטה כלשהי עליו? כן - זו התשובה הרווחת. "כיום לא קיימת האופציה לשמור על ארון השלדים סגור, והוא ייפרץ בשלב זה או אחר, הרי לכולם יש הקוד של המנעול, וזאת רק שאלה של זמן", מסביר יועץ התקשורת מוטי שרף. "השאלה היא איך ומתי להוציא את הדברים, כי אתה מעדיף לשמור על שליטה במהלך העניינים; הרי היריבים יוציאו את השלדים בעיתוי שהכי פחות מתאים לך בקריירה".

"יש לזכור שהיחידה שמרוויחה מהווידויים זו התקשורת עצמה, כי זה מפרנס אותה ומעניין את הקוראים; לרוב זה לא תורם דבר לקורבן", מוסיף יועץ התקשורת ליאור חורב, שאף מעריך ש"בשנים הקרובות נחזה ביותר ויותר וידויים, גם בישראל, משום שהיום הסיכוי לחשיפה בלתי מבוקרת גבוה הרבה יותר".

לא כולם מסכימים עמו, ואחד כזה הוא יועץ התקשורת ראובן אדלר. "הציבור בעולם כולו, במיוחד בישראל, אוהב לחטט ואוהב לראות דם, חדשות רעות הן חדשות טובות לתקשורת", הוא אומר בהקשר של אישי ציבור. "אבל אני הייתי מנסה להוריד את העניין מסדר היום, ולא לייחס לו חשיבות. כשרבין נשאל בזמנו לגבי הוויסקי, הוא ענה בפשטות: 'אני לא עונה לקשקושים ולשטויות', ובכך ביטל את הנושא. אם הוא היה מתחיל להגיד 'כן, שתיתי כאן ושתיתי שם' הנושא היה מנופח".

עוד לפני הווידויים העסיסיים הבאים, הנה 7 וידויים מפורסמים מהשנים האחרונות, ומה אפשר ללמוד מהאופן שבו התמודדו המתוודים עמם.

1. הקלטת הלוהטת: הרומן של ביבי

בינואר 1993 הכריז בנימין נתניהו בהופעה דרמטית באולפן "מבט" של הערוץ הראשון על רומן מחוץ לנישואים. הפרשה, שכונתה "הקלטת הלוהטת", התפוצצה בימי הבחירות לראשות הליכוד. הרקע לווידוי, טען נתניהו, היו ניסיונות סחיטה ואיומים מצד יריביו הפוליטיים, שלפיהם אם לא יסיר את מועמדותו תיחשף קלטת שבה הוא נראה מקיים יחסי מין עם אישה שאיננה אשתו.

בהמשך הראיון התוודה נתניהו, בשידור חי, על ניהול רומן קצר מחוץ לנישואים, וביקש את מחילתה של אשתו, שרה. לאחר ההופעה התקשורתית הגיש נתניהו תלונה במשטרה, אך החקירה לא העלתה דבר. לא איומים ולא סחיטה, ויש הטוענים שאפילו לא קלטת.

התנהלות תקשורתית שגויה של נתניהו. לכאורה, נקט נתניהו את שיטת הווידוי המלא שטרם נחשפו פרטים מצד יריביו, אך הופעתו הטלוויזיונית היתה "מיוזעת, לחוצה ודרמטית מדי", אומר שרף, ולכן לא נחשבה למוצלחת.

"יש הטוענים שהקלטת היתה קיימת, אך הווידוי היה נמהר מדי", מוסיף חורב. "משום שבאותה תקופה, גם אם הקלטת היתה מגיעה לערוץ הראשון, אף עורך לא היה מפרסם אותה, אלה היו זמנים אחרים. בימינו הדברים משתנים בגלל האינטרנט, ואותם מעצורים שהיו אז, שבעיניי הם חיוביים בתקשורת הישראלית, כבר לא קיימים. הרי אפשר להעלות כל קלטת, או אפילו צילום של מכשיר סלולר, ליוטיוב, ובאותו רגע נחשפת לציבור ללא כל תיווך של אמצעי תקשורת. וזה כבר מסוכן".

ואדלר מסכם: "זאת היתה ירייה מהמותן, ולאחר ההופעה בטלוויזיה באותה נקודת זמן נדבקה לנתניהו הסטיגמה של נלחץ ומזיע".

2. מושל בכיפה: נערת הליווי של ספיצר

48 שעות לאחר שכלי התקשורת האמריקאיים תיעדו אותו קובע פגישה עם נערת ליווי מצודדת העונה לשם קירסטן, התפטר מתפקידו אליוט ספיצר, מושל ניו-יורק, במסיבת עיתונאים מיוחדת, כשרעייתו המאופקת עומדת לצדו. החקירה נגד ספיצר נפתחה לאחר שהתגלו העברות כספים חריגות מחשבונו של ספיצר, והבולשת הפדרלית חשדה שהוא מועל בכספים. מאוחר יותר התברר שהוא שכר באופן קבוע את שירותיה של חברת נערות ליווי אקסקלוסיבית. את מקומו תפס סגנו, דיוויד פטרסון, שנקט אסטרטגיה תקשורתית רבת סיכונים - אך אמיצה.

6 שעות בלבד לאחר כניסתו לתפקיד המושל, במארס 2008, סיפר פטרסון בראיון משותף עם אשתו כי ניהל רומן מחוץ לנישואיו בתקופה שבה נישואיו נקלעו למשבר. הוא אף פירט את אופי הרומן, וסיפר כי הוא ופילגשתו נהגו להתרועע במלון דייס אין שבשכונת האפר ווסט סייד במנהטן. חלפו 7 ימים מאז אותו ראיון זוגי, ופטרסון המשיך במסע הווידויים. בראיון לתחנת הטלוויזיה "ניו-יורק 1" נשאל פטרסון שאלות זהות לאלה שנשאל קודמו בתפקיד. כאשר עלתה השאלה "האם השתמשת בקוקאין?", ענה פטרסון "כן". המראיין המופתע חזר על השאלה והדגיש, "אדוני המושל, האם השתמשת בקוקאין?". "כן", השיב פטרסון, "הייתי בן 22 או 23. ניסיתי כמה פעמים. מאז לא התנסיתי שוב. במריחואנה לא נגעתי מאז סוף שנות ה-70".

עושה רושם שטקטיקה זו התקבלה בסבלנות בארצות-הברית, אך למרות זאת אדלר סבור כי וידויים יזומים הם לא מהלך חכם. "אני חושב שככל שפוליטיקאי בעידן החדש של התקשורת יספק פחות אינפורמציה, כך ייטב לו", הוא אומר. "עד שלא מוכיחים שחור על-גבי לבן, כמו במקרה הצילומים של ספיצר, אז הגישה היא שכל וידוי מיותר. זאת משום שכל וידוי שכזה גורר אחריו את התקשורת לנבור ולחטט, ובדברים האלה אתה יודע איפה זה מתחיל, אבל אף פעם לא יודע איפה זה ייגמר".

3. קוק בצהריים: אובמה עושה סמים

לפני 13 שנים כתב ברק אובמה את הספר "החוצפה של התקווה: מחשבות מחדש על החלום האמריקאי", המגולל את קורותיו. בין היתר שיתף את קוראיו בימיו כסטודנט צעיר במשבר זהות: "הייתי ג'אנקי, חשישניק... דפקתי את הראש כדי לא לחשוב על מי אני באמת", ופירט כי עישן חשיש והתנסה בהסנפת קוקאין.

12 שנים מאוחר יותר הודיע על התמודדותו לנשיאות. לאחר שגבר על הילארי קלינטון במירוץ לראשות המפלגה הדמוקרטית, וכשהוא בשיאו של הקמפיין, הגיע אובמה לאירוע בחירות נוסף, שבו נשאל על-ידי הכומר האוונגליסט ריק וורן, מהו כישלונו המוסרי הגדול ביותר. אובמה שוב שלף את הווידוי המוכר, והתייחס למעידת הסמים: "היתה לי ילדות קשה, היו זמנים שבהם התנסיתי בסמים ושתיתי אלכוהול".

אובמה בחר בטקטיקה לא מתנצלת. "בשלב הנוכחי, החיים שלי הם ספר פתוח", אמר במהלך הקמפיין. "בוחרים יכולים לשקול בעצמם אם זה רלבנטי להתייחס לדברים שקרו לי כנער".

"הטיפול של אובמה בסוגיית הסמים היה פנומנלי", גורס שרף. "מה שעשה אובמה הוא לפתוח אתר אינטרנט ייעודי למיגור שמועות עליו בשם Fight the Smears (הילחמו בהכפשות), ובכל פעם שצצו עליו שמועות זדוניות או מידע לא נכון הוא פרסם באתר את השמועה, ולצדה המידע האמיתי. הוא הגדיל ועיצב את האתר כמפת ארצות-הברית, כשלכל מדינה היתה סיכה, שעליה היית לוחץ ורואה אילו שמועות יש עליו בכל מדינה. הוא לקח חיסרון והפך אותו ליתרון. כי כשאנשים ביקשו להשמיץ אותו, זה בעצם שם אותו על המפה".

4. דייסה סמיכה: ההכחשה של רמזי

בנובמבר אשתקד פרסם הצהובון "ניוז אוף דה וורלד" פרטים על רומן מחוץ לנישואים, בן 7 שנים, שניהל השף הסלבריטאי גורדן רמזי. דבר הרומן נגלה לאחר שחשבונית ממלון שבו שהו רמזי ומאהבתו הגיעה למסעדה בבעלותו, ולאחר מכן אף צולמו השניים יוצאים מחדר בית מלון יחדיו. לאחר הפרסום החלו הצהובונים הבריטיים רודפים את רמזי ומסתערים על נתח הסיפור העסיסי. 390 פאונד, בישרה החשבונית של אותו ליל תענוגות אסור, ותדמיתו של רמזי, שהציג עצמו לא פעם כאיש משפחה למופת, שנהנה להסתכל על נשים "אך לא לטעום", התערערה בן-לילה.

תגובתו הראשונה לפרסום היתה הכחשה גורפת. אך הציבור הבריטי, שדווקא אינו ידוע כשמרן בנושאים אלה, לא השתכנע, ואכן, רמזי נאלץ להתמודד עם שנה קשה, שבה הודחה מסעדתו, "גורדן רמזי", מדירוג 50 המסעדות הטובות בעולם. הרווחים בכל המסעדות שלו צנחו בכ-90%.

האבסורד בסיפור של רמזי הוא שמאהבתו, שרה סיימונס, היא לא אחרת מאשר כותבת הספר "מנהלת רומן: המדריך לאישה האחרת", ובו היא מספקת עצות למאהבות ומכנה עצמה כמומחית לניאוף. מובן שהפרשה קידמה את ענייניה, אך השנה שעברה על רמזי תוארה על-ידו כ"רכבת הרים, סיוט, סופת חרא, וכל פאקינג תיאור אחר שאתה רוצה להשתמש בו".

"האסטרטגיה הכי טובה אינה לייצר שלדים בארון, ולשמור על ערכי מוסר", מבהיר יועץ התקשורת מוטי מורל. "אם לא עשית כך, עלייך להביא בחשבון שזה ייחשף. הבעיה העיקרית של אותו אדם היא לא מול התקשורת אלא מול אשתו, וחכם יהיה אם יתוודה בפניה לפני שתשמע זאת מהתקשורת. העיקרון, במצבים כאלה, הוא שאם יש לך משהו שאפשר לתפוס אותך בו על חם - עדיף שאתה תשלוט במסר ותהיה הראשון להוציא אותו, רק אז תוכל למזער נזקים".

5. סדנת חינוך: התארים של טרטמן

עם מינויה לשרת התיירות, בפברואר 2007, הגיעה אסתרינה טרטמן לאולפן ערוץ הכנסת. בין היתר אמרה כי נכון למשרד שיעמוד בראשו אדם אשר בא "מרקע ניהולי מוכח, ואני מניחה שקורות-החיים שלי מונחים לפניכם". "יש לי תואר ראשון בחשבונאות ובניהול פיננסי ותואר שני במינהל עסקים עם התמחות בשיווק", הוסיפה. חלפו ימים אחדים, ובאמצעי התקשורת נחשף כי התואר השני של טרטמן הוא תואר שנרכש במכללה שכלל אינה מוכרת על-ידי המועצה להשכלה גבוהה. ימים ספורים לאחר מכן, וגם התואר הראשון של טרטמן עמד בסימן שאלה. השרה המיועדת הגיבה לדברים במסיבת עיתונאים נמהרת, שבה הגיבה בסערת רגשות ובמגננה על הדיווחים, והתעקשה על השכלתה האקדמית, והסיפור פתח מהדורות חדשות.

את המינוי פספסה טרטמן משום הפרשה, והקריירה הפוליטית שלה נחבלה קשות. "ענייני תואר אקדמי קורים לרוב לפוליטיקאים טירונים וצעירים, שכנראה הרגיזו גורם כלשהו ומוצאים עצמם נרדפים על שטויות", אומר שרף. "במקרים האלה, מה שחשוב זה לא איך לנהל את הפרשה אלא איך אפשר היה למנוע אותה, על-ידי דיוק בטופסי קורות-החיים".

6. מזל סרטן: השקר של אדוארדס

שנה שלמה התעקש הצהובון "נשיונל אינקוויירר" כי ג'ון אדוארדס, שהתמודד על ראשות המפלגה הדמוקרטית מול אובמה ומול קלינטון, מנהל רומן מחוץ לנישואים, ואף מצפה לילד, פרי הרומן. התקשורת הממוסדת התעלמה מהדיווחים של הצהובון האמריקאי, שלא בחל בשום אמצעי כדי להוכיח את הסנסציה: תשלומים למקורות, מעקבים ליליים, חדירה לפרטיות, ואפילו מרדף רגלי של אחד הכתבים במסדרונות מלון בשעות הקטנות של הלילה. אדוארדס ויועציו הכחישו מכול וכול את הפרשה במשך חודשים ארוכים.

רק באוגוסט 2008, כשכבר פרש מהמירוץ, ובעקבות ראיון עיתונאי עם אשתו האהודה על הציבור האמריקאי, שבו דיווחה בכנות על מחלת הסרטן שלה, הודה ג'ון אדוארדס, מול מצלמות הטלוויזיה, שניהל רומן עם צלמת הסרטים הדוקומנטריים ריאלי האנטר בשנת 2006, עת עבדה עבורו בקמפיין הבחירות, אולם הכחיש את אבהותו.

לאחר מכן יצא בהודעה מיוחדת לעיתונות, שבה הכה על חטא: "אם אתם רוצים להלום בי, תרגישו חופשי. לא תצליחו להכות בי חזק יותר ממה שאני מכה את עצמי".

אופן ההכחשה הגורפת הסב לו נזק גדול בהרבה. הציבור האמריקאי תפס את אדוארדס כבעל שבוגד באשתו שחולה בסרטן, ואף מביא ילד מחוץ לנישואים. "מה שקרה במקרה של אדוארדס הוא שלתקשורת יש רף קשב קצר", מסביר מורל, "ואם אמצעי תקשורת לא מרכזי כמו 'האינקוויירר', שהאמינות שלו לא גבוהה, שורף את הסקופ, אמצעי התקשורת האחרים מתעלמים מהסיפור.

"זאת גם אחת האסטרטגיות: אם יש לך שלד בארון שאתה רוצה להוציא, עדיף לפעמים לשרוף אותו באופן יזום באמצעי תקשורת צדדי בצורה שתגרום פחות נזק, ושאמצעי התקשורת האחרים יאבדו בו עניין ויחפשו סקופים חדשים".

7. וילת החטאים: טופולנק לא מתחסד

ביוני האחרון הודה ראש ממשלת צ'כיה לשעבר, מיראק טופולנק, כי הוא הגבר העירום שצולם במסיבת התענוגות של ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני שנערכה במאי 2008. את הווידוי העניק טופולנק עם התמודדותו לפרלמנט האירופי, ולאחר ש-700 תמונות פפראצי צולמו בווילה של ברלוסקוני, ו5 מהן הודלפו לעיתונות ופורסמו בעיתון הספרדי "אל פאיס". אתרע מזלו של טופולנק להופיע באותן תמונות כשהוא עירום, וסביבו נשים עירומות. צמיד לבן, שקיבל לפני כשנתיים בעת שביקר בארצות-הברית, הוא זה שהפליל אותו, והתקשורת הצ'כית זיהתה אותו מיד.

"כן זה אני שם, אבל התמונות שונו, הן אינן אותנטיות", אמר לעיתונאים וניסה שלא לעשות עניין. הוא נימק: "זו התערבות לא ראויה בחיים הפרטיים שלי, אין דבר פסול במה שעשיתי. זו היתה מסיבה פרטית, היא לא נערכה על חוף ציבורי".

התמונות החושפניות עוררו הדים בפוליטיקה הצ'כית, אך פרשנים מקומיים סברו שלא ייפגע מעמדו הפוליטי, בשל התרבות המקומית המתירנית, שאינה מתרגשת, לרוב, מבילויים סוערים של מנהיגיה. "האירופים הרבה יותר חופשיים ומתירנים בכל מה שקשור לחיים הפרטיים", אומר שרף. "לנשיא צרפת מיטארן היתה פילגש שנים רבות, ולשניים ילד מחוץ לנישואים. פילגשים ומאהבות הן לחם חוק של כל הפוליטיקה הבריטית, האיטלקית והצרפתית. שם הרבה יותר סלחנים".

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"