גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוות במבצע

2010 תהיה שנה מצוינת למות, במיוחד אם אתה אמריקני עשיר ויש לך הון רב ונכסים שאתה רוצה להוריש לצאצאיך

לני רוט הוא סגן נשיא בכיר ב-UBS פלורידה, וחבר בחבר הנאמנים של אוני' בן גוריון

בשנת 2010 יוכלו כל האמריקנים לעשות משהו שהיה בלתי אפשרי לעשירים מאז שנת 1916 - למות ולהוריש את כספם, בלי לשלם על כך תמורה למדינה. כל הרכוש שלהם יהיה פטור ממס, אבל רק לשנה אחת. העשירים יוכלו להעביר את כל נכסיהם, כולל כל המזומנים, ניירות הערך, הנדל"ן, הביטוחים, הקרנות, ההכנסות השנתיות, האינטרסים העסקיים וכל נכס אחר לדור הבא, מבלי שיירשם עקב כך כל אירוע מס.

זהו תוצר הלוואי של "חוק הקלת המס והצמיחה הכלכלית" שהתקבל ב-2001. על פי החקיקה הזו, מס הירושה הוא כעת 45% על כל הנכסים, עם פטור אחיד שעלה בהדרגה ממיליון דולר ב-2002 ל-3.5 מיליון דולר ב-2009. בשנה הבאה הפטור יהפוך לאינסופי, ומס הירושה יבוטל לשנה לכל נכס שהוא לא משנה כמה הוא גדול. אך על פי החוק, ב-2011 מס הירושה יחזור עם פטור ששוב יתחיל במיליון דולר. כל מה שמעבר לסכום הזה ימוסה ב-55%!

למה המס טוב, למה המס רע

איך זה קרה? בשנת 2001 מחוקקי הקונגרס האמריקני היו משוכנעים שתוצאה אבסורדית כזו תימנע בכל מחיר, ושהמחוקקים הבאים יאולצו לפעול לפני שנת 2010 כדי למנוע אותה. אבל השנה הבאה מתחילה בעוד פחות משלושה חודשים, והקונגרס רחוק מתיקון החוק.

יתרה מכך, ניתן היה להניח שלממשל הנוכחי יהיו את כל הסיבות להבטיח לעצמו הכנסות מרביות על רקע הסכומים חסרי התקדים שהוא מוציא על שתי מלחמות, חבילות תמריצים שחוזרות על עצמן והחילוץ של שתי תעשיות לפחות (פיננסים ורכב). ובכל זאת, עד כה ראינו רק פעילות מועטה מאוד של המחוקקים בעניין. במקום זאת, אנחנו מקבלים אינסוף ספקולציות של עורכי דין, וויכוחים פילוסופיים מעניינים.

ווינסטון צ'רצ'יל נהג לומר שמיסי ירושה הם "תיקון מסוים נגד התפתחות מעמד של בטלנים עשירים". צ'רצ'יל, כפי שכולנו יודעים, היה רחוק מלהיות בטלן בעצמו. הוא היה כותב פורה, מחוקק ומדינאי. הוא עבד בממשלה רוב חייו והבין שהמגזר הציבורי לא יכול לתפקד ללא הכנסות מס מהותיות. לכן, אולי זה לא מפתיע שהוא נמנה עם תומכי המס הייחודי הזה, שמופעל כלפי רכוש שהשתייך למישהו שקולו כמצביע נמחק בדיוק כשהממשלה זכאית לחלקה בירושתו. חוץ מזה, סר ווינסטון עצמו לא היה עשיר במיוחד.

אבל כמה מעשירי אמריקה, ביניהם וורן באפט, ג'ורג' סורוס וביל גייטס, תומכים במיסי ירושה באותה תקיפות. הם טוענים שהאפשרות להעביר הון לא מוגבל לדורות הבאים תבטל כל תמריץ לאותם דורות לצאת לעבודה. לפי באפט, מס הירושה ממלא תפקיד קריטי בקידום צמיחה כלכלית ומסייע ליצור חברה שבה ההצלחה מבוססת על כישורים ולא על ירושה.

"ללא מס הירושה תהיה לנו אריסטוקרטיה של הון, מה שאומר שאתה מעביר הלאה את היכולת לשלוט במשאבים של מדינה שמבוססת על ירושה ולא על כישורים", הוא אמר. באפט אף אמר בחיוך בראיון לניו יורק טיימס שביטול מס הירושה יהיה "כמו לבחור את המשלחת האולימפית של 2020 מבין הבנים הגדולים ביותר של מקבלי מדליות הזהב באולימפיאדה של שנת 2000".

לא שוחחתי עם הצאצאים של באפט, סורוס או גייטס, אבל אני מסופק אם הם שותפים לדעות המוצקות של אבותיהם בנושא הזה. בכל מקרה, השלישייה הזו נחושה בדעתה לתרום את רוב כספה לצדקה, ובכך לנשל מהירושה לא רק את הבנים, הנכדים, הדודנים והדודות, אלא גם את הדוד האהוב והיקר - הדוד סם.

מתנגדי המס מבססים את העוינות שלהם על הצד השני של המטבע המוסרי: ליורש אין אמנם חזקה מוסרית ישירה על ההון שהוא יורש, אבל להוציא את יוצר ההון המנוח, גם לאחרים אין חזקה כזו. יוצר ההון שילם מיסים על נכסיו, כולל על כל רווחי ההון השנתיים והריביות השוטפות, לאורך כל חייו. לכן יש לו את הזכות לחלק את הונו בכל דרך שימצא לנכון.

מתנגדי מס הירושה נפגעים מכך שהממשלה מפעילה את כוחה כדי להחרים רכוש לטובת אזרחים אחרים שזהותם אינה ידועה, ואין שום סיבה לחשוב שהם שווים יותר מאשר היורשים הבטלנים של המנוח. הם גם מציינים שמדינות יותר סוציאליסטיות מארה"ב כמו אוסטרליה וקנדה ביטלו את מס הירושה שלהן בשנות ה-80, ושבדיה ורוסיה ביטלו אותו בחמש השנים האחרונות.

המתנגדים מכנים את מס הירושה, בכל אמצעי התקשורת, בשם "מס המוות", אבל האמת היא שנאמנות להיסטוריה דווקא מצדיקה יותר את השם "מס מלחמה". הקונגרס הטיל את מס הירושה ב-1797 כדי לממן את חידוש הצי האמריקני, והוא בוטל כעבור ארבע שנים כאשר הצורך בהכנות פחת. ב-1862, במלחמת האזרחים, הוטל שוב מס ישיר על ירושות כדי לממן את המאמץ המלחמתי. ב-1870 הוא שוב בוטל וב-1898 הוא הוטל בשלישית כדי לממן את מלחמת אמריקה-ספרד, ואז שוב בוטל ב-1902.

מס הירושה הרביעי נחקק ב-1916 במהלך מלחמת העולם הראשונה, ובמתכונת כזו ואחרת, נשאר בתוקפו עד ימינו. מאז, ברוב השנים, אמריקה לא נקלעה למלחמה, אך כעת היא מוצאת את עצמה בשני עימותים צבאיים גדולים, וההוצאה הצבאית לא נראית בסימן ירידה. לכן, רוב המשקיפים מניחים שהקונגרס ישאיר על כנו חלק ממס הירושה, אך איש אינו יודע איך ומתי תעבור החקיקה הזו.

הרופא המסור יתחלף בד"ר קבורקיאן

בחוק הנוכחי יש בשורות מצוינות לעשירים שבמקרה גם חולים: משפחותיהם לא יחסכו מאמץ כדי להחזיק אותם בחיים עד 1 בינואר 2010. החדשות הרעות הן שבאותו יום הרה גורל, הגישה של המשפחה עלולה להשתנות מ"חיים בכל מחיר", ל"לזרוק את אמא מהרכבת". באותו יום הם עלולים לגלות שהרופאים הטובים ביותר במדינה, שסיפקו להם את הטיפול הטוב ביותר שכסף יכול לקנות, הוחלפו לפתע ברופאים שמזכירים יותר את ד"ר קבורקיאן (רופא המתות החסד המפורסם).

אם אתם חשים שאתם שייכים לאותה קבוצה של יוצרי ההון שמצויה כעת בסכנה, הנה עצתי הידידותית: המשיכו ליהנות מאהבת משפחתכם המסורה עד סוף השנה, תחגגו בגדול את ערב השנה החדשה, אך כאשר הכדור ייפול בטיימס סקוור בחצות, התגנבו מהבית החוצה בשקט, והצטרפו לתוכנית להגנת עדים.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

סיאול, דרום קוריאה. בפתיחת המסחר באסיה הבוקר נרשמו עליות קלות / צילום: Shutterstock, yun jung chao

סערת המכסים חוזרת: איך מגיבים השווקים ומה צפוי כעת?

שעון החול לפקיעת האולטימטום שהציב נשיא ארה"ב מתקתק, ובינתיים הושגו הסכמות סחר רק עם בריטניה ווייטנאם ● אתמול שיגר טראמפ מכתבים ל-14 מדינות והודיע להן כי החל מאוגוסט יתמודדו עם מכסי יבוא גבוהים ● מי השתיים שייפגעו במיוחד?

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

השקעה סולידית שהכזיבה: צניחת הדולר היכתה במי שחיפשו מקלט באג"ח זרות

משקיעים שביקשו מקלט סולידי מהרפורמה המשפטית והמלחמה בדמות אג"ח ארה"ב, ספגו בשנה האחרונה הפסדים ניכרים ● יניב פגוט, סמנכ"ל בבורסה: "הכסף מהאפיקים האלה מתחיל לצאת החוצה כי המשקיעים נשברים. אתה מאבד שם בבת אחת תשואה של שנה ויותר"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

חיילי צה''ל פועלים במרחב בית חאנון / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: 5 לוחמים נהרגו בפעילות בבית חאנון

כוח של גדוד נצח יהודה חצה ציר מרכזי ועלה על מטען ● 14 לוחמים נפצעו, בהם שניים באורח קשה ● הלוחמים נפגעו במסגרת התקפה חטיבתית ● במהלך ניסיונות פינוי הפצועים, הכוח הותקל בירי ● 50 חטופים - 641 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס מותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי ושולחת אזהרה

דירוג האשראי שמעניקה מודי'ס לישראל נותר ברמה של Baa1 - וגם התחזית נותרה שלילית ● לצד מחמאות על חוזקות הכלכלה המקומית, במודי'ס מזהירים מפני חידוש אפשרי של העימות מול איראן וצופים עלייה חדה ביחס החוב של המדינה

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת