גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוות במבצע

2010 תהיה שנה מצוינת למות, במיוחד אם אתה אמריקני עשיר ויש לך הון רב ונכסים שאתה רוצה להוריש לצאצאיך

לני רוט הוא סגן נשיא בכיר ב-UBS פלורידה, וחבר בחבר הנאמנים של אוני' בן גוריון

בשנת 2010 יוכלו כל האמריקנים לעשות משהו שהיה בלתי אפשרי לעשירים מאז שנת 1916 - למות ולהוריש את כספם, בלי לשלם על כך תמורה למדינה. כל הרכוש שלהם יהיה פטור ממס, אבל רק לשנה אחת. העשירים יוכלו להעביר את כל נכסיהם, כולל כל המזומנים, ניירות הערך, הנדל"ן, הביטוחים, הקרנות, ההכנסות השנתיות, האינטרסים העסקיים וכל נכס אחר לדור הבא, מבלי שיירשם עקב כך כל אירוע מס.

זהו תוצר הלוואי של "חוק הקלת המס והצמיחה הכלכלית" שהתקבל ב-2001. על פי החקיקה הזו, מס הירושה הוא כעת 45% על כל הנכסים, עם פטור אחיד שעלה בהדרגה ממיליון דולר ב-2002 ל-3.5 מיליון דולר ב-2009. בשנה הבאה הפטור יהפוך לאינסופי, ומס הירושה יבוטל לשנה לכל נכס שהוא לא משנה כמה הוא גדול. אך על פי החוק, ב-2011 מס הירושה יחזור עם פטור ששוב יתחיל במיליון דולר. כל מה שמעבר לסכום הזה ימוסה ב-55%!

למה המס טוב, למה המס רע

איך זה קרה? בשנת 2001 מחוקקי הקונגרס האמריקני היו משוכנעים שתוצאה אבסורדית כזו תימנע בכל מחיר, ושהמחוקקים הבאים יאולצו לפעול לפני שנת 2010 כדי למנוע אותה. אבל השנה הבאה מתחילה בעוד פחות משלושה חודשים, והקונגרס רחוק מתיקון החוק.

יתרה מכך, ניתן היה להניח שלממשל הנוכחי יהיו את כל הסיבות להבטיח לעצמו הכנסות מרביות על רקע הסכומים חסרי התקדים שהוא מוציא על שתי מלחמות, חבילות תמריצים שחוזרות על עצמן והחילוץ של שתי תעשיות לפחות (פיננסים ורכב). ובכל זאת, עד כה ראינו רק פעילות מועטה מאוד של המחוקקים בעניין. במקום זאת, אנחנו מקבלים אינסוף ספקולציות של עורכי דין, וויכוחים פילוסופיים מעניינים.

ווינסטון צ'רצ'יל נהג לומר שמיסי ירושה הם "תיקון מסוים נגד התפתחות מעמד של בטלנים עשירים". צ'רצ'יל, כפי שכולנו יודעים, היה רחוק מלהיות בטלן בעצמו. הוא היה כותב פורה, מחוקק ומדינאי. הוא עבד בממשלה רוב חייו והבין שהמגזר הציבורי לא יכול לתפקד ללא הכנסות מס מהותיות. לכן, אולי זה לא מפתיע שהוא נמנה עם תומכי המס הייחודי הזה, שמופעל כלפי רכוש שהשתייך למישהו שקולו כמצביע נמחק בדיוק כשהממשלה זכאית לחלקה בירושתו. חוץ מזה, סר ווינסטון עצמו לא היה עשיר במיוחד.

אבל כמה מעשירי אמריקה, ביניהם וורן באפט, ג'ורג' סורוס וביל גייטס, תומכים במיסי ירושה באותה תקיפות. הם טוענים שהאפשרות להעביר הון לא מוגבל לדורות הבאים תבטל כל תמריץ לאותם דורות לצאת לעבודה. לפי באפט, מס הירושה ממלא תפקיד קריטי בקידום צמיחה כלכלית ומסייע ליצור חברה שבה ההצלחה מבוססת על כישורים ולא על ירושה.

"ללא מס הירושה תהיה לנו אריסטוקרטיה של הון, מה שאומר שאתה מעביר הלאה את היכולת לשלוט במשאבים של מדינה שמבוססת על ירושה ולא על כישורים", הוא אמר. באפט אף אמר בחיוך בראיון לניו יורק טיימס שביטול מס הירושה יהיה "כמו לבחור את המשלחת האולימפית של 2020 מבין הבנים הגדולים ביותר של מקבלי מדליות הזהב באולימפיאדה של שנת 2000".

לא שוחחתי עם הצאצאים של באפט, סורוס או גייטס, אבל אני מסופק אם הם שותפים לדעות המוצקות של אבותיהם בנושא הזה. בכל מקרה, השלישייה הזו נחושה בדעתה לתרום את רוב כספה לצדקה, ובכך לנשל מהירושה לא רק את הבנים, הנכדים, הדודנים והדודות, אלא גם את הדוד האהוב והיקר - הדוד סם.

מתנגדי המס מבססים את העוינות שלהם על הצד השני של המטבע המוסרי: ליורש אין אמנם חזקה מוסרית ישירה על ההון שהוא יורש, אבל להוציא את יוצר ההון המנוח, גם לאחרים אין חזקה כזו. יוצר ההון שילם מיסים על נכסיו, כולל על כל רווחי ההון השנתיים והריביות השוטפות, לאורך כל חייו. לכן יש לו את הזכות לחלק את הונו בכל דרך שימצא לנכון.

מתנגדי מס הירושה נפגעים מכך שהממשלה מפעילה את כוחה כדי להחרים רכוש לטובת אזרחים אחרים שזהותם אינה ידועה, ואין שום סיבה לחשוב שהם שווים יותר מאשר היורשים הבטלנים של המנוח. הם גם מציינים שמדינות יותר סוציאליסטיות מארה"ב כמו אוסטרליה וקנדה ביטלו את מס הירושה שלהן בשנות ה-80, ושבדיה ורוסיה ביטלו אותו בחמש השנים האחרונות.

המתנגדים מכנים את מס הירושה, בכל אמצעי התקשורת, בשם "מס המוות", אבל האמת היא שנאמנות להיסטוריה דווקא מצדיקה יותר את השם "מס מלחמה". הקונגרס הטיל את מס הירושה ב-1797 כדי לממן את חידוש הצי האמריקני, והוא בוטל כעבור ארבע שנים כאשר הצורך בהכנות פחת. ב-1862, במלחמת האזרחים, הוטל שוב מס ישיר על ירושות כדי לממן את המאמץ המלחמתי. ב-1870 הוא שוב בוטל וב-1898 הוא הוטל בשלישית כדי לממן את מלחמת אמריקה-ספרד, ואז שוב בוטל ב-1902.

מס הירושה הרביעי נחקק ב-1916 במהלך מלחמת העולם הראשונה, ובמתכונת כזו ואחרת, נשאר בתוקפו עד ימינו. מאז, ברוב השנים, אמריקה לא נקלעה למלחמה, אך כעת היא מוצאת את עצמה בשני עימותים צבאיים גדולים, וההוצאה הצבאית לא נראית בסימן ירידה. לכן, רוב המשקיפים מניחים שהקונגרס ישאיר על כנו חלק ממס הירושה, אך איש אינו יודע איך ומתי תעבור החקיקה הזו.

הרופא המסור יתחלף בד"ר קבורקיאן

בחוק הנוכחי יש בשורות מצוינות לעשירים שבמקרה גם חולים: משפחותיהם לא יחסכו מאמץ כדי להחזיק אותם בחיים עד 1 בינואר 2010. החדשות הרעות הן שבאותו יום הרה גורל, הגישה של המשפחה עלולה להשתנות מ"חיים בכל מחיר", ל"לזרוק את אמא מהרכבת". באותו יום הם עלולים לגלות שהרופאים הטובים ביותר במדינה, שסיפקו להם את הטיפול הטוב ביותר שכסף יכול לקנות, הוחלפו לפתע ברופאים שמזכירים יותר את ד"ר קבורקיאן (רופא המתות החסד המפורסם).

אם אתם חשים שאתם שייכים לאותה קבוצה של יוצרי ההון שמצויה כעת בסכנה, הנה עצתי הידידותית: המשיכו ליהנות מאהבת משפחתכם המסורה עד סוף השנה, תחגגו בגדול את ערב השנה החדשה, אך כאשר הכדור ייפול בטיימס סקוור בחצות, התגנבו מהבית החוצה בשקט, והצטרפו לתוכנית להגנת עדים.

עוד כתבות

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון