גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה במניות ורכישת דירה להשקעה ראש בראש: 613% תשואה על דירה ב-18 שנה, 665% - על מניות

"גלובס" נדל"ן: ורד פורת ואסף נגר מישיר בית השקעות בדקו 3 אפיקי השקעה לאורך 18 שנה - דירות, מניות ומק"מ ■ התחרות בין השניים הראשונים צמודה: כ-12% תשואה בשנה, עם פער של 0.4% לטובת מניות ■ המסקנה: ההבדל קיים, אבל ההשקעה בדירה חוסכת את הטיול ברכבת הרים

המשבר הפיננסי הגדול בשוקי ההון הביא משקיעים רבים לתובנה כי שוק המניות הוא פשוט לא המקום בשבילם. הסיכון הגבוה שכרוך בתנודתיות של שוק המניות, שבאה לידי ביטוי בשיאו של המשבר, הביאה אותם לחפש אלטרנטיבות השקעה סולידיות יותר. הריבית הנמוכה במשק, שנועדה לזרז את היציאה של המשק מהמיתון אליו נקלע, משכה את מרביתם לחפש את האלטרנטיבה דווקא בשוק הנדל"ן.

כך החל בשנתיים האחרונות טרנד של איתור דירות להשקעה, מתוך כוונה לייצר תזרים מזומנים קבוע, ובשאיפה גם להציף ערך לאחר תקופת זמן.

המצדדים במהלך טוענים כי רמת הסיכון בשוק המגורים נמוכה בהרבה. בשוק המקומי, הנחשב לבריא במיוחד במונחים גלובליים, מי שמנצל את הריבית האטרקטיבית לנטילת הלוואה אינו יכול להיכשל.

מנגד, השקעה בדירה גוררת אחריה מחויבויות לא קטנות, שבהשוואה אליהן השקעה בשוק המניות נראית כמשחק ילדים. היא מצריכה, למשל, מציאת דיירים שיאיישו אותה, כמו גם טיפול שוטף בבלאי שנוצר בה וסיכון לפחת בערכה. ובניגוד למניות, היא בדרך כלל מצריכה מינוף של ההשקעה באמצעות משכנתא. גם הנזילות של דירה (מימושה למזומנים) לא דומה כמובן לזו שמציע שוק המניות.

613% בשני עשורים

כך או כך, המצדדים במניות שולפים תמיד את הטיעון המנצח, לפיו המניות יכו כל אפיק השקעה לאורך זמן, ובגדול.

האם הטיעון הזה אכן תופס? זו השאלה שביקשו לבחון ורד פורת, מנכ"ל ישיר בית השקעות חיתום ואסף נגר, כלכלן במחלקת המחקר של הבית. השניים ניתחו את נתוניהם של שלושה אפיקי השקעה לאורך 18 שנים וניסו לקבוע מי מהם הוא המנצח הגדול.

פורת ונגר אספו נתונים משנת 1992 ועד היום ובחנו מה עשתה השקעה בדירה בהשוואה להשקעה במניות או למק"מ בתקופה זו. לצורך כך נלקח מחירה של דירה ממוצעת בישראל בראשית 1992 - כ-236.6 אלף שקל - וכן ההנחה כי ההכנסה השנתית משכר דירה עומדת על 4% משווי הדירה, הנחה שמרנית הלוקחת בחשבון את הפחת על הדירה וחודשים בהם היא עשויה להיות ריקה משוכרים. על פי מודל הבדיקה, את ההכנסות השנתיות בשכ"ד ישקיעו הבעלים ברכישת נדל"ן זהה.

התוצאה המפתיעה שמעלה המחקר של ישיר היא שהשקעה בדירה הניבה תשואה נמוכה רק במקצת מהשקעה במניות במהלך שני העשורים האחרונים. לפיכך, המניות אינן האפיק המשתלם היחיד בטווח הארוך. "השקעה בדירה ממוצעת בישראל הניבה תשואה שנתית ממוצעת של 11.9%, רק במעט נמוך מהשקעה במדד המניות הכללי (12.3%) וללא התנודתיות הרבה הקיימת בשוק המניות", הם קובעים.

התשואה המצטברת על השקעה בדירה הסתכמה ב-613% לאורך תקופת הבדיקה, בזמן שמניות הניבו תשואה של 665% והמק"מ תשואה של 333% בלבד.

יחד עם זאת מציינים בישיר, כי התשואה השנתית הממוצעת על השקעה ברכישת דירה נשחקה עם השנים משיעור ממוצע של 18% ל-12% בשנים האחרונות. במקביל, גם התשואה ממניות נשחקה, משיעור של 16% ל-12% בעקבות המשבר הנוכחי, כך שהשקעה בדירה בעבר אף הכתה את ההשקעה במניות.

דירות בשיא

כלכלני ישיר בחנו את ביצועי האפיקים השונים בארבע תת תקופות לאורך תקופת הבדיקה כולה. "העלייה ההמונית מחבר העמים בשנים 1991-1996 הביאה לעלייה חדה בביקושים לדירות ולעלייה של 17.3% בממוצע לשנה בערכן", מתארים בישיר את התקופה הראשונה. "בתוספת ההכנסות משכ"ד מתקבלת תשואה של 22% לשנה על ההשקעה, גבוה בהרבה מהשינוי במדד המניות הכללי (13.1%) ובמק"מ (13.4%) באותה תקופה".

לאחר מכן הגיעה תקופה של קיפאון ואף מיתון במחירי הדירות בישראל, על רקע עלייה חדה בהיצע הדירות, בין השנים 1997-2003. "בתקופה זו התשואה השנתית הממוצעת על דירה עמד על כ-7.7% בלבד", מציינים בישיר. מנגד הניב מדד המניות הכללי תשואה של 17.2% בעוד המק"מ מניב 9.6%.

מראשית 2003 ועד תחילת 2006 החלה התעוררות בשוק הנדל"ן המקומי, שהביאה לעלייה שנתית ממוצעת של 8.7% במחיר דירה ממוצעת ולתשואה שנתית כוללת של 12.6%, לעומת 4.2% בלבד במק"מ ותשואה של 20.4% במדד המניות הכללי, שנהנה מהצמיחה המואצת במשק.

3 השנים האחרונות הן שנות הנדל"ן הבולטות: מראשית 2006 ועד לרבעון השני השנה הניבה ההשקעה בדירה תשואה שנתית של 5.7%, לעומת 3.6% במק"מ ותשואה שלילית של 0.7% בשוק המניות (כולל הראלי של הרבעון השני, אך לא של השלישי).

בישיר אף מדגישים כי בשוק הדירות, המחירים נמצאים ברמות שיא, בעוד בשוק המניות רחוקים המחירים בכ-25% מרמות השיא.

בשורה התחתונה, מסכמים פורת ונגר, התשואה על השקעה בדירה אינה נופלת בהרבה מההשקעה במניות. ולא פחות חשוב - "התנודתיות הרבה בהשקעה במניות הופכת את ההשקעה בהן למסוכנת יותר, בעוד שבהשקעה בדירה אין כמעט תנודתיות".

22

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהביטקוין צולל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

הקמפוס של אנבידיה שצפוי לקום בקריית טבעון (בעיגול: ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה) / צילום: באדיבות אנבידיה

הארנונה שתגיע לקריית טבעון והמועצה שתקבל פרס ניחומים: 5 הערות על הקמפוס החדש של אנבידיה

מהארנונה, דרך המפסידה הגדולה ועד הקיבוץ הקטן שמרוויח בעקיפין: פרטים חדשים על העסקה של אנבידיה בקריית טבעון שמתקדמת בצעדי ענק

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות