גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הציבור לא מטומטם, אבל הציבור עדיין צריך לשלם

איך לגרום לכך שציבור חובבי הספורט יהיה מרוצה, שצ'רלטון וערוץ הספורט יוכלו להתפרנס בכבוד, ושעניין שידורי הספורט והערוצים בתשלום ייפתר פעם אחת ולתמיד

1. בסוף החודש צפויה מועצת הכבלים והלוויין לקבל את ההחלטה הסופית בעניין הסדרת שידורי הספורט בישראל. המשמעות עבור חובב הספורט הישראלי היא "הרת גורל": איזה משחקים הוא יקבל בערוצים בתשלום, מה יהיה לו בערוץ הבסיס. להחלטה יש משמעות גדולה גם לערוצי הספורט: האם הרגולציה תאפשר להם מספיק משחק בשוק זכויות השידור, ובכך תאפשר להם "להתפרנס בכבוד".

הסדרת שידורי הספורט מחייבת תמרון ואיזון בין שני מישורי ההתנגשות. האחד, הרצון הצרכני לקבל הרבה ובחינם אל מול התמריץ העסקי לעבות ערוצי פיי כדי להגדיל את מקורות המימון של זכויות השידור המתייקרות. השני, העדר הסימטריה בין שני מפעילי הערוצים: חברת צ'רלטון מפעילה שני ערוצי תשלום (ספורט 1 וספורט 2). המתחרה, ערוץ הספורט, מפעיל ערוץ בסיס פתוח (ספורט 5), ערוץ בתשלום בעל נגישות רחבה (5 פלוס) ושני ערוצים בתשלום ("גולד" ו"לייב").

למה נחוצה בכלל רגולציה? האם אין מקום להניח לשוק לעשות את שלו? בעולם שידורים אידיאלי שבו כל צופה בוחר ומשלם עבור העדפותיו, יש לשחרר את הספורט מרגולציה ולצמצם את ההגנה רק לאירועים בעלי חשיבות לאומית מיוחדת. אלא שבישראל חבילת הבסיס היקרה מצדיקה הגנה רגולטיבית. ההגנה נועדה למנוע מעבר תכנים מהבסיס והערוצים הפתוחים לערוצים בתשלום. במצב זה, הצופה מקבל פחות ומשלם יותר. מבחינתו, אין זה משנה אם המשחקים עברו לערוץ "לייב" או לצ'רלטון.

הנה דוגמה למעבר של תכנים מערוצי הבסיס לערוצים בתשלום כתוצאה של חוסר אטרקטיביות עבור הגורם המשדר: עבור הליגה הגרמנית ששודרה בבסיס בעונה שעברה (בערוץ הספורט), משלם כיום חובב הספורט 50 שקל בחודש אחרי שעברה לצ'רלטון. והנה דוגמה הפוכה: את משחקי היורובאסקט הוא היה רואה בערוץ הבסיס או בחמש פלוס, אבל באליפות האחרונה הוא כבר צפה בהם ב"לייב".

2. מועצת הכבלים והלוויין מתלבטת בין שני מודלים. הראשון ("החלטת נובמבר") הוא פשוט: ריכוז שמנת הספורט (שידורים חיים בכדורגל, כדורסל וטניס) בארבעה ערוצים בלבד - חמש, חמש פלוס ושני ערוצי צ'רלטון. המודל השני, מורכב יותר, מעניק ל"לייב" אפשרויות שידור טובות יותר מאלו שהיו לו בהחלטת נובמבר.

בגלל שליטתו בערוץ הבסיס, ערוץ הספורט הוא היעד המרכזי להסדרה שעיקר עניינה הוא איכות הבסיס. המודל שמתיר את הרחבת ה"לייב" מתמרץ את הערוץ לרכוש תכנים שיעשירו את הבסיס. בהעדר תמריץ כזה, איבד ערוץ הספורט מפעלים שהיו בידיו כמו הליגה הגרמנית והליגה האירופאית בכדורגל.

אלא שהמועצה "גובה" מחיר תמורת ההקלה שמקבל ערוץ הספורט. ליתר דיוק שני מחירים משמעותיים. הראשון, קביעת מפרט עשיר ומחייב לערוץ הבסיס ולחמש פלוס. השני, השידור ב"לייב" מותנה בכך שהקצפת מכל מפעל תופרש ותשודר כ"מעשר" בערוץ הבסיס - משחקים מרכזיים בליגות שיירכשו, משחקי גמר (ולעתים גם חצאי גמר) במפעלי גביע.

לפני שנתיים, שודר ב"לייב" גמר גביע הליגה באנגליה בין צ'לסי של גרנט לטוטנהאם. לפי הרגולציה אז, זה היה מותר. היום לפי המודל השני זה לא יקרה. אם גביע הליגה יירכש על-ידי ערוץ הספורט, משחק הגמר יהיה מחויב להיות משודר בערוץ הבסיס והציבור יוכל ליהנות לפחות ממשחק הגמר בחינם. לפי מודל נובמבר, לערוץ לא היה תמריץ לרכוש את המפעל, ואז בהנחה שצ'רלטון היו מחליטים ללכת על המפעל - גם משחק הגמר היה משודר בצ'רלטון. דוגמה זו מסבירה את הסתירה לכאורה: למרות שהמועצה מעודדת עוד ערוץ בתשלום, היא מיטיבה עם הציבור.

שני "מחירים" אלה מבטיחים את איכות הבסיס. תרומה ציבורית נוספת היא רשימת האירועים המוכרזים, שכאן בישראל היא עשירה במיוחד (רשימת אירועים שמחויבים להיות בערוצים פתוחים). השילוש הזה - מפרט מעובה, "מעשר" הקצפת ורשימת האירועים המוכרזים - הוא הבשורה של המועצה לציבור לפי המודל השני.

3. מודל מורכב יותר הוא גם מקור לבעיות. בעיה ראשונה משמעותית: ככל שהרגולציה תחייב יותר שידורים בערוצים פתוחים, כך עלולים הערוצים לאבד בהם עניין מחוסר אטרקטיביות כלכלית וכלל לא יגשו לרכוש את הזכויות עליהם. השנייה: מה קורה למשחקים שחובה לשדרם בבסיס והם נרכשו על-ידי צ'רלטון, למשל המשחק המרכזי של הליגה האיטלקית. או כמו שקורה כעת עם משחקי הפועל ת"א בליגה האירופית, שמוחזקים בידי צ'רלטון אבל חייבים להיות משודרים בערוץ פתוח.

המועצה מנסה לגבש פתרונות לשתי בעיות אלה: במתן אפשרות לערוץ בתשלום לרכוש משחק שערוצים פתוחים מסרבים לרכוש ולשדר; וביצירת מנגנון של העברת חובה בתשלום של משחקים בין צ'רלטון לערוץ הספורט.

שני מנגנונים אלה סבוכים ועתירי בעיות שאין טעם לפרטם כאן. הם חשופים למניפולציות עסקיות ומשפטיות. מי שירצה להערים קשיים, ימצא את הדרך. מי שירצה לפעול בתום לב ענייני, גם כן ימצא את הדרך. צריך לזכור: המועצה לא מעדיפה מפעיל אחד על פני משנהו. לכן, ההטבה ל"לייב" במודל השני איננה העדפת ערוץ הספורט, אלא העדפת מפעיל הבסיס שפירושה העדפת הציבור. שני המודלים הם לגיטימיים, ולשניהם תשובות שונות לשאלה "מה הכי טוב לציבור".

4. אם נניח לרגע בצד את התחרות העסקית, ההתלהמות התקשורתית, מלחמות האגו והצרחנות הצרכנית - וכולם כאן בשפע - צריך לסיים במלה טובה. צ'רלטון, תמורת 50 שקל לחודש מספק שפע של שידורים ישירים של משחקי איכות. גם בעונת המלפפונים היבשה הוא שם יד על כל בוננזה ידידותית. בשבועות האחרונים שודר שם מבחר גדול של שידורים חיים ממוקדמות המונדיאל.

ערוץ הספורט קלט את משחקי היורוליג של מכבי ת"א לחמש פלוס, שנפתח לכל הצופים הדיגיטליים (1.15 מיליון בתי אב) וממשיך להקפיד על איכות אולפן וטאלנטים. בסך הכל, הצופה הישראלי מקבל מגוון רחב מהמשובחים בעולם כולו, ותמורה איכותית עבור כספו.

* עו"ד משה גורלי הוא יועץ הספורט של מועצת הכבלים והלוויין

עוד כתבות

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר