גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת החורף המתקרב: איפה אפשר להשיג בזול תרופות לשפעת?

שפע של תכשירים לטיפול בשפעת מציצים מהמדפים, אך התחרות על המחירים זניחה ■ מי שיטריח עצמו לבתי-המרקחת של קופות-החולים, יוכל בכל זאת ליהנות מהנחות ולחסוך מאות שקלים במהלך החורף

החמסינים הסתוויים של הימים האחרונים עלולים לבלבל, אולם תוך מספר שבועות אמור לפקוד אותנו החורף הישראלי ואיתו מחלות החורף.

על-פי כל התחזיות, החורף הקרוב עומד להיות קשה יותר מבחינת הנגיפים שיגיעו עימו, ובמשרד הבריאות מעריכים כי אחד מכל 5 ישראלים יחלה בשפעת. הסיבות לתחלואה המוגברת הצפויה נובעת מהערכות כי שפעת החזירים, כמו זנים אחרים של שפעת, תתפרץ בחומרת יתר במהלך החורף - כך לפחות נראה המצב מניתוח הנתונים שנצפו בחצי הכדור הדרומי שחווה את החורף כשאנחנו כאן הגרנו נהרות זיעה.

במקביל לעלייה בתחלואת החורף, עולה הביקוש לתרופות המיועדות להקלה על תסמיני השפעת, הכוללים בדרך-כלל חום, כאבים נזלת ושיעול.

מרבית מחלות החורף אינן מחייבות פנייה לרופא, וברוב המקרים מסתפקים החולים בנטילת אותן תרופות הנמכרות ללא מרשם רופא. התכשירים על המדפים רבים ומגוונים, אך קשה לומר כי יש תחרות במחירים.

המחירים המרביים של תרופות אלה נקבעים על-ידי החברות באישור משרד הבריאות, אולם למרות השוק המפותח בתחום, כמעט ולא קיימת בו תחרות - והמחירים בבתי-המרקחת הפרטיים וברשתות הפארם זהים.

חאתם עמשה, הרוקח הראשי של רשת ניו-פארם, מסביר כי התחרות בתחום אינה מפותחת כיוון שבמוצרים אלה אין לבתי-המרקחת הפרטיים רווח משמעותי: "על מנת להגיע לאיזשהו בידול, הרשתות מציעות מבצעי קידום מכירות למותגים שונים. כך, לדוגמה, לפעמים בשיתוף היצרן אנחנו מעניקים מתנות לרוכשי מוצר ממותג מסוים במטרה להעלות את מכירותיו".

יוצאי דופן הם בתי-המרקחת של קופות-החולים, שבהם נמכרים תכשירים אלה בהנחות גדולות לחברי הקופה, ובחלק מהמקרים בהנחות אף גדולות יותר למבוטחים בביטוחים המשלימים. הנחות אלה יכולות להגיע גם ל-50%.

להלן מספר דוגמאות שיכולות לחסוך למבוטחים מאות שקלים בחורף, כאשר למשפחה שלמה מדובר בחיסכון משמעותי:

- בבתי-מרקחת של קופת-חולים מכבי נמכרת אריזת אקמול צינון, שמחירה המלא 41.5 שקל, ב-10 שקל פחות; ואריזת דקסמול קולד, שמחירה המלא הוא 39.7 שקל, נמכרת ב-33 שקל.

- בשירותי בריאות כללית נמכר אדוויל קולד אנד סינוס לחברי הכללית ב-25.3 ולחברי המושלם ב-17.5 שקל; ונורופן קולד אנד פלו, שמחירו המומלץ לצרכן הוא 36.5 שקל, נמכר לחברי הכללית ב-32.8 שקל ולמבוטחי המושלם ב-27.8 שקל.

- בקופת-חולים לאומית יכולים חברי הקופה בעלי ביטוח משלים זהב לרכוש בין היתר נורופן קולד אנד פלו, שמחירו 36.5 שקל, ב-29.1 שקל; ואריזת דקסמול סינוס, שמחירה 29.7 שקל, ב-25.8 שקל.

- בקופת-חולים מאוחדת קונים בעלי הביטוח המשלים אקמול צינון ליקוויג'ל בהנחה משמעותית של כמעט 12 שקל (34.6 שקל במקום 46). אדוויל קולד וסינוס נמכרים תמורת 24.2 שקל, ונורופן קולד אנד פלו תמורת 27.3 שקל.

אקמול או אדוויל?

"מבחר התרופות ללא מרשם שנועדו לטפל בסימפטומים של צינון ושפעת הוא עשיר ורב-גוני", מסביר ד"ר שגב שני, המנהל הרפואי של קבוצת ניאופרם המשווקת את המותג אדוויל קולד אנד סינוס. לדבריו, "חשוב להבין כי קיים שוני בין המוצרים הנמצאים על המדף, ולדעת כיצד להתאים את הטיפול לצרכים".

התרופות והתכשירים השונים אמורים כולם, בווריאציות שונות, להקל על אותם תסמינים. בחלק מהמקרים מדובר באותו הרכב כימי בשמות מסחריים שונים, ובמקרים אחרים מדובר בהרכבים כימיים ובצורת אריזה אחרת של התרופה.

"התרופות להקלה בתסמיני שפעת נחלקות לשני סוגים עיקריים. אלה המבוססות על החומר הפעיל פאראצטמול - ביניהן ניתן למצוא את קבוצת הדקסמול, האקמול, הפארמול והקולדקס - ואלה המבוססות על החומר הפעיל איבופרופן, וכוללות את הנורופן והאדוויל", מסביר אילן שקד, הרוקח הראשי של סופר-פארם.

לדבריו, "התרופות המבוססות על פאראצטמול משפיעות ל-4-5 שעות, ואילו אלה המבוססות על איבופרופן משפיעות במשך 8 שעות. נטילה מוגזמת ולא מבוקרת של תרופות מכל אחד משני הסוגים עשויה לגרום לנזקים. נטילה מוגזמת של פאראצטמול מכבידה מאוד על הכבד, ועשויה במינונים גבוהים במיוחד אפילו להביא למוות, ואילו האיבופרופן ידוע כמשפיע על רירית הקיבה, ולכן יש להקפיד ליטול תרופות המבוססות על חומר הזה רק אחרי אכילה. כדורים אלה אינם מומלצים לסובלים מבעיות של חומציות בקיבה או של כיבים בדרכי העיכול".

לדברי שקד, הנוסחה הטובה ביותר למנוע נזקים היא נטילת תרופות משני הסוגים לסירוגין.

אבחנה נוספת בין סוגים שונים של תכשירים להקלה היא של כאלה המחולקים לכדורים המיועדים ליום ולכאלה המיועדים ללילה. שקד מסביר כי כיוון שהחומרים העוזרים להפגת גודש באף מכילים רכיבים מרדימים הפוגעים בערנות, הפרידו החברות בין אלה המיועדות ליום וללילה והכניסו את אותם מרכיבים רק לכדורים המיועדים ללילה, וכך נולדה המחלקה של התרופות המחולקות.

ההבדל בין תרופות בכדור או בקפליה לבין תרופות ליקוויד ג'ל הוא שהמרקם הנוזלי של האחרונות מזרזת את ספיגתן ופעילותן.

מכיוון שבסופו של דבר כל התרופות להקלה בתסמיני חורף עושות את אותה עבודה, כל חולה צריך להתייעץ עם הרוקח ולהחליט איזה סוג תרופה מתאים לו", אומרת אתי שטיינפלד, הרוקחת הראשית של רשת בתי-מרקחת מכבי פארם. "כשמדובר באדם השוכב במיטה עם חום, ייתכן שהוא יעדיף ליטול כדור שיעזור לו לישון טוב בלילה".

תחליפים אלטרנטיביים

בשנים האחרונות גדל היצע התכשירים הטבעיים. האם אפשר להיעזר בתכשירים טבעיים כתחליף לתרופות כמו דקסמול, אקמול וכו'?

"אם מדובר במחלה המלווה בחום, לא ניתן להשתמש בתכשירים טבעיים כתחליף לאקמול, מאחר שהתכשירים הטבעיים אינם בעלי השפעה של הורדת חום", אומר יואל גרינבוים, PHD, מנכ"ל משותף בחברת "ארומה לייף", המתמחה במוצרי בריאות טיפוליים. "אם מדובר בהצטננות בלבד, ניתן בהחלט להיעזר בתכשירים המכילים ויטמין סי, או תכשירים ייעודיים לבעיה".

* האם יש סיכונים בתכשירים טבעיים?

"סיכון עלול לנבוע מצריכה לא נכונה, והוא אף נמוך מסיכון העלול לנבוע מצריכה לא נכונה של תרופות".

הנטורופתית אירנה מעוז, בעלת בית הטבע טבעי לי במודיעין, מוסיפה: "התכשירים הטבעיים וההומאופתיים נותנים מענה דומה לאלה שנותנים התכשירים הקונבנציונליים המיועדים להקל על תסמיני החורף, אולם ללא שימוש בחומרים כימיים. מספר הפונים לתרופות הטבעיות הולכת וגדלה, וייתכן כי זה נובע מניסיון מוצלח שאנשים צוברים עם התכשירים האלה".

תמיכה, לדבריה, ניתן אולי למצוא בעובדה שחלק מקופות-החולים מאפשרות למבוטחיהן רכישת תרופות טבעיות והומאופתיות וכאלה המוגדרות כתוספי תזונה (דוגמת תכשירי פרופוליס ואכינצאה) במחירים מוזלים.

מפרופוליס ועד ויטמין סי

מעוז מצביעה על סוגי פורמולות סיניות המתאימות לטיפול בשפעת בכלל וגם במקרים של שפעת חזירים. בין הפורמולות הבולטות ניתן למצוא את הפורמולה: gan-mao-ling, שניתן להשיג בכמוסות במחיר 120 שקל ל-120 כמוסות המספיקות לטיפול במשפחה שלמה במשך כל החורף, או שמן אורגנול המוגדר כאנטיביוקטיקה טבעית, ומחירו 140 שקל לבקבוקון לא מדולל המספיק לטיפול למשך עונה שלמה.

מלבד אלה יש מבחר גדול של תכשירים המבוססים על פרופוליס ואכינצאה המיועדים למניעה, לטיפול ולחיזוק המערכת החיסונית, דוגמת פרוטק של חברת אלטמן הנמכר בכ-110 שקל ל-100 כמוסות, או חיזוקית של הדס (כ-100 שקל ל-100 טבליות).

מגוון גדול של מוצרי ויטמין סי גם אמור לספק מענה, כשקהל היעד הוא גם ילדים. כך, למשל, ויטמין סי של "מדיבר" נמכר ב-37.8 שקל לאריזה של 60 דובונים.

על המדפים אפשר למצוא גם סירופ סמבוכול המבוסס על צמח הסמבוק (כ-50 שקל ל-100 מ"ל), ו"אוניה דה גאטו פורטה" - תכשיר שהושק השנה המבוסס על הצמח אוניה דה גאטו, שמשויכות לו תכונות אנטי-דלקתיות הממריצות את לוחמי ההגנה של הגוף, ומחירו כ-70 שקל ל-cc 30 טיפות.

אחד התכשירים שהפך פופולרי בשנים האחרונות הוא אוסילו - תכשיר הומיאופתי המסייע בהקלה ובטיפול בתסמיני השפעת, לרבות חום, צמרמורות, רעד, כאבי גוף, כאבי שרירים, חולשה כללית ושיעול (70 שקל ל-6 מנות).

33

עוד כתבות

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

איראן מאיימת ומשדרת לחץ, ארה"ב קרובה להשלמת ההיערכות

במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ●  מחבלים יידו אבנים במהלך הלילה לעבר רכב צבאי לא מאויש של כוחות צה"ל שפעל במרחב יריחו ●  בישראל נערכים לפתיחת מעבר רפיח ● דיווחים שוטפים

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

מחקר חדש של בנק ישראל מבקר את הרחבת הטבות המס ליישובים

הגדלת מספר היישובים שתושביהם זכאים להטבות במס הכנסה נועדה למשוך אוכלוסייה חזקה לפריפריה, אך לפי מחקר של בנק ישראל, היא הניבה שינוי מוגבל בלבד ● חרף העלות הכלכלית החריגה, בגובה מאות מיליוני שקלים בשנה, הממשלה רוצה להכניס לרשימה גם את נהריה ואשקלון וכן יישובים מעבר לקו הירוק

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

קישוא בלדי / צילום: אסף קרלה

הביסטרו הכשר הטוב ביותר שפועל היום מצדיק את הפקקים של שער הגיא

מי שהתגעגע ליד של רפי כהן מ"רפאל" המיתולוגית ישמח לגלות את נורה שבקריית ענבים, שם הוא שף–מלווה שמחולל בה קסמים

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

הפרויקט בקריית שמונה של חברת קראו / הדמיה: אנטרייס

הצפון מתעורר: הסכם מימון ב-91 מיליון שקל לפרויקט בקריית שמונה

רובי קפיטל ושלמה ביטוח חתמו על עסקת מימון להקמת שכונת בימת תל חי בקריית שמונה ● חברת המימון ברקת תעניק הלוואה לשתי קבוצות של בעלי קרקע שמארגנת קבוצת חג'ג' ברמת אביב ● והוותמ"ל תדון בפרויקט התחדשות עירונית ראשון בטירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

דאטה סנטר / אילוסטרציה: Reuters, Noah Berger

מי שלא מבין את תשתיות המחר, מממן את האתמול

הכלכלה המודרנית כבר לא נמדדת בנפח המבנים אלא ביכולת להזרים ולעבד דאטה בזמן אמת ● דאטה סנטרים, ענן וסיבים אופטיים אינם שכבת תמיכה של הכלכלה, הם הכלכלה עצמה - והתובנה הזו מחלחלת כיום אל ליבת המערכת הבנקאית ● הטור מתפרסם לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס, שייערך ביום רביעי הבא

מנכ''ל קלרוטי יניב ורדי / צילום: דוקוארט

לפי שווי של כ-3 מיליארד דולר: חברת הסייבר קלרוטי בגיוס ענק, וכמה יקבלו העובדים?

קלרוטי, שעוסקת באבטחת סייבר של תשתיות קריטיות כמפעלי תעשייה, תחנות כוח, בתי חולים וארגוני ביטחון, גייסה 200 מיליון דולר נוספים ● החברה התכוננה במהלך השנתיים האחרונות ליציאה להנפקה, אך עליית רף מינימום ההכנסות למהלך דחה אותה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; מניות וויקס ולמונייד זינקו, מובילאיי ירדה

טראמפ תבע היום את בנק גיי.פי.מורגן על סך 5 מיליארד דולר, בטענה שהבנק סגר את חשבונותיו שלא כדין ● הכלכלה האמריקאית צמחה בקצב המהיר ביותר זה שנתיים ברבעון השלישי ● אינפלציה עיקשת: מדד המחירים המועדף על הפדרל ריזרב עלה ב-2.8% בנובמבר ● מובילאיי צופה הכנסות של 1.9-1.98 מיליארד דולר, בשוק ציפו ליותר ● אינטל תפרסם את הדוח הרבעוני שלה אחרי הנעילה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין