גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת החורף המתקרב: איפה אפשר להשיג בזול תרופות לשפעת?

שפע של תכשירים לטיפול בשפעת מציצים מהמדפים, אך התחרות על המחירים זניחה ■ מי שיטריח עצמו לבתי-המרקחת של קופות-החולים, יוכל בכל זאת ליהנות מהנחות ולחסוך מאות שקלים במהלך החורף

החמסינים הסתוויים של הימים האחרונים עלולים לבלבל, אולם תוך מספר שבועות אמור לפקוד אותנו החורף הישראלי ואיתו מחלות החורף.

על-פי כל התחזיות, החורף הקרוב עומד להיות קשה יותר מבחינת הנגיפים שיגיעו עימו, ובמשרד הבריאות מעריכים כי אחד מכל 5 ישראלים יחלה בשפעת. הסיבות לתחלואה המוגברת הצפויה נובעת מהערכות כי שפעת החזירים, כמו זנים אחרים של שפעת, תתפרץ בחומרת יתר במהלך החורף - כך לפחות נראה המצב מניתוח הנתונים שנצפו בחצי הכדור הדרומי שחווה את החורף כשאנחנו כאן הגרנו נהרות זיעה.

במקביל לעלייה בתחלואת החורף, עולה הביקוש לתרופות המיועדות להקלה על תסמיני השפעת, הכוללים בדרך-כלל חום, כאבים נזלת ושיעול.

מרבית מחלות החורף אינן מחייבות פנייה לרופא, וברוב המקרים מסתפקים החולים בנטילת אותן תרופות הנמכרות ללא מרשם רופא. התכשירים על המדפים רבים ומגוונים, אך קשה לומר כי יש תחרות במחירים.

המחירים המרביים של תרופות אלה נקבעים על-ידי החברות באישור משרד הבריאות, אולם למרות השוק המפותח בתחום, כמעט ולא קיימת בו תחרות - והמחירים בבתי-המרקחת הפרטיים וברשתות הפארם זהים.

חאתם עמשה, הרוקח הראשי של רשת ניו-פארם, מסביר כי התחרות בתחום אינה מפותחת כיוון שבמוצרים אלה אין לבתי-המרקחת הפרטיים רווח משמעותי: "על מנת להגיע לאיזשהו בידול, הרשתות מציעות מבצעי קידום מכירות למותגים שונים. כך, לדוגמה, לפעמים בשיתוף היצרן אנחנו מעניקים מתנות לרוכשי מוצר ממותג מסוים במטרה להעלות את מכירותיו".

יוצאי דופן הם בתי-המרקחת של קופות-החולים, שבהם נמכרים תכשירים אלה בהנחות גדולות לחברי הקופה, ובחלק מהמקרים בהנחות אף גדולות יותר למבוטחים בביטוחים המשלימים. הנחות אלה יכולות להגיע גם ל-50%.

להלן מספר דוגמאות שיכולות לחסוך למבוטחים מאות שקלים בחורף, כאשר למשפחה שלמה מדובר בחיסכון משמעותי:

- בבתי-מרקחת של קופת-חולים מכבי נמכרת אריזת אקמול צינון, שמחירה המלא 41.5 שקל, ב-10 שקל פחות; ואריזת דקסמול קולד, שמחירה המלא הוא 39.7 שקל, נמכרת ב-33 שקל.

- בשירותי בריאות כללית נמכר אדוויל קולד אנד סינוס לחברי הכללית ב-25.3 ולחברי המושלם ב-17.5 שקל; ונורופן קולד אנד פלו, שמחירו המומלץ לצרכן הוא 36.5 שקל, נמכר לחברי הכללית ב-32.8 שקל ולמבוטחי המושלם ב-27.8 שקל.

- בקופת-חולים לאומית יכולים חברי הקופה בעלי ביטוח משלים זהב לרכוש בין היתר נורופן קולד אנד פלו, שמחירו 36.5 שקל, ב-29.1 שקל; ואריזת דקסמול סינוס, שמחירה 29.7 שקל, ב-25.8 שקל.

- בקופת-חולים מאוחדת קונים בעלי הביטוח המשלים אקמול צינון ליקוויג'ל בהנחה משמעותית של כמעט 12 שקל (34.6 שקל במקום 46). אדוויל קולד וסינוס נמכרים תמורת 24.2 שקל, ונורופן קולד אנד פלו תמורת 27.3 שקל.

אקמול או אדוויל?

"מבחר התרופות ללא מרשם שנועדו לטפל בסימפטומים של צינון ושפעת הוא עשיר ורב-גוני", מסביר ד"ר שגב שני, המנהל הרפואי של קבוצת ניאופרם המשווקת את המותג אדוויל קולד אנד סינוס. לדבריו, "חשוב להבין כי קיים שוני בין המוצרים הנמצאים על המדף, ולדעת כיצד להתאים את הטיפול לצרכים".

התרופות והתכשירים השונים אמורים כולם, בווריאציות שונות, להקל על אותם תסמינים. בחלק מהמקרים מדובר באותו הרכב כימי בשמות מסחריים שונים, ובמקרים אחרים מדובר בהרכבים כימיים ובצורת אריזה אחרת של התרופה.

"התרופות להקלה בתסמיני שפעת נחלקות לשני סוגים עיקריים. אלה המבוססות על החומר הפעיל פאראצטמול - ביניהן ניתן למצוא את קבוצת הדקסמול, האקמול, הפארמול והקולדקס - ואלה המבוססות על החומר הפעיל איבופרופן, וכוללות את הנורופן והאדוויל", מסביר אילן שקד, הרוקח הראשי של סופר-פארם.

לדבריו, "התרופות המבוססות על פאראצטמול משפיעות ל-4-5 שעות, ואילו אלה המבוססות על איבופרופן משפיעות במשך 8 שעות. נטילה מוגזמת ולא מבוקרת של תרופות מכל אחד משני הסוגים עשויה לגרום לנזקים. נטילה מוגזמת של פאראצטמול מכבידה מאוד על הכבד, ועשויה במינונים גבוהים במיוחד אפילו להביא למוות, ואילו האיבופרופן ידוע כמשפיע על רירית הקיבה, ולכן יש להקפיד ליטול תרופות המבוססות על חומר הזה רק אחרי אכילה. כדורים אלה אינם מומלצים לסובלים מבעיות של חומציות בקיבה או של כיבים בדרכי העיכול".

לדברי שקד, הנוסחה הטובה ביותר למנוע נזקים היא נטילת תרופות משני הסוגים לסירוגין.

אבחנה נוספת בין סוגים שונים של תכשירים להקלה היא של כאלה המחולקים לכדורים המיועדים ליום ולכאלה המיועדים ללילה. שקד מסביר כי כיוון שהחומרים העוזרים להפגת גודש באף מכילים רכיבים מרדימים הפוגעים בערנות, הפרידו החברות בין אלה המיועדות ליום וללילה והכניסו את אותם מרכיבים רק לכדורים המיועדים ללילה, וכך נולדה המחלקה של התרופות המחולקות.

ההבדל בין תרופות בכדור או בקפליה לבין תרופות ליקוויד ג'ל הוא שהמרקם הנוזלי של האחרונות מזרזת את ספיגתן ופעילותן.

מכיוון שבסופו של דבר כל התרופות להקלה בתסמיני חורף עושות את אותה עבודה, כל חולה צריך להתייעץ עם הרוקח ולהחליט איזה סוג תרופה מתאים לו", אומרת אתי שטיינפלד, הרוקחת הראשית של רשת בתי-מרקחת מכבי פארם. "כשמדובר באדם השוכב במיטה עם חום, ייתכן שהוא יעדיף ליטול כדור שיעזור לו לישון טוב בלילה".

תחליפים אלטרנטיביים

בשנים האחרונות גדל היצע התכשירים הטבעיים. האם אפשר להיעזר בתכשירים טבעיים כתחליף לתרופות כמו דקסמול, אקמול וכו'?

"אם מדובר במחלה המלווה בחום, לא ניתן להשתמש בתכשירים טבעיים כתחליף לאקמול, מאחר שהתכשירים הטבעיים אינם בעלי השפעה של הורדת חום", אומר יואל גרינבוים, PHD, מנכ"ל משותף בחברת "ארומה לייף", המתמחה במוצרי בריאות טיפוליים. "אם מדובר בהצטננות בלבד, ניתן בהחלט להיעזר בתכשירים המכילים ויטמין סי, או תכשירים ייעודיים לבעיה".

* האם יש סיכונים בתכשירים טבעיים?

"סיכון עלול לנבוע מצריכה לא נכונה, והוא אף נמוך מסיכון העלול לנבוע מצריכה לא נכונה של תרופות".

הנטורופתית אירנה מעוז, בעלת בית הטבע טבעי לי במודיעין, מוסיפה: "התכשירים הטבעיים וההומאופתיים נותנים מענה דומה לאלה שנותנים התכשירים הקונבנציונליים המיועדים להקל על תסמיני החורף, אולם ללא שימוש בחומרים כימיים. מספר הפונים לתרופות הטבעיות הולכת וגדלה, וייתכן כי זה נובע מניסיון מוצלח שאנשים צוברים עם התכשירים האלה".

תמיכה, לדבריה, ניתן אולי למצוא בעובדה שחלק מקופות-החולים מאפשרות למבוטחיהן רכישת תרופות טבעיות והומאופתיות וכאלה המוגדרות כתוספי תזונה (דוגמת תכשירי פרופוליס ואכינצאה) במחירים מוזלים.

מפרופוליס ועד ויטמין סי

מעוז מצביעה על סוגי פורמולות סיניות המתאימות לטיפול בשפעת בכלל וגם במקרים של שפעת חזירים. בין הפורמולות הבולטות ניתן למצוא את הפורמולה: gan-mao-ling, שניתן להשיג בכמוסות במחיר 120 שקל ל-120 כמוסות המספיקות לטיפול במשפחה שלמה במשך כל החורף, או שמן אורגנול המוגדר כאנטיביוקטיקה טבעית, ומחירו 140 שקל לבקבוקון לא מדולל המספיק לטיפול למשך עונה שלמה.

מלבד אלה יש מבחר גדול של תכשירים המבוססים על פרופוליס ואכינצאה המיועדים למניעה, לטיפול ולחיזוק המערכת החיסונית, דוגמת פרוטק של חברת אלטמן הנמכר בכ-110 שקל ל-100 כמוסות, או חיזוקית של הדס (כ-100 שקל ל-100 טבליות).

מגוון גדול של מוצרי ויטמין סי גם אמור לספק מענה, כשקהל היעד הוא גם ילדים. כך, למשל, ויטמין סי של "מדיבר" נמכר ב-37.8 שקל לאריזה של 60 דובונים.

על המדפים אפשר למצוא גם סירופ סמבוכול המבוסס על צמח הסמבוק (כ-50 שקל ל-100 מ"ל), ו"אוניה דה גאטו פורטה" - תכשיר שהושק השנה המבוסס על הצמח אוניה דה גאטו, שמשויכות לו תכונות אנטי-דלקתיות הממריצות את לוחמי ההגנה של הגוף, ומחירו כ-70 שקל ל-cc 30 טיפות.

אחד התכשירים שהפך פופולרי בשנים האחרונות הוא אוסילו - תכשיר הומיאופתי המסייע בהקלה ובטיפול בתסמיני השפעת, לרבות חום, צמרמורות, רעד, כאבי גוף, כאבי שרירים, חולשה כללית ושיעול (70 שקל ל-6 מנות).

33

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

Poco F8 Ultra מלפנים ומאחור / צילום: יח''צ

הסמארטפון הסיני שפיצח את חוויית השמיעה בטלפון

מותג POCO של שיאומי שחרר לשוק את המכשיר החדש Poco F8 Ultra, תוך הצהרה כי מדובר בכניסה רשמית לפלח מכשירי הדגל היוקרתיים ● הרמקולים, המסך והסוללה אכן מרשימים, אך תג המחיר גבוה מדי

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 10 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש הבוקר / צילום: עמירם גיל

ביהמ"ש על פרשת סלייס: הליך פלילי יכול היה לסייע להשבת הכסף

בדיון לאישור הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה, השופטת סיגל יעקבי רמזה לקיום חקירה סמויה במישור הפלילי ואמרה: "אני אופטימית ומאמינה בצדק ושאנשים יקבלו בסוף את הכסף. ברור לי ששנתיים זה מעבר להרי החושך למישהו שצריך תרופות" ● בין הנושאים שעלו: התביעות המתגבשות נגד בעלי השליטה בסלייס ודיון עתידי בבג"ץ על ערבות מדינה לחוסכים

בודקים את המיתוס. על היוונים וחנוכה / צילום: אייל פישר

בחנוכה הבסנו את היוונים? זו לא הייתה ממש תבוסה, ואלה לא היו ממש יוונים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: אנטיוכוס בכלל לא מלך ביוון, והממלכה שלו לא הסתלקה בגלל החשמונאים

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

דיווח: חברת הסייבר הישראלית ארמיס במגעים למכירתה תמורת 7 מיליארד דולר

ארמיס הישראלית במגעים למכירתה לחברת ServiceNow האמריקאית תמורת עד 7 מיליארד דולר - כך מדווח בלומברג ● לפי הדיווח, העסקה עשויה להיות מוכרזת בימים הקרובים

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

התוואי התת קרקעי ברפיח / צילום: דובר צה''ל

שורדי שבי פנו בדרישה לנתניהו: "תקים ועדת חקירה ממלכתית"

צה"ל תקף בדרום לבנון בפעם השלישית היום ● המסר של חמאס לפעילי הארגון לאחר החיסול: "גלו ערנות וזהירות" ● משרד הפנים של חמאס: אחמד זמזם, קצין במשרד הפנים של חמאס - חוסל בידי חמושים במחנה הפליטים אל-מע'אזי שבמרכז הרצועה ● עדכונים שוטפים

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

פרשת בונוס ביוגרופ: התיק נגד המנכ"ל והיו"ר הועבר לפרקליטות

רשות ני"ע העבירה את תיק החקירה נגד בכירי חברת בונוס ביוגרופ, שמפתחת שתלי עצם, לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● לפי החשד, המעורבים ביצעו מספר פעולות שנועדו להגדיל את שווי החברה, כדי שהמניה תמשיך להיכלל במדדי ת"א 90 ו-125

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

אירוע ''נוצות הזהב'', מייסד האירוע פול אמסלם והזמר הצרפתי תומאס דיטרון. לנער את השיח מאינטרסים / צילום: Paul Bourdel

בצרפת היייננים והמסעדנים מבקרים את המבקרים - האם זה יכול לקרות גם פה?

לפני כעשור מאסה קבוצת מסעדנים ואנשי יין צרפתים מסקירות שטחיות ומוטות יח"צ ● הם החליטו להפנות זרקור למבקרים – ולדרג אותם לפי רמת המקצועיות ● האמצעי: יצירת אירוע אגדי של יין וגסטרונומיה, שבו הטובים שבמבקרים יזכו להוקרה