גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת החורף המתקרב: איפה אפשר להשיג בזול תרופות לשפעת?

שפע של תכשירים לטיפול בשפעת מציצים מהמדפים, אך התחרות על המחירים זניחה ■ מי שיטריח עצמו לבתי-המרקחת של קופות-החולים, יוכל בכל זאת ליהנות מהנחות ולחסוך מאות שקלים במהלך החורף

החמסינים הסתוויים של הימים האחרונים עלולים לבלבל, אולם תוך מספר שבועות אמור לפקוד אותנו החורף הישראלי ואיתו מחלות החורף.

על-פי כל התחזיות, החורף הקרוב עומד להיות קשה יותר מבחינת הנגיפים שיגיעו עימו, ובמשרד הבריאות מעריכים כי אחד מכל 5 ישראלים יחלה בשפעת. הסיבות לתחלואה המוגברת הצפויה נובעת מהערכות כי שפעת החזירים, כמו זנים אחרים של שפעת, תתפרץ בחומרת יתר במהלך החורף - כך לפחות נראה המצב מניתוח הנתונים שנצפו בחצי הכדור הדרומי שחווה את החורף כשאנחנו כאן הגרנו נהרות זיעה.

במקביל לעלייה בתחלואת החורף, עולה הביקוש לתרופות המיועדות להקלה על תסמיני השפעת, הכוללים בדרך-כלל חום, כאבים נזלת ושיעול.

מרבית מחלות החורף אינן מחייבות פנייה לרופא, וברוב המקרים מסתפקים החולים בנטילת אותן תרופות הנמכרות ללא מרשם רופא. התכשירים על המדפים רבים ומגוונים, אך קשה לומר כי יש תחרות במחירים.

המחירים המרביים של תרופות אלה נקבעים על-ידי החברות באישור משרד הבריאות, אולם למרות השוק המפותח בתחום, כמעט ולא קיימת בו תחרות - והמחירים בבתי-המרקחת הפרטיים וברשתות הפארם זהים.

חאתם עמשה, הרוקח הראשי של רשת ניו-פארם, מסביר כי התחרות בתחום אינה מפותחת כיוון שבמוצרים אלה אין לבתי-המרקחת הפרטיים רווח משמעותי: "על מנת להגיע לאיזשהו בידול, הרשתות מציעות מבצעי קידום מכירות למותגים שונים. כך, לדוגמה, לפעמים בשיתוף היצרן אנחנו מעניקים מתנות לרוכשי מוצר ממותג מסוים במטרה להעלות את מכירותיו".

יוצאי דופן הם בתי-המרקחת של קופות-החולים, שבהם נמכרים תכשירים אלה בהנחות גדולות לחברי הקופה, ובחלק מהמקרים בהנחות אף גדולות יותר למבוטחים בביטוחים המשלימים. הנחות אלה יכולות להגיע גם ל-50%.

להלן מספר דוגמאות שיכולות לחסוך למבוטחים מאות שקלים בחורף, כאשר למשפחה שלמה מדובר בחיסכון משמעותי:

- בבתי-מרקחת של קופת-חולים מכבי נמכרת אריזת אקמול צינון, שמחירה המלא 41.5 שקל, ב-10 שקל פחות; ואריזת דקסמול קולד, שמחירה המלא הוא 39.7 שקל, נמכרת ב-33 שקל.

- בשירותי בריאות כללית נמכר אדוויל קולד אנד סינוס לחברי הכללית ב-25.3 ולחברי המושלם ב-17.5 שקל; ונורופן קולד אנד פלו, שמחירו המומלץ לצרכן הוא 36.5 שקל, נמכר לחברי הכללית ב-32.8 שקל ולמבוטחי המושלם ב-27.8 שקל.

- בקופת-חולים לאומית יכולים חברי הקופה בעלי ביטוח משלים זהב לרכוש בין היתר נורופן קולד אנד פלו, שמחירו 36.5 שקל, ב-29.1 שקל; ואריזת דקסמול סינוס, שמחירה 29.7 שקל, ב-25.8 שקל.

- בקופת-חולים מאוחדת קונים בעלי הביטוח המשלים אקמול צינון ליקוויג'ל בהנחה משמעותית של כמעט 12 שקל (34.6 שקל במקום 46). אדוויל קולד וסינוס נמכרים תמורת 24.2 שקל, ונורופן קולד אנד פלו תמורת 27.3 שקל.

אקמול או אדוויל?

"מבחר התרופות ללא מרשם שנועדו לטפל בסימפטומים של צינון ושפעת הוא עשיר ורב-גוני", מסביר ד"ר שגב שני, המנהל הרפואי של קבוצת ניאופרם המשווקת את המותג אדוויל קולד אנד סינוס. לדבריו, "חשוב להבין כי קיים שוני בין המוצרים הנמצאים על המדף, ולדעת כיצד להתאים את הטיפול לצרכים".

התרופות והתכשירים השונים אמורים כולם, בווריאציות שונות, להקל על אותם תסמינים. בחלק מהמקרים מדובר באותו הרכב כימי בשמות מסחריים שונים, ובמקרים אחרים מדובר בהרכבים כימיים ובצורת אריזה אחרת של התרופה.

"התרופות להקלה בתסמיני שפעת נחלקות לשני סוגים עיקריים. אלה המבוססות על החומר הפעיל פאראצטמול - ביניהן ניתן למצוא את קבוצת הדקסמול, האקמול, הפארמול והקולדקס - ואלה המבוססות על החומר הפעיל איבופרופן, וכוללות את הנורופן והאדוויל", מסביר אילן שקד, הרוקח הראשי של סופר-פארם.

לדבריו, "התרופות המבוססות על פאראצטמול משפיעות ל-4-5 שעות, ואילו אלה המבוססות על איבופרופן משפיעות במשך 8 שעות. נטילה מוגזמת ולא מבוקרת של תרופות מכל אחד משני הסוגים עשויה לגרום לנזקים. נטילה מוגזמת של פאראצטמול מכבידה מאוד על הכבד, ועשויה במינונים גבוהים במיוחד אפילו להביא למוות, ואילו האיבופרופן ידוע כמשפיע על רירית הקיבה, ולכן יש להקפיד ליטול תרופות המבוססות על חומר הזה רק אחרי אכילה. כדורים אלה אינם מומלצים לסובלים מבעיות של חומציות בקיבה או של כיבים בדרכי העיכול".

לדברי שקד, הנוסחה הטובה ביותר למנוע נזקים היא נטילת תרופות משני הסוגים לסירוגין.

אבחנה נוספת בין סוגים שונים של תכשירים להקלה היא של כאלה המחולקים לכדורים המיועדים ליום ולכאלה המיועדים ללילה. שקד מסביר כי כיוון שהחומרים העוזרים להפגת גודש באף מכילים רכיבים מרדימים הפוגעים בערנות, הפרידו החברות בין אלה המיועדות ליום וללילה והכניסו את אותם מרכיבים רק לכדורים המיועדים ללילה, וכך נולדה המחלקה של התרופות המחולקות.

ההבדל בין תרופות בכדור או בקפליה לבין תרופות ליקוויד ג'ל הוא שהמרקם הנוזלי של האחרונות מזרזת את ספיגתן ופעילותן.

מכיוון שבסופו של דבר כל התרופות להקלה בתסמיני חורף עושות את אותה עבודה, כל חולה צריך להתייעץ עם הרוקח ולהחליט איזה סוג תרופה מתאים לו", אומרת אתי שטיינפלד, הרוקחת הראשית של רשת בתי-מרקחת מכבי פארם. "כשמדובר באדם השוכב במיטה עם חום, ייתכן שהוא יעדיף ליטול כדור שיעזור לו לישון טוב בלילה".

תחליפים אלטרנטיביים

בשנים האחרונות גדל היצע התכשירים הטבעיים. האם אפשר להיעזר בתכשירים טבעיים כתחליף לתרופות כמו דקסמול, אקמול וכו'?

"אם מדובר במחלה המלווה בחום, לא ניתן להשתמש בתכשירים טבעיים כתחליף לאקמול, מאחר שהתכשירים הטבעיים אינם בעלי השפעה של הורדת חום", אומר יואל גרינבוים, PHD, מנכ"ל משותף בחברת "ארומה לייף", המתמחה במוצרי בריאות טיפוליים. "אם מדובר בהצטננות בלבד, ניתן בהחלט להיעזר בתכשירים המכילים ויטמין סי, או תכשירים ייעודיים לבעיה".

* האם יש סיכונים בתכשירים טבעיים?

"סיכון עלול לנבוע מצריכה לא נכונה, והוא אף נמוך מסיכון העלול לנבוע מצריכה לא נכונה של תרופות".

הנטורופתית אירנה מעוז, בעלת בית הטבע טבעי לי במודיעין, מוסיפה: "התכשירים הטבעיים וההומאופתיים נותנים מענה דומה לאלה שנותנים התכשירים הקונבנציונליים המיועדים להקל על תסמיני החורף, אולם ללא שימוש בחומרים כימיים. מספר הפונים לתרופות הטבעיות הולכת וגדלה, וייתכן כי זה נובע מניסיון מוצלח שאנשים צוברים עם התכשירים האלה".

תמיכה, לדבריה, ניתן אולי למצוא בעובדה שחלק מקופות-החולים מאפשרות למבוטחיהן רכישת תרופות טבעיות והומאופתיות וכאלה המוגדרות כתוספי תזונה (דוגמת תכשירי פרופוליס ואכינצאה) במחירים מוזלים.

מפרופוליס ועד ויטמין סי

מעוז מצביעה על סוגי פורמולות סיניות המתאימות לטיפול בשפעת בכלל וגם במקרים של שפעת חזירים. בין הפורמולות הבולטות ניתן למצוא את הפורמולה: gan-mao-ling, שניתן להשיג בכמוסות במחיר 120 שקל ל-120 כמוסות המספיקות לטיפול במשפחה שלמה במשך כל החורף, או שמן אורגנול המוגדר כאנטיביוקטיקה טבעית, ומחירו 140 שקל לבקבוקון לא מדולל המספיק לטיפול למשך עונה שלמה.

מלבד אלה יש מבחר גדול של תכשירים המבוססים על פרופוליס ואכינצאה המיועדים למניעה, לטיפול ולחיזוק המערכת החיסונית, דוגמת פרוטק של חברת אלטמן הנמכר בכ-110 שקל ל-100 כמוסות, או חיזוקית של הדס (כ-100 שקל ל-100 טבליות).

מגוון גדול של מוצרי ויטמין סי גם אמור לספק מענה, כשקהל היעד הוא גם ילדים. כך, למשל, ויטמין סי של "מדיבר" נמכר ב-37.8 שקל לאריזה של 60 דובונים.

על המדפים אפשר למצוא גם סירופ סמבוכול המבוסס על צמח הסמבוק (כ-50 שקל ל-100 מ"ל), ו"אוניה דה גאטו פורטה" - תכשיר שהושק השנה המבוסס על הצמח אוניה דה גאטו, שמשויכות לו תכונות אנטי-דלקתיות הממריצות את לוחמי ההגנה של הגוף, ומחירו כ-70 שקל ל-cc 30 טיפות.

אחד התכשירים שהפך פופולרי בשנים האחרונות הוא אוסילו - תכשיר הומיאופתי המסייע בהקלה ובטיפול בתסמיני השפעת, לרבות חום, צמרמורות, רעד, כאבי גוף, כאבי שרירים, חולשה כללית ושיעול (70 שקל ל-6 מנות).

33

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מדינות ערב לחצו - ארה"ב הסכימה להיפגש עם איראן בעומאן

לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● השיחות יתקיימו בעומאן ביום שישי, שר החוץ האיראני טען: אלה יהיו "שיחות על גרעין" ● בכיר אמריקאי טוען: "אמרנו שנקיים את הפגישה אם הם מתעקשים, אבל אנחנו מאוד ספקנים לגבי סיכויי ההצלחה" ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב. שינויים במדד ת''א 35 / צילום: Shutterstock

רף השווי הוכפל: מלך חוות השרתים או אימפריית מחשוב בדרך למדד ת"א 35

בתוך שנה וחצי בלבד זינק השווי הנדרש לכניסה למדד הדגל, לכ־13 מיליארד שקל ● אם לא תשלוף שפן מהכובע, תפנה דמרי את מקומה במדד למגה אור של צחי נחמיאס או לענקית המחשוב מטריקס (ואולי אף לשתיהן) ● גלובס עם השינויים המסתמנים במדדים המובילים

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

הקרקע בת"א הופקעה מזוג מבוגר ללא פיצוי. ביהמ"ש פסק להם כ-6 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי הטענה של עיריית תל אביב לגבי היעדר זכויות של זוג מבוגרים במקרקעין, נטענה בחוסר תום לב ומוטב שלא הייתה מועלית ● בית המשפט: "הרשויות לא יכולות להתנהג כיזם פרטי השוקל שיקולי רווח בלבד בהפקעה קניין"

איליה סוצקבר / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

בכיר בחברה של איליה סוצקבר בישראל עוזב לסטארט־אפ חדש

עזיבה נוספת במרכז הפיתוח של SSI בתל אביב: שחר פפיני, מהמהנדסים הבכירים בחברה של איליה סוצקבר, פרש ומצטרף כ־CTO לסטארט־אפ Attestable AI, שגייס כ־20 מיליון דולר עוד לפני השקת מוצר

חברת מלם / צילום: בר - אל

על רקע נפילה במניות ה-IT בת"א: ההפסד הצפוי של מלם תים בשוק הגמל

מניית חברות המחשוב בת"א צללו בשיעור חד על רקע החששות מהשפעות עתידיות של ה-AI על שוק התוכנה ● בד בבד, הודיעה מלם תים כי תפריש 30 מיליון שקל, בעקבות סיומו של מו"מ שניהלה במשך שנתיים עם בנק, לשיתוף פעולה בתחום תפעול קופות גמל וקרנות השתלמות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

מדינות ערב לחצו - ארה"ב הסכימה להיפגש עם איראן בעומאן

לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי-די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של הנשיא" ● עדכונים שוטפים

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

מבוטחי כלל לא יקבלו יותר ניתוחים בהדסה, ויופנו לשערי צדק

פערי מחירים של עד פי 5 שמשלמת חברת הביטוח ביחס לשאר בתי החולים בארץ, הובילו להפסקת ההסדר למתן טיפולים רפואיים פרטיים כמו ניתוחים בין חברת הביטוח לבין הדסה • המטופלים יופנו לשערי צדק

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

הסטארט-אפ הישראלי שמאפשר לרחפנים לטוס יותר שעות

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

התפוררות חוק ההסדרים היא לפני הכול התפוררות אגף התקציבים

במשך עשורים חוק ההסדרים שימש כדרך כמעט יחידה להעביר רפורמות משמעותית במשק, כשאגף תקציבים חזק נתן לו רוח גבית ● השנה המצב השתנה - ומי שמחפש את הסיבה להתפוררות החוק השבוע, צריך להסתכל על החולשה הבלתי נתפסת של מי שבעבר נתפסו כ"נערי אוצר כל-יכולים"

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

נחשפת הסיבה לעיכוב בהנפקת החברה הביטחונית של רפאל

אף שהגישה תשקיף לפני למעלה מחודש, הנפקת DSIT בת"א טרם הושלמה ● לגלובס נודע שמאחורי העיכוב עומדת דרישת רשות ני"ע לחשיפת שני לקוחות מרכזיים של החברה, באפריקה ובאסיה

כמה שווה סל ההטבות שמציעה תדהר בפרויקט בשכונת ביצרון בתל אביב?

המבצע בשכנות ביצרון ששווה מאות אלפי שקלים לרוכשים

החברות תדהר ומבנה השיקו מבצע "חד־פעמי" בפרויקט הסוללים בשכונת ביצרון בתל אביב, הכולל סבסוד משכנתא, הנחות של מאות אלפי שקלים, מחסן במתנה והטבות נוספות ● בדקנו מה באמת שווה סל ההטבות - וכמה כסף הוא חוסך בפועל ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

הפגנת הרפתנים והחקלאים, הבוקר / צילום: יריב דגן

במחאה על רפורמת החלב: הרפתנים בהפגנת ענק מול משרד האוצר

מאות רפתנים וחקלאים מפגינים הבוקר מול הכנסת ומשרד האוצר, במחאה על רפורמת החלב שמקדם סמוטריץ' ● במסגרת המחאה נעה שיירת רכבים, טנדרים וכלים חקלאיים מאזור לטרון לכיוון הכנסת, ובמקביל יצאה שיירת טרקטורים מצומת מסמיה לירושלים, מה שגרם לשיבושי תנועה כבדים באזור

מתוך הפרסומת של סוכנות הפרסום ID.EA לסלקום / צילום: צילום מסך

זה היה קצר: סלקום מפסיקה לעבוד עם סוכנות הפרסום ID.EA

פחות מחודשיים אחרי שסוכנות ID.EA של שחר סגל עלתה בקמפיין ראשון לחברת הסלולר סלקום, ובזמן שפרסומת שנייה באוויר, הוחלט על הפרדת כוחות בין הצדדים - כך נודע לגלובס ● קבוצת המסעדנות קיסו תפעיל מסעדה אסייתית במלון פלטין התל אביבי של קבוצת פתאל, שצפוי להיפתח מחדש ביולי 2026 ● אירועים ומינויים

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מכה את התחזיות ומכריזה על השקעת עתק

אלפאבית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות של 111.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.82 ● החברה דיווחה על הגדלה משמעותית של הוצאות ההון שלה ב-2026 ל-175-185 מיליארד דולר - משמעותית מעל צפי האנליסטים ● המניה יורדת במסחר המאוחר

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע בחודש דצמבר: 14,677 שקל. וכמה בהייטק?

מדובר בעלייה של 3.1% לעומת דצמבר 2024 ● עלייה זו גבוהה אפילו יותר מהאינפלציה השנתית שנרשמה באותו חודש, 2.5%, כך שמדובר למעשה בעלייה ריאלית שמתגברת על ההתייקרויות

נטלי משען-זכאי / צילום: יח''צ

"התאוששות בשוק המשרדים": הבשורה החיובית של ענקית הנדל"ן

גב-ים סיימה את 2025 עם קפיצה ברווח ותחזית אופטימית, כולל גם בעקבות "חזרה של גיוסי כוח אדם בענף ההייטק" ● שכר המנכ"לית נטלי משען-זכאי עמד על 8.6 מיליון שקל, כמעט מחציתו בתגמול הוני

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

מחיר הבגידה: הודעת הוואטסאפ שעלתה לגרוש בפנטהאוז

שני פסקי דין שניתנו לאחרונה במחוזי תל אביב ובמחוזי חיפה מחדדים את גבולות שיתוף הרכוש בין בני זוג ● מתי מסר כתוב ייחשב להתחייבות מחייבת, מתי בן זוג יוכר כ"חלש" לצורך חלוקה לא שוויונית – ומה המשקל שניתן לסיוע כלכלי של הורים

ערד / צילום: Shutterstock

חמישה זוכים מחסידות גור, והמכרז בערד שמרים גבות בשוק הנדל"ן

מכרז בערד שווק במלואו ליזמים ששמם נקשר בחסידות גור ● כעת, יש הסבורים בענף כי סכומי הזכייה מצביעים על תיאום מחירים - לכאורה בניגוד לכללי חוק התחרות הכלכלית ● האיש החזק בחסידות גור מוטי בבצ'יק: "מופרך לגמרי"

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט, ו'להתקרב לצלחת'"