גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת ועידת שינוי האקלים: הרכב החשמלי חוזר לזירה

יזמים רבים יציפו את ועידת שינוי האקלים שתיפתח בעוד חודשיים בקופנהגן, במטרה לגרום לממשלות בעולם להשקיע במכוניות חשמליות

השרב הכבד, שחורך את ישראל בתקופה שאמורה להיות שלהי הסתיו, הוא עוד הוכחה לכך, שבעיית שינוי האקלים הגלובאלי לא עתידה להיעלם - אפילו אם נתאמץ מאוד להדחיק אותה. אמנם, בשנתיים האחרונות נדחק הנושא ממרכז הבמה לנוכח משבר מחירי הנפט והמשבר הפיננסי העולמי, ששינו את סדרי העדיפויות של ממשלות העולם. אבל מאחורי הקלעים ממשיכה פעילות נמרצת בנושא וזו עתידה להגיע לשיא בעוד כשבעה שבועות בוועידת שינוי האקלים של האו"ם, שתיערך בקופנהגן.

נקודת המפנה של הרכב החשמלי?

הוועידה ה-15 במספר, שמכונה "COP15", היא, קרוב לוודאי, האירוע הסביבתי החשוב ביותר בעשור האחרון. ייקחו בה חלק אלפי נציגים בכירים בדרג של שרים, מנכ"לי משרדים וראשי ממשלות מלמעלה מ-190 מדינות בעולם, לצד מאות נציגים ולוביסטים של ארגונים סביבתיים וחברות ענק. על הפרק נמצא ניסוח של פרוטוקול סביבתי חדש ונמרץ יותר, שיחליף את אמנת קיוטו הידועה, שהמחויבות אליה עתידה לפוג ב-2012.

מטרת הוועידה היא להגיע כבר ב-2010 להסכם מסגרת חדש בחסות האו"ם, שבו (אולי) ייקחו הפעם חלק גם שתי המדינות המזהמות ביותר על פני הפלנטה, ארצות הברית וסין, שנמנעו מלהצטרף לאמנות הקודמות.

האו"ם חותר לגיבוש אמנה רב שלבית ובה יעדים מוגדרים להפחתה דרמטית, עד כדי 40%, בפליטת ה-CO2 של מדינות שלמות עד לשנה 2020. השנה הזו נחשבת לדעת חוקרים רבים בתור דדליין לסיום העלייה המואצת בהיקף הפליטה הגלובאלית של גזי חממה, שלאחריה התהליך עלול להיות בלתי הפיך.

לוועידה יש השלכות כלכליות אסטרטגיות על תחומים כלכליים רבים כמו תעשייה, חקלאות, תובלה וטכנולוגיה. ניתן להניח שניואנסים רבים באמנה החדשה, שנוגעים לתחומים הרגישים הללו, ייסגרו בשקט, מאחורי הקלעים, בין הפוליטיקאים לבין קבוצות הלחץ הכלכליות.

אבל מה שבטוח כבר עכשיו הוא, שמעל לפני השטח הוועידה עתידה להיות חגיגה של כלי רכב חשמליים ולהחלטות שיתקבלו בה תהיה בשנים הבאות השפעה קריטית על היקף החדירה של כלי רכב כאלה בעולם.

לפיכך, עשרות מכוניות חשמליות, מתוצרת שלל יצרנים, יציפו את רחובות קופנהגן בתקופת הוועידה וישמשו להדגמות, להסעת אח"מים ונציגי מדיה משדה התעופה למלונות ומהמלונות לאולמי הכינוסים. נקודות טעינה ייפרשו ברחבי העיר וסדנאות מקיפות בנושא הרכב החשמלי צפויות למשוך אליהן משתתפים רמי דרג.

המלחמה על תשומת הלב של האמריקנים

להצפה של COP15 במכוניות חשמליות יש כמה וכמה וסיבות והמרכזית שבהן אם יסלחו לנו על הציניות היא שרכב חשמלי מהווה עלה תאנה אידיאלי עבור ממשלות בכל הנוגע להצגת הישגים סביבתיים.

קל הרבה יותר לשבות את דמיון הציבור ולרשום קרדיט פוליטי-סביבתי בעזרת רכב שקט, שאינו פולט מאום מצינור המפלט שלו, מאשר באמצעות ארובה של מפעל תעשייה שפולטת 40% פחות CO2.

סיבה נוספת היא חשיפה מרוכזת למדיה בהיקף חסר תקדים, שמבטיחה הוועידה למפתחי הרכב החשמלי והתשתיות. בתקופת הוועידה בקופנהגן יתמקם בעיר צבא שלם של אמצעי תקשורת. אפשר להניח, שהמכוניות החשמליות יספקו לנציגי המדיה את הצבע החיוני לרענון התכנים הכבדים והדיונים המשעממים וחמורי הסבר שבהם יתקבלו הכרעות. זוהי חשיפה, ששווה עשרות מיליונים לפעילי הרכב החשמלי.

סיבה שלישית היא שהוועידה עתידה למשוך אליה מקבלי החלטות בכירים מהממשל האמריקני, ואולי אפילו את ברק אובמה עצמו, שנחשב לנשיא הסביבתי ביותר של ארצות הברית אי פעם. ממשל אובמה כבר החל להזרים מיליארדים לפרויקטים סביבתיים, כולל פיתוח וייצור סוללות והקמת תשתית לרכב חשמלי, והוא נמצא עכשיו בקרב יוקרתי מול האירופאים על הובלת האג'נדה הסביבתית העולמית.

אם הרכב החשמלי ייצור בוועידה באז כפי שהיזמים מצפים לו, לא מן הנמנע שגם נציגי הממשל האמריקני יאמצו אותו, בליווי הצהרות מחייבות ובלתי הפיכות. נזכיר, שהשוק האמריקני הוא הפרס הגדול של יזמי הרכב החשמלי והתשתיות; מדובר בשוק של 15 מיליון מכוניות בשנה ויותר מטריליון דולר, שאפילו פרומיל ממנו יכול להפוך חברות יזמיות קטנות בתחום הרכב החשמלי לקונגלומרטים.

הסיבה האחרונה היא מקומית. ממשלת דנמרק בכלל וקופנהגן בפרט, נחושות למצב את עצמן בתור מובילות עולמיות בתחום התחבורה הירוקה והרכב החשמלי. עיריית קופנהגן כבר ספגה לאחרונה ביקורת ציבורית על הוצאת תקציבי עתק על פרויקטים מוזרים כמו הסבה בהולה ויקרה של עשרות מכוניות להנעה באמצעות מימן לצורך הוועידה בלבד. לפיכך, כל יזמי הרכב החשמלי באשר הם עתידים לקבל שטיח אדום נטול ביורוקרטיה.

אירוע מכונן ל"בטר פלייס"

ועידת COP15 תהיה גם אירוע מכונן עבור חברת בטר פלייס ועבור היזם שלה, שי אגסי. למעשה, ההכנות של בטר פלייס לקראת הוועידה הזו נמשכות כבר יותר משנתיים וכוללות בין השאר את הצטרפותו של אגסי לפורום היוקרתי "מועצת האקלים של קופנהגן", שהוקם לפני כשנתיים על ידי בכירים מעולם העסקים והאקדמיה, כדי לגבש עמדת לחץ לקראת הוועידה השנה.

בטר פלייס כבר העלתה לאחרונה ליוטיוב שני סרטוני פרומו מושקעים תחת הסלוגן "ניפגש בקופנהגן" והיא גם משקיעה כיום מיליונים בתצוגת תכלית גדולה, שתפעל בתקופת הוועידה. כזכור דנמרק היא המדינה השנייה (אחרי ישראל), והראשונה באירופה, שבה תקים בטר פלייס את תשתית הטעינה והחלפת הסוללות שלה החל מ-2012.

הקיץ היא חתמה על הסכם עם עיריית קופנהגן להקמת עשרות נקודות טעינה ברחבי העיר, שיפעלו מעשית לקראת הוועידה ויספקו חשמל לכלי הרכב החשמליים, שיוצגו במסגרתה. החברה מקימה כיום לצורך הדגמה עמודי טעינה חכמים שמקושרים ברשת תקשורת ותציג מודל מוקטן של מערכת הבקרה והשליטה הארצית על הטעינה והרכב החשמלי.

גם שותפתה המקומית, חברת האנרגיה דונג, צפויה להציג במהלך הוועידה מודל של רשת חשמל חכמה, עם חיבור למקורות אנרגיה מתחדשים.

ומה לגבי ישראל עצמה? נזכיר, שבעת השקת הפרויקט של בטר פלייס ב-2007 הגדירו הנשיא פרס ורה"מ דאז אולמרט את ישראל בתור "מובילה עולמית בתחום הרכב הירוק".

אבל מאז לא חלו בשטח שינויים דרמטיים שאפשר להתגאות בהם וישראל היא לא ממש סחורה לוהטת בפורומים של האו"ם. ולמי שמקווה, שאנשי בטר פלייס ירימו את דגל ישראל ברמה עלול להתאכזב. בכל החומר הרשמי, שקודם לוועידה מוגדרת החברה בתור "יזמית טכנולוגיה מקליפורניה".

עוד כתבות

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

השיא של הסינים וההצלחה של "אפס ק"מ": מסירות הרכב מתחילת השנה

מנתוני המסירות הרשמיים עולה כי בחודש נובמבר נרשמה עלייה של 22.5% במסירת רכבים לעומת נובמבר אשתקד ● בנוסף, בענף מעריכים כי סך רכבי "אפס קילומטר" שנרשמו השנה נע סביב 50-40 אלף רכבים

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

באוצר משרטטים את המחיר הכלכלי הכבד של הצעת חוק הגיוס

באגף התקציבים במשרד האוצר פרסמו ניתוח כלכלי מקיף להצעת החוק שהציג יו"ר ועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט, והציפו שורת כשלים מהותיים ● ממנגנון "גיל הפטור" שמרחיק את הצעירים החרדים משוק העבודה, דרך החורים בסנקציות ועד להשבת ההטבות שנלקחו ● וגם: איך שינוי אחד יכול להזניק את הכלכלה

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

אוטובוס של אגד

בלי מקור תקציבי: מחירי התחבורה הציבורית לא יעלו בינואר הקרוב

נציג האוצר אמר הבוקר בוועדת הכלכלה שעליית מחיר התחבורה הציבורית ל-9 שקלים, שהייתה מתוכננת לינואר, תידחה ● באוצר יעדכנו בימים הקרובים לגבי המקור התקציבי לכך

מייסיד MHR1, צח חרמון ויגיל מנוביץ' / איור: גיל ג'יבלי

המאבק המשפטי בחברת הנדל"ן הגרמנית מתקרב לסיום

הסכם שהוגש לבית המשפט הכלכלי מסדיר לראשונה שליטה משותפת על התאגיד ההולנדי שמחזיק במרבית נכסי MHR1 ● השליטה תעניק למשקיעים גם 50% בקבלת החלטות בתאגיד ההולנדי ובחברות-הבנות שלו

איראן ממשיכה את המרוץ לגרעין בעזרת "רשתות סודיות"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המרוץ האיראני לגרעין לא הופסק, בצרפת מתלוננים שישראל פוגעת בחופש העיתונות, והשתתפות ישראל באירוויזיון עלולה להיות בסכנה ● כותרות העיתונים בעולם

מגדל אפשטיין / הדמיה: משרד האדריכלים AS+GG

בורג’ חליפה של ירושלים: התוכנית אושרה, המחלוקת נשארה

מגדל מתחם אפשטיין, המכונה "בורג' חליפה", אושר לאחרונה ע"י רוב חברי ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ● אולם אחד מהם, בדעת מיעוט, כתב כי מדובר במגדל שאינו תורם דבר לציבור ● שלוש הערות על השאלות שעולות מאישור הפרויקט

משרדי חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

פשרה בייצוגית נגד טבע: האם התרופה להקלת גודש באף באמת מועילה?

טבע דחתה את הטענות כי התרופה "טבע קולד" אינה יעילה, אך במסגרת הפשרה הסכימה לתרום תכשירים בשווי של 440 אלף שקל לעמותת "חברים לרפואה" עפ"י צורכי הארגון

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ פסל את המינוי, לוין תקף: "מיירטים בזה אחר זה את מינוי השופטים"

בית המשפט העליון פסל היום (ד') את החלטת שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס יוסף בן-חמו את הפיקוח על חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן ● לשיטתם, בן-חמו אינו עונה על הגדרת "עובד מדינה בכיר" ● מה אמר לוין ולאן ממשיכים מכאן?

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

דוחות חדשים חושפים: אלה העובדים המבוקשים בעידן ה־AI באמריקה - ובישראל

לפי נתוני חברת המחקר Synergy Research Group, חוות השרתים הפכו לאחד ממוקדי התעסוקה הצומחים ביותר כיום ● כתוצאה מכך, הביקוש לעובדים טכניים מתרחב - מחשמלאים ועד רתכים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

תל אביב עדיין הכי יקרה בישראל, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את אתר יד2 באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכול התחיל, ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

משרד הפנים בירושלים / צילום: Shutterstock, shutterstock

חברות שיתמודדו במכרזי הרשויות המקומיות יחויבו להצהיר על עבר פלילי

משרד הפנים מבטיח מנגנון שיחסום התמודדות של חברות תחת חקירה במכרזים עירוניים, לאחר שנים שבהן הרשויות המקומיות נמנעו מבדיקת עבר פלילי – בניגוד לנעשה בשירות המדינה ● זאת על רקע מספר פרשיות שחיתות ובעקבות לחץ ציבורי

קבלת ארונות חטופים-חללים על ידי כוח צה''ל / אילוסטרציה: דובר צה''ל

החל הליך הזיהוי של החטוף החלל במכון לרפואה משפטית

היתקלות ברפיח: ארבעה לוחמים נפצעו, אחד מהם במצב קשה ● הג'יהאד האיסלאמי הודיע שאיתר חלל חטוף בצפון הרצועה ● ארונו של החטוף החלל המלווה כעת בידי כוח צה"ל - חצה לפני זמן קצר את הגבול לשטח ישראל ועושה את דרכו למרכז הלאומי לרפואה משפטית, שם יבוצע הליך הזיהוי ● מעבר רפיח ייפתח בימים הקרובים ליציאת תושבים בלבד מרצועת עזה למצרים ● העצרת הכללית של האו"ם אישרה החלטה הקוראת לישראל לסגת מרמת הגולן ● עדכונים שוטפים

דרבי הכדורסל בין מכבי ת''א להפועל ת''א / צילום: עודד קרני

האם ליגות הכדורסל ייפרדו מערוץ הספורט אחרי 30 שנה?

בערוץ הספורט ובמינהלת הליגות מקיימים מגעים להארכת החוזה ביניהם בשנתיים נוספות - אך במקביל עמלים במינהלת על מכרז חדש ● התנאים החדשים: 25 מיליון שקל לשנה למשך 5 שנים

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

השטח יצטמצם והכללים יוקשחו: כללי הזיכיון החדשים של האוצר לים המלח

באוצר מגדירים את המכרז החדש לים המלח כ"הזדמנות היסטורית" לשינוי התנאים ומענה לביקורת כלפיו ● בנוסף לגידול ברווח המדינה והקמת מנהלת ייעודית, שטח הזיכיון יקטן, ייגבה היטל מים מהזכיין שיממן גם את קציר המלח