גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד ויקיפדיה ל"גלובס": "יש לי יחסי אהבה שנאה עם טוויטר"

ג'ימי וויילס, מייסד האנציקלופדיה המקוונת, סבור כי "ויקיפדיה היא כלי טוב לעידוד השלום, שכן הרעיון שלה הוא לא להתווכח אלא להגיע להסכמה" ■ על התחרות מול המיזם Knol של גוגל: "מישהו בכלל משתמש בזה?"

"כשרק התחלתי עם ויקיפדיה, הסתכלתי על רשימת 100 האתרים המובילים וראיתי שאתרי האנציקלופדיה נמצאים בערך במקום 50. חשבתי לעצמי: 'אנחנו נעשה עבודה טובה אם נצליח להתברג ברשימת ה-100 ואולי אפילו ברשימת ה-50'. היום אנחנו האתר החמישי בגודלו בעולם, ומצליחים הרבה יותר מכל מה שדמיינתי - אז אני מרוצה", כך אומר ג'ימי וויילס, מייסד האנציקלופדיה המקוונת ויקיפדיה, בראיון ל"גלובס". ויילס הגיע לישראל לוועידת הנשיא שנערכת השבוע בבנייני האומה בירושלים.

"תמיד היה לי חלום שהמידע יהיה נגיש וחופשי לכולם. זה שינוי תרבותי וחברתי גדול, ואנחנו רק מתחילים להבין אותו, אבל הדרך עוד ארוכה. במדינות המתפתחות אין עדיין נגישות רבה למידע, אבל זה מתקדם", אומר וויילס, ומוסיף כי הערכים באנגלית מהווים היום פחות מ-20% מסך הערכים בוויקיפדיה, בהשוואה ליותר משליש לפני כמה שנים, והוא מאמין כי בעתיד הם יהוו פחות מ-10%.

קובע את הטון

תחילתה של ויקיפדיה היא ב-2001, כאשר וויילס ולארי סנגר ניסו ליצור אנציקלופדיה במתכונת רגילה, שערכיה ייכתבו על-ידי מומחים ורק לאחר מכן יועלו לרשת. המיזם לא התרומם, ובמהירה שינו המייסדים את הקונספט המקורי, והעלו לאוויר אנציקלופדיה מקוונת שערכיה נכתבים על-ידי הגולשים, וזוכים לעריכה ולביקורת רק לאחר פרסומם.

תרומת הגולשים לוויקיפדיה מתבססת על תוכנת הוויקי, המאפשרת לכל גולש מן השורה להעלות ולערוך תוכן בעצמו. עם השנים הפכה ויקיפדיה ליישום הפופולרי ביותר לטרנד תוכן הגולשים, וכיום יש לה 303 מיליון גולשים שונים מדי חודש, לפי נתוני קומסקור. לפניה מדורגות גוגל, מיקרוסופט, יאהו ופייסבוק.

"חשובה לי הנגישות החופשית למידע, אבל גם אני אוהב גם את הסטייל והטון של ויקיפדיה, שהצלחנו לייצר משהו עם ניחוח של ניטרליות ואיכות. אנחנו חיים בעולם שבו המידע אליו אנחנו נחשפים הוא במקרים רבים לא נייטרלי".

במסיבת העיתונאים הוסיף וויילס כי "ויקיפדיה היא כלי טוב לעידוד השלום, שכן הרעיון שלה הוא לא להתווכח אלא להגיע להסכמה. אני מאמין כי תמיד יהיו אנשים שלא ירצו רק לריב אחד עם השני, אלא גם ירצו למצוא את העובדות שכולם יכולים להסכים עליהן".

* אתה מגדיר את עצמך כטכנופיל? מכור לטוויטר ולפייסבוק?

"יש לי יחסי אהבה-שנאה עם טוויטר. אני חושב שהוא מאוד 'קול' אבל גם די מוזר. אני הרי לא אדם מפורסם, אבל בקרב האנשים שנמצאים בטוויטר אני נחשב סופר-מפורסם, וזה מצחיק אותי לראות שמישהו כותב שהוא ראה אותי הולך ברחוב. זה אפילו קצת מפחיד אותי.

"את פייסבוק, לעומת זאת, אני ממש אוהב. אני נמצא ברשת הרבה זמן, ואני אפילו די אובססיבי. אולי באמת כדאי שאנסה לשבור את ההתמכרות שלי לפייסבוק. עם זאת, הבת שלי, בת 8, מכורה לטכנולוגיה יותר ממני, והיא מתחזקת 5 בלוגים".

וויילס לא משתמש בסמל הסטטוס ההכרחי iPhone, כי הוא "אוהב מקלדת", וגם לא בבלקברי, שהוא "יותר מדי תאגידי עבורי".

לגבי הקהילה הישראלית של ויקיפדיה, אמר וויילס כי "קרוב ל-100 אלף ערכים נכתבו בעברית, כמות גדולה למדי בהשוואה לגודל האוכלוסייה. הסיבות לכך ברורות: יש בישראל נגישות גבוהה לאינטרנט ורמה גבוהה של ידיעת קרוא וכתוב".

וויילס הציג נתונים נוספים לגבי הקהילה הישראלית בוויקיפדיה, שנוסדה ב-2003: בוצעו עד כה 8 מיליון עריכות למונחים, 35 מיליון דפים נצפים באתר מדי חודש, יש בו 1.5 מיליון גולשים שונים מדי חודש, ופעילים בקהילה כ-200 עורכים.

איש העסקים ויזם האינטרנט, ד"ר יוסי ורדי, אמר על וויילס כי "הוא בין האנשים היחידים ששינו את העולם. עכשיו אנחנו לוקחים את זה כמובן מאליו, אבל אם חושבים על המצב לפני 9 שנים בהשוואה להיום במונחים של ידע - זה מדהים".

כושר הישרדות

ויקיפדיה ממומנת באמצעות ויקימדיה, ארגון ללא מטרות רווח אותו מתחזקים 25 עובדים בלבד, וכל מטרתו היא לאפשר את קיומו של אתר האנציקלופדיה המקוונת ומיזמי ויקי נוספים. זאת, באמצעות גיוס כספים בעיקר מגולשים, אבל גם מארגונים ותאגידים ברחבי העולם.

ב-2008 היה התקציב של ויקיפדיה 7 מיליון דולר, והשנה הוא כבר מגיע ל-10 מיליון דולר. לדברי וויילס, "אנחנו לא ארגון עשיר, אבל אנחנו מצליחים לתחזק את ויקיפדיה, וזה מה שחשוב".

* ייתכן שבעתיד ויקיפדיה תהיה מבוססת על פרסומות ומודעות?

"אין לנו תוכניות לפנות לכיוון הזה. אנחנו זהירים, ולכן לא נגיד שבחיים זה לא יקרה, כי ויקיפדיה צריכה לשרוד, ואולי זה יגיע לכך יום אחד. אבל כרגע זה נראה לא סביר, ואנחנו כלל לא שוקלים אפשרות כזו".

לגבי האפשרות שוויקיפדיה תאמץ אלמנטים של רשת חברתית או סממנים של טוויטר, אומר ויילס כי "זה לא הכיוון שלנו. אנחנו מתמקדים בשינויים במדיניות שלנו אבל לא בשינוי האופי של ויקיפדיה".

* ייתכן שתשלמו לגולשים פעילים?

"יש קהילות קטנות עם שפה ייחודית בהן יש בעיה של השתתפות. במקרים אלה אנחנו שוקלים את האפשרות לשלם למנהלי קהילות, לא לאלה שכותבים את הערכים, כדי שיסייעו לבנות את הקהילה. בשנתיים הקרובות נשיק תוכניות פיילוט במקומות מסוימים, ונראה אם זה יסייע בהגדלת הקהילות המקומיות".

* מיהו העורך הממוצע?

"רוב העורכים הם בשנות ה-20 המאוחרות לחייהם או ה-30, בעלי השכלה גבוהה, 80% מהם גברים".

מי שעונה על התיאור הוא וויילס עצמו, אך לדבריו, הוא לא עורך ערכים לעיתים תכופות. "אני מנסה להישאר מחוץ לקהילה - זה לא מסייע כשאני נכנס לקונפליקטים עריכתיים".

מחוץ לתחרות

ההצלחה המטאורית של ויקיפדיה מעודדת תחרות, וכך התעוררה מרבצה גם גוגל, שהשיקה לפני כשנה מיזם מתחרה בשם Knol. על פניו, צעד זה היה אמור להלחיץ את יזמי ויקיפדיה, לאור העובדה שגוגל מצליחה לייצר דומיננטיות כמעט בכל תחום אליו היא נכנסת. אולם, וויילס אומר כי "מההתחלה לא חשבתי שזה יהיה פופולרי, ועכשיו אני לא חושב שמישהו בכלל משתמש בזה. אני לא שומע על זה בכלל".

וויילס עמד במוקד החדשות לפני מספר חודשים, כאשר נודע כי עורכי העיתון "ניו-יורק טיימס" הצליחו למנוע את פרסום חטיפתו של כתב העיתון, דייויד רוד, בידי מיליציות הטאליבן באפגניסטן, לאחר שפנו לוויילס בבקשה שימנע את עדכון הערך הרלוונטי, מתוך חשיבה שפרסום המאורע יסכן את חייו של העיתונאי. בוויקיפדיה הסכימו להקפיא את הערך, פעולה שעוררה ביקורת ציבורית.

"זה היה מקרה חריג", אומר וויילס, "וזו הפעם הראשונה שבה נתקלנו בכזה דבר. הרבה אנשים העלו תהיות אחרי זה, בסגנון 'עד כמה ג'ימי וויילס הוא בעל השפעה' או 'איזה דברים אחרים הוא מנע'? ובכן, אני לא בעל השפעה ולא מנעתי דבר. פגשתי את העיתונאי ואשתו לאחרונה, והבנתי שקיבלתי את ההחלטה הנכונה".

במסיבת העיתונאים במסגרת ועידת הנשיא, וויילס סיפר על המיזם הנוסף שבו הוא מעורב - Wikia, שבשונה מוויקיפדיה שפועלת שלא למטרות רווח - המיזם הזה מיועד לייצר הכנסות. "ויקיפדיה הוכיחה כי שיתוף הוא אפשרי, ו-Wikia לוקחת צעד קדימה", הוא אומר.

ויקיה, שהיתה אמורה להיות מנוע חיפוש שיתחרה בגוגל, משמש כפלטפורמה שיתופית, שמאפשרת לכל גולש ליצור, לגלות ולחלוק מידע המחולק לקטגוריות שונות, בהן משחקים, מתכונים ותוכניות טלוויזיה. מיזם זה מושך כ-30 מיליון מבקרים מדי חודש, וברבעון האחרון הגיע ויקיה לרווחיות.

"אתרי ויקיה דוחקים את המדיה המסורתית, והטראפיק שלנו די דומה לזה של ה'ניו-יורק טיימס'", הוא טוען. "ויקיה מתמודדת מול המגזינים המודפסים, כשם שוויקיפדיה מתמודדת מול האנציקלופדיות. הסיבה שבגינה אנחנו מצליחים היא שהרבה מאתרי תוכן הגולשים נחשבים בעיני המפרסמים כעמודים נחותים, בעוד שהעמודים שלנו נחשבים ליותר איכותיים ואטרקטיביים לגולשים, וזה מה שמעניין את המפרסמים".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

החברה הפסידה 9 סנט למניה, לעומת צפי לרווח של 14 סנט למניה ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון