גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קרה לטיב טעם?

איך קרה שטיב טעם נמכרת בשווי נמוך? זה מה שקורה כשאתה שוכח מאיפה התחלת

הנה שאלה לא פשוטה: מה עושים עכשיו עם הטיב טעם הזה? איך, בכלל, הגיעה הרשת המדהימה הזו לכזה מצב? ולמה האיש שמתעתד לרכוש אותה ולשלוט בה שוב מעלה את נושא הכשרות ואומר שזה אפעס, מפריע לו הקטע הזה שבטיב טעם מוכרים מזון לא כשר?

טיב טעם, כזכור לכם, היתה רשת מבטיחה מאוד לפני 3 שנים. היא היתה מותג עם ניחוח אחר, שונה מכל השאר, מעדנייה בגודל סופרמרקט, שהיו בה מוצרים ייחודיים ומפנקים שאי-אפשר היה למצוא בשום מקום אחר. היא היתה הרשת של החילונים "השווים". אנשים הטריחו את עצמם ונסעו עד הסניף בנתניה בשבתות כדי לקנות שם בשר וכל מיני מטעמים. היא היתה המותג הכי נחשק בתחום שיווק המזון.

אז מה קרה?

מעבר לכל השותפויות הלא מי יודע מה מוצלחות, מעבר לתחקירים המרושעים של "כלבוטק", לטיב טעם יש היום בעיה בסיסית אחת. טיב טעם היתה פעם רשת נפלאה שפעלה בנישה מצוינת ללא תחרות אמיתית, הרוויחה הרבה כסף ובנתה מותג לתפארת, ואז היא החליטה שבעצם היא רוצה יותר. היא רצתה להתרחב, להיות גדולה, להתפרס. דובר שם אפילו על היומרה לצאת עם הקונספט ההורס לחו"ל. בין כל התוכניות הגרנדיוזיות, הנישה פשוט נשכחה. הבעיה היא שהנישה היא הדבר שהרשת הזו קמה ושגשגה עליו.

עוד לפני השערוריות הכלבוטקיות, לפני כ-3 שנים היה רגע אחד שבו בדיעבד אפשר היה לזהות את הבלבול. טיב טעם פתאום הכריזה כי היא הולכת להוזיל סל מוצרים ולהתחרות ברשתות הגדולות על הקנייה השבועית הביתה. זו, בעצם, היתה יריית הפתיחה של אובדן הכיוון.

למה? כי טיב טעם היתה הרשת היחידה בארץ שלא היתה צריכה להילחם בזירת המחיר הצפופה כל-כך, שכל רשתות השיווק בארץ מקיזות עליה דם. אבל אחרי שהיא התחילה להתרחב, היא פתאום הבינה כי היא צריכה למכור יותר כדי להצדיק את כל הגודל הזה.

בשעה שמה שמניע עסקים זה הרצון להתרחב ולצמוח ולהיות גדול ועוד יותר גדול, לפעמים נשכחים הדברים הבסיסיים. במקום להישאר בשוק הייחודי שאותו הם בנו, טיב טעם גלשו למיינסטרים, ושם הם איבדו חלק חשוב ממי שהם היו. בטיב טעם נכנסו לחזית העמוסה הזאת בלי לקחת בחשבון כמה היא מעייפת ומתישה, וכמה ההתעסקות בה תסיט אותם מהמוקד של הרשת.

חגי שלום, הבעלים החדש המיועד של הרשת, אמר בראיון ל"גלובס" כי מפריע לו שהרשת לא תהיה כשרה. אבל אם הוא יתעקש על נושא הכשרות, זו רק תהיה הליכה ארוכה יותר בכיוון הלא נכון.

האסנס של הרשת עדיין נמצא שם, מתחת לכל הסניפים החדשים - טיב טעם של פעם עדיין קיימת בתודעה, והכי נכון לחזור אליה, לחזק אותה, לחדד אותה, ולזכור כי זאת המשבצת הנכונה עבור הרשת הזו. קובי טרייביטש, יש להניח, יודע את זה. הוא בנה את הרשת הזאת בעשר אצבעותיו. נקווה בשבילו שהוא יידע להעביר את המסר הזה לשותף החדש שלו.

מותג שיודע מי שהוא, שומר על האופי שלו ולא מתבלבל ומסתנוור ממה שעושים המתחרים הגדולים - יש לו צ'אנס לשגשג לאורך זמן. כדאי גם, כמובן, שיידע להעריך נכון את עומק הפוטנציאל של הנישה שבה הוא פועל.

הרשתות הפרטיות האחרות שגדלות עכשיו בקצב מואץ, כמו חצי חינם או רמי לוי, יכולות ללמוד מטיב טעם שיעור חשוב בחינם: לא כולם יכולים לצאת מהנישה ולהפוך לענקים. להיפך. לפעמים להישאר מוגבל ומצומצם זה להישען על החוזק שלך ולנצח.

נישה אחת, מספיק גדולה, היא לרוב הרבה יותר טובה מפתיחה במלחמה על חלק מעוגת המיינסטרים, שהיא אמנם גדולה - אבל עמוסה לעייפה. בעצם, מה שפגע בטיב טעם היה הניסיון להיות מיינסטרים, ולא רפי גינת.

מי רוצה להקים תחרות לדו"ח גולדסטון

הנה עוד שאלה לא פשוטה: מה עושים עכשיו עם הדו"ח גולדסטון הזה?

שוכב לו שם דו"ח, שכל עוד לא הוכח אחרת - הוא הדו"ח שייזכר בתודעה העולמית בכל הקשור ל"עופרת יצוקה". אנחנו יכולים לדעת ולטעון שהוא חד-צדדי, שהוא לא מתייחס לפשעי חמאס או לסיבות שהביאו את ישראל להבין שאין ברירה אלא לצאת למבצע הזה. אבל בסוף, מה שייזכר ממנו הוא שישראל לא בסדר. אז האם להקים עכשיו ועדת חקירה משלנו שתביא את ממצאי "האמת"? או שמא פשוט לעזוב את זה?

מצד אחד, הדרך היחידה להיות בסדר היא להקים ועדת חקירה ולהעמיד דו"ח נגדי, נכון, מדויק. מצד שני, מה ייצא לנו מזה עכשיו? ברור שזה מה שישראל היתה צריכה לעשות כשוועדת החקירה של האו"ם יצאה לדרך.

במקום להתנשא ולהגיד שאנחנו לא משתפים פעולה - צריך היה להעמיד אלטרנטיבה טובה יותר, או לפחות להשפיע בכל דרך אפשרית על הוועדה שערכה את הבדיקה מטעם האו"ם. לנהל קמפיין נגד שופטים נגועים במשוא-פנים ובדעות קדומות, לקעקע את הדרך, להציע דרך חלופית והוגנת, ואחר-כך לנהל מאמצים להעביר אותה. אבל עכשיו?

יש איזושהי תחושה שאת דו"ח גולדסטון כבר הפסדנו. כל מה שלא נביא עכשיו ייתפס כ"סקנד בסט", כלא אמין, לא מדויק, דפנסיבי, שלא לומר מפוברק. המותג של "עופרת יצוקה" הוא גולדסטון, ורוב הסיכויים שדו"ח נגדי רק יחזק אותו. יעלה אותו שוב לתודעה - ולא בהכרח יקדם את ישראל בדבר.

חבל.

אבל לפחות אולי נלמד את השיעור - כי הפעם הבאה שנתמודד עם משהו דומה תתרחש, מן הסתם, בקרוב. כמו טיב טעם, גם ישראל צריכה להיות ממוקדת במה שהיא רוצה להשיג, ולפעול להשיג אותו מהרגע הראשון בדרך שלה - במקום להגיב באיחור למהלכים של אחרים.

דו"ח גולדסטון הוא עוד חזית שצריך להוציא עליה עכשיו אנרגיה ולהתמודד איתה, ללא תכנון אמיתי קודם. לתחזק עוד חזית כזאת זה מעייף, מתיש ומוציא אותך מהמיקוד שלך.

אנחנו מנהלים פה מלחמה על השם שלנו, וכשמישהו מתחיל להכפיש אותנו, אנחנו צריכים להגיב מיד. גם בתקשורת, וגם בכל מיני אמצעים מאחורי הקלעים. אבל כשיוצאים לחזית חדשה, כדאי לקחת בחשבון מהתחלה איך נרצה לסגור אותה בסוף.

בכמה חזיתות אפשר להילחם בבת-אחת לאורך זמן ולנצח, וגם לזכור מה אתה ולאן התכוונת ללכת מלכתחילה? זה מתיש ומיותר. לכן, בכל מלחמה שנפתח - כדאי שגם נחשוב איך בסוף ניקח אותה לכיוון השלום שיתאים לנו. כן, אפילו זאת עם הפלסטינים.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם