גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים שמחביא גולדמן זאקס

הדו"חות לא באמת טובים יותר מאשתקד, יש לו נכסים רעילים רבים והוא ממונף לשמיים

שנה אחרי התמוטטות בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, שנה אחרי קריסת המערכת הפיננסית בארה"ב, ושנה אחרי שהכותרות צעקו "המיתון הקשה ביותר מאז שנות ה-30", וכאילו כלום לא קרה.

בנק ההשקעות האמריקני גולדמן זאקס , אותו בנק שהתחרה עם ליהמן ברדרס ובר סטרנס - שקרס כבר במארס 2008 - מפרסם תוצאות שיא לרבעון השלישי, מכה את תחזיות האנליסטים, ונסחר בוול סטריט במחיר קרוב לשיא מאז ומעולם - סביב 190 דולר למניה, שמתורגמים לשווי שוק בסך 94 מיליארד דולר.

טוב, אחרי שבמבט ראשון זה נראה מנותק מהמציאות, עולה לתודעה העובדה הפשוטה שהבנק הזה פשוט נותר לבד, וגם אם לא ממש לבד, הרי שהתחרות הצטמצמה בצורה ניכרת. שני בנקים קרסו כאמור, ומעבר להם יש גם קטנים ובינוניים (במונחים אמריקניים) שנעלמו מתחום הבנקאות להשקעות על שלוחותיה השונות (ניהול השקעות, קרנות גידור, חיתום וכדומה). ובנק אחד רציני, גדול ומשמעותי - מריל לינץ' - היה קרוב לקריסה, עד שבנק אוף אמריקה (BAC) החליט להצילו, ורכש אותו בתחילת השנה הנוכחית.

כן, שנה אחרי המפולת הגדולה והתחרות היא לא מה שהייתה אז, וזה גורם ככל הנראה לשתי מגמות - נתח השוק של גולדמן זאקס עולה, ובמקביל העמלות עבור כל פעולה עולות. זה עדיין לא חד, זה עדיין לא מתפרץ מהדוחות - אבל כך טוענים כבר מספר חודשים האנליסטים המכסים את התחום.

ירידה בפעילויות הליבה

ועדיין, הדוחות של גולדמן זאקס לרבעון השלישי של השנה מעט משקרים. הכותרות של הדוחות החביאו חלק מהמספרים. הן דיברו על רווח של 3.19 מיליארד דולר ברבעון הנוכחי לעומת רווח של 845 מיליון דולר ברבעון המקביל בשנת 2008; הרווח למניה (EPS, המדד המקובל בוול סטריט) עמד על 5.25 דולר למניה בהשוואה ל-1.81 דולר למניה ברבעון המקביל - גידול אבסולוטי מרשים של קרוב לפי ארבעה ברווח, וגם שיפור מול ממוצע תחזיות האנליסטים, שהעריכו שבנק ההשקעות ירוויח 4.2 דולר למניה, ובפועל הוא הרוויח 25% יותר.

אבל חלק משמעותי מהרווח הזה מגיע ממקורות שאינם תפעוליים, ולמעשה, בפעילות הליבה עצמה - בנקאות להשקעות, חיתום וניהול השקעות - יש ירידה בפעילות לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

כך למשל, בתחום החיתום (הן של אקוויטי והן של חוב) נרשמה ירידה בהכנסות מ-675 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2008 ל-574 מיליון דולר ברבעון השלישי השנה. ירידה בפעילות נרשמה בתחום החיתום גם ביחס לרבעון השני אז נרשמו הכנסות של 1.07 מיליארד דולר.

בנוסף, חלה ירידה בהכנסות מתחום הייעוץ הפיננסי, כאשר ברבעון השלישי השנה הן הסתכמו ב-325 מיליון דולר, לעומת 368 מיליון דולר ברבעון השני השנה ו-619 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

למעשה, ההכנסות בכלל מתחום הבנקאות להשקעות של גולדמן זאקס ירדו מ-1.3 מיליארד דולר ברבעון המקביל ל-900 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, כאשר בדרך הן הסתכמו ברבעון השני ב-1.44 מיליארד דולר. מעבר לכך, בפעילות של ניהול השקעות דיווח הבנק ברבעון השלישי על הכנסות של 982 מיליון דולר, בהשוואה ל-957 מיליון דולר ברבעון השני ו-1.17 מיליארד דולר ברבעון המקביל ב-2008 - ירידה, אם כי מתונה יחסית.

הירידה בפעילויות הליבה של הבנק לא מפתיעה, במיוחד כשמבינים איזה שהוא עניין טכני קטן בנוגע לתקופת הדיווח - תוצאות הרבעון השלישי בשנה הקודמת לא כוללות את תקופת "הברוך הגדול". הדיווח של גולדמן זאקס הוא די מוזר, יש לומר. הבנק מדווח לפי מספר שבועות ולא לפי שלושה חודשים מלאים, כך שלפעמים, כמו בהשוואה הנוכחית, נוצרת א-סימטריה - הרבעון השלישי השנה הוא בעצם התקופה שמתחילה ב-26 ביוני ומסתיימת ב-25 בספטמבר, ואילו הרבעון המקביל הוא שלושת החודשים (13 שבועות) שהסתיימו ב-29 באוגוסט, רגע לפני הקטסטרופה.

במילים אחרות, כשמסתכלים רק על הפעילות הבנקאית של גולדמן זאקס, רואים בבירור שיש הרעה לעומת התקופה לפני המשבר, ואפילו הרעה דרמטית. אז איך בכל זאת הצליח הבנק להשקעות לדווח על רווחים מרשימים ברבעון הנוכחי?

מגששים באפילה

ובכן, זה קשור להשקעות של הבנק בנכסים השונים. הרווחים שלו ממסחר והשקעות הסתכמו ברבעון השלישי של השנה ב-8.8 מיליארד דולר, בהשוואה ל-2.4 מיליארד דולר ברבעון השלישי אשתקד ובהשוואה ל-9.3 מיליארד דולר ברבעון השני. כאן מסתתר הרווח הגדול, אבל רווח שאינו קשור לפעילות השוטפת של הפירמה. אלו הם בעיקר רווחי נוסטרו, שערוכים של אקוויטי ואיגרות חוב, של נגזרים שונים, אבל אין בהם להעיד על העסק עצמו.

חלק משמעותי מהרווח הזה נמצא בכלל באחזקות הנגזרים והנכסים הפיננסיים של החברה. אבל האמת היא שממש אי אפשר לדעת את מקורות הרווח המדויקים. הדוחות שהחברה מפרסמת לא מעדכנים אלו נכסים רשמו עלייה והתבטאו בדוח רווח והפסד. ובכלל, אין את רשימת הנכסים וההתחייבויות של החברה, אין מאזן מלא, אלא רק מספרים עיקריים מהמאזן. רק שבועיים או שלושה שבועות אחרי פרסום התוצאות, החברה מפרסמת דוח כספי מלא יותר.

בינתיים ניתן רק לגשש באפלה. מה שכן, החברה מוסרת אלו נכסים הם מהרמה השלישית של הסיכון, Level 3, והנה מעט רקע. החשבונאות של הנגזרים מסתמכת על תקן אמריקני מספר 157 שמטפל בהצגת הנכסים הפיננסיים בספרים. הנכסים מוצגים לפי רמות סיכון שונות. התקן מחלק את הנכסים לשלושה סוגים, כאשר לכל סוג יש רמת סיכון אחרת: השלב הראשון - Level 1, השני - Level 2, והשלישי - Level 3 .

ברמה הראשונה נמצאים הנכסים שיש להם שוק (יש מסחר בשוק), ולפיכך מחירם נקבע בשוק; ברמה השנייה מוצגים הנכסים להם אין שוק פעיל, אבל ניתן להתבסס על מחירי שוק; וברמה השלישית אלו אותם נכסים שאין להם שוק, ושוויים בספרים נקבע בהסתמך על הערכות ואומדנים. הרמה הראשונה נחשבת הכי ברורה ומוצקה. ואילו הרמה השלישית, בה נמצאים מכשירים מורכבים ומסובכים - בין היתר מכשירים מבוססי סאב-פריים - נחשבת לרמה הבעייתית ביותר.

אבל בשנה שעברה, על רקע המשבר בשווקים הפיננסיים, החליטו הרשויות בארה"ב ללכת לקראת הבנקים, ובמקרים בהם הנהלות הבנקים סבורות שמחיר השוק לא משקף (גם אם מדובר בנכסים שיש להם שוק) וזה נובע מהקטסטרופה בשווקים, אז הם יוכלו להציג את הנכסים לפי מחיר כלכלי. במידה וזה נעשה, בעצם מעבירים נכסים משכבות נמוכות יותר, לשכבה השלישית.

הסיכון שבשינוי ערך הנכסים

במקרה של גולדמן זאקס לא נראה שזהו המצב. היקף הנכסים בשכבה השלישית דווקא ירד על פני הרבעונים האחרונים. בסוף הרבעון השלישי מדווחת החברה על 30 מיליארד דולר של נכסים בשכבה זו, לעומת 54 מיליארד דולר בסוף הרבעון השני, ולעומת 67.8 מיליארד דולר בסוף הרבעון השלישי אשתקד. אולי זה בגלל שהנכסים האלו חזרו לקבל ציטוטים בשוק, והבנק החליט לממש חלק מהם, או שהם פשוט עברו מרמה 3 לרמות 1 ו-2.

מכל מקום, הבנק מדגיש בהודעה על הדוחות כי ערך הנכסים האלו (רמה 3) הוא הערכה ראשונית בלבד, ועם פרסום התוצאות הכספיות המלאות לרבעון השלישי (במסגרת ה-Q10) התמונה יכולה להשתנות. כל שינוי קטן בקבוצת הנכסים הזו הוא קריטי לחברה. שינוי של 1% מקטין את הרווח בכמעט 20%, ומעבר לכך, ההון של גולדמן הוא 58 מיליארד דולר, כך שערך הנכסים האלו שעדיין מורכב מנכסים רעילים, מהווה 85% מערך ההון שלה.

נתון נוסף שהבנק מנדב הוא סה"כ המאזן - 882 מיליארד דולר - וכאן התמונה לא רחוקה מאוד מהמצב לפני שנה. הון של 58 מיליארד דולר ממנף סכום של פי 16. זה המון, וזה מבטא את הרגישות של ההון לערך הנכסים, או במילים אחרות, הסיכון שבירידת ערך הנכסים - כל ירידה של 1% בערך הנכסים (וזה לא רק ל-Level 3) מחסלת כ-14% מההון העצמי.

רק שעכשיו הרוחות אופטימיות יותר. הבנק מרוויח (לא מעט) מהפעילות השוטפת, וגם אם פה ושם הוא יצטרך למחוק איזה נכס רעיל, הכיוון הוא חיובי, במיוחד כשהשווקים מתאוששים וערך הנכסים הרעילים יכול עוד להתרומם.

עוד כתבות

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות