גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים שמחביא גולדמן זאקס

הדו"חות לא באמת טובים יותר מאשתקד, יש לו נכסים רעילים רבים והוא ממונף לשמיים

שנה אחרי התמוטטות בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, שנה אחרי קריסת המערכת הפיננסית בארה"ב, ושנה אחרי שהכותרות צעקו "המיתון הקשה ביותר מאז שנות ה-30", וכאילו כלום לא קרה.

בנק ההשקעות האמריקני גולדמן זאקס , אותו בנק שהתחרה עם ליהמן ברדרס ובר סטרנס - שקרס כבר במארס 2008 - מפרסם תוצאות שיא לרבעון השלישי, מכה את תחזיות האנליסטים, ונסחר בוול סטריט במחיר קרוב לשיא מאז ומעולם - סביב 190 דולר למניה, שמתורגמים לשווי שוק בסך 94 מיליארד דולר.

טוב, אחרי שבמבט ראשון זה נראה מנותק מהמציאות, עולה לתודעה העובדה הפשוטה שהבנק הזה פשוט נותר לבד, וגם אם לא ממש לבד, הרי שהתחרות הצטמצמה בצורה ניכרת. שני בנקים קרסו כאמור, ומעבר להם יש גם קטנים ובינוניים (במונחים אמריקניים) שנעלמו מתחום הבנקאות להשקעות על שלוחותיה השונות (ניהול השקעות, קרנות גידור, חיתום וכדומה). ובנק אחד רציני, גדול ומשמעותי - מריל לינץ' - היה קרוב לקריסה, עד שבנק אוף אמריקה (BAC) החליט להצילו, ורכש אותו בתחילת השנה הנוכחית.

כן, שנה אחרי המפולת הגדולה והתחרות היא לא מה שהייתה אז, וזה גורם ככל הנראה לשתי מגמות - נתח השוק של גולדמן זאקס עולה, ובמקביל העמלות עבור כל פעולה עולות. זה עדיין לא חד, זה עדיין לא מתפרץ מהדוחות - אבל כך טוענים כבר מספר חודשים האנליסטים המכסים את התחום.

ירידה בפעילויות הליבה

ועדיין, הדוחות של גולדמן זאקס לרבעון השלישי של השנה מעט משקרים. הכותרות של הדוחות החביאו חלק מהמספרים. הן דיברו על רווח של 3.19 מיליארד דולר ברבעון הנוכחי לעומת רווח של 845 מיליון דולר ברבעון המקביל בשנת 2008; הרווח למניה (EPS, המדד המקובל בוול סטריט) עמד על 5.25 דולר למניה בהשוואה ל-1.81 דולר למניה ברבעון המקביל - גידול אבסולוטי מרשים של קרוב לפי ארבעה ברווח, וגם שיפור מול ממוצע תחזיות האנליסטים, שהעריכו שבנק ההשקעות ירוויח 4.2 דולר למניה, ובפועל הוא הרוויח 25% יותר.

אבל חלק משמעותי מהרווח הזה מגיע ממקורות שאינם תפעוליים, ולמעשה, בפעילות הליבה עצמה - בנקאות להשקעות, חיתום וניהול השקעות - יש ירידה בפעילות לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

כך למשל, בתחום החיתום (הן של אקוויטי והן של חוב) נרשמה ירידה בהכנסות מ-675 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2008 ל-574 מיליון דולר ברבעון השלישי השנה. ירידה בפעילות נרשמה בתחום החיתום גם ביחס לרבעון השני אז נרשמו הכנסות של 1.07 מיליארד דולר.

בנוסף, חלה ירידה בהכנסות מתחום הייעוץ הפיננסי, כאשר ברבעון השלישי השנה הן הסתכמו ב-325 מיליון דולר, לעומת 368 מיליון דולר ברבעון השני השנה ו-619 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

למעשה, ההכנסות בכלל מתחום הבנקאות להשקעות של גולדמן זאקס ירדו מ-1.3 מיליארד דולר ברבעון המקביל ל-900 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, כאשר בדרך הן הסתכמו ברבעון השני ב-1.44 מיליארד דולר. מעבר לכך, בפעילות של ניהול השקעות דיווח הבנק ברבעון השלישי על הכנסות של 982 מיליון דולר, בהשוואה ל-957 מיליון דולר ברבעון השני ו-1.17 מיליארד דולר ברבעון המקביל ב-2008 - ירידה, אם כי מתונה יחסית.

הירידה בפעילויות הליבה של הבנק לא מפתיעה, במיוחד כשמבינים איזה שהוא עניין טכני קטן בנוגע לתקופת הדיווח - תוצאות הרבעון השלישי בשנה הקודמת לא כוללות את תקופת "הברוך הגדול". הדיווח של גולדמן זאקס הוא די מוזר, יש לומר. הבנק מדווח לפי מספר שבועות ולא לפי שלושה חודשים מלאים, כך שלפעמים, כמו בהשוואה הנוכחית, נוצרת א-סימטריה - הרבעון השלישי השנה הוא בעצם התקופה שמתחילה ב-26 ביוני ומסתיימת ב-25 בספטמבר, ואילו הרבעון המקביל הוא שלושת החודשים (13 שבועות) שהסתיימו ב-29 באוגוסט, רגע לפני הקטסטרופה.

במילים אחרות, כשמסתכלים רק על הפעילות הבנקאית של גולדמן זאקס, רואים בבירור שיש הרעה לעומת התקופה לפני המשבר, ואפילו הרעה דרמטית. אז איך בכל זאת הצליח הבנק להשקעות לדווח על רווחים מרשימים ברבעון הנוכחי?

מגששים באפילה

ובכן, זה קשור להשקעות של הבנק בנכסים השונים. הרווחים שלו ממסחר והשקעות הסתכמו ברבעון השלישי של השנה ב-8.8 מיליארד דולר, בהשוואה ל-2.4 מיליארד דולר ברבעון השלישי אשתקד ובהשוואה ל-9.3 מיליארד דולר ברבעון השני. כאן מסתתר הרווח הגדול, אבל רווח שאינו קשור לפעילות השוטפת של הפירמה. אלו הם בעיקר רווחי נוסטרו, שערוכים של אקוויטי ואיגרות חוב, של נגזרים שונים, אבל אין בהם להעיד על העסק עצמו.

חלק משמעותי מהרווח הזה נמצא בכלל באחזקות הנגזרים והנכסים הפיננסיים של החברה. אבל האמת היא שממש אי אפשר לדעת את מקורות הרווח המדויקים. הדוחות שהחברה מפרסמת לא מעדכנים אלו נכסים רשמו עלייה והתבטאו בדוח רווח והפסד. ובכלל, אין את רשימת הנכסים וההתחייבויות של החברה, אין מאזן מלא, אלא רק מספרים עיקריים מהמאזן. רק שבועיים או שלושה שבועות אחרי פרסום התוצאות, החברה מפרסמת דוח כספי מלא יותר.

בינתיים ניתן רק לגשש באפלה. מה שכן, החברה מוסרת אלו נכסים הם מהרמה השלישית של הסיכון, Level 3, והנה מעט רקע. החשבונאות של הנגזרים מסתמכת על תקן אמריקני מספר 157 שמטפל בהצגת הנכסים הפיננסיים בספרים. הנכסים מוצגים לפי רמות סיכון שונות. התקן מחלק את הנכסים לשלושה סוגים, כאשר לכל סוג יש רמת סיכון אחרת: השלב הראשון - Level 1, השני - Level 2, והשלישי - Level 3 .

ברמה הראשונה נמצאים הנכסים שיש להם שוק (יש מסחר בשוק), ולפיכך מחירם נקבע בשוק; ברמה השנייה מוצגים הנכסים להם אין שוק פעיל, אבל ניתן להתבסס על מחירי שוק; וברמה השלישית אלו אותם נכסים שאין להם שוק, ושוויים בספרים נקבע בהסתמך על הערכות ואומדנים. הרמה הראשונה נחשבת הכי ברורה ומוצקה. ואילו הרמה השלישית, בה נמצאים מכשירים מורכבים ומסובכים - בין היתר מכשירים מבוססי סאב-פריים - נחשבת לרמה הבעייתית ביותר.

אבל בשנה שעברה, על רקע המשבר בשווקים הפיננסיים, החליטו הרשויות בארה"ב ללכת לקראת הבנקים, ובמקרים בהם הנהלות הבנקים סבורות שמחיר השוק לא משקף (גם אם מדובר בנכסים שיש להם שוק) וזה נובע מהקטסטרופה בשווקים, אז הם יוכלו להציג את הנכסים לפי מחיר כלכלי. במידה וזה נעשה, בעצם מעבירים נכסים משכבות נמוכות יותר, לשכבה השלישית.

הסיכון שבשינוי ערך הנכסים

במקרה של גולדמן זאקס לא נראה שזהו המצב. היקף הנכסים בשכבה השלישית דווקא ירד על פני הרבעונים האחרונים. בסוף הרבעון השלישי מדווחת החברה על 30 מיליארד דולר של נכסים בשכבה זו, לעומת 54 מיליארד דולר בסוף הרבעון השני, ולעומת 67.8 מיליארד דולר בסוף הרבעון השלישי אשתקד. אולי זה בגלל שהנכסים האלו חזרו לקבל ציטוטים בשוק, והבנק החליט לממש חלק מהם, או שהם פשוט עברו מרמה 3 לרמות 1 ו-2.

מכל מקום, הבנק מדגיש בהודעה על הדוחות כי ערך הנכסים האלו (רמה 3) הוא הערכה ראשונית בלבד, ועם פרסום התוצאות הכספיות המלאות לרבעון השלישי (במסגרת ה-Q10) התמונה יכולה להשתנות. כל שינוי קטן בקבוצת הנכסים הזו הוא קריטי לחברה. שינוי של 1% מקטין את הרווח בכמעט 20%, ומעבר לכך, ההון של גולדמן הוא 58 מיליארד דולר, כך שערך הנכסים האלו שעדיין מורכב מנכסים רעילים, מהווה 85% מערך ההון שלה.

נתון נוסף שהבנק מנדב הוא סה"כ המאזן - 882 מיליארד דולר - וכאן התמונה לא רחוקה מאוד מהמצב לפני שנה. הון של 58 מיליארד דולר ממנף סכום של פי 16. זה המון, וזה מבטא את הרגישות של ההון לערך הנכסים, או במילים אחרות, הסיכון שבירידת ערך הנכסים - כל ירידה של 1% בערך הנכסים (וזה לא רק ל-Level 3) מחסלת כ-14% מההון העצמי.

רק שעכשיו הרוחות אופטימיות יותר. הבנק מרוויח (לא מעט) מהפעילות השוטפת, וגם אם פה ושם הוא יצטרך למחוק איזה נכס רעיל, הכיוון הוא חיובי, במיוחד כשהשווקים מתאוששים וערך הנכסים הרעילים יכול עוד להתרומם.

עוד כתבות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באסיה; הניקיי יורד ב-1.5%

ההנג סנג יורד ב-0.3% ● החוזים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים, ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב