גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד מותגי הסלולר המדוברים: נוקיה הכי מדובר, iPhone הכי נחשק

עפ"י פאנל הנשים שזוהו כבעלות "דופק צרכני", המותג נוקיה הוא המדובר ביותר בגלל ידידותיות, אך ה-iPhone מעורר התלהבות ונתפס כ"דבר הבא" ■ המותג מוטורולה רשם את שיעור הדיבור החיובי הנמוך ביותר

נוקיה הוא עדיין המותג המדובר ביותר מבין מותגי מכשירי הסלולר, אבל ערב השקת ה-iPhone בישראל, המותג של אפל זוכה לשיעורי דיבור חיובי גבוהים ביותר יחסית לנתח שלו. לפי מדד most talked-about brands, מדובר במותג נחשק עם פוטנציאל חדירה גבוה מאוד.

ממצאי "מדד המותגים המדוברים" של Market Watch ו-WOM מאוגוסט-ספטמבר האחרון, מלמדים כי נוקיה עדיין המותג המוביל בשיעור הדיבור מבין מותגי מכשירי הסלולר. אולם, כאשר משווים את שיעורי הדיבור החיובי על המותגים לעומת גודלם הנוכחי בשוק, אנו למדים כי ה-iPhone מצטיין במיוחד: בעוד שרק 2% מהנשים בפאנל WOM מחזיקות iPhone כמותג עיקרי - מעל 60% מנשות הפאנל דיברו על המותג iPhone, ו-86% מהשיחות נשאו אופי חיובי. פער זה בין שיעור המשתמשים בפועל במותג לעומת שיעור המדברים עליו חיובית הוא גדול בהשוואה לכל מותג אחר, בעוד שבהתייחס לפרמטר זה המותג נוקיה נמצא דווקא בעמדת נחיתות.

המותג שלגביו נרשם שיעור הדיבור החיובי הנמוך ביותר הוא מוטורולה: 38% בלבד מהשיחות על מוטורולה נשאו אופי חיובי, ואילו 62% הנותרים היו בעלי תכנים שליליים. לגבי סמסונג המאזן הוא 55% לחיוב ו-45% לשלילה.

נוקיה ידידותי ונוח לתפעול

התכנים הכי דומיננטיים ומבדלים ביחס לנוקיה קשורים לתפיסה שמדובר במותג, ידידותי, אמין ונוח במיוחד לשימוש ותפעול. רבות מנשות WOM מתמקדות בתפריט של מכשירי נוקיה ומדברות על הידידותיות שלו.

ממצא זה תומך במחקרים אחרים של Market Watch שנערכו בשנים האחרונות, מהם עולה כי לנוקיה תדמית מאוד יציבה בכל הקשור לנוחות שימוש, ידידותיות ואמינות. מזה שנים רבות שזהו ה-DNA של נוקיה: למרות שיש למותג זה טווח רחב מאוד של מכשירים - ערכים של חדשנות, יוקרתיות, אופנתיות וייחודיות לא נקשרים אליו. זהו לעיתים רבות העקב אכילס של מותגים מובילים וחזקים; מבחינה זו, נוקיה הוא ה"מאזדה" של עולם המכשירים הסלולרים.

כאמור, שני המותגים הותיקים האחרים - מוטורלה וסמסונג - זוכים לשיעורי דיבור חיובי נמוכים. המעט שנאמר על מוטורולה בנימה חיובית עוסק בקליטה טובה, ותק, חוזק פיזי, אמינות ואיכות. חלק גדול מאמירות אלה הם תוצר של ההטבעה (imprinting) של ערכי המותג הותיקים, מהשנים בהם מוטורולה ויחד איתו פלאפון היו מזוהים כמותגים איכותיים למנהלים ואנשי עסקים.

התוכן החיובי הבולט ביותר ביחס לסמסונג קשור עדיין לעולם התוכן של עיצוב, אולם האמירות הינן מינוריות יחסית. סמסונג, שניכס לעצמו בעבר את האופנתיות, ה"איניות" והעיצוב, איבד בשנים האחרונות תכונות נתפסות אלה לטובת סוני אריקסון, שנמצא כיום במשבצת של צעיר, "מדליק", "איני", שמעורר אסוציאציות של כיף והנאה.

המותג הסלולרי LG, מעולם לא בלט במפת המיצוב של המותגים ומעולם לא הצטיין במיוחד בתפיסתו ודימוייו. גם במחקר הנוכחי, הוא זוכה לתיאורים "פושרים" במיוחד, כגון: "טוב", "בסדר", "סביר" ו"נחמד".

כאמור, הכוכב העולה ללא ספק הוא המותג iPhone, המעורר התלהבות ונתפס כ"דבר הבא". התפיסות הנקשרות אליו הם הן מעולמות התוכן של החדשנות והן מעולמות התוכן של השכלול. מבחינה זו אנו למדים, הן מתוצאות מדד MTB והן מקריאה וניתוח המלל הפתוח, כי מדובר במותג נחשק בכל קנה-מידה.

למען הסר ספק: גם מותג הטלפון החכם בלקברי מעורר עניין, אולם ההבדל העיקרי בתפיסות בין iPhone לבלקברי מתמקד בכך שבלקברי נתפס כמותג מתקדם ויוקרתי, כזה המתאים לאנשי עסקים ומנהלים (במאמר מוסגר, אולי זו במידה רבה המשבצת שהיתה של מוטורולה לפני שני עשורים); בעוד ש-iPhone בא יותר מן העולם הצעיר והמלהיב, משבצת שהרבה מותגים ניסו לנכס לעצמם - אך לא ממש הצליחו עד כה.

לסיום, הערה מתודולוגית, שיש בה יותר מללמד על שיטות מחקר, אלא על האופן בו פועלת התודעה הצרכנית בהתייחסות כלפי מותגים. במחקר הנוכחי שאלנו את נשות WOM גם מה חשוב להן לגבי מכשירי טלפון סלולריים.

"רשימת המכולת" של האלמנטים החשובים כוללת בעיקר אלמנטים מאוד פונקציונליים, כגון תפעול נוח, שמיעה טובה, תצוגה נוחה, תפריט פשוט, קליטה טובה, נוכחות של מצלמה טובה, וללא קרינה.

כדי שלא נאשים את המין הנשי ברציונליות יתר חלילה, ישנו ייצוג גם לאלמנט "עיצוב יפה" (כנציג של האלמנטים היותר אמוציונליים). בדומה למחקרים רבים אחרים, אנו למדים כי השאלות הישירות מובילות לכיוונים רציונליים מדי.

אלמנטים רציונליים אלה הם בבחינת תנאי הכרחי אך לא מספיק. הם בוודאי לא מסבירים את כל מערך השיקולים של הצרכן כשהוא מפתח זיקה כלפי מותג מסוים ומייצר כלפיו התעניינות והעדפה.

ההוכחה לכך נמצאת באותו מחקר עצמו: המותג iPhone, המייצר את ההתעניינות הרבה ביותר יחסית לשיעור החדירה שלו, אינו מזוהה עם אף לא אחד מהאלמנטים הפונקציונליים שהוזכרו. אין לראות בזה סימן לכך כי אנשים סבורים כאילו iPhone אינו נוח, שאין בו קליטה טובה, או שיש בו קרינה גבוהה. אלא שהשאלה הנשאלת היא: "מה אתה אומר לאחר שאמרת שהוא ידידותי למשתמש?". לדעת נשות WOM לפחות, המותג הסלולרי הנחשק עם הדיבור החיובי ביותר מכיל בתוכו עוד תכונות שקשה להגדיר אותן ב"רשימת המכולת".

מתודולוגיה

מטרת המחקר היא לזהות את המותגים המדוברים (Most Talked about Brands) בקטגוריית טלפונים סלולריים ולזהות את הקשר בין הדיבור החיובי על מותגים של טלפונים סלולריים לעומת צריכתם בפועל.

במחקר השתתפו נשים בגילאי 18, פעילות בפורום WOM, המאופיינות כבעלות "דופק צרכני". המחקר נערך במהלך החודשים אוגוסט-ספטמבר.

בשלב הראשון נשאלו 500 נשים שאלה בלתי נעזרת: "נסי להיזכר בשיחה שניהלת עם חברות/קרובי משפחה/מכרים על מכשירים של טלפונים סלולריים. על אילו מותגים של מכשירים סלולריים בעיקר דיברתם?

בשלב השני נשאלו 3,372 נשים באופן נעזר לגבי 7 מכשירים של טלפונים סלולריים (שהוזכרו על-ידי המרואיינות בשלב הראשון): האם דיברו עליהם, האם הדיבור היה חיובי או שלילי, ומהו המכשיר העיקרי שנמצא ברשותם.

* הכותב הוא מוריס כהונאי, סמנכ"ל מחקר ופיתוח במכון Market Watch בהנהלת אבינעם ברוג, אשר שימש כראש צוות המחקר שפיתח את מדד המותגים המדוברים בשיתוף עם WOM - מדד MTB.

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת