גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוזנהויז: "מאיימים על רשת שמסדרת מוצרים שלא יספקו לה סחורה? אני נדהם"

אחרי ששופרסל הודיעה אתמול כי תעבור לסדרנות עצמית - הספקים נערכים לקרב ■ רוזנהויז: "המדפים שייכים לרשת; פסטה שופרסל לא שונה מפסטה אסם" ■ הרשת תשקיע 30 מיליון שקל בסניפי שופרסל אקספרס

רבוע כחול, לפני שנה וחצי, המותג הפרטי היה הדבר הכי נורא שיכול להיות בתעשייה, והיום זה השלט הראשון שהם מנפנפים בו. הם אמרו שהמותג הפרטי הוא האסון הגדול ביותר של הרשת, והיום זה מנוע הצמיחה העיקרי שלהם. הם עוד מפרסמים שהמותג הפרטי, בייחוד שלהם, טוב יותר מהמותגים. לסדרנות העצמית הם אמרו שהם לא ייכנסו, אבל עכשיו הם עושים פיילוט, וכך גם בנושא כרטיס האשראי ומועדון הלקוחות" - כך אומר ל"גלובס" מנכ"ל שופרסל, אפי רוזנהויז, בהתייחסו לרשת המתחרה רבוע כחול, ועל רקע פרסום הדו"חות הרבעוניים של הרשת אתמול (ד').

שוק המזון רותח, והמיתון הניכר במכירות רק מוסיף שמן לתחרות הקשה והמחריפה ממילא בין רשתות השיווק. אם בשופרסל חששו מהמהלך של רבוע כחול עם השקת מגה בול שבישרה על כניסתם לתחום ההבי דיסקאונט - רוזנהויז אומר היום שלא כצעקתה.

"היתה רעידת אדמה עם השקת מגה בעיר, והיתה צריכה להיות עוד רעידת אדמה עם מגה בול - ולא היתה. אנחנו הכנו את עצמנו לכך שרשת נוספת תיכנס להבי דיסקאונט. אצלנו לא היתה רעידת אדמה, ואני מציע שתסתכלי מה קרה ברשתות האחרות", מוסיף רפי ביסקר, יו"ר משותף בשופרסל.

שופרסל הטילה אתמול פצצה בדמות מכתב לספקים, שבו היא מודיעה להם על כוונתה ליטול את מלאכת הסדרנות העצמית לידיה - זאת זמן לא רב אחרי שהחליטה להשהות את התוכניות. כעת, אם ירצו הספקים ואם לאו - המהלך צפוי לצאת לאור במהלך 2010.

הספקים, כמעט מיותר לציין, מוטרדים מהמהלך וכבר שוקלים את צעדיהם. בעוד שרשת קו-אופ ישראל לא הצליחה לכפות על הספקים הגדולים את מעבר הסדרנות אליה - הרי שבמקרה של שופרסל, ברור לכולם כי על-פי הרשת ייפול דבר.

הספקים מצדם טוענים לאיבוד שליטה על המדף, אובדן מכירות צפוי, יכולת של שופרסל להפחית מעוצמת המותגים והעדפת המותג הפרטי של הרשת - ונערכים ל"קרב" שצפוי להתנהל גם על דמי הסידור ששופרסל עתידה לדרוש.

"סידור המדף שווה מכירות ושווה לעוצמת מותג. יש משמעות לפלנוגרמה שמציבה את כל המוצרים של אותו מותג בקטגוריה יחד ובמקום הנכון, במיקום מרכזי ובולט. יש משמעות להיות במדף אמצעי או מדף עליון. גם לצד שמאל או לצד ימין יש השפעה על המכירות. כששופרסל תעשה את הסידור בעצמה - מחר היא תוכל להזיז את המותג, להחליט שהיא מסדרת את המדף לפי מוצר. ואז קחי למשל את אסם, במקום שכל המוצרים שלה בקטגוריית הפסטה יהיו יחד על המדף ויראו את העוצמה שלה - מחר היא יכולה לאבד את זה. ברגע שאין סדרן ששומר על האינטרסים - אין יכולת לפקח", אומר אחד הספקים.

"אני לא יכול לעשות את זה היום? אני מודיע להם מראש על כל שינוי בפלנוגרמה. זאת הסיבה שלהם? אני נדהם. מתחיל הליך פופוליסטי של קבוצת אנשים שיושבים ביחד ומנסים לעשות את אותו דבר. הם כולם אומרים אותו דבר. למה הם אומרים את אותו דבר?", מגיב רוזנהויז, ומוסיף: "אני לא אמרתי שלא נכון במקרים מסוימים לסדר לפי מותג. גם הספקים יסכימו שכאשר 3 אנשים הולכים עם קפה ביד ומסדרים על המדף - זה דבר לא נכון בבסיסו".

* אז הם סתם מוטרדים?

"אני לא יודע מה זה המילה סתם. מצבם היחסי של הספקים לא הולך ונעשה גרוע יותר אלא הולך ומשתפר. כולם פורחים עם רשת שמבטיחה חלק גדול מהמכירות שלהם".

רשתות נוספות ייגררו למהלך?

מי שהזדמן לאחרונה לסניפי שופרסל יכול היה לראות את הבולטות שלה זוכה המותג הפרטי של השוקולד של הרשת שהושק לאחרונה. המותג נמכר בסטנדים נפרדים בכניסה לחנות ובאזור הקופות, וזאת לצד בולטות במדפי הקטגוריה. מזה בדיוק חוששים היצרנים.

"היום הספקים ממלאים פיהם מים. איזה טיעון יכול להיות להם כנגד הבולטות של המותג הפרטי של הרשת? שלא מוכנים שיתחרו בהם?", מסביר אחד הספקים.

"עניין הסדרנות הוא דרמטי. היצרנים יכולים לעשות הרבה דברים כמו לסרב לשלם על סידור הסחורה, לעצור סחורות ולבקש פיצוי על ירידה במכירות. ברור שגם הסכמי הבונוסים וההנחות ישתנו כאן", אומר ספק גדול.

לדבריו, אחד החששות הוא ששופרסל תגרור אחריה רשתות מזון נוספות. "הגלים קודם כל יתנפצו על החומות של אסם ואחר-כך גם על אחרים. מבחינת היצרנים, עניין הסדרנות הוא קו בר-לב, ויהיה עליו קרב", הוא אומר.

* אומרים שיילכו אתך לקרב על הסדרנות.

רוזנהויז: "אני יודע, ואני חי עם זה 6 וחצי שנים. מאיימים על רשת שמסדרת מוצרים שלא יספקו לה סחורה? תשימי לב מי משתמש במילים האלה - אלה שמנהלים קרבות כל הזמן במקום לבנות. אנחנו לא בקרבות".

* תקרא לזה ויכוח קשה?

"זה לא ויכוח קשה. למה לא היה להם קרב עם זקי שלום (מנכ"ל ומבעלי רשת חצי חינם, א"ח) כשהסדרנות היא שלו? כי עם שופרסל מנהלים קרבות. צריך לעצור את התרבות הזאת כאן. נגד שופרסל מנהלים קרבות. תחשבי את למה.

"אצלך בבית את קובעת מי ייכנס ומי לא. המדפים שייכים לרשת. הרשת חושבת שעבור הצרכנים סידור המדף על-ידי שופרסל ייתן ללקוחות רמה יותר גבוהה של שירות - זמינות יותר גבוהה, ניהול יותר נכון של פגי תוקף, ניהול יותר נכון של רצפת המכירה וכל אותם דברים שקיימים בכל העולם. אני עוזר לשוק להשתנות לכיוון הנכון של עשייה מקצועית".

* היצרנים מצדם רוצים למכור יותר מתוצרתם לצרכן.

"שימכרו יותר, שיפתחו את המותגים. אין כאן מטרה לפגוע בספקים ולא במותגים".

ביסקר אף מחריף את הביקורת של רוזנהויז. "ברור שזה תיקון של עיוות היסטורי. לא ייתכן שהספקים יסדרו את המדפים אצלנו כי זה משרת את האינטרס של כל ספק", הוא אומר.

"מותגים חלשים נעלמים"

שופרסל דיווחה אתמול כי היקף המכר הממוצע של המותג הפרטי, בקטגוריות שבהן היא פועלת אתו, הגיע ל-10.8% ברבעון - שיעור חדירה מרשים. "מותג פרטי לא יכול לחיות כשאין לידו מותג חזק", אומר רוזנהויז.

* אז מי נפגע?

"מותגים חלשים נעלמים. אם תסתכלי על המדף בשופרסל, נפגעו המותגים החלשים דלי-המכר, אלה שלא היתה להם סיבה להיות שם גם מלכתחילה. שנית, המותג הגדול יודע להתאים עצמו באריזה, במחיר או ברווחיות, ולכן שיווי-המשקל נשמר. הספקים צריכים להיות מוטרדים באותו מקום שלעוצמת המותג אין כוח. ברור שבשימורים ערך המותג הוא הנמוך ביותר. פסטה הוא הדרגה הבאה לבסיסיות של המותג לעומת קפה, שהוא עם בסיס מותגי מאוד גבוה. מה שונה פסטה זארה מפסטה שופרסל, אני רוצה להבין?".

* אז במה שונה פסטה אסם מפסטה שופרסל?

"היא לא שונה. אני מייצר באיטליה, ולכן ערך המותג והמוצר עצמו זהה, ויש הבדל רק אם אתה יודע להשביח את המוצר או אם אתה יודע לתת מחיר זול יותר".

שופרסל תפתח 25-30 סניפי שופרסל אקספרס

לדברי ביסקר, הסדרנות היא אחד ממנועי הצמיחה של הרשת, ואליה יש להוסיף שני מנועי צמיחה נוספים: האחד הוא פיתוח מערכת מיחשוב מתקדמת שתייעל את עבודת הרשת ותתרום לשיפור הרווחיות, והשני הוא פיתוח רשת הנוחות שופרסל אקספרס על בסיס זכיינויות.

במהלך 2010 תפתח הרשת בין 25 ל-30 סניפים חדשים של שופרסל אקספרס בהשקעה של 35-40 מיליון שקל. הסניפים יפתחו במרכזי הערים, בכל הארץ.

כיום יש לרשת 8 סניפים, ש-5 מהם פועלים בזכיינות והיתר בבעלותה. הרעיון הוא להתקשר בהסכמים עם בעלי מינימרקטים פרטיים שיקבלו את הפעלת החנות, וכך להתגבר במהירות על הקושי להשיג לוקיישנים. שופרסל תישא בכל ההשקעה, לרבות המלאי.

רוזנהויז מבהיר כבר היום כי היעד גדול הרבה יותר. "לסופרמרקטים הגדולים אין יותר מיקומים ברחובות מרכזיים. חנויות נוחות מתחילות לגדול באחוזים שלהם. זה מנוע נכון שרשת עם עוצמה וגודל של שופרסל יכולה להתפתח למקום הזה. לא מדובר על 40 חנויות בסוף הדרך, אלא על כמות חנויות גדולה שתיתן לנו תנופה למכירות ולרווח".

* 100 חנויות?

"תלוי בכמה זמן. זה יכול להיות גם יותר".

* אתה צופה כי הפדיון למ"ר יהיה גבוה יותר מהפדיון הממוצע ברשת?

"זה תלוי במיקומים ובגודל. בחנות של 90 מ"ר זה יכול להיות פי שלושה מהממוצע, ובחנות של 150 מ"ר זה פי אחד וחצי. ברגע שהנושא יתייצב, סביר להניח כי המכירות למ"ר יהיו גבוהות מהמכירות למ"ר בשוק".

* תחרות מטורפת, שוק בירידה. לאן זה יוביל?

"תחרות הגיונית לאורך זמן זה דבר בריא ונכון. ראינו מה יכולה לגרום תחרות לא הגיונית לפני כמה שנים. ניסו על-ידי אחיזת מחיר להגדיל נתחי שוק. זה לא עובד לאורך זמן. הורדת מחירים למען נתחי שוק זה דבר שבסופו של דבר לא משתלם".

* זה מה שרבוע כחול עושה?

"אני לא יודע לאיזה טווח'".

* היום יותר קשה להגיע להישגים?

"אל תשכחי שיש היום רשתות שלא היו קיימות לפני 5-6 שנים, ולכן אני לא מסתכל על חומרת התחרות. זו תחרות חזקה כל הזמן. זה שמגה נכנסה עם מגה בול הגביר את אש התחרות. אני אומר את זה בהגינות ובכנות".

* במאי ימלאו 7 שנים לכהונתך בשופרסל.

"אני בשופרסל, עובד בשופרסל. מאוד נהנה, חושב שלשופרסל יש אתגרים מאוד גדולים. אל תסתכלו עליי כעל מישהו שסובל. אני נהנה".

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון