גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופה של תקופה בלידר: שרם ופודים OUT, דן דוד IN

דוד יזרים 60 מיליון שקל ללידר ויחזיק ב-50.1% ממניותיה ■ בעלי האג"ח יוכלו להגיע לאחזקה של 25% בחברה

לא בכל יום מאבדים מי שנחשבו בעבר לדמויות מובילות במגזר העסקי בכלל ובשוק ההון בפרט את השליטה בעסקיהם, מחוסר ברירה. אתמול זה קרה ליצחק שרם ויאיר פודים, כאשר נציגות בעלי האג"ח של לידר השקעות - זרוע הפעילות העיקרית של קבוצת שרם פודים - המליצו לאשר את הצעתו של דן דוד לרכישת השליטה בחברה. דוד צפוי להשלים את המגעים מול בעלי החוב בלידר בשבועיים הקרובים.

את ההשקעה בלידר השקעות יבצע דוד באמצעות קרן ATE שאת פעילותה בארץ מוביל צחי אפלויג, שותף מנהל בקרן. אפלויג, שמכיר את לידר היטב מהתקופה שבה שימש סמנכ"ל כספים בפולאר השקעות - לשעבר האחזקה העיקרית של החברה - ישמש כמנכ"ל לידר לכשתושלם העסקה.

בשבוע הבא צפוי אפלויג להתחיל במו"מ מול בנק לאומי - לו חייבת לידר השקעות כ-135 מיליון שקל - על מבנה חוב חדש לחברה. למחזיקי האג"ח חייבת החברה 220 מיליון שקל ולפי המתווה שהציע דוד, הוא יזרים לקופת החברה 60 מיליון שקל ויקבל בתמורה 50.1% ממניותיה. 35 מיליון שקל מסכום זה יוזרמו להון המניות, ו-25 מיליון שקל יינתנו כנגד הנפקת אג"ח, שוות בזכויותיהן לאג"ח הנסחרות כיום.

בשלב השני, תבצע לידר הסדר חוב מול מחזיקי האג"ח ושאר הנושים הלא מובטחים. ההסדר יכלול הזרמה מיידית של 58 מיליון שקל (שישמשו לפירעון חלק מאג"ח ד'), וכן הנפקה של סדרת אג"ח חדשה, בהיקף של כ-30 מיליון שקל, לתקופת פירעון שמסתיימת בעוד עשר שנים, ומתחילה להיפרע מהשנה החמישית

בנוסף תנפיק לידר למחזיקי האג"ח שטר הון, בסכום של 50 מיליון שקל, שיאפשר השתתפות ברווחים עתידיים של לידר נדל"ן ויקנה זכות להמרה למניות לידר השקעות, בשיעור של כ-10%. מחזיקי האג"ח גם יקבלו באופן מיידי 16% ממניות לידר השקעות. אחזקה זו עשויה לגדול על ידי מימוש האופציות שבשטר ההון, או על ידי חלוקת מניות עודפות שיישארו לאחר ההסדר עם בנק לאומי.

כך, לאחר ההסדר עם מחזיקי האג"ח ועם בנק לאומי, מבנה השליטה החדש בלידר השקעות יורכב מקרן ATE שתחזיק 51%-60% מהמניות, מחזיקי האג"ח שיחזיקו 16%-25%, והיתר, כ-20% מהמניות, יוחזקו על ידי שרפ"ג, בנק לאומי והציבור.

את ההסדר הובילה נציגות מחזיקי האג"ח שהורכבה מאקסלנס, מנורה והראל, ויוצגה על ידי עורכי הדין רענן קליר ואלון בנימיני. ג'וש רוזנצוויג יחד עם שותפתו רויטל אבירם, וקותי גביש, ששימשו כיועצים חיצוניים.

דן דוד עומד לקבל לידיו חברת אחזקות במצב פיננסי קשה שסך התחייבויותיה במאוחד עומד על למעלה ממיליארד שקל. את המחצית הראשונה של השנה סיימה לידר השקעות עם הפסד של 114.7 מיליון שקל, שנבע בעיקרו מלידר נדל"ן - מקור הצרות העיקרי שלה.

הפורטפוליו של לידר השקעות מורכב מארבע חברות עיקריות (וכן אחזקה מינורית פיננסית בפולאר השקעות), כאשר רק מתוכן רק לידר שוקי הון, בניהול דני ברק, היא רווחית.

כעת, עם זכייתו של דוד במכרז, לא ברור אם ברק יישאר בתפקידו. האחרון מחזיק ב-15.5% מלידר שוקי הון, ולפי ההסכם שלו עם לידר השקעות הוא מחויב להישאר בתפקידו לפחות עד סוף 2010 על מנת לשמור על אחזקות אלה.

אולם התמודדותו של ברק במכרז מול דוד יצרה מתח עם בעלי השליטה הקודמים, שרם ופודים (הנותרים בעלי מניות מיעוט בחברה) שראו בצעדיו ניסיון ציני לנצל הזדמנות על חשבונם, וסברו כי הצעתו הייתה מכוונת כדי לחלץ את לידר שוקי הון בלבד, על חשבון טובת החברה האם.

מלבד לידר שוקי הון, מחזיקה לידר השקעות כאמור גם בלידר נדל"ן הפועלת בעיקר במרכז ובמזרח אירופה, וכבר בסוף 2008 היא הודיעה על הקפאת פרויקטים ולא עמדה בפירעון הלוואות שנטלה מבנקים שונים במזרח אירופה.

לידר השקעות מחזיקה עוד ב-57% מפולאר תקשורת וב-46% מגרינסטון. גם חברות אלה לא הסבו נחת לחברה האם, בעיקר הראשונה מביניהן, המנוהלת על ידי רימון בן שאול. אחזקתה המרכזית של גרינסטון היא חברת EER המתמחה בטיפול בפסולת מוצקה, אולם טרם הציגה הכנסות בתחום.

בנוסף יש בידי החברה קופת מזומנים תפוחה (כ-80 מיליון שקל) לאחר מימוש אחזקותיה בתחומי תעשיות הבנייה, כאשר הונה העצמי עומד על 174 מיליון שקל מתוך מאזן של 212 מיליון שקל בלבד.

אפלויג: "לא נהיה המפרק של לידר"

בפני צחי אפלויג, הנציג של קרן ATE בארץ, עומד אתגר לא קל - הוא מקבל לידיו חברת אחזקות במצב פיננסי רעוע, שרק חברה אחת בפורטפוליו שלה רווחית, והשאר מדממות הפסדים. לדבריו, "לידר החזקות תהפוך להיות הפלטפורמה העיקרית שדרכה נבצע השקעות בישראל. יש בלידר השקעות הרבה פוטנציאל, ואנחנו לא מתכוונים להיות המפרק של החברה" . אפלויג, 50, משמש כשותף מנהל בקרן ATE החל ממאי 2005. לפני כן, שימש בשורת תפקידים בפולאר מקבוצת שרפ"ג.

בעל השליטה החדש בלידר, דן דוד (81), הוא איש עסקים יהודי המתגורר באיטליה. את הונו עשה בעיקר בתעשיית תאי הצילום האוטומטי. עיקר הפעילות שלו בישראל כיום היא פילנתרופית, ולידר השקעות היא בעצם דריסת הרגל המשמעותית הראשונה שלו בעולם העסקים הישראלי.

*לאחר הרכישה יקטן חלקם של בעלי השליטה הנוכחיים בלידר לאחוזים בודדים. בכוונתך להשאיר אותם בניהול החברה?

אפלויג: "אין לנו שום מחויבות כלפי אף אחד".

*האם ניתן ללמוד משהו מהטעויות שלהם?

"קטונתי מלתת ציונים, וצר לי על הסיטואציה אליה הגיעו שרם ופודים. אנחנו מתכוונים לעבוד קשה ובאופן אחראי, עם דגש על תזרים מזומנים".

*נראה כי הפורטפוליו של לידר אינו ממוקד אלא מפוזר בין תחומים רבים, שבינתיים רובם לא מוכיחים עצמם.

"אני חסיד של מיקוד, אבל כרגע בירושה יש פורטפוליו מגוון של עסקים, ואני מקווה שנצליח להוציא מהם את המיטב. אנחנו לא באים לממש במכירת חיסול, אלא להשביח מתוך כוונה להיות חברת אחזקות ממוקדת".

*למעט לידר שוקי הון, כל החברות מפסידות.

"לידר שוקי הון היא 'היהלום שבכתר'. בפעילות הנדל"ן נצטרך לטפל באופן מיידי, ולגבי גרינסטון (בעיקר קופת מזומנים ממימושי העבר, וכן אחזקות בחברת הטכנולוגיה EER, ת.ק.), אנחנו סבורים שיש לה פוטנציאל גדול ויש לנו בהחלט כוונה לשים עליה דגש".

*אתה רואה את דני ברק כחלק מהנהלת לידר שוקי הון?

"מאוד ארצה, ואעשה כל שאני יכול כדי שדני יישאר איתנו. התחרות היתה הגונה, ובסופו של דבר ממתחרים אני מקווה שנהפוך לקולגות. אמרתי זאת לדני עוד לפני הזכייה במכרז".

הלוך הלכה החבריה

"אני לא מאמין בקפיצות בחיים, אלא בגידול איטי ומבוקר. זה אולי נשמע מצחיק, אבל אני שונא סיכון". בתחילת העשור הנוכחי נחשב הדובר, יצחק (איציק) שרם, לפיננסייר הבולט ביותר בשוק ההון. כמעט שלא היה מהלך פיננסי, קטן או גדול, שבו לא הופיעה חתימת ידו של שרם. קבוצת שרם-פודים (אז שרם-פודים-קלנר) הפכה לחברת השקעות תוססת שהניבה רווחים גבוהים למשקיעים.

הימים הללו חלפו כנראה. הקשיים אליהם נקלעה הקבוצה, בשל השקעות עתירות סיכון, בעיקר בתחום הנדל"ן במזרח אירופה, אך גם בתחומי התקשורת והטכנולוגיה (שהניבו לה בעבר רווחים נאים), מאלצים כעת את שרם (61) ופודים (60) להיפרד מהשליטה בלידר, זרוע הפעילות המרכזית של הקבוצה. לאחר אין ספור הנפקות, הקצאות, השקעות, ומימושים, לצד עסקאות בעלי עניין ושכר מרקיע שחקים, חוזרים השניים לנקודת ההתחלה כמעט, עם חברת השקעות ששווי השוק שלה נמוך מ-60 מיליון שקל, ומוניטין מוכה.

קצת היסטוריה: ב-1991 עזבו שרם ואהרון דוברת המנוח את קונצרן כלל לטובת הקמת בית השקעות משלהם. בעקבותיהם הגיעו לדוברת-שרם הטובים שבמנהלי כלל, ובראשם אביגדור קלנר ויאיר פודים. במהרה התברר כי החיבור בין דוברת לשרם הוא נוסחה מנצחת. דוברת הביא קשרים, ניסיון וסמכות, ושרם - את היכולת לזהות הזדמנויות ויצירתיות בתפירת עסקות פיננסיות מורכבות. דוהרת על גלי הגאות בשוק המניות של תחילת שנות ה-90, הצליחה דוברת-שרם לגייס מאות מיליוני שקלים להשקעות בשוקי ההון והטכנולוגיה.

בספטמבר 1996, עם רכישת השליטה בחברת פועלים השקעות (ששמה שונה לפולאר) מידי בנק הפועלים, חלה עליית מדרגה בהיקף עסקיהם. דווקא כשהם בשיא הצלחתם, חולשים על אחת מחברות האחזקה הגדולות במשק, הגיעה השותפות לקצה. בסוף 1998 מכר דוברת את חלקו בדוברת-שרם, כשלרכישת המניות על ידי שרם הצטרפו גם פודים וקלנר, שהפכו לשותפים החדשים בחברה, לצד "המשקיע השקט", רובין צימרמן. בהמשך, נאלץ גם קלנר להיפרד מהקבוצה, ככל הידוע בעקבות חקירה שבמסגרתה נחשד בשימוש במידע פנים הקשור לחברות בקבוצה.

במהלך תקופת חייה ידעה שרם-פודים זמנים קשים, בעקבות השקעות כושלות שביצעה, אך השכילה לצאת מהם בשלום, בדרך כלל בקורלציה עם התאוששות בשוק המניות. ברם, בשנים האחרונות איבדה מכוחה וממעמדה, תוך שהיא נפרדת מאחזקותיה המרכזיות בזו אחר זו (פולאר השקעות, איטונג ועוד). מהמכה האחרונה שנחתה עליהם בעקבות משבר האשראי והשפעת עסקי הנדל"ן שלהם, כבר לא הצליחו שרם ופודים לצאת בשלום. במאי השנה הודיעה לידר כי היא נדרשת להסדר חוב עם הבנקים ובעלי האג"ח שלה.

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?