גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטייניץ: "נתחיל להוריד מסים החל מ-2011"

גלובס tv שר האוצר מסביר מדוע הממשלה לא הזרימה כספים למשק בניגוד לממשל בארה"ב: "שום הזרמה לא היתה גורמת לישראלים לקנות יותר מוצרים של תעשיות ביטחוניות בישראל. הזרמת הון ע"י הממשלה היתה מסייעת ליבוא, לא ליצוא" ■ "ב-2010 נפריט גם את בנק דיסקונט וגם את לאומי"

מדינת ישראל נמצאת בתהליך של התאוששות כלכלית שהואץ בחודש ספטמבר, אולם התאוששות זו רק בתחילתה וישנם עוד אתגרים בהמשך הדרך. כך אמר היום (א') שר האוצר יובל שטייניץ במסגרת כנס שערכה אגודת הידידים של אוניברסיטת ת"א, בראשותה עומד מנכ"ל סלקום עמוס שפירא. תחת הכותרת "המשק הישראלי האם המשבר מאחורינו?", תיאר שטייניץ את ההפתחויות הכלכליות בישראל וצוטט את כלכלני בנק ההשקעות הבריטי ברקליס קפיטל באומרם: "ישראל מאופיינת כבעלת ההתאוששות החזקה ביותר בעולם".

"יש מקום לאופטימיות זהירה", אמר שטייניץ, "אך יש להדגיש כי אנו לא בסופה של ההתאוששות אלא רק בתחילתה. אם לא נשמור על התנאים שהביאו לשיפור אנו עלולים להיקלע לקשיים". שר האוצר ציין כי הקו שהנחה את הממשלה לאורך המשבר הוא כי יש לנצל את המשבר כדי לקדם את מעמדה של ישראל בעולם, תוך הסתכלות לטווח הארוך.

הגירעון יהיה נמוך מהצפי

"בזמן שבמדינות המערב הייתה תחושה שהכלכלה טובעת ושהכל קורס, ההתמודדות שלנו הייתה שונה", אמר שטייניץ. "העברנו תקציב דו-שנתי כדי להתמודד עם המשבר. אם התחושה במשבר הייתה לחשוב לטווח קצר ולעשות הכל כדי להציל את הספינה הטובעת אנחנו העברנו תקציב לשנתיים. בנוסף, קבענו יעדי גירעון ל-5 שנים קדימה". שטייניץ רמז גם באופן רשמי כי יעד הגירעון הממשלתי השנה, שעמד על 6% מהתוצר, יהיה נמוך מהצפוי.

כלכלת ישראל צמחה ב-1% ברבעון השני של השנה, לאחר 2 רבעונים רצופים של צמיחה שלילית, ובכך יצאה באופן רשמי מהמיתון. הממשלה הטילה מסים כדי לעמוד ביעד הגירעון, כדוגמת היטל הבצורת והעלאת מס הבלו על הדלק, בשעה שבשאר העולם סיפקו ממשלות המערב דווקא הקלות במס. עם זאת, שטייניץ מבטיח היום כי בשנת 2011, כאשר בעולם יחלו להעלות את המסים כדי להתמודד עם הגירעונות הגדולים בישראל יתחולל תהליך הפוך.

"רוב מדינות העולם יעלו מסים משנת 2011 ואנחנו נוריד מסים, כולל את מס החברות, מ-2011 זו ועד 2016". שטייניץ הסביר כי העלאות המסים נועדו לשלוט בגירעון הממשלתי, וציין כי "ישראל היא לא ארה"ב" וכי היה חשש שסוכנויות הדירוג הבינלאומיות יורידו את הדירוג של ישראל. שר האוצר הדגיש גם שהזרמות הון על ידי הממשלה לא היו מסייעות למשק הישראלי, שכן הזרמות אלו לא היו מצילות את הייצוא.

"שום הזרמה לא הייתה גורמת לישראלים לקנות יותר מוצרים של תעשיות ביטחוניות בישראל או יותר דברים מישראל", אמר שטייניץ. "הזרמת הון על ידי הממשלה הייתה מסייעת לייבוא, לא לייצוא".

פילוסוף, לא נביא

שטייניץ, ד"ר לפילוסופיה בהשכלתו, חזר גם על טענות פילוסופיות שהשמיע בעבר, לפיהן אין תחזיות כלכליות ודאיות כיוון שאם הייתה תחזית כלכלית ודאית היא הייתה משפיעה על התנהגות הצרכנים ומכאן שהיא אינה יציבה, שכן המציאות צריכה להיות אובייקטיבית לחלוטין ואל לה לתיאוריה להשפיע על המציאות.

"האמת המרה היא שאיש לא ניבא את המשבר הנוכחי", הוא אמר. "איש מהמומחים לא ניבא איום של ממש על כלכלת ארה"ב, אירופה ויפן. נשאלת השאלה מה זה אומר על מדע הכלכלה ועל יכולתנו לחזות את משברי העתיד. יש פה מקום לסקפטיות וזהירות. יכול להיות שאין בכלל תיאוריה כלכלית מאוששת ונכונה כי תיאוריה כלכלית נכונה שתהיה מוסכמת על הרוב תגרום בעצמה לשינוי התנהגות ברמה כזו שיפריך את התיאוריה עצמה".

שטייניץ הזהיר מפני הניסיונות לחזות את "גרף היציאה מהמשבר" ואמר כי מי שלא הצליח לחזות את המשבר צריך להיזהר בבואו לחזות את ההתאוששות, אך הדגיש: "אנחנו בדרך הנכונה".

הפרטת דיסקונט ולאומי: ב-2010

מאז נכנס שטייניץ לתפקידו הוא הספיק להתעמת מול בנק ישראל, בראשות הנגיד סטנלי פישר, בסוגיית השכר בבנק. היום, שטייניץ נשמע אחרת לגמרי, מפויס יותר, וחולק שבחים לנגיד בנק ישראל: "היחסים בין משרד האוצר ובנק ישראל הולכים ומשתפרים. סטנלי פישר הוא נגיד מצוין".

כפי שפורסם ב"גלובס", משרד האוצר מקדם בימים אלה תוכנית למכור את חלקה של המדינה בבנקים לאומי (11%) ודיסקונט (25%). שטייניץ ציין כי האוצר בוחן דרכים שונות להפריט את הבנקים, גם ללא היווצרות גרעין שליטה בהם, והדגיש כי "ב-2010 נפריט גם את בנק דיסקונט וגם את לאומי".

"משרד האוצר פועל כדי לתמוך בייצוא ובייצואנים", הוא אמר. "זו אחת הדאגות המרכזיות שלנו ב-7 החודשים האחרונים. אך אנו לא מתערבים בשערי המטבע. זה מנדט של בנק ישראל והוא אכן מתערב בשוק. כל שבוע-שבועיים אני וסטנלי פישר מדברים על סוגיית הדולר. צריך להבין שבכל העולם מתפללים להתחזקות הדולר. זו לא רק צרה שלנו".

נלחמים בבריחת המוחות?

נשיאה החדש של אוניברסיטת תל אביב, פרופ' יוסי קלפטר, שזו לו הופעתו הציבורית הראשונה, סיפר כי לא היה מקבל על עצמו את תפקיד הנשיא ללא אמונה בפוטנציאל האדיר שיש לאוניברסיטת תל-אביב. בהמשך פנה פרופ' קלפטר לשר ואמר: "אתה בא מן האקדמיה, ומכירה לפני ולפנים. מצבה של האקדמיה הישראלית חמור וקריטי ולא ניתן להתעלם מכך. זה אינו משבר של האוניברסיטאות - זהו משבר לאומי. מדינת ישראל מאבדת מדי יום, ובקצב גובר, את יתרונה האיכותי. ללא מערך אוניברסיטאות מחקר מעולה, לא ניתן יהיה להבטיח, לאורך זמן, את שגשוגה של מדינת ישראל: לא בתרבות וברוח, לא בביטחון ובטכנולוגיה ולא בכלכלה ובעסקים".

בסיום דבריו שאלה את שטייניץ חברת הכנסת לשעבר מלי פולישוק מדוע הוא מדגיש את "המוח היהודי" ואת ההון האנושי אשר חשוב כל כך למדינת ישראל ולצמיחה כלכלית, אך המשרד בראשו הוא עומד מקצץ בתקציבים ובמחקרים. פולישוק זכתה לתרועות הקהל. בהקשר זה נציין, כי עמוס שפירא עצמו ציין את בעיית "בריחת המוחות" כבעיה חמורה בישראל, ומסר כי איש העסקים נוחי דנקנר, יו"ר קבוצת IDB, יתרום 4 מיליון שקל במסגרת תוכניתו של שפירא למלחמה בתופעה זו.

"אנחנו נעשה מאמץ", ענה שטייניץ לפולישוק. "אנו מתאמצים מאוד לא לקצץ בהשכלה הגבוהה ונתאמץ מאוד לתרום את תרומתנו לרפורמה מקיפה לשיפור המצב. הבעיה העיקרית בהשכלה הגבוהה היא איננה כסף. אי אפשר לשפר את המצב באמצעות תוספת תקציבית גרידא. הנושא הזה מחייב לימוד והתעמקות בנתונים. התחרות היום קשה יותר מאשר בשנות ה-70 וה-80. יש צורך בשינויים ולא רק בכסף. יש לעודד את הצעירים והמצוינים ובצורת ההתנהלות הנוכחית יש כמעט דיכוי של הצעירים והמצוינים אך זה לא הכל כסף ולא בכל אשם האוצר".

עוד כתבות

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר האמריקאי ששמח לשלם 275.9 מיליון דולר מסים

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500