גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דן הוז בראיון ל"גלובס": "ואלור תמשיך להגשים את החלום הישראלי"

מנכ"ל ואלור מודה כי מכירת החברה למנטור גרפיקס האמריקנית "באה לו מוקדם מדי", אך אינו יכול שלא להתרגש מהעובדה שיעבוד בחברת ענק ■ בנוסף הוא מספר מה מצאה מנטור בואלור, ומדוע צפויה מנטור להמשיך ולהשקיע במרכז הפיתוח של החברה בישראל

רוב המקרים, כשחברה ציבורית נרכשת בידי חברה ציבורית אחרת, טורחות השתיים לפרסם הודעות לעיתונות שאורכן כאורך הגלות. פסקאות שלמות מוקדשות לתיאור הפעילות של שתי החברות, פסקאות נוספות מפרטות את סיבות המיזוג בין השתיים (בין תיאור מפורט על מבנה הרכישה לפירוט תרומת הנרכשת לרוכשת), ופסקאות אחרות מכילות ציטוטים מפי מנכ"לי שתי החברות, שמקפידים להחמיא האחד לשני.

לפני כשלושה שבועות, כשחברת ואלור הישראלית (Valor) הודיעה על רכישתה בידי מנטור גרפיקס האמריקנית (Mentor Graphics) הבנו כי יש גם יוצאות דופן. פסקה אחת ויחידה - לא פחות ולא יותר - הספיקה לשתיים כדי לתאר את אופי המיזוג ביניהן, שהצמיד לואלור תג מחיר מכובד של 81 מיליון דולר. "מנטור גרפיקס היא חברה די שמרנית", מנסה דן הוז, מנכ"ל ואלור להסביר לנו את פשר התעלומה. "זו חברה שמעדיפה ליחצן את רכישותיה כשאלו נסגרות בפועל, ולא מיד כשנחתם מזכר הבנות", הוא אומר בראיון ראשון ל"גלובס", אך ממהר להוסיף נימוק קצת יותר הגיוני.

"לפי חוק החברות האמריקני, אם ואלור הייתה מקבלת הצעת רכישה טובה יותר מזו של מנטור, בעלי מניותיה היו חייבים להתחיל במגעים עם הרוכשת הפוטנציאלית השנייה. מנטור גרפיקס ידעה שפרסום הודעה פרטנית יותר עלול למשוך אש לכיוון שלנו, ולכן העדיפה להמעיט בפרטים".

*אז אני משערת שמנטור גרפיקס לא הייתה היחידה שהתעניינה בואלור.

"אפשר להגיד כך. במנטור ידעו שיש להם ממה לחשוש. הענף בו פועלות שתי החברות הוא קטן, ומנטור יכלה למפות אותו ולזהות רוכשות פוטנציאליות אחרות".

כך או אחרת, במהלך הרבעון הראשון של 2010 צפויה ואלור לעבור לזרועותיה של החברה האמריקנית תמורת 81 מיליון דולר במזומן ובמניות (60% במניות, 40% במזומן) - שווי ששיקף למניית החברה, שנסחרת בשוק ההון הגרמני, מחיר של 4.6 דולר או 3.1 אירו (פרמיה של 21% נכון ליום הפרסום, לאחר שמניית ואלור נסקה מתחילת השנה בשיעור של 151%).

"אין חברה כזו בעולם"

את ואלור, שהוקמה לפני 17 שנה, אפשר להגדיר כספין אוף של אורבוטק, תוצר המיזוג בין אופטרוטק לאורבוט וכיום אחת מהחברות הישראליות המובילות מבין אלו הנסחרות בנאסד"ק. ואלור, בדומה לחברה ממנה צמחה, מספקת פתרונות תוכנה עבור שלושת שלבי הפיתוח של מעגל מודפס החל משלב התכנון (Design), דרך שלב הייצור (Fabrication) ועד שלב ההרכבה (Assembly). מעגל מודפס, למי ששכח, הוא הבסיס עליו מורכב השבב שמהווה את המנוע מאחורי מכשירים אלקטרוניים שונים, דוגמת מכשיר הקלטה דיגיטלי.

מנטור גרפיקס, שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 717 מיליון דולר, מייצרת, משווקת ותומכת בתוכנה וחומרה שמיועדים לעיצוב מכשירים אלקטרוניים, ולכן הסינרגיה בינה לבין ואלור לא מעטה.

כשאנו שואלים את הוז מתי החלו המגעים בין החברות הוא נזכר ביום שבו הכיר את אשתו. "זה כמו לשאול בעל ואישה מי התחיל עם מי ולקבל שתי גרסאות שונות. במקרה שלי, אני ושני חברים ירדנו עם תום השירות הצבאי לסיני ופגשנו שם שלוש חברות ששירתו עימנו - אשתי לעתיד, ושתיים מחברותיה שאחת מהן הייתה ג'ינג'ית. ערב אחד ניגשת אליי אחת מהשתיים ואומרת לי שחברתה 'שמה עליי עין', והיא לא ג'ינג'ית. אם תשאלי את אשתי, היא תגיד שאני התחלתי איתה", הוא מחייך.

הוז טוען כי המגעים בין שתי החברות החלו באפריל האחרון לאחר שצייד של חברות (בדומה לצייד ראשים) זיהה את ההתאמה בין השתיים, פנה לכל אחת מהן בנפרד, וכשנענה בחיוב, החל המו"מ בין שתי החברות. "לא הנחנו עצמנו על המדף", מבהיר הוז, ומוסיף כי שורשי ההיכרות בין ואלור למנטור ניטעו כבר לפני שמונה שנים, וכי ניסיון ההנפקה של ואלור בנאסד"ק (שנכשל לפני כשנה וחצי) העלה את קרנה של האחרונה בעיני מנטור.

למרות הסינרגיה הרבה בין שתי החברות, פעילותן אינה חופפת זו לזו. מאז ומתמיד התמקדה ואלור בשניים מתוך שלבי הפיתוח של המעגל המודפס - שלב הייצור של המעגל העירום ושלב ההרכבה, ואילו מנטור בנתה תשתית שעליה ניתן לתכנן את ייצור המעגל. "ואלור משיקה למנטור בתחום ששמו DFM - Design For Manufacturing - שבו אנו אוספים את נתוני התכנון של המעגל, ובונים סימולציית ייצור", מסביר הוז. "אנו בודקים האם אילוצי התכנון מותאמים לאילוצי הייצור, מתוך מטרה למנוע ייצור של מעגל פגום וחזרה אחורה לשלב התכנון. כך, אנו עובדים מול שני גורמים. הראשון, מול המתכנן שצריך ללמוד את אילוצי הייצור, והשני, מול היצרן שצריך ללמוד את אילוצי התכנון".

את הטיפול בשלב הייצור של המעגל העירום מרכזת החברה הבת של ואלור - FrontLine - שמוחזקת בשיעורים שווים על ידה ועל ידי אורבוטק. התוכנה של FrontLine (שנקראת Genesis) מבצעת סימולציה של שלב הייצור כבר בשלב התכנון, ואילו את שלב ההרכבה מבצעת ואלור דרך שתי תוכנות נוספות. הראשונה, Trilogy, שיוצרת אופטימיזציה של המכונות השונות בתהליך ההרכבה, והשנייה, TraceXpert, שמנהלת את עבודת הרצפה של ייצור הרכיבים.

"כך, דרך רכישת ואלור, הופכת מנטור למעין One Stop Shop - חברה שחולשת הן על תהליך התכנון, הן על תהליך הייצור והן על תהליך ההרכבה. אין חברה כזו בעולם", מסביר הוז את הסינרגיה בין השתיים.

עם סינרגיה מעטה או רבה, מודה הוז כי גם הסטגנציה שמאפיינת בשנים האחרונות את שיעורי הצמיחה של חברות EDA (Electronic Design Automation), דוגמת מנטור, דחפה את האחרונה לרכוש את ואלור. "מנטור חיפשה מנועי צמיחה, וראתה בואלור חברה שיכולה לפתוח בפניה שוק מאוד גדול. מלבד ואלור לאף חברה בענף אין את היכולת לתת למתכנן את האפשרות לעשות סימולציה של תהליך הייצור, וכך למנוע החזרה של רכיבים פגומים (כמו רכבים שנקראים לחזור לפס הייצור לאחר שכבר נקנו ונתגלתה בהם תקלה), ולחסוך בעלויות".

*וכיצד מנטור גרפיקס תתרום לואלור?

"ואלור, בתור חברה ישראלית טיפוסית, נתקלה בבעיה בבואה להרחיב את ערוצי ההפצה. לחברה לא היו המשאבים האופטימליים כדי לבנות מערכי הפצה עולמיים, ולכאן נכנסת מנטור".

*בתור "חברה ישראלית טיפוסית", אולי הגורל של ואלור - מאז ומעולם - היה להירכש בידי חברה גדולה ממנה.

"זה נכון ולא נכון. למען האמת, זה תלוי במטרות שחברה מציבה לעצמה. לואלור תמיד היו מספיק מזומנים בקופה (27.3 מיליון דולר, נכון לתום הרבעון השני), ולאגור מזומנים זה לא משהו שאנו טובים בו. אנו לא חברה של פיננסיירים או חברת השקעות, ולכן תמיד ייעדנו אותם להשקעות בענף. לכן, מכיוון שאין בענף שחקנים בסדר הגודל של ואלור שיכולנו לרכוש, בחרנו לצאת מתוך הנישה הקטנה שבה פעלנו, ובמהלך השנים עשינו זאת בשני מישורים. בראשון, לקחנו את הרעיון שעליו קמה החברה והעתקנו אותו לשווקים אחרים, ואילו בשני, לאחר שהבנו כי שוק ההרכבה גדול פי עשרה משוק התכנון והייצור יחדיו, בחרנו להתמקד בו, וכך יצרנו טכנולוגיה שונה לאותו שוק".

"לא מחפש לעשות רילוקיישן"

בנקודה זו מודה הוז כי ואלור לא עמדה להיות "צ'ק פוינט" הבאה, אך אינו ממהר להספיד חברות ישראליות אחרות שתמיד יחיו בצילה. "נכון, כשחברה ישראלית נמכרת לזרה החלום הישראלי נגוז באופן מסוים, אך כבר כשחברה מנפיקה את מניותיה בנאסד"ק או בבורסה זרה אחרת, החלום הציוני מתחיל להתרחק כי חלק ניכר מבעלי מניותיה כבר אינו ישראלי.

"במקרה שלנו, ואלור תמשיך להגשים את החלום הישראלי כי היא תמשיך לפתח טכנולוגיה מתוך ישראל החוצה".

*וסגור וחתום עימך כי מנטור תאפשר זאת?

"ברור", עונה הוז בביטחון מלא. "אני מאוד אוהב את הארץ ולא מחפש לעשות רילוקיישן. למנטור יש כוונה להמשיך ולפתח בארץ את הקרקע שואלור יושבת עליה", הוא אומר ונזכר כי באחד מהביקורים של מנהלי מנטור בחברה הישראלית דאגו האחרונים לברר, האם יש לואלור שטחי משרד פנויים בבניין שבו ממוקמת החברה בעיר יבנה.

ואם כבר בצ'ק פוינט עסקינן, גיל שויד, המנכ"ל ואחד משלושת מייסדיה, עבד כיועץ לחברת אופטרוטק טרם הקמת ענקית האבטחה הישראלית. עולם קטן.

לפחות עוד שנתיים בתפקיד

הוז (39), נשוי פלוס שלושה ורו"ח במקצועו, נכנס לתפקידו כמנכ"ל ואלור לפני כשנה וחצי לאחר כהונה בת כחמש שנים כסמנכ"ל הכספים של החברה. הוא גדל ברמת השרון, ואת בית הספר התיכון סיים כשלצידו בוגרים "אלמוניים" כמו אלון רווה, סמנכ"ל הכספים של צים, רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות, ויעל אנדורן, מנהלת קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים. הוז הוא דור שביעי בארץ. סבו, דב הוז (שעל שמו המחלף ושדה התעופה דב), היה מראשי תנועת העבודה וממייסדי ארגון "ההגנה".

*ברמה האישית, אכזב אותך שמכירת החברה לא אפשרה לך להוכיח עצמך מספיק כמנכ"ל?

"כן, אין ספק שמכירת החברה באה לי מוקדם מדי. מאוד נהניתי מהשנה וחצי האחרונות".

הוז התחייב בפני מנטור כי יישאר בתפקידו למשך שנתיים מיום סגירת העסקה. ואלור תמשיך להתקיים כיחידה עסקית נפרדת בתוך מנטור, ומבחינת הוז מדובר לא בסוף כי אם בהתחלה חדשה. "וכך גם סיימנו את המצגת שהכנו לעובדי ואלור על העסקה - עם המילה Beginning", הוא מסכם, ומראה לנו את ההוכחה.

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עולה ב-1.5%, הדאו ב-1% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב