גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשקיעים צריכים לחזור למקלטים"

ג'ון גרינווד, הכלכלן הראשי של ענקית הקרנות אינווסקו, חושב שההתאוששות תהיה איטית, שאין טעם לנסות להשיג את הראלי, ושבזהירות רבה המשקיעים צריכים לבחור מניות דפנסיביות, לא מחזוריות, שמשלמות דיבידנדים גבוהים - ורצוי כאלה שנהנות מהפריחה בשווקים המתפתחים

בינואר 2008 ראיינו את ג'ון גרינווד, הכלכלן הראשי של ענקית הקרנות אינווסקו, למדור זה. הימים היו ימי שיא משבר הסאב-פריים, הרבה לפני שליהמן ברדרס קרס ומישהו בכלל חשב שדבר כזה יכול לקרות. "על המשקיעים להימנע מנדל"ן, פיננסים וצרכנות", הוא אמר אז - וצדק. שנתיים מאוחר יותר, גרינווד חוזר לישראל להשתתף בכנס השווקים הגלובליים של טנדם קפיטל, וצופה התאוששות מתונה - שמחייבת את המשקיעים להיערכות זהירה.

"התחזית שלי היא לצמיחה כלכלית מתונה בלבד", הוא אומר. "הצמיחה השגרתית עומדת על 3%-3.3% בימים של רגיעה. בתקופה של התאוששות ממיתון, הצמיחה צריכה להיות גבוהה מכך באופן ניכר, סביב 5%-6%. אנחנו בכלל לא קרובים לקצב צמיחה שכזה. אנחנו נראה צניחה של משהו כמו 1%-2%, כי זה מיתון של מאזנים: הוא נוצר כתוצאה מיצירת חובות גדולים מדי, וכעת הם מקוזזים על ידי משקי הבית והמוסדות הפיננסיים, שהם שני הכוחות הגדולים בתחום.

"לא משנה כמה נמוכות הריביות, משקי הבית והמוסדות הפיננסיים לא מעוניינים לקחת חובות נוספים כי המאזנים שלהם כבר עמוסים בחובות. לכן מה שנראה כעת הוא ניסיון לשפר את המאזנים, וזה יכול לקחת שנתיים-שלוש ואף יותר. שיפור המאזנים הוא תהליך איטי וכל עוד הוא נמשך החברות ומשקי הבית ימשיכו לשלם חובות, כלומר האשראי יגדל לאט וכך גם כמות הכסף והצמיחה הכלכלית".

*ואיך זה ישפיע על השווקים הפיננסיים?

"אני חושב שזה אומר שלמרות שרווחי החברות התאוששו, השורה העליונה, ההכנסות, תמשיך לגדול לאט מאוד. ועם צמיחה איטית במכירות קשה לשפר את השורה התחתונה. גם לתהליך קיצוץ העלויות יש פוטנציאל מוגבל. ראינו התאוששות מרמות השפל, וכעת הרווחים יישארו ברמה הזו תקופה ארוכה.

"מניסיון העבר של מדינות שונות במשברים כאלה, כמו יפן אחרי 1989, תהליך ההתאוששות איטי, הצמיחה ברווחיות נמוכה והאינפלציה נמוכה. לכן המשקיעים צריכים לחפש אחר מוצרי השקעה מניבי תשואה (Yield Products), ולאו דווקא אפיקים שנושאים רכיב סיכון גדול".

*אז המשקיעים יחזרו לבונקר?

"את ההתאוששות בשווקים הובילו בנקים, סחורות ומניות מחזוריות - אלה שחטפו הכי הרבה ואז התהפכה המגמה. כעת אנחנו רואים שההובלה בשווקים עוברת למניות שמשלמות דיבידנדים גבוהים ומניות דפנסיביות, כמו פרמצבטיקה, טבק, תשתיות שירותים, תקשורת - סקטורים שמשלמים דיבידנדים גבוהים ויציבים גם בתקופות כלכליות פחות טובות.

"בנוסף, נראה את המשקיעים מחפשים יותר את התשואה, שכן הריבית שהם מקבלים על פיקדונות מאוד נמוכה, והם ירכשו אג"ח קונצרניות ואג"ח ממשלתיות, שמניבות תשואה גבוהה יותר. הסביבה הכלכלית הולכת להיות של "שיפור מאזנים" בשנים הקרובות ולכן, אני מעריך שאלו האפיקים הנכונים".

מניות דפנסיביות

*מה הסיכונים הגדולים היום?

"הסיכון העיקרי הוא לא אינפלציה או ריביות גבוהות יותר. הסיכון הוא שהממשלים יפסיקו את תוכניות התמיכה שלהם, ואז הכלכלה תישען על הסקטור הפרטי לבדו, ולא בטוח שהוא יכול להחזיק אותה היום".

*זה אומר שהמשקיעים צריכים להיות זהירים יותר היום? לחזור למקלטים?

"כן, אני חושב שכן. משקיעים רבים פספסו לגמרי את הראלי בבנקים ובמניות המחזוריות. הם בטח לא צריכים היום לנסות ולהשיג אותו. אם הם נכנסים לשוק היום עליהם לבחור את המניות הדפנסיביות האיכותיות שמעניקות תשואת דיבידנד נאה. אלו המניות שאני מעריך שייתנו תשואות יפות בשנים הקרובות. בניגוד למניות המחזוריות, שם המכפילים ברמות מאוד גבוהות, במניות שהזכרתי המכפילים נמוכים, לעיתים אף חד-ספרתיים.

"באופן נפרד, בשווקים המתעוררים הייתי מתרכז במניות של חברות מוצרי צריכה אסייתיות. השווקים האסייתיים ידועים בעולם כשוקי ייצוא, אבל השווקים המפותחים שמייבאים את המוצרים הללו לא במצב טוב, ולמרות שהייצוא מתאושש הוא לא יתאושש לרמות של טרום המשבר. לכן אני מעדיף חברות שנהנות מביקושים מקומיים, כמו תשתיות שירותים, קמעונאות ותקשורת. יש מגוון רחב של חברות כאלו בסין, בהודו ובמדינות אחרות".

*מה לגבי התמחור שלהן? הוא נוח?

"התמחור שלהן מזכיר את המכפילים שתשלם במערב, אך הוא לא כולל את הפרמיה שתקבל על הצמיחה העתידית שהן ישיגו. כך משיגים חשיפה לחברות עם שיעורי צמיחה גבוהים יותר בעבור אותו מכפיל רווח".

*מאילו סקטורים תמליץ למשקיעים להתרחק היום?

"בקבוצת אינווסקו אנחנו נמנעים מהשקעה במניות הפיננסים והבנקים במיוחד, שכן אנחנו לא מאמינים שהן יצמחו בשנים הקרובות בקצב שבו הן צמחו בעבר. אבל אנחנו אוהדים את החוב של הבנקים בתיק האג"ח שלנו".

*מה צפוי לדולר?

"יש שני גורמי מפתח שמשפיעים על הדולר: סביבת הריבית והתיאבון לסיכון. ככל שהריבית נמוכה יותר, הדולר משמש כמטבע למימון עסקאות כמו עסקאות Carry Trade, ולכן נחלש. ככל שהתיאבון לסיכון גדול יותר, כך אנשים נוטים יותר ללוות את הדולר למימון עסקאות מסוג זה, ולפיכך מחלישות את הדולר. אבל כעת, לפחות הגורם השני מתחיל להשתנות".

*מה התחזית שלך לגבי סחורות?

"הביקושים העיקריים לסחורות ימשיכו להיות משווקים מתעוררים אסייתיים, ולפיכך קיים סוג של תמיכה למחירי הסחורות הנוכחיים. עם זאת, למרות שסין והודו הן הקונות הגדולות, הן לא כל העולם, ולפיכך המשקיעים לא צריכים לצפות לראלי נוסף של הסחורות מכאן והלאה.

"במחזור הכלכלי, בדרך כלל ההתאוששות מתחילה בסחורות, ובסוף הגל המחזורי האינפלציה מתחילה לגאות, כמו שראינו בסוף 2007. בינתיים הסחורות הן לא מקום טוב להיות בו עבור המשקיעים. עדיף להימנע מהשקעה בהן כרגע".

*איזה לקחים חשוב שהמשקיעים ילמדו מהמשבר?

"הם צריכים להבין מעל הכול שעליהם לא רק לנתח מניות, אלא להסתכל על כל המחזור הכלכלי ולהבין אותו. עליהם לנסות ולחזות מהו השלב הבא של המחזור הכלכלי ולהשקיע לפיו. זה אלמנט מאוד חשוב". *

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי