גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי מפחד מביקורת

אפשר לדבר בשבחי הביקורת ובתרומתה להשבחת ביצועים, אך אי אפשר להתעלם מהכוח ההרסני שלה: היא עלולה לשתק, לסרס, לבלום את הפוטנציאל האישי. למה אנחנו כל כך פוחדים מ"מה יגידו"

צריך אומץ לשבת מול קולגות ולפתוח את הפה. רק המחשבה על מה יגידו, עלולה לשתק. "חלק גדול מהתחושה הטובה שלנו עם עצמנו נמדדת לפי איך האחרים מגיבים אלינו", אומרת הפסיכותרפיסטית אלישבע מילוא, "החלק של ההערכה העצמית הוא יחסי - כמה אני טוב ביחס למישהו אחר. ברגע שמישהו מבקר אותי או את ההתנהגות שלי, אני מיד מרגיש נחות ממנו ותחושת הערך העצמי שלי יורדת. גם כאשר הביקורת לא ניתנת בנימה קטלנית, התחושה היא שאני לא מספיק טוב ושיש טובים ממני. יש לזה גם היבט הישרדותי. אם מבקרים אותי כמנהל או מבקרים משהו חיצוני לי, שאני מופקד עליו, כמו סרט או הצגה, יש לביקורת ביטוי כלכלי של הצלחה או כישלון".

עד כמה אנחנו משותקים מהפחד מביקורת?

"כשאני מבקר את עצמי זה בשליטה שלי, אבל כשמישהו מעביר עליי ביקורת זה לא. אנשים שהתחושה העצמית שלהם יותר חלשה ולא מגובשת, והם מאוד תלויים בפידבק חיובי מהסביבה כדי להרגיש טוב עם עצמם, יכולים להרגיש מרוסקים כשהם עומדים מול ביקורת. הם לא יודעים איך להתמודד איתה, בייחוד כאשר הביקורת היא על דברים מהותיים בתכונות או בהתנהגויות שלהם. במקרים כאלה הביקורת מאיימת על האדם ומביאה אותו לעיסוק עצמי של איך לא להגיע שוב למקום שבו אני מבוקר".

עד כמה התהליך הזה מסרס אותנו?

"הפחד מביקורת יכול להרוס את הספונטניות, את היצירתיות ואת ההתנהגות שלנו. אנחנו נעשה דברים בהתאם למה שאנחנו חושבים שהשני רוצה".

האם היינו מממשים את הפוטנציאל הגלום בנו יותר טוב ללא הפחד?

"בוודאי. זה כמו ההבדל בין להיות בבית כלא או להיות חופשי. זו שאלה של מידתיות. אף אחד לא אוהב שמבקרים אותו, אבל חלקנו הגדול יכול לחיות עם ביקורת. אדם שלא מסוגל לשמוע ביקורת, תחושת העצמי שלו מאוד רעועה ותחושת הקיום שלו מעורערת. אם הוא יצליח להפסיק לפחד מביקורת ואפילו לראות בה משהו שיכול לתרום לו, הוא יגדל ויתגבש".

מתי משתחררים מהפחד?

"ככל שהאדם יותר חזק ומגובש, היכולת שלו לספוג ביקורת גדלה, והוא מפסיק לרצות את הסביבה ומבטא יותר את האני האותנטי שלו".

מה התחושות שביקורת מעוררת בנו?

"קשה לנו לשאת את העלבון שיש בעובדה שאנחנו נחותים במשהו, שיש לנו מגרעת. אף אחד לא רואה את הגיבנת של עצמו, ואנחנו לא אוהבים שמראים לנו את הגיבנת, כי אז אנו חווים מין קריסה כזו פנימה של תחושות של עצב שמלוות בחשש של 'מה אני אעשה הלאה, איך אני אתנהג מעתה'".

ולמה אנחנו לא מתמודדים עם זה?

"כי גם אם הביקורת בונה, אז מעבר לעלבון יש תחושה של חוסר אונים, כי אתה לא יודע איך לתקן. למשל, אדם שמעירים לו שהוא מתנסח בבוטות - יכול להיות שהוא לא יודע אחרת, או שהשפה שלו לא מספיק עשירה".

גם אנשים שמחמירים עם עצמם מתקשים לקבל ביקורת?

"כן, כי כשאתה אומר משהו לגבי המגרעות של עצמך, יש תחושה של שלמות - אני מודע לעצמי ויודע את חסרונותיי, אבל אם מישהו אחר רואה בך את התכונה הפחות טובה, אז זה משהו שיגביר את המגרעת שלך".

למה ביקורת חיצונית אכזרית יותר מזו הפנימית?

"כמו תינוק שרואה את עצמו דרך העיניים המתפעלות של אימא שלו, כך גם אנחנו: צריכים שיהיו מסביבנו עיניים מתפעלות ומעטפת של אנשים משמעותיים, שמעניקים לנו פידבקים חיוביים. תחושת הזהות והביטחון שלנו מאוד תלויה במה אחר משמעותי חושב עלינו, וכל ביקורת ממישהו שקרוב אלינו סודקת את המעטפת".

מצד שני, היא יכולה להניע אותנו קדימה.

"כשבנאדם חזק ויש לו את הכוח להיות גמיש ולשנות, ביקורת בהחלט יכולה להביא לשינוי מגמה והתנהלות. מדובר באנשים שהתפתחה אצלם אישיות שהיא מגובשת מספיק בשביל שתוכל לראות אפשרויות בחירה. אם אתה יודע ליצור הסתעפויות בדרכים שבהן אתה הולך אתה יכול לצמוח מביקורת, אך אם אתה כפייתי ויש לך רק נתיב אחד, סביר שתגיב בעלבון או בהתפרצות של זעם".

מה גורם לאדם לבחור לשמש כפונקציה ביקורתית?

"המבקרים הם אנשים שמאוד ביקורתיים כלפי עצמם. יש ממד של פרפקציוניזם - דברים צריכים להיות כך, כמו שהם רואים את הדברים, ולא אחרת. יש דרך נכונה אחת ואין בלתה. הם מרגישים גם הרבה פעמים סיפוק מלהקטין את האחר, זה אמצעי שליטה: הם מרגישים גדולים ברגע שהם יכולים למזער את השני".

הפסיכולוג מיקי רוזנשטיין, מנכ"ל חברת מפגש, שהיה בעבר מפקד בית הספר למנהיגות של צה"ל, סבור שהביקורת היא סוג של Mirroring, מראה שאנחנו מציבים מול עצמנו, אבל לא כתהליך פסיבי, אלא כזה שנגזרת ממנו פעולה, ומפה הביקורת תהיה בונה או הורסת. הביקורת מתחילה בילדות ומצויה באגדות הילדים. "כשהמלכה עומדת מול המראה באגדת שלגיה ושואלת את המראה האם יש יפה ממנה בכל הממלכה, זה כדי לשמוע שהיא הכי יפה. וכשהמראה עונה למלכה ששלגיה יפה ממנה, לא מפליא שהמלכה מחליטה להרוג אותה. זו ההמחשה הכי עמוקה לצורך של כולנו לקבל חיזוק למושלמות שלנו, ואת המחיר שאנחנו מוכנים לשלם עבור פגיעה בדימוי הזה שלנו. הנרקיסיזם הזה אמור להפוך לריאלי עם השנים. אבל קורה שלא, ואז אנחנו מסרבים לקבל ביקורת שפוגעת בדימוי המושלם שלנו. מי שמתבגר בצורה תקינה, לומד לקבל את הביקורת כחלק בלתי נפרד מהחיים הבוגרים".

בדרך כלל מנהלים מצהירים שהם פתוחים לביקורת.

"אין באמת אדם שאוהב לשמוע ביקורת, אלא אם כן זה נותן לו הד חיובי על הדימוי שלו בעיני עצמו. מנהלים יאהבו לשמוע דברים טובים, שיבנו אותם ולא יסרסו אותם. עם זאת, ברגע שמנהל מעדיף לשמוע רק דברים חיוביים, קיים חשש שהארגון לא יקבל תמונת מציאות. לא מעט מנהלים ומנהיגים מקיפים את עצמם במי שאומר להם רק את מה שהם רוצים לשמוע ולא מעבירים עליהם ביקורת אמת, ואז יש התנתקות מהתמונה האמיתית, מה שעלול במקרים קיצוניים להוביל להכחדה של אותם ארגונים".

רוזנשטיין מדגיש שלרוב בני האדם לא נוח עם ביקורת, במיוחד כשהיא נופלת על חלקים בעייתיים באישיות שלהם. "להגיד לאדם תוקפני 'אתה תוקפני', זה לפוצץ אותו", הוא אומר. "הוא לא יהיה מוכן לשמוע את זה, כי זה יושב אצלו על מקום שלא נוח לו לקבל אותו. לעומת זאת, רוב האנשים אוהבים לקבל ביקורת בונה. מניסיוני, אנשים יותר מתפתחים מתוך פרגון".

בכל ארגון יש תמיד מישהו שמבקר, מעין טרבל מייקר.

"נכון, יש אנשים שמבקרים קבוע ובדרך כלל לא נאהב אותם. ברגע שיש מישהו שכל הזמן צועק ביקורת, אנחנו מפסיקים להתייחס אליו ברצינות ומוקיעים אותו. הביקורת שלו מפסיקה להיות רלוונטית ואנחנו מתייקים אותו כטיפוס שלילי שתמיד רואה את הלא טוב. החוכמה היא שתגיד לי מה כן, ולא רק מה שלא".

הפילוסוף פרופ' יוסף אגסי טוען שבקושי יש ביקורת בחיינו, ומה שאנחנו חושבים בטעות כביקורת, זהו גבב של וכחנות, רוע, קונפליקטים ומה לא. "לאנשים אין צורך לבקר. הצורך הזה מאפיין רק את התרבות המערבית. שאלתי ידידים סינים אם יש ביקורת בתרבות שלהם והם אמרו שכן, אבל לא הצליחו לתת דוגמאות. בתרבות הסינית במיוחד, אסור לתת תשובה שלילית לאדם, עדיף לשקר. פעם אמר לי פקיד גבוה מאוד בהונג-קונג, כשעוד הייתה מושבה סינית, שהקושי הגדול שלו הוא להבין אם כשהמזכיר שלו אומר כן, הוא מתכוון לזה באמת או מתכוון ל'לא'".

למה שיפוט האחר התפתח דווקא במערב?

"שאלה קשה. זה התחיל עם תרבות הנביאים 'הוכח תוכיח את רעך', שם הייתה קריאה לביקורת על התנהגות. ביקורת על דעות התחילה ביוון העתיקה. צריך לזכור שלביקורת יש כללים, ובארץ אין ביקורת".

מה יש?

"הביקורת מתחילה בהסכמה בין המבקר למושא הביקורת, ולא מתקיפים לפני שמבקשים. מה שקורה באינטרנט, למשל, זאת לא ביקורת, זה לא נסבל שאדם לא מכבד את דעתו של הזולת".

לפנות לאנשים ולבקש, "בואו תכסחו אותי"?

"כן. זה כלל יסודי. הכלל השני הוא שצריך להעריך את מי שאתה מבקר. אפלטון היה מודע לזה וקבע שלא מבקרים דעה שלא מכבדים".

יש ביקורת בונה?

"כמה שביקורת יותר הרסנית היא יותר טובה".

מבקר המדינה מייצר ביקורת?

"גם זו לא ביקורת. הוא אומבודסמן, נציב קבילות הציבור, מישהו שמוצא פגמים. הוא לא אמר, שר הביטחון טעה, אלא שר הביטחון בזבזן. נכון שתוכחה הביאה לביקורת, אבל היא לא ביקורת".

איך אפשר להתמודד עם ביקורת בשלום?

"אם המבקר אומר דברי טעם, גם אם אתה לא מסכים איתם, צריך לומר לו תודה. אם זו אמת, אומרים אתה צודק. זה משחק עם כללים מאוד מדויקים".

עדיף לנתח

"צריך לתת פתרון לצד ביקורת", אומרת מישל טיר ומציעה לעבור לשפה רכה

מישל טיר, מנחה למיומנויות תקשורת מול קהל ומצלמה, מעדיפה את המילה ניתוח. "לנתח דברים נשמע הרבה יותר רך מהמילה 'לבקר'. אם אומר למישהו שביחד ננתח ונשפר את ההופעה, אשמע יותר משכנעת. מאותה סיבה אני גם לא אוהבת את הצירוף ביקורת בונה, זה סוג של אוקסימורון, כי ביקורת, שמעצם טבעה איננה מועילה לאף אחד, לא יכולה להיות בונה".

איך את מכינה אנשים לדעת לקבל ביקורת?

"מילת המפתח היא איך. אדם שיודע שישאלו אותו שאלה קטלנית יבוקר לא רק על מה שאמר, אלא על איך שענה. חשוב להבין שמיומנויות תקשורת הן דבר נרכש, אפשר להעלות את התרחישים הצפויים. מחקרים מצביעים על כך שהרושם הראשוני נוצר בארבע השניות הראשונות לפגישה, כי לשפת גוף יש המון כוח. אני ממליצה להימנע מתנוחת הביקורת - לא לשבת בידיים משולבות על בית החזה, מכסות על אזור הרגש, הסנטר מורם, שזה ביטוי להתנשאות. התנוחה הזאת אומרת, 'בואי תוכיחי לי מה את יודעת'".

וכיצד להעביר את המסר?

"אני מלמדת את התלמידים שלי להסתכל על עצמם באהבה, שלא יהיה להם יצר ביקורת עצמי נוקשה מדי. כל אחד חייב להתחבר לצד הטוב והאמיתי שלו, כי אנשים מוכנים להקשיב לביקורת שיש לי לומר, אם היא מגיעה ממקום כן. ביקורת זו אינטראקציה בין שני אנשים, עניין של אופי. זה משהו שאפשר ללמד אותו.

"למשל, להוציא מהלקסיקון את המילה 'אבל'. אם אומר למישהו, 'כל הכבוד, הצלחת, אבל... מה עשיתי? עדיף לומר: 'כל הכבוד, בוא תנסה גם את זה', או להשתמש במילים חלופיות כמו 'יחד עם זאת'. כדאי גם להתרחק מהמילה 'לא', או לפחות לשים אותה בחלק השני של המשפט. אולמרט נשא נאום ב2008- ואמר: 'פנינו אינם למלחמה, פנינו לשלום'. עדיף היה להפוך את הסדר: 'פנינו לשלום ולא למלחמה', זה נשמע טוב יותר".

טיר מאמינה בביקורת יעילה, "כל אדם מוכן לקבל ביקורת ממי שהוא מוכן לקבל את דעתו, כי זה מתפקד עבורו כמו מראה. לכן, גם השחקנים הבכירים ביותר בהוליווד לוקחים לעצמם מאמנת שחקנים, שעומדת מולם ונותנת להם פידבק. אלא שלא מספיק רק להעביר ביקורת, צריך לתת גם פתרון".

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס