גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין לסטודנטים סיבה להישאר כאן"; שכר הלימוד - בין היקרים

בדיקת גלובסטודנט: אם אתם רוצים ללמוד יותר בזול, עבדו על האנגלית וקנו כרטיס טיסה לסקנדינביה או מערב אירופה: באוסטריה תשלמו 853 דולר לשנה - לפני מענקים וסיוע בתחבורה ובמגורים ■ בבלגיה - 594 דולר ואש"ל ■ בדנמרק, שבדיה ונורבגיה - 0 שכר לימוד, לעיתים גם לזרים

את הקולות האלה אנחנו שומעים אחת לשנה. מנהיגות הסטודנטים הישראלית זועקת נגד שכר הלימוד הגבוה בישראל, טוענת כי בכל העולם משקיעים יותר בהשכלה הגבוהה ונהדפת על-ידי פקידי האוצר. גלובסטודנט החליט לבדוק אחת ולתמיד, איך זה נראה בעולם ואיפה ממוקמת ישראל ברשימת התשלומים של הסטודנטים.

לדברי בועז טופורובסקי, יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, השוואה בין ישראל לבין מדינות העולם מחזקת את טענותיו בנוגע לפגיעה בציבור הסטודנטים בישראל. "הסטודנט הישראלי משלם סכום שגבוה מעמיתיו ברוב מדינות אירופה, ואני בכלל לא מדבר על הפער הבלתי נתפס בין ההשקעה של מדינות אחרות בהשכלה הגבוהה ובסיוע לסטודנטים לבין זו שבישראל. מדובר בסכומים שיוצרים קושי גדול עבור כלל הסטודנטים בישראל, ובייחוד עבור אלה שידם אינה משגת.

"נכון שיש מלגות וקרנות שתומכות, אבל אם היה עלינו להישען רק על המדינה, מערכת ההשכלה הגבוהה הייתה מיועדת לעשירים בלבד וזה מצב לא תקין".

9,775 שקלים, שהם 2,700 דולר לערך משלם סטודנט ישראלי באחת האוניברסיטאות, ואילו חבריו לנשק שבחרו ללמוד במכללה נאלצים לשלוף מהכיס (של ההורים, כמובן) בין 28 ל-32 אלף שקל שהם כמעט 8,500 דולר. עכשיו בואו נראה מה קורה בשאר ארצות העולם.

ארצות-הברית:

בארצות-הברית כ-2,800 מוסדות להשכלה גבוהה, 2,600 מוסדות ללימודי תעודה ויותר מ-5,000 מוסדות המעניקים תארים במסלולים קצרים. בראש הפירמידה עומדות הארוורד, אם.אי.טי וסטנפורד היוקרתיות ולצידן כאמור אלפי אוניברסיטאות ומכללות, פרטיות וציבוריות. בין היתר לומדים בהן מדי שנה כחצי מיליון סטודנטים זרים, גם מישראל.

תואר ראשון בארה"ב נמשך ארבע שנים, כשהשנה הראשונה מוקדשת ללימודים כלליים. תואר שני נמשך שנתיים בלבד ודוקטורט ארבע שנים.

שנת לימודים בתואר ראשון: החל מ-10,000 דולר באוניברסיטה ציבורית ועד ל-30,000 דולר באוניברסיטה פרטית. בנוסף לזה הוצאות מחיה בסך 1,200 דולר לחודש בממוצע.

בריטניה:

שיטת חישוב שכר הלימוד בבריטניה מורכבת ושונה ממוסד למוסד, ויש כמה מאות כאלה. מחיר אחד מיועד לסטודנטים בריטים, אחד לסטודנטים זרים אשר לומדים מקצועות מדעיים ואחר לסטודנטים זרים שבוחרים במקצועות הומאניים.

שכר הלימוד: 3,000 יורו ישלם סטודנט בריטי על לימודיו ברובם המכריע של המוסדות להשכלה גבוהה, הסכומים נעים בין 1,200 יורו (בגלמורגן, וולס וקרדיף) ועד ל-12,500 יורו ברייצמונד, האוניברסיטה האמריקאית בלונדון.

אם אתם זרים, מצבכם קשה יותר. מרבית המוסדות יגבו בין 7,000 ל-10,000 יורו, כשהסכום יכול לקפוץ בקלות גם מעל 12 אלף יורו. הכי יקרים הם בקינגהאם (13,000 יורו), אימפריאל קולג' בלונדון (13,700 יורו) והאקדמיה המלכותית למוזיקה (14,075 יורו).

יותר שווה להיוולד באירלנד, שם מממנת המדינה את לימודיהם של הסטודנטים בכל אחת ממדינות אירופה. על הסטודנט לשלם רק דמי רישום, בחינות ומסים בסך של 750 יורו.

מערב-אירופה:

המצב במדינות מערב-אירופה לא רע בכלל. באוסטריה שכר הלימוד הממוצע במוסדות הציבוריים הוא 853 דולר ונלווים אליו מענקים רבים בגובה של 5,088 יורו וכמו כן מלגות, הלוואות וסיוע בתחבורה ובמגורים; בבלגיה משלמים 594 דולר ומקבלים מלגות וסיוע בתחבורה ואש"ל; בגרמניה המחירים נעים בין 40 ל-500 יורו לכל סמסטר, סטודנטים מתחת לגיל 30 זכאים להלוואות פדראליות ללא ריבית שיש להחזיר בתוך 20 שנה; בהולנד החיים יותר יקרים ושכר הלימוד עומד על 2,000 יורו, בתמורה מקבלים נסיעה חופשית בתחבורה הציבורית והלוואות בריבית של 3.35 אחוז שיש להשיב בתוך 15 שנה; ובספרד ישלם סטודנט 305-420 יורו לשנה.

ארצות סקנדינביה:

נחמד להיות סקנדינבי, שם לא משלמים על השכלה גבוהה. בדנמרק, פינלנד, שבדיה ונורבגיה עומד שכר הלימוד על אפס, לעיתים גם עבור סטודנטים זרים. נכון, קר שם, אבל משתלם. מנגד המדינה לא תומכת בסטודנטים באמצעות מענקים ממשלתיים. מה בכל זאת יש? הלוואות ארוכות טווח שניתן להחזיר בתקופה של 15 שנה עם ריבית ממשלתית (דנמרק ופינלנד), סיוע על בסיס סוציו אקונומי (פינלנד) והטבות נוספות.

אוסטרליה וניו-זילנד:

השיטה האוסטרלית מחלקת את מקצועות הלימוד לשלושה תחומים עיקריים. הראשון שבהם כולל משפטים, רפואה ומדעים ושכר הלימוד הממוצע בו מגיע ל-6,427 דולר (2,700 יורו), הטווח הרחב לסטודנטים נע בין לימודים בחינם לבין 8,355 דולר (3,400 יורו).

החלק השני כולל הנדסה, מתמטיקה וכדומה ובו מדובר בסכום שיכול להגיע עד 7,134 דולר (3,000 יורו) עם ממוצע של 5,490 דולר (2,300 יורו) והחלק השלישי וההומני עולה בממוצע 3,854 דולר בלבד (1,600 יורו) ומגיע בשיא ל-5,010 דולר (2,100 יורו).

בניו-זילנד השכנה הכל זול יותר. ממוצע שכר הלימוד נמוך במיוחד. 1,300 יורו לתלמידי מדעי החברה ואמנות וגם לתלמידי הוראה; 1,400 יורו לתלמידי משפטים ומנהל עסקים; 1,500 יורו לתלמידי מדעים ומחשבים; 1,833 יורו לתלמידי הנדסה; ו-3,333 יורו לתלמידי רפואה לסוגיה השונים.

אם אתם בכל זאת מתלבטים איפה כדאי ללמוד, אלה המדינות ששכר הלימוד בהן נמצא מתחת לקו האלף יורו: איטליה, פורטוגל, אוסטריה, שוויץ וספרד. מתחת ל-500 יורו מחכות לכם: בלגיה, טורקיה, הונגריה, צרפת, איסלנד, צ'כיה, סלובקיה וארבע מדינות סקנדינביה.

בריחת המוחות

"בעקבות הממצאים אשר מחדדים את הפער בין שכר הלימוד בישראל לבין זה שבעולם המערבי אנו קוראים למשרד החינוך, למועצה להשכלה גבוהה ולראש הממשלה לדון בהורדת שכר הלימוד כפי שהובטח לסטודנטים פעם אחר פעם", אומר טופורובסקי בהתייחסו לנתונים. "מצב של בריחת מוחות מתחיל בדיוק בנקודה שבה סטודנט בוחר לנסוע ללמוד באירופה במקום בישראל ואחר כך קושר במדינה החדשה את חייו ועתידו ולא שב לכאן. האם סיפקנו לאותו סטודנט סיבה טובה להישאר דווקא בישראל? הטבלה מוכיחה שלא".

ח"כ אלכס מילר, יו"ר שדולת הסטודנטים בכנסת: "אין ספק ששכר הלימוד בישראל הוא מהגבוהים בעולם ומצב זה דורש חשיבה מעמיקה ופתרונות. יש להגביל את גובה שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה ולהתאים אותו לשכר הלימוד הממוצע במדינות אירופה המערבית. אדרוש דיון מיוחד בוועדת החינוך של הכנסת בנוגע לשכר הלימוד בישראל".

22

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים