גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

194 אלף סיבות לדאגה

השבוע התברר שבישראל, גם מי שקם בבוקר והולך לעבוד, יכול לחזור הביתה עני

"דו"ח העוני הנוכחי מעיד על זיקה ישירה בין יציאה לעבודה והיחלצות מעוני", אמר השבוע שר הרווחה, יצחק (בוז'י) הרצוג. השר התייחס בעיקר לעובדה שהגדלת ההשתתפות של ערביי ישראל בשוק העבודה צמצמה את מימדי העוני בקרבם, אבל הנתונים שחבויים במעמקי הדו"ח מצביעים על כך שעבודה לא תמיד מחלצת מעוני - ואת זה יודעים היטב אלפי ישראלים.

מתוך 420,100 משפחות עניות בישראל, יש 194,400 משפחות עובדות - כאלה שלפחות אחד מבני הזוג קם כל בוקר והולך לעבוד. זהו ללא ספק הנתון הדרמטי ביותר שנכלל בדו"ח העוני לשנת 2008, שהוצג השבוע על ידי המוסד לביטוח לאומי.

החדשות הטובות בסיפור הזה, אם אפשר בכלל לכנות אותן כך, הן שכשמבודדים את מספר המשפחות העניות שבהן שני בני הזוג עובדים, מגיעים ל-26,200 "בלבד". ועדיין, אם יש אפילו משפחה אחת שבה שני בני הזוג עובדים ולמרות זאת היא נקלעת לעוני, מישהו צריך לתת לזה את הדעת.

לבחור בין תרופות לבין אוכל לילדים

מקטרגי דו"ח העוני מונים סיבות רבות מדוע לא צריך להתרגש מערימת המספרים הזו המתפרסמת במחזוריות, כל שנה מחדש. למשל, הם אומרים, עוני צריך למדוד בשיטה האבסולוטית ולא בשיטה היחסית. כלומר, אסור להגדיר אדם כעני רק משום שהמרחק בינו לבין רמת החיים הממוצעת בארץ גדול, אלא לקבוע "סל מוצרים" בסיסי שצריך להיות לכל אדם, ואם אין לו חלק מהמוצרים האלה רק אז הוא עני. במילים אחרות, אם יש לאדם קורת גג, אוכל בסיסי, מים זורמים, חשמל ואפילו טלפון נייד - הוא בטח לא עני.

למקטרגי הדו"ח צריך לומר דבר פשוט: העני הישראלי הוא לא העני של הודו - על כך אין ספק. אבל מי שחי במדינה מפותחת, כזו שמתפתלת ומתפללת ליום שבו יקבלו אותה סוף סוף לארגון ה-OECD, לא צריך למדוד עוני כפי שמודדים אותו במדינות עולם שלישי. אם בישראל אדם קם בבוקר לעבודה קשה ובסופו של יום צריך לוותר על תרופות כדי שלילדים יהיה אוכל על השולחן, משהו כאן לא עובד.

רק כדי לסבר את האוזן, שיעור העוני הממוצע בקרב מדינות ה-OECD עומד על כ-10% - ושם הם מודדים אותו כמונו. ישראל, לעומת זאת, ניצבת בתחתית המאוד לא מחמיאה לצד מקסיקו וארה"ב, עם 23.7% עניים.

קו העוני בישראל פשוט לזיהוי: אם אתם זוג עם שני ילדים וההכנסה המשותפת שלכם עומדת על 5,573 שקל ברוטו בחודש ומטה - אתם עניים. האם מישהו חושב שבסכום כזה, ואפילו בתוספת 500 שקלים, אפשר לחיות בארץ וגם לפרנס שני ילדים (אל תשכחו את מס הבצורת), מוזמן לערער על השיטה.

אבל הבה נחזור רגע לעובדה שברוב המשפחות העניות יש רק מפרנס אחד. האם זה בלתי לגיטימי שלפחות למשך תקופה מסוימת המשפחה תתבסס על מפרנס יחיד?

במדינות רבות מקובל שנשים יוצאות לחופשת לידה בת שנה שלמה ויותר, ובמקרים אחרים הגבר הוא שיוצא לחופשה או לפחות לחלק ממנה. האם נגזר על משפחה כזו להיות ענייה? אם היא מתגוררת בארץ, כנראה שכן.

מיסוי שפוי

שתי מסקנות מיידיות עולות מנתוני דו"ח העוני, לפחות בהקשר של משפחות עובדות: האחת - יש להגדיל את ההכנסה הפנויה של אנשים עובדים. העלאת שכר המינימום היא צעד אפשרי, אבל אפשר לעשות זאת גם על ידי מיסוי שפוי. הגדלת ההכנסה מעבודה לא תעזור אם בכל כמה זמן יוטל מס נוסף על דלק ומים למשל.

המסקנה השנייה היא שיש להגביר את אכיפת חוקי העבודה בישראל. אפשר בקלות לנחש כי רבים מאלה שהוגדרו עניים בדו"ח הנוכחי הם כאלה המועסקים בתנאים המנוגדים לחוק - למשל ללא תשלום שעות נוספות. בעניין הזה כבר מונחת בפתחה של ועדת העבודה של הכנסת הצעת חוק המשותפת לממשלה, להסתדרות ולמעסיקים - אבל משום מה היא מתעכבת שם למרות ההסכמה הרחבה.

מדובר בחוק שאמור להגביר את מספר פקחי העבודה ולאפשר הטלת סנקציות פליליות לא רק על הקבלנים של עובדי כוח אדם, אלא גם על הארגונים שהזמינו את הקבלנים. לתשומת לב הקורא חיים כץ, יו"ר ועדת העבודה בכנסת- הנה משהו קטן שגם אתה יכול לעשות בשביל העובדים העניים.

עוד כתבות

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהוזלת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ״ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בקריאה ראשונה: הכנסת תצביע הערב על אישור תקציב המדינה

הצעת התקציב וחוק ההסדרים יעלו הערב להצעה בקריאה ראשונה בכנסת ● ההערכות הן שלמפלגות הקואליציה יהיה הרוב הדרוש ● השלב הבא טרם האישור הסופי: הכרעה אילו רפורמות יישארו בפנים, ואילו יפוצלו

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

ארז בלשה, מייסד ומנכ''ל קרן ג'נריישן / צילום: שלומי יוסף

מנכ״ל ג'נריישן על משבר התשתיות: "הפתרון חד משמעית במגזר הפרטי. למדינה יש תפקיד חשוב בהסרת החסמים"

מנכ"ל ג'נריישן ישראל, ארז בלשה, אמר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי הפתרון לפיתוח התשתיות נטוע במגזר הפרטי, ש"מביא יכולות שאין במגזר הציבורי" ● בלשה מסביר כי השירות הנמוך של התחבורה בישראל קשור ל"מחסור בנהגים ובנתיבים עמוסים"

האקסטרים של השוק / צילום: Shutterstock

ההשקעה שעשויה להניב לכם תשואה של מאות אחוזים או להפסד של רוב הכסף

קרנות נאמנות ממונפות על מדדי השוק הניבו תשואות של מאות אחוזים בשנתיים האחרונות, הרבה מעל המדדים עצמם ● ובכל זאת הן מנהלות "רק" 5.2 מיליארד שקל — בשל הסיכון הגבוה להפסד הכסף ● וגם: אילו דמי ניהול תשלמו בהן, ומה קרה למי שהימר עמן נגד השוק

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

פאנל בהשתתפות עדי קין קרני, עלי בינג, יעל סלומון ומעיין הראל / צילום: שלומי יוסף

נציג אגף התקציבים: "מס הגודש יקרה. זו תהיה איוולת לא לעשות את זה"

פאנל בכנס תשתיות לעתיד של גלובס עסק בפרויקט המטרו, האתגרים, המימון וההתקדמות ● בפאנל השתתפו סמנכ"לית קו M2 בנת"ע עדי קין־קרני, סגן הממונה על התקציבים עלי בינג, סמנכ"לית מינהל התכנון יעל סלומון, סמנכ"לית תשתיות במינהל רשות החברות מעיין הראל

כנס תשתיות לעתיד: הפרויקטים והמיליארדים שיניעו את ישראל קדימה

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית, מנתח את הסוגיות הכלכליות, הרגולטוריות והעסקיות שקשורות לתחומי התחבורה, התעשייה, האנרגיה והחדשנות בישראל ● באירוע מתארחים מומחים ומקבלי ההחלטות מהענף, ובהם החשב הכללי במשרד האוצר יהלי רוטנברג, מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן ובכירי המגזר העסקי

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ מאיים על איראן: "המתקפה הבאה תהיה קשה בהרבה!"

טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

שמוליק ארבל, המשנה למנכ''ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "נדרשת הכפלת ההשקעה בתשתיות בעשור הקרוב"

שמוליק ארבל, המשנה למנכ"ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, ציין בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי מלאי התשתיות בישראל נמוך ביחס למדינות מפותחות, וכי הגידול המהיר באוכלוסייה מחייב האצה בהשקעות

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כ"כ דחוף?"

השופטים רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת השידור עד 1 במרץ, כולל סביב זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ●  מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

תכנית המתאר לצפון מערב העיר ת''א / 3700 - אבן גבירול / הדמיה: יח''צ

בשורת התשתיות מחלחלת גם לנדל"ן: תוכניות הענק שמתקדמות לאישור סופי

הקפיצה הצפויה בשימוש בתחבורה ציבורית, בעקבות מהפכת המטרו והרכבות הקלות, צפויה לקדם גם פיתוח נדל"ני מואץ במתחמי ענק חדשים בלב גוש דן ● לקראת כנס התשתיות, בדקנו אילו תוכניות נמצאות בשלבי תכנון מתקדמים, מה הן מציעות, ואיך הן ישנו את סביבתן?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

כ-70 אלף ישראלים עזבו את ישראל בשנת 2024. כמה חזרו?

לפי נתוני הלמ"ס, מספר הישראלים שעזבו את ישראל במהלך שנת 2024 הגיעה לכ-70 אלף, ואילו כ-19 אלף ישראלים חזרו מחו"ל ● מבין העוזבים כ-40% היו בגילאי 39-20, כאשר גברים רווקים עוזבים יותר מנשואים ונשים נשואות עוזבות יותר מרווקות

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם